Dodaj do ulubionych

Wielka Orkiestra

12.01.08, 14:19
Jutro rusza kolejna edycja "Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy".I jak co
roku,sa kontrowersje wokol tej zbiorki.Ciekawy jestem Waszych opinii.Ja jestem
-za!.
Obserwuj wątek
    • dzik0 Re: Wielka Orkiestra 12.01.08, 20:08
      Niech sobie zbierają.
      • olciatg Re: Wielka Orkiestra 12.01.08, 22:18
        niech zbieraja.. ale ja sie na to nie piszę.. dla mnie czysty marketing, a nie
        pomoc :/
        • anul-ka28 Re: Wielka Orkiestra 12.01.08, 22:28
          olciatg marketing nie pomoc?! Chyba nigdy nie byłaś na oddziale noworodkowym lub
          dziecięcym i nie widziałaś ile jest sprzętu kupionego za zebrane pieniądze przez
          Orkiestrę.
          Gdyby kościół albo Państwo dało choć w połowie co dała Orkiestra to byłoby dobrze.
          • Gość: fiona Re: Wielka Orkiestra IP: 83.1.74.* 12.01.08, 22:35
            anul-ka28 napisała:

> Chyba nigdy nie byłaś na oddziale noworodkowym lub
            > dziecięcym

tam napewno była,he,he,he!
            • anul-ka28 Re: Wielka Orkiestra 12.01.08, 22:44
              fiona czepiasz sie szczegółów. Czy była to nie wiem, nie mam informacji czy na
              pewno sie urodziła w szpitalu. Jeżeli chcesz być taka szczegółowa.
              Tacy ludzie jak olcia nie wiedza chyba ile trudu trzeba włożyć w cała akcję ile
              ludzie dają z siebie by małym dzieciom udało sie przeżyć.
              • Gość: 23 Re: Wielka Orkiestra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 23:18
                Jedna z niewielu pożytecznych akcji.
                • Gość: TG Re: Wielka Orkiestra IP: *.stk.vectranet.pl 13.01.08, 07:57
                  Akcja może czasem męczyć ze względu na nachalność zbierających,
                  których z reguły jest masa i którzy rywalizują między sobą kto ile
                  zbierze.
                  Ale niezaprzeczalne jest to,że podczas tych kilkunastu lat zebrano w
                  sumie ponad 80 mln USD. I za to kupiono mnóstwo potrzebnego
                  szpitalom sprzętu, karetki "erki" itp.
                  Sam byłem w szpitalu dwuktornie, dwukrotnie byłem operowany. I
                  widziałem ile choćby w takich Piekarach jest sprzętu zakupionego
                  dzięki tej akcji. Ci, którzy krytukują Owsiaka i akcje chyba nigdy w
                  ostatnich latach nie byli w szpitalu.
                  Jestem w 100% ZA.
                  • Gość: lena Re: Wielka Orkiestra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 14:06
                    Ja również jestem za,własnie moja córa zbiera.
                    U nas ksiądz nie pozwolił dzieciom aby stały na placu kościelnym,bo
                    do koszyczka mu mniej trafi,musialy stanąć przed placem kościelnym
                    na chodniku.<<Liczykrupa>><<pazerny>>
                    • Gość: busztanka Re: Wielka Orkiestra IP: *.ticom.pl 13.01.08, 18:33
                      mówisz o parafii w strzybnicy/
                      • Gość: dlm Re: Wielka Orkiestra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 18:51
                        WOśP jest to chyba jedyna fundacja do której nikt się doczepić nie może.
                        Rozliczają się z każdej złotówki dlatego niektórych to w oczy kole.Dla szpitali
                        zakupili między innymi specjalną aparaturę do wykrywania wad słuchu u
                        nowarodków.Badają wszystkie noworodki we wszystkich szpitalach. Dlatego jestem
                        za mini.
    • Gość: rozlicze kosciol Re: Wielka Orkiestra IP: *.ticom.pl 13.01.08, 20:19
      WOŚP popieram.
      dzisiaj byłem świadkiem bardzo przykrego incydentu.pewien starszy
      pan podszedł do wolontariusza WOŚP i spytał, czy ma pozwolenie na
      zbieranie przy terenie kościoła. widok był na tyle smutny iż znam
      tę osobę- pytającą- co chwilkę do kościólka, na różaniec, na
      koronkę, na mszę poranną, wieczorną i każdą inną z możliwych, na
      chór, do zakonu, do rodzin katolickich. parę tyg. wcześniej ktoś z
      jego rodziny (nauczyciel religi)na lekcji krytykował Owsiaka i ,że
      nie życzy nikomu, aby kiedykolwiek jechał z młodzieżą Woodstockową
      na tenże fesitwal ani nigdzie ingdziej. czuję się oburzony i
      sflustrowany, naprawdę.
    • Gość: Rondo Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: 83.1.72.* 13.01.08, 20:44
      Nieuświadomione dzieci latające ze skarbonkami o tym nie wiedzą, że jest to
      takie obskubywanie obywatela, mówiąc eufemistycznie, a mówiąc dosadnie nachalne
      żebractwo. W tarnogórskiej historii rada miejska już raz rozprawiła się z
      żebractwem, kiedy gdzieś około 1680r. zakazała żebractwa na terenie miasta, a
      strażnicy miejscy mieli za zadanie nie wpuszczać do grodu żebraków z ościennych
      stron. Rajcy miejscy uznali bowiem, że obowiązek zapewnienia najuboższym
      mieszkańcom warunków życia przynajmniej na najniższym poziomie leży po stronie
      magistratu oraz organizacji charytatywnych różnych wyznań.
      Dzisiaj oficjalnie jest podobnie, płacimy ciężkie podatki w różnych postaciach,
      które mają obywatelom zapewnić podstawowe świadczenia i uchronić nas od
      żebractwa. Ale jak NFZ-ty nieudolnie gospodarują tymi środkami wszyscy widzimy,
      a takie pożal się boże "orkiestry ..." i ich pieniądze, pardą, naszego
      społeczeństwa pieniądze, utwierdzają władzę w przekonaniu, że ich partactwo jest
      gotów ktoś naprawiać. Dajcie sobie spokój orkiestranci!
      • Gość: szaa Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: 83.1.71.* 13.01.08, 21:15
        Rondo - miales kiedys chore dziecko, ktoremu nie idzie udzielic pomocy bo
        szpital nie dysponuje odpowiednim sprzetem?
        ciekawa jestem czy w takiej sytuacji tez tak spokojnie analizowalbys ta sytuacje
        i akceptowal ze w Pl rzad sie tym nie zajmuje

Bogu dzieki sa jeszcze ludzie, ktorzy maja serce i chca pomagac
        to nie zebranie tylko umozliwienie obywatelom udzielenia pomocy finansowej na
        szczytny cel (przy pewnosci ze pieniadze napewno trafiaja tam gdzie powinny)

nie chcesz nie wrzucaj do skarbonki
        zaden dzieciak z pudeleczkiem WOSPu chyba Ci noza do gardla nie przystawil
        zadajac zlotowki?
        • Gość: 23 Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 22:41
          Postawa ortodoksyjnych katolików jest taka jak zwykle.
        • Gość: Rondo Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: 83.1.72.* 14.01.08, 05:40
          Gość portalu: szaa napisał(a):

> Rondo - miales kiedys chore dziecko, ktoremu nie idzie udzielic pomocy bo ......

Niezrozumienie moich intencji zaprowadziło Cię do takiej fałszywej konkluzji.
          Chore dzieci są też w innych krajach Zachodniej Europy, jak myślisz dlaczego
          tego niby świetnego pomysłu powszechnego żebractwa tam nie podchwycono. Opowiem
          Ci: bo to jest droga do nikąd, a proces nieskończony, dokładnie tak jak mówi J.
          Owsiak, czyli do końca świata i jeden dzień dłużej, - brrrr straszne! Problem
          niewydolności służby zdrowia rozwiązuje się w normalnych krajach stosując
          odpowiednie narzędzia gospodarcze znane od lat. Nie będę Ci tego tematu tutaj
          rozwijał, bo to nie sala wykładowa akademii ekonomicznej. Pamiętaj żebractwo,
          które przenika do nas ze wschodu, bazuj na atakowaniu warstwy uczuciowej naszego
          mózgu (litość) a nie pokładów racjonalnych odpowiedzialnych za działania twórcze
          w tym naprawcze. No ale jak sam premier daje przykład uczestnictwa w tym
          żałosnym teatrze groteski, to co się dziwić dzieciakom. Nic tylko żenada,
          doprawdy nasi tarnogórscy przodkowie leżący teraz na miejskich cmentarzach byli
          o wiele mądrzejsi od współczesnych. Wytłumaczcie mi XXI wiek, a tu taka
          ciemnota, co chcą zwalić niektórzy na KK (bronię w tym przypadku to wyznanie,
          choćżem z rodziny protestanckiej).
          • Gość: 23 Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 10:29
            W krajach europy zachodniej i stanach jest o wiele wiencej
            instytucji i organizacji zbierających pieniądze podczas zbiórek
            publicznych niż w naszym kraju.
            Nie musieli więc niczego"podchwytywać"
            • Gość: Romdo Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: 83.1.72.* 14.01.08, 17:04
              Gość portalu: 23 napisał(a):

> W krajach europy zachodniej i stanach jest o wiele wiencej
              > instytucji i organizacji zbierających pieniądze podczas zbiórek
              > publicznych niż w naszym kraju.
              > Nie musieli więc niczego"podchwytywać"

Jeszcze raz odpowiem i choć być może nie zrozumiesz, ale inni czytelnicy będą
              mieli pożytek bo dowiedzą się trochę o funkcjonowaniu organizacji charytatywnych
              na zachodzie. Wiem conieco na ten temat bo prawie rok udzielałem się w
              tamtejszym woluntariacie. A więc są to głównie organizacje prywatne, które mają
              jednoznacznie określonego adresata i cel do osiągnięcia. Adresatem są mieszkańcy
              żyjący z własnej i nie własnej winy, poniżej tzw. poziomu godności. Celem zaś
              jest wyciąganie owych nieszczęśników z dołka nędzy. Zbiórki charytatywne
              organizowane pośród zamożniejszej części społeczeństwa idą wyłącznie na ten cel.
              Jest to tzw. wtórny podział BIPu w kraju. Co więcej, dana organizacja
              charytatywna ma w swym zasięgu tylko określoną ilość osób, które wspomaga
              skutecznie. Nie bierze sobie na głowę nic ponad tą ilość, którą zdoła obsłużyć
              zarówno materialnie, co radą zwykła, prawną, czy duchowo. Woluntariusz z
              konkretnej organizacji ma za zadanie nie tylko pomagać danej osobie/rodzinie,
              ale interesować się nią na bieżąco i informować zarząd organizacji o postępach w
              wyprowadzenia człowieka/rodziny z kolapsu. Oczywiście nieco inne procedury
              stosowane są wobec osób terminalnie chorych (hospicja itp).
              Niestety nasza WOŚP nie spełnia absolutnie kryteriów takiej charytatywności. Po
              pierwsze kupowany sprzęt nie trafia tylko i wyłącznie do zabezpieczenia
              zdrowotnego osób biednych. Z niego korzysta także warstwa średnia i zamożna,
              która sama może łożyć na swe leczenie. Innymi słowy, w małym stopniu likwidujemy
              tym sposobem nierówności społeczne, często też niesprawiedliwie dofinansowuje
              się b. bogatych. Jeszcze gorszym pokłosiem działalności WOŚP jest to, iż de'
              facto podtrzymuje ona agonię nieuleczalnie chorej społecznej służby zdrowia.
              Zgodnie ze słowami piosenki: dajmy spokojnie umrzeć jej, przynajmniej w takiej
              formule jaką mamy obecnie. Tylko jak najszybsze urynkowienie tej poważnej co do
              znaczenia dla każdego obywatela, oraz ogromnej co do obrotu finansowego
              organizacji może uratować nas przed totalną klęską.
              Na koniec wyciąg z ekonomicznego repetytorium: Żebractwo nigdy nie generuje
              wartości dodanej, nigdy nie podniesie dobrobytu społecznego, bo gdyby tak było,
              to zamiast produkować wystarczyło by organizować niezliczone WOŚP.
              • Gość: 23 Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:14
                Wyobraź sobie,że zrozumiałem.
                W naszym kraju nie ma takich organizacji,więc lepsza akcja Owsiaka
                niż nie robienie niczego.Masz doświadczenie więc zrób coś lepszego.
                • Gość: hajnel Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:52
                  Rondo ma rację i świetnie to wytłumaczył. Jego doświadczenie nie pomoże mu w
                  zorganizowaniu formy pomocy o jakiej pisze z tej prostej przyczyny że ludziska
                  nie pomogą osobie czy rodzinie którą znają, choćby ta osoba z głodu już padała a
                  wytłumaczeniem będzie "niech idzie do roboty albo do pomocy społecznej a takiemu
                  Randzie nie dam zarobić". Tak się wszyscy zachłystują hameryką ale żadna firma
                  nie jest w stanie zorganizować akcji charytatywnej na wzór amerykański "ja
                  jestem byznesmen a nie PCK".
                  • Gość: szaa Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: 83.1.71.* 14.01.08, 20:23
                    no to nam Rondo ladnie wytlumaczyl dlaczego mamy pozwolic dzieciom umrzec lub
                    pozostac do konca kalekimi
                    brawo
                    • olciatg Re: Wielka Orkiestra żebra! 14.01.08, 21:34
                      a co ma byc pozytecznego w zbieraniu pieniedzy, ktore i tak pozniej kradną Ci,
                      ktorzy zbieraja?! Juz niejednokrotnie bylam swiadkiem takich zachowan :/ .. no i
                      popieram - "wolontariusze" sa zbyt nachalni...
                      Ja nie twierdze, ze pieniadze znikaja i nic z nich nie ma.. ale cala ta oprawa..
                      ehh marketing i tyle..
                      • Gość: 23 Re: Wielka Orkiestra żebra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 22:34
                        Właśnie dzięki "oprawie"udaje się zebrać tak duże pieniądze
                        Wolontariusze są nachalni,ale to wiadomo dzieci i dobrze się przy
                        tym bawią.Nic złego się nie dzieje.
    • Gość: In Re: Wielka Orkiestra IP: 82.160.247.* 18.01.08, 09:02
      aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=159659#photo
      Mam w tym swój udział - jestem jednym z wykonawców tegoż; i cieszę
      się, że w ten sposób będę mógł zasilić konto W.O.Ś.P.
      Dzieciom pomoc się należy w każdej postaci i nie ma się co
      tłumaczyć, że Owsiak uprawia żebractwo, za pośrednictwem
      wolontariuszy.
      • Gość: IN Re: Wielka Orkiestra IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 23:49
        Zgadzam się zarówno z opinią In jak i 23.
        Nie wszyscy wolontariusze kradną.
        Owszem, wiele jest osób, które wyciągają z puszki. Jest to
        rzeczywiście okropny sposób na wzbogacenie się, ale więcej
        wolontariuszy nie kradnie, niż kradnie.
        Nie można się ograniczać w pomaganiu tylko przez głupi podejrzliwy
        sposób myślenia, że akurat ta osoba, która zbiera pieniądze, później
        je wyciągnie.
        Bardzo dobrze, ze istnieje akcja WOŚP.
        Raczej nieistotne jest czy sprzęt pomaga osobie zamożnej, czy też
        nie - ważne, że w ogóle pomaga i że są z tego korzyści, że można
        uratować komuś życie.

(A jaka satysfakcja się rodzi, gdy dowiadujemy się jaką sumę
        uzbieraliśmy ;))
        • Gość: kirk Re: Wielka Orkiestra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 21:00
          Jaką?
          • mirotg Re: Wielka Orkiestra 06.03.08, 21:04
            Na dzien dzisiejszy ponad 30mln.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka