IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 17:30
Ostatnio wszyscy wszystko wspominają - więc ja też trochę staroci wyciągnę.
Otóż , bardzo jestem ciekaw , ilu z Was pamięta ZBOWID i jakie macie związane
z nim wspomnienia ? - a jeszcze ciekawsze , ilu z Was w ogóle wie o czym
piszę ?
Czekam...

greg.
Obserwuj wątek
    • nickowa Re: ZBOWID 12.09.03, 17:36
      O ile wiem to Związek Bojowników o Wolność i demokrację mający szereg różnych
      zniżek m.in. w komunikacji autobusowej:)) osobiście żadnego zbowidowca nie
      znam
    • Gość: Karol Re: ZBOWID IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 17:54
      JA jestem w ZBOWIDZIE co rok, by wpłacić składkę w imieniu mojej babci :)
    • Gość: greg Re: ZBOWID IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 19:45
      No , no , kombinujcie dalej. Narazie jesteście w ciemnym lesie.

greg.
    • Gość: greg Re: ZBOWID - bez żartów ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 22:00
      No co ? - nikt z Was nie kojarzy ZBOWIDU ??! Nie żartujcie.
      A pani Jola - nikt jej nie pamięta ?
      Nooo - może PEPEK czyta to forum (wątpię) - on by na pewno na ten temat dużo
      wiedział.

greg.
      • Gość: Zosia Re: ZBOWID - bez żartów ! IP: *.protonet.pl 13.09.03, 15:38
        Siedziba ZBOWID w naszym mieście mieściła tam,gdzie teraz jest rest.Orientalna.
        Członkowie mieli róznego rodzaju przywileje,o których szary zjadacz chleba nie
        miał pojęcia.Jedna z wielu struktur wspierających komunistyczny reżim.Nie
        pamiętam,kiedy go rozwiązano...
        • Gość: nina Re: ZBOWID - bez żartów ! IP: *.protonet.pl 13.09.03, 20:56
          Chyba to był taki klub, czy świetlica. Można tam było posiedzieć, pograć w
          karty, popijać herbatkę grać w szachy itp.Nie wiem czy każdy tam mógł
          przebywać,czy tylko ci z legitymacją ZBOWIDu.Ja tam nie chodziłam.Teraz tam
          jest Orientalna. A może chodzi o COŚ innego?
          • Gość: greg Re: ZBOWID IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 21:28
            No, nareszcie wiadomo o co chodzi !
            ZBoWiD jako organizacja w ogóle mnie nigdy nie interesowała.
            Ale właśnie na Bondkowskiego w siedzibie tego związku była knajpka bez nazwy ,
            którą po prostu ochrzczono ZBOWID. Chodzili tam (wszyscy mogli wchodzić - nie
            było żadnych ograniczeń) dosłownie wszyscy - taksówkarze , prywaciarze , tzw.
            politycy , uczniowie szkół średnich (do których wtedy należałem), gliniarze ,
            wszelkiego rodzaju dziwacy , a nawet jeden z pierwszych tarnogórskich
            narkomanów. Wtedy (koniec lat 70-tych) ważne były zupełnie inne układy niż
            dzisiaj - można powiedzieć , że bywalcy tamtej knajpy to była tarnogórska
            śmietanka towarzyska. Dzięki znajomości z tymi ludźmi można było bardzo wiele
            załatwić i zyskać.
            Nie można pominąć też tego , że mimo braku jakiegoś szczególnego wystroju lokal
            ten miał swój charakter i klimat.
            W roku , bodajże 1980 lub 81-szym organizacja ZBoWiD bardzo się rozpanoszyła i
            po prostu wyrzucono najemcę tego lokalu , czyli Panią Jolę , która przeniosła
            się do baru Parkowego w parku miejskim. Na Bondkowskiego jeszcze przez jakiś
            czas funkcjonował lokal , do którego niestety nikt (nie licząc członków ZBoWiD-
            u) nie chodził. Całe towarzystwo przeniosło się razem z Panią Jolą do baru w
            parku , który nadal nazywaliśmy ... ZBOWID.
            Po jakimś czasie towarzystwo się rozlazło , zmienił się ustrój i ZBOWID-U już
            dawno nie ma (bar Parkowy chyba jest nadal , ale to tylko bar...).
            Nawiasem mówiąc obecnym gospodarzem lokalu na Bondkowskiego (Orientalnej) jest
            jeden z bywalców ZBOWID-U - wtedy był taksówkarzem...
            Ale przynudziłem !

greg.
    • dr_scott Re: ZBOWID 13.09.03, 21:16
      cos mi swita, ale nie qmam.
      nie czytalem reszty tekstow jeszcze.
    • Gość: nina Re: ZBOWID IP: *.protonet.pl 13.09.03, 21:43
      Stare czasy.Większość forumowiczów jeszcze wtedy sie nie urodziła, albo była
      bajtlami, gdy ZBOWID (lokal) był popularny.
      • Gość: greg Re: ZBOWID IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 21:52
        Jesteś pewna , że większość ?

greg.
        • Gość: nina Re: ZBOWID IP: *.protonet.pl 13.09.03, 23:11
          Nie jestem pewna! Nikogo z forum nie znam osobiscie.To tylko moje odczucie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka