Dodaj do ulubionych

Narod Slonski rzondzi!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:56
Jo je Schlesierym y wiym ,ze na Sloonsku karlusy chlejom ino
gorzoua,bryna y jabcoki.Urodziyech siya we famiyloku,bo mie muti niy mioua
kaj rodzic ,takom my byli patologicznom familiom
Ciongle ino Gorzoua,Bryna y jabcoki . No ale my Sloonzoki tak momy ,bo tako
jes u nas tradycyjo ,a to jes rzycz swiynto dlo koszdygo porzondnygo chopa.
Mom do dzis kompksy Hanysa ,bo u mie w doma ina placu my godali po naszymu
i jo niy poradziyech mowic po gorolsku , te ciule douy mie do hilwy, kaj bouy
ino nasze bajtle ,bo gorole poradzom godac po swoimu y ich niy dejom do takij
dybilnyj szuli
Coue moje nyndzne hanyskie zycie to bryna , jabcoki i robota na grubie, kaj
robiyuech z takimi dybilami jak jo,ale gorole nom puaciyuy geld i my niy
narzykali.Poznij psziszed tyn gorol Balcerowicz i kozou zamknonc gruba ,a my
sam mieli arbajt uot pokolyn ,jo sam robiyuech ,moj watyr ,opa y tak
dalij,ale co tam gorole douy nom geld ,cosik kouo pindziesinciu tauzynow y
jo jusz niy piyuech bryny ino siedziouech couy dziyn we szynku ze kamratami y
my pili TICHAUERA,bakali grass i walili amfytamine(to taki gorolski wynalazek)
.Teroz niy mom geldu niy arbajtu siedza pod moim familokiym,pija jabole i
niynawidza tygo gorolskiygo ciulnintygo chacharstwa,kiere pszekludziyuo sie
na tyn nosz Slonsk
.Czosym jaki gorol s somsiydniygo blokowiska pszijdzie na nosz platz ,dom mu
w gymba ,zabiyrom geld i jakos se zyja.
.Mom jo uonkla we Reich mo uon kupa pinindzy ,bo uoni we Niymcach mojom taki
social tyn uonkel czosym wysyuo mie ojro i jo ftedy pija s kamratami dziyn i
noc az nos gorolskie pauy zamykajom na izbie wyczezwiyn

Obserwuj wątek
    • Gość: Markus Re: Narod Slonski rzondzi!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:47
      @ Hanys picie to gorolski zwyczaj a nie śląska tradycja. Prawdziwi Ślązacy nie
      siedzą pod familokiem, bo są robotni i nie mają na to czasu . A z resztą komu ja
      to tłumaczę ?
    • Gość: ! Re: Narod Slonski rzondzi!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:33
      www.youtube.com/watch?v=NmH3j3gF83U&mode=related&search=silesia
    • Gość: ! Re: Narod Slonski rzondzi!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:36
      :-)
      • Gość: W@sz Bercik Re: Narod Slonski rzondzi!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 00:12
        tobry tymat szkoda że uciookł tak doleko
        • Gość: ! Re: Narod Slonski rzondzi!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 10:23
          Pyrsk lutkowie!
          • Gość: Leon Zawodowiec To je cauo prowda uo Slonzokach!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:29
            :-)
            • Gość: ! Re: To je cauo prowda uo Slonzokach!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:34
              Parsk!
              • Gość: ­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Re: To je cauo prowda uo Slonzokach!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 15:54
                Japcok for all!!!
    • Gość: viki travel Nie istnieje żaden naród śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 19:55
      Nie istnieje żaden naród śląski.
      • Gość: Foormoon Re: Nie istnieje żaden naród śląski IP: 65.110.6.* 10.09.06, 22:29

­ ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

*********PRZECZYTAJ TO UWAŻNIE*****************

Hanys na kaszubskich forach blaschachacha!!!!!!:D:D:D:D:D:D:D

Jesteśmy z wami
        Pozdrowienia ze Śląska.
        Nie martwcie się Kaszeby. Naszego Śląskiego narodu też nie chcą frajerzy w
        Warszawie uznać, ale jeśli będziemy wakczyć to i naród Kaszebski i Śląski
        zostanie wreszcie oficjalnie uznany. Życzę wytrwałości.
        Paczcie tam jako

Re: Jesteśmy z wami
        jaki naród ślaski, Wy to nawet nie jesteście grupą etniczną, tylko regionalną. Harry

Harry, ty chyba nie masz kontaktu z rzeczywistoscia.
        O ostatnim spisie powszechnym nie slyszales, czy co?
        Pozdrowienia dla narodu slaskiego.

200 osob podalo narodowosć lesbijską w spisie. To czy mozna brac go na powaznie?
        Harry

1. Kaszebi, a nie Kaszeby.
        2. To czy ktoś nas uzna czy nie uzna, nie świadczy o tym, że nas nie ma.
        3. Jeśli w Warszawie są "frajerzy", to dlaczego Ślązacy nie mają wpływu na to co
        się dzieje w Warszawie, tylko jest na odwrót?
        4. Mam w Warszawie wielu przyjaciół i obrażanie wszystkich Warszawiaków hurtem
        jako "frajerów" to metoda "walki", która mi się absolutnie nie podoba.
        5. Ludzie kulturalni i poważni biorą odpowiedzialność za głoszone przez siebie
        poglądy podpisując się imieniem i nazwiskiem. Tego mi tutaj zabrakło. Krzyczeć
        każdy potrafi...

Pyrsk!

Tómk Tóna Żuroch Piechowsczi

----------------
        piech.stolem.net/

Re: Jesteśmy z wami - a my nie jesteśmy
        Jeżeli ten wątek to nie żart , a autor odwiedza to forum to proszę go jako
        świadomego przedstawiciela narodu sląskiego o udzielenie mi kilku wskazówek w
        tej kwestii. A więc chciałbym dokładnie poznać historie tego narodu, jego
        przedstawicieli itp. Niestety do tej pory nie spotkałem się z żadnymi
        opracowaniami na ten temat. O innych małych narodach (np Żmudzini, Fryzowie)
        sporo dowiedziałem się z "Pomeranii", lecz o narodzie śląskim zapomnieli
        napisać. Czy autor tego wątku mógłby wskazać jakies strony w internecie , bądż
        to jakąs literaturę czy czasopisma, tak abym mógł wzbogacić moją wiedzę o tym
        nieznanym do tej pory narodzie. Moja wiedza w tym temacie jest tak nikła, a z
        narodem śląskim kojarzy mi się tylko film "Blisko coraz bliżej" i tak się
        zastanawiam czy stary Pasternak należał do narodu śląskiego, czy może jego syn,
        zdrajca, Pastenreich i czy ci którzy dzisiaj podnoszą tę kwestię to potomkowie
        Pasternaków czy Pastenreichów. Może tam w Waszym kraju można kupic jakies
        słowniki śląsko - polskie?
        Pozdrawiam

Gość
        wysłane dnia: 3.2.2004 0:15

Re: Jesteśmy z wami - a my nie jesteśmy
        1. Od kiedy Żmudzini czują się narodem?
        2. Do ch..... nie broń innym społecznościom czuć się narodem i nie wyśmiewaj się
        z nich!
        Przecież dokładnie w ten sam sposób wyśmiewają się z nas Polacy.
        3. Strony w internecie: www.raslaska.org, www.echoslonska.com, forum katowickie
        GW, forum Śląsk, Narodowość Śląska w portalu Gazety Wyb.
        4. Jeżeli wiedzę o świecie czerpiesz z Czterech Pancernych to nic dziwnego że
        wypisujesz bzdury. Poszukaj bardziej ambitnych pozycji.
        5. Kaszubszczyznę E. Gołabka Polacy pewnie też rozumieją w 100%, i co z tego?
        6. Literatura, słowniki???
        Co z tego że literatura kaszubska ma 150 lat, jak kaszubszczyzny już prawie
        nigdzie nie usłyszysz, a w spisie powszechnym moi rodacy niestety pokazali
        światu, że w zdecydowanej większości wolą być NAWOZEM ETNOGRAFICZNYM dla narodu
        polskiego niż nie samodzielnym narodem. Ślązacy natomiast osiągneli bardzo
        piękny wynik, tylko pozazdrościć.

I na zakończenie zrozum że najważniejsza jest świadomość narodowa, jeżeli jej
        nie ma to nic pomoże, nawet najwspanialsza literatura. Jest się wtedy tzw. grupą
        etniczną, albo prościej: skansenem.

I zanim następnym razem będziesz się ze ślązaków wyśmiewał i odmawiał im prawa
        do bycia narodem to proszę najpierw zastanów się dwa razy co piszesz.

Pozdrówk
        Piotruś Kaszëba
        • Gość: Gość Re: Nie istnieje żaden naród śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:33
          Dobre, nie wiedziałem w2ielu rzeczy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka