Dodaj do ulubionych

Socjalizm uber alles

28.12.12, 13:09
"- Nie można zmusić ludzi do używania internetu. Założenia agendy to dokument socjalistyczny i abstrahuje od rzeczywistości – mówi w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną" Anna Streżyńska, była prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, a obecnie szefowa Centrum Studiów Regulacyjnych".

Za to np. przymusowe płacenie abonamentu telewizyjnego już socjalistyczne nie jest.
Obserwuj wątek
    • wdch_po Re: Socjalizm uber alles 28.12.12, 22:16
      jeśli nie masz telewizora nie musisz płacić
      tak więc przymusowe nie jest
      • strefas Re: Socjalizm uber alles 28.12.12, 22:21
        Mam telewizor ,ale używam w innych celach niż oglądanie TVP:)
        • wdch_po Re: Socjalizm uber alles 30.12.12, 12:05
          a radia używasz także nie do słuchania radia
          wiem wiem
    • strefas Re: Socjalizm uber alles 28.12.12, 22:20
      To raczej jest problem ze zmuszaniem do oglądania TVP :)
    • robingut Re: Socjalizm uber alles 28.12.12, 23:22
      Panowie, widzę, że nawet podgrubiając tekst nie wyraziłem się precyzyjnie. Mimo tego uprzejmie proszę byście poświęcili nieco uwagi temu tekstowi. Mam nadzieję, że dojdziecie do tego samego co ja. Otóz, wydaje mi się, ze słówek tej pani, że co socjalistyczne to złe.
      Ja zaś uważam, że wprowadzony przez socjalistów przymus nauki do lat 18 obowiązujący w Polsce tez, nosi w sobie element dobra. Z tego dobra korzystają nie tylko tzw. wykształciuchy przemieniając się w polityków, ale głównie tzw, kapitaliści.
      Nie nawiązują tu do elementów socjalizmu które nosi nauka KK, bo to niejako inny temat. Jak wiadomo z Ewangelii Chrystus nie był przeciwko prawu własności, ale jego nauka szła w kierunku .....socjalizmu, czyli solidarności.
      • strefas Re: Socjalizm uber alles 29.12.12, 01:11
        Robinie tym tekstem mnie zraniłeś :) a co ja robię od ponad roku na tym forum ? jak nie to ,że staram się "wyłudzić" od ludzi choć cień obiektywizmu w tym temacie,"Nie wszystko co było w starym systemie było złe".
        • robingut Re: Socjalizm uber alles 29.12.12, 16:21
          Trudno wyłudzić cień obiektywizmu tam, gdzie nie zaświeci choćby promyk logiki.
          Stary system w którym państwo nie dopłacało pracownikom, budował jakieś zgliszcza, które wyprzedano z wiadomymi skutkami. Nowy system się "obudził" i teraz państwo będzie zbierać miliardy z posiadanych akcji w paru spółkach, by budować miejsca pracy. Akcję o nominalnej wartości 1 zł, będziesz sobie mógł kupić za 100 , a potem rząd wybuduje mi miejsce pracy, którym będzie kierował jakiś przyniesiony w tasi sekretarz - tfu! - menedżer. Ale to nie jest socjalizm, bo tak już robiono przed wojną napisał mi jakiś logik wypasiony na pastwisku solidarność.
          • oryginal23 Re: Socjalizm uber alles 29.12.12, 18:53
            Wszystko w systemie PRL było złe.
            Realny, komuszy socjalizm to zbrodniczy system.
            I nikt mnie nie przekona, że było inaczej, wiem doskonale jak było.

23.
            • strefas Re: Socjalizm uber alles 30.12.12, 01:01
              To tak jakbyś napisał ,że w naszym kraju mamy wzorowy kapitalizm :)
            • robingut Re: Socjalizm uber alles 30.12.12, 15:08
              Liczby są przeciwko Tobie. Ale nie martw się, bo to są oczywiście liczby zbrodnicze. Mimo tego proponuję, byś nie powtarzał bzdur, bo żadnego komunizmu w Polsce nie było. Bajki o komuchach zostaw dla wydudkach przez różnych Dudków i dla dzieci w podstawówkach. Tych co mieszkają w pałacach i willach, który w okolicach ul.Staszica wybudowano za II RP dla bezrobotnych i tych co mieszkają na np. zbrodniczych osiedlach "Jana" i "Przyjaźń".
              Oryginale, Ty wiesz, że ja znoszę prawdę, choć ona czasem nie jest wygodna dla nikogo, ale prostackiego cymbalstwa nie łykam.Państwo, które nie planuje nic poza podatkami, którego służby potrafią zagryźć malutkiego przedsiębiorcę, a nie potrafią sobie poradzić z bezczelnym klechą z Torunia nie przetrwa, bo nikt go nie będzie szanował. Państwo które się czołga na kolanach w błocie przed jakimś inwestorem z komunistycznych Chin i nosi takiego mandaryna w lektyce, daje ulgi podatkowe, a nawet zwolnienia, a swoich przedsiębiorców dusi kolczatką na szyi, żadnej wspólnoty nie stworzy. Ty nic Oryginał nie rozumiesz, czy tylko tak Cię coś lekko przymuliło?
              • oryginal23 Re: Socjalizm uber alles 30.12.12, 20:35
                Nie twierdzę, że to co jest, dobrym jest.
                Twierdzę, że to co było, było nieporównywalnie gorsze.
                Wyobraź sobie Robin, że żyłem w tamtych czasach i mam dobrą pamięć,
                czego i Tobie życzę polecając wizytę w najbliższym sklepie mięsnym, którego to sklepu w czasach PRL nawet sobie nie mogliśmy wyobrazić.
                Tendencja wspominania przeszłości ubranej w superlatywy jest powszechna. ale to złudzenie,
                które należy racjonalizować.
                Argumenty bloków, powszechności zatrudnienia i tym podobnych dyrdymałów mnie nie przekonają.
                Kocham wolność.

23.
                • robingut Re: Socjalizm uber alles 30.12.12, 22:47
                  Ja coś piszę w superlatywach? Absolutnie nie. Ja piszę o prawdach, które tamtemu okresowi towarzyszyły tak jak Syrenka.. Ja nie chcę jeździć Syrenką. Ja jestem dumny, że w latach 2003 – 2009 w naszym kraju przybyło 950 tys. mieszkań. Średnio 135 tys/rok.

Tylko ja też widzę, że
                  W latach 1971-1980 zbudowano 2,6 miliona nowych mieszkań, co dało miejsce do zamieszkania 10 mln osób. Rekordowym rokiem był 1978, kiedy oddano do użytku 284 tysiące lokali .

Za dobrze to wygląda? No, problem, więc pod tym napisali tak:
                  „Problemem był niski poziom montażu. Płyty mogły być uszkodzone, co powodowało występowanie szczelin w elewacji. Budynki były słabiej chronione przed wpływem pogody. Częstym widokiem były więc ekipy remontowe, które od razu po wybudowaniu budynków uzupełniały różne braki i fuszerki.
                  Wadą takiego systemu było to, że typizacja pozwalająca zmniejszyć koszty produkcji jednocześnie unifikowała wszystkich mieszkańców. Lokale w takim budynku były do siebie podobne. Wrażenie to potęgował jednakowy wystrój klatek schodowych i meble dostępne w sprzedaży. Do niewielkich pokoi sprzedawano głównie tzw. meblościanki”.
                  Gierek pewnie źle montował, te płyty tłukł i fuszerki robił. No a dziś w Ikei robią same dębowe meble do mieszkań w sześcioramienną gwiazdkę, albo i półksiężyc
                  A wtedy była jeszcze jakas Kuba, Wietnam i Przyjaciel ze Wschodu.
                  Dziś mamy wolność przyjaciół na zachodzie, kapitalizm, Balcerowicza, więc czemu tak słabo? Ja nie piszę, że kiedyś było tak fajnie, tylko pytam czemu dziś jest tak marnie, skoro miał miód z mlekiem płynąc do każdego rozdziawionego dzioba we własnej dziupli.

Wolność? Powiedz, że żartujesz. To że ta babeczka wyżej może tak sobie, pierdu, pierdu, o socjalizmie w internecie to nie jest jeszcze wolność, gdy się wie, że każdy sms jest zapisany, rozmowa nagrana. Totalitarna "Rozmowa kontrolowana" to jest przy tym jak bajka.

Socjalistyczna szynka też jest, tylko 3 razy droższa niż szynkopodobne frykasy. Ja wiem, ludzie je kupują z odrazy do socjalizmu. Chlebuś z giganta masz w paru supermarketach.Kupują go pewnie sami socjaliści. Nie liczę, ale coś dużo ich jest.
                  A miało być pięknie, zasobnie, i każdy jak Rockefeller. Blisko, blisko, każdy już ma prawie po 25 tys. długu. Kto i gdzie po drodze zrobił feler? Po co?

• oryginal23 Re: Socjalizm uber alles 31.12.12, 16:40
                    Nie powiem, że żartuję.
                    Za napis kredą na ścianie, że władza mi się nie podoba pałą po dupie teraz nie dostanę, po mordzie na komisariacie nie biją, dzieciaków z uczelni nie wywalają.
                    Nie błagając o paszport mogę nawet pieszo kraj opuścić nawet w tej chwili
                    (czemu tego nie robisz skoro tutaj tak beznadziejnie?)
                    Nie muszę sklepowej w pas się kłaniać za kawałek kiełbasy bez kartek, a zakup paskudztwa w ikei jest tylko moim wyborem.
                    Pomimo twoich milionów mieszkań jakoś w tamtych(podłych)czasach mieszkania swojego
                    nie miałem.
                    Nie wiem kto Tobie mleko i miód obiecywał, ja takiej obietnicy nie dostałem
                    i Gierkowskie długi razem z wszystkimi tutaj spłacać musiałem.
                    Pierdu, pierdu to Twoje myślenie o totalnej inwigilacji, przeceniasz swoje znaczenie sądząc, że
                    taki jesteś interesujący (ja też)
                    Algorytmy śledzenia internetowego dotyczą wszystkich, ale na listach otrzymywanych pocztą
                    pieczątki "ocenzurowano" już nikt nam nie postawi.
                    Narzekanie, narzekanie, smutactwo i ponuractwo, wieczne niezadowolenie i brak umiejętności
                    dostrzegania pozytywnych stron życia to Polaków portret własny, Twój jak ostatnio widzę też.
                    Szczęśliwego 2013 roku życzę.

23.
                    • strefas Re: Socjalizm uber alles 31.12.12, 17:52
                      Oryginale wiesz dlaczego wole być prostakiem ? bo jak czegoś nie rozumiem to potrafię się do tego przyznać(i nikt do mnie nie ma o to pretensji) -Ty udajesz ,że dużo czytasz, wiesz skąd wiem? bo to widać w Twoich postach.
                      Wiesz jaka jest różnica miedzy "Nie wszystko" a "Całość" ?.Od zawsze Robin i Ja piszemy ,że "Nie wszystko" w komunie było złe,co nie oznacza ,że za tą ku...wą tęsknimy.Moim marzeniem jest aby w Polsce był taki socjalizm jak w Szwecji, nie taki jak w Z.S.R.R -Jak tego też nie rozumiesz to ci to wytłumaczę ,ale napisz chociaż ,że nie rozumiesz a nie pisz bzdurnych ripost.
                      • oryginal23 Re: Socjalizm uber alles 31.12.12, 18:05
                        strefas.
                        Nie z Tobą tutaj rozmawiam.
                        Jasne?

23.
                        • strefas Re: Socjalizm uber alles 31.12.12, 18:18
                          Nie szkodzi -Nie jesteś autorem postu więc naucz się trochę kultury i nie upominaj uczestników forum,że się aja nie odzywać bo Ty piszesz.(To jest FORUM,jak chcesz porozmawiać w cztery oczy,abo wymienić poglądy z jedna osoba to pisz na priva ,albo załóż własne forum gdzie będziesz dyrygować kto ma pisać albo kto nie ma pisać )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka