Dodaj do ulubionych

Tramwaj do Tarnowskich Gór.

IP: 2.3.STABLE* 16.09.02, 20:42
Ponoć kiedyś istniała koncepcja przedłużenia lini 19 do Tarnowskich
Gór.Gdyby pomysł zmartwychwstał i wszedł w fazę realizacji to jaka jest
waszaopinia.Gdzie widzielibyście pętlę tak żeby nie pchać się z torami do
ronda,może na Ohio??Dobrze żeby był wybór PKM,PKT czyPKP w komunikacji z
Bytomiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: RysiekD Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.lerid.com.pl 16.09.02, 22:40
      Tak więc Ja bym puścił tramwaj następującymi ulicami:
      Bytomską, Piłsudskiego na rondzie dwie rundki do okoła, następnie dalej
      Piłsudskiego w stronę dworca (ale jeszcze nie było by przystanku), bo przed
      dworcem w lewo na 9 Maja (te dwie uliczki naprzeciw Sorbony) jak dojedzie do
      Sieńkiewicza to skręt w lewo (ruszenie obowiązkowo z piskiem opon, ludzie z
      Sorbony wiedzą o co chodzi), następnie na rondo (dwie rundki), skręt na Jana
      III Sobieskiego, potem w lewo na Ks. Wajdy, na rynku powolny przejazd do okoła,
      przy drugim okrążeniu to już na pełnym gazie (taka mała pokazówka, żeby wszyscy
      widzieli że w Tarnowskich Górach jest tramwaj!), potem zjazd na ulice Zamkową,
      skręt na ulicę Mleczną (taka wąska, gdzie jest sklep z aparatami
      fotograficznymi), w prawo na Górniczą, w lewo na Świętego Jacka, Kaczyniec,
      kiedy dojedzie do Miarki to w lewo, znowu w lewo i wjedzie na Piastowską, ale
      daleko nie ujedzie, bo zaraz skręt w prawo na Staropocztową, potem w lewo na
      Krakowską, znowu rynek, teraz może zrobić sobie przystanek i potrąbić na ludzi,
      bo chodzą ja bydło! a potem zjazd Opolską i tak cały czas po tej Opolskiej, aż
      dojedzie do Oś. Fazos, następnie wjeżdza na obwodnicę i tak zasuwa do Parku
      Wodnego, tam po parkingu robi pare kółek, potem dalej jedzie i blokuje
      obwodnicę, jak dojedzie do Osady Jana to na skrzyżowaniu ze światłami, skręca w
      prawo i spierdala do Bytomia, po co on wogule przyjeżdzał na góry? żeby się po
      rynku pokręcić albo po rondzie i na dodatek trąbić na ludzi, niech se jedzie do
      Bytomia na ludzi trąbić, a najlepiej na złom niech jedzie.
      • Gość: yasny Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 23:10
        rysiu - ty to masz poczucie humoru, sieŃkiewicz sie kryje przy twej skladni a
        rewinski i piasecki przy humorystycznym komentarzu
        • Gość: RysiekD Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.lerid.com.pl 17.09.02, 01:41
          Gość portalu: yasny napisał(a):

> rysiu - ty to masz poczucie humoru, sieŃkiewicz sie kryje przy twej skladni a
          > rewinski i piasecki przy humorystycznym komentarzu

Jakbyś nie zauważył, mój plan jest bardzo przemyślany, tramwaj jadąc tą trasą
          nie będzie błądził po mieście, bo przecież jedzie po szynach.
    • Gość: yasny Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 23:15
      ze wzgledu na sposob zabudowy tarnowsich gor i okolic ciezko byloby upchnac
      gdzies jeszcze linie tramwajowa tak, zeby nie musiala korzystac z ulicy,
      nie wiem jak dawno budowano ta linie i kiedy byly plany by pociagnac ja do TG,
      ale moze rozmyslili sie wlasnie z tego powodu,
      no i liczyla sie tez ekonomiczna kalkulacja (w przypadku komunikacji masowej -
      jak najmniej dokladac do interesu)
    • Gość: Forman Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: 2.3.STABLE* 17.09.02, 07:31
      Z Bytomia do Katowic tramwaj oprócz ronda i ciasnego Bytomia nie koliduje z
      ulicą.U nas pętla musiałaby znajdować się gdzieś w okolicach obwodnicy lub
      bliżej miasta w terenie mało zurbanizowanym(Lasowice,Gliwicka,Os Jana,ok.parku
      wodnego wkierunku Ohio???).
    • Gość: loggy Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 17.09.02, 08:46
      Tramwaj to z zalozenia pojazd miejski. Jesli ma
      obslugiwac trace miedzymiastowa to musi (tzn. dobrze by
      bylo) jezdzic przez tereny zabudowane czyli tam gdzie sa
      pasazerowie.
      Najwiekszym problemem u nas czyli na lini TG-Bytom
      byloby przekraczanie obwodnicy. Mozna to zrobic w
      miejscu gdzie pod obwodnica przechodzi waskotorowka.
      Ale linia musiala by biec potem na Os. Jana a nie tak
      jak waskotorowka. Z drugiej strony petla tramwajowa w
      okolicy ronda (czyli za hala targowa) bylaby moze
      niezlym rozwiazaniem.
      Z tego co wiem przedsiebiorstwo tramwajowe nie jest
      zadowolone ze wspolpracy z KZK GOP i chce sie rozlaczyc.
      Moze to spowoduje ze faktycznie beda miec piedniadze na
      inwestycje?
      Z drugiej strony gdyby poprawic stan torowiska PKP to do
      pociagi do Bytomia moglby smigac o wiele szybciej.
      A po co powielac linie komunikacyjne?

L.

PS. i tak najlepszym rozwiazaniem byloby metro ;) tylko
      ze trzeba by uwazac by nie zniszczyc zbytkowych
      tarnogorskich podziemi. i oczywiscie metro do Gliwic.
      do tego superszybka kolej do Opola i Lublinca mamy
      komplet ;)
      • Gość: RysiekD Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.lerid.com.pl 17.09.02, 14:59
        Gość portalu: loggy napisał(a):

> PS. i tak najlepszym rozwiazaniem byloby metro ;)

Metro? to jest przestarzały wynalazek! Ja stawiam na MAGLEV - czyli kolej
        magnetyczną, wytyczyłem już nawet trasę tego pojazdu, jeśli kogoś interesuje to
        mogę przedstawić to bardzo obrazowo.
        • Gość: loggy Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 17.09.02, 15:30
          Problem w tym ze maglev jechal by po powierzchni a metro
          nikomu nie zawadza bo jedzie pod.
          I nic mu na szyny nie wskoczy i nikt szyn nie ukradnie!
          No wiec moze ten twoj maglev moglby jezdzic pod ziemia
          jak metro?

L.

PS. trase oczywiscie przedstaw
          • Gość: RysiekD Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.lerid.com.pl 17.09.02, 19:01
            Moja trasa była idealna dopóki nie naniosłem ją na mape TG i co się okazało,
            nic specjalnego, ale trzeba będzie zburzyć: Kopalnie Zabytkową, Park Wodny,
            ZUS, Ratusz Miejski, Kościół Ewangelicko-Augsburski, budynek TPSA (ale to
            będzie czysta przyjemność), Poczta, Komenda Miejska Policji, to by było na
            tyle, ale jak się chce mieć takie cudo jak kolej magnetyczną to niestety trzeba
            coś poświęcić.
            • Gość: loggy Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: *.pik / *.wbp.zabrze.pl 18.09.02, 08:40
              Gość portalu: RysiekD napisał(a):

> Moja trasa była idealna dopóki nie naniosłem ją na
              mape TG i co się okazało,
              > nic specjalnego, ale trzeba będzie zburzyć: Kopalnie
              Zabytkową, Park Wodny,
              > ZUS, Ratusz Miejski, Kościół Ewangelicko-Augsburski,
              budynek TPSA (ale to
              > będzie czysta przyjemność), Poczta, Komenda Miejska
              Policji, to by było na
              > tyle, ale jak się chce mieć takie cudo jak kolej
              magnetyczną to niestety trzeba
              >
              > coś poświęcić.

To zweryfikuj ta trase tak by wyburzyc:
              - dom burmiszcza
              - "koszmarek" czyli nowy budynek przy Rynku
              - restauracje Parkowa
              - golebnik Pepka
              - ulice Towarowa w TG
              L.
    • upperian Trolejbus i tramwaj do Tarnowskich Gór - jak było 20.09.02, 14:50
      Pierwszym nowoczesnym środkiem komunikacji masowej w TG była oczywiście kolej
      (żelazna). Jednak w latach 20. XX wieku przestała wystarczać, tym bardziej, że
      była zwyczajnie droga. Już od lat 90. XIX w. w GOPie funkcjonowały tramwaje,
      ale do TG ich nie poprowadzono i to bynajmniej nie tylko z powodu dużej
      odległości od Bytomia czy małej liczby potencjalnych podróżujących. Główną
      przeszkodą była Sucha Góra o znacznej różnicy wzniesień na głównym szlaku
      drogowym (tak wówczas prowadzono tramy - pośrodku ulicy) oraz... czynne
      kamieniołomy, które znajdowały się tuż przy równoległym do szosy bytomskiej
      szlaku kolei (wąskotorówka i normalna) - jedynym, który mógłby być wykorzystany
      pod budowę linii sztrasenbany. To wszystko powodowało, że do TG ruszyły
      najpierw autobusy, których linia (obecna "5") połączyła nasze miasto z
      Katowicami; przez Bytom nic nie mogło jeżdzić, bo przeszkadzała temu granica
      państwowa.
      TG uzyskały połączenie busami z Bytomiem dopiero po wrześniu 1939 r., kiedy
      znikła granica i... tak już zostało. W czasie wojny Niemcy, wiedząc, że
      tramwaju nie opłaca się poprowadzić do TG, wpadli na pomysł budowy
      eksperymentalnej, acz tańszej linii trolejbusowej z Bytomia (druga miała biec z
      Bytomia do Piekar Śl.). Zamysłu tego nie zrealizowali, bo... skończyła się
      wojna.
      W PRLu, w pierwszej połowie lat 50. zaplanowano budowę linii tramwajowej do TG,
      ale przez... Świerklaniec i Nakło (z Piekar Śl.). Chodziło o ułatwienie "ludowi
      pracującemu" dojazdu do ośrodka "wczasów świątecznych" w świerklanieckim parku
      i ominięciu niekorzystnej Suchej Góry, gdzie nadal funkcjonował i rozrastał się
      kamieniołom. Z projektu wyszły nici, a w zamian powstała linia z Bytomia do
      Stroszka z zajednią Radzionków. Później myślano o przedłużeniu trasy
      obecnej "19" do TG, ale kamieniołom wciąż istniał (przybliżył się bardzo do
      wąskotorówki, której szlak miał w końcu zająć), a w międzyczasie rozrosły się
      Bobrowniki i powstało mnóstwo nowych domów, co przeszkadzałoby realizacji
      inwestycji.
      Obecnie kamieniołomy ("Bobrowniki" i "Blachówka I i II") są już nieczynne, zas
      szlak wąskotorówki teoretycznie mogłby być wykorzystany jako najbardziej
      dogodny orograficznie. Na dodatek w kamieniołomie koło Blachówki powstaje
      kompleks narciarsko-rekreacyjny i zapewne klienci tramwaju by się znaleźli. Jak
      będzie - zobaczymy...
      Pozdrawiam
      upperian
    • Gość: Forman Re:Szynobus ! ! IP: proxy / 192.168.3.* 02.08.03, 09:34
    • Gość: Forman Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. IP: proxy / 192.168.3.* 10.08.03, 10:11
      Widać ta forma komunikacji nie stoi na pozycji straconej.Pamiętam linie 31 do
      Wieszowy,32 do Stolarzowic i 33 do Rokitnicy wszystkie z Bytomia które lekką
      ręką zlikwidowano zamiast zawiesić w związku z budową estakady nad torami w
      Bytomiu-Karbiu na drodze nr 4(kiedyś był tam wąski i niski tunel).A teraz
      myśli się o odbudowie częsci trasy jednej z nich.
      A kto wie, może kiedyś 19 zawita w mieście gwarków ? Odświeżam temat w związku
      z artykułem.

www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1612285.html
      • drcarlos Re: Tramwaj do Tarnowskich Gór. 10.08.03, 10:23
        moze i by bylo duzo do wyboru ale ja wybralbym waskatorowke ;D jest
        najtansza :) no moze nie najtansza alw na pewno trasa jaka jedzie jest warta
        obejzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka