IP: *.tg.akk.net.pl 04.08.03, 19:38
(2003-05-30)

Burmistrz Miasta Tarnowskie Góry

działając na podstawie art. 12 ust. 5 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę
i zbiorowym odprowadzaniu ścieków
z dnia 7 czerwca 2001 roku

informuje, że :

woda przeznaczona do spożycia na terenie Gminy Tarnowskie Góry, dostarczana
mieszkańcom przez Przedsiębiorstwo Wodociągów Kanalizacji Spółka z o.o. w
Tarnowskich Górach, została przebadana w I kwartale 2003 roku przez
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bytomiu.
Uzyskane wyniki badań nie wykazały obecności zanieczyszczeń fizykochemicznych
i bakteriologicznych mogących być przyczyną dyskwalifikacji wody.
Dostarczana mieszkańcom woda spełniała wymagania sanitarne dla wody
przeznaczonej do spożycia.

no to kamien spadl mi z serca, chyba ze wyniki sa kupione.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: woda w TG IP: *.protonet.pl 04.08.03, 22:05
      Mnie tez spadł kamień z serca,bo założyłam w moim domu filtry na kranówkę.Gdy
      pewnego pięknego dnia zrobiłam elektrolizę naszej (według p.burmistrza)
      czyściutkiej wody,to moim domownikom szczęki opadły - brakowało określeń na
      to,co znajdowało się w badanym pojemniku.Zawiesina metali ciężkich z ołowiem na
      czele,kolor wody przypominający bardziej- by użyć określenia dosadniejszego -
      szambo.Płacimy ciężkie pieniądze za takie paskudztwo,nie mówiąc juz o skutkach
      zdrowotnych.Parę lat temu miasto pobierało wodę z ujęcia Staszic,różniła się
      bardzo od tej,którą teraz mamy.Z tego co wiem,zaniechano eksploatacji ze
      Staszica - może ktoś wie dlaczego?
      • drcarlos Re: woda w TG 05.08.03, 00:04
        Gość portalu: Zosia napisał(a):

> Mnie tez spadł kamień z serca,bo założyłam w moim domu filtry na kranówkę.Gdy
        > pewnego pięknego dnia zrobiłam elektrolizę naszej (według p.burmistrza)
        > czyściutkiej wody,to moim domownikom szczęki opadły - brakowało określeń na
        > to,co znajdowało się w badanym pojemniku.Zawiesina metali ciężkich z ołowiem
        na
        >
        > czele,kolor wody przypominający bardziej- by użyć określenia dosadniejszego -
        > szambo.Płacimy ciężkie pieniądze za takie paskudztwo,nie mówiąc juz o skutkach
        > zdrowotnych.Parę lat temu miasto pobierało wodę z ujęcia Staszic,różniła się
        > bardzo od tej,którą teraz mamy.Z tego co wiem,zaniechano eksploatacji ze
        > Staszica - może ktoś wie dlaczego?

moze wody gruntowe ulegly skazenu?
        PS. widze Zosiu ze ty chyba chemie studiowalas?? ze elektrolize soboe w domu
        przeprowadzasz i bezbledzie okreslasz nalot na graficie...
      • loggic Re: woda w TG 05.08.03, 08:33
        Tak, wim dlaczego nie pobiera sie juz wody ze Staszica. Ale
        to kolejny przekret wladz wiec opisze to dokladniej jak znajde
        chwile czasu, ok?
        L.
        • Gość: dr scott Re: woda w TG IP: *.tg.akk.net.pl 05.08.03, 10:03
          loggic napisał:

> Tak, wim dlaczego nie pobiera sie juz wody ze Staszica. Ale
          > to kolejny przekret wladz wiec opisze to dokladniej jak znajde
          > chwile czasu, ok?
          > L.
          >

hmmmmmmmm, a ja myslalem ze to faktycznie cos nie tak z ta woda... a tu widze
          ze za wszystkim stoja pieniadze :(

dobra alternatywa pozostaje wlasny odwiert i wlasne ujecie wody ;) czyt. inny
          wątek
      • Gość: dr scott Re: woda w TG IP: *.tg.akk.net.pl 05.08.03, 10:00

na
        >
        > szambo.Płacimy ciężkie pieniądze za takie paskudztwo,nie mówiąc juz o skutkach

nie wiem dokladnie, ale chyba do naszych wod gruntowych przedostaja sie te syfy
        z zakladow chemicznych...

a widze kolezanka Zosia profesjonalnie podeszla do sprawy ;)
      • Gość: dr scott Re: woda w TG IP: *.tg.akk.net.pl 05.08.03, 10:04

na
        >

aha i dziekuje Ci Zosiu, ze wsadzilas mi spowrotem kamien na serce ktory mi juz
        wczesniej spadl... ;D
    • Gość: Forman Re: woda w TG IP: proxy / 192.168.3.* 05.08.03, 18:28
      A więc z wodą to nie taka prosta sprawa.Ujęcie Staszic zamknęli z powodu
      obecnośći związków TRI,a więc trujących.Nie pobieranie wody z tego ujęcia
      spowodowało podniesienie się lustra wody pod miastem co grozi zamknięciem
      sztolni.Poza tym w mieście znajduje się kilkaset wyrobisk pogwarkowskich
      którymi zanieczyszczenia z zakładów chemicznych oraz innych ! ! dostają się
      do tych wód.Odzywa się natura z którą przez lata,nie współżyto w zgodzie.Map
      tych wyrobisk nie ma bo ileś setek lat temu nie robiono planów górniczych.
      Na razie tyle.O więcej zapytam ekeperta który mi na szybko odpowiedział.
      • Gość: dr scott Re: woda w TG IP: *.tg.akk.net.pl 05.08.03, 18:40
        Gość portalu: Forman napisał(a):

> A więc z wodą to nie taka prosta sprawa.Ujęcie Staszic zamknęli z powodu
        > obecnośći związków TRI,a więc trujących.Nie pobieranie wody z tego ujęcia
        > spowodowało podniesienie się lustra wody pod miastem co grozi zamknięciem
        > sztolni.Poza tym w mieście znajduje się kilkaset wyrobisk pogwarkowskich
        > którymi zanieczyszczenia z zakładów chemicznych oraz innych ! ! dostają się
        > do tych wód.Odzywa się natura z którą przez lata,nie współżyto w zgodzie.Map
        > tych wyrobisk nie ma bo ileś setek lat temu nie robiono planów górniczych.
        > Na razie tyle.O więcej zapytam ekeperta który mi na szybko odpowiedział.

no wiec jednak zanieczyszczenia.

a swoja droga wie ktos jak dalece zaawansowane sa prace przy usuwaniu bomby
        ekologicznej po zakladach chemicznych??
        • drcarlos Re: woda w TG 07.08.03, 21:54
          robota idzie palna para... juz drugi duzy zbiornik chyba jest napelniany (albo
          dopiero we wrzesniu bedzie) z trzech... fajnie to tam zrobili! woda sama sie
          oczysci ale do tego potzreba duuuuzo czasu.... moze kiedys bedziemy miec
          wreszcie wlasna i czysta wode..... w sam raz na browar tarnogorski ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka