Gość: kucharz IP: 77.243.235.* 12.12.08, 22:14 Jakie potrawy przyrządzacie na wigilijny stół i czy tradycje rodzinne lub region z którego pochodzicie maja wpływ na sposób przyrzadzania Wigilii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mitorg Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 23:18 Barszcz czerwony z uszkami,kapusta z grzybami,ryba smażona,pierogi z serem,zupa grzybowa,śledzie z cebulką w oleju,kompot z suszonych owoców,kompot z truskawek,ziemniaki. Wersja ślasko-galicyjska.Wszystko bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.ovh.net 13.12.08, 12:44 chyba powinno byc 12 potraw? Odpowiedz Link Zgłoś
abelitka Re: Jakie potrawy na Święta ? 13.12.08, 13:02 A udało Ci się kiedyś aż tyle zjeść??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miam Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: 212.59.241.* 13.12.08, 18:31 jeszcze pyszne makówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \ Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.ticom.pl 13.12.08, 15:43 golonka w piwie i robienie na drutach po jej spożyciu - zgodnie z "tradycją", taką nową, świecką tradycją ... jak u Barei... tyle "chrześcijanie" od pasterki i wielkiego dzwonu. amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY2 Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 09:27 Jadłem kiedyś w jednym z domów z głęboką śląską tradycją zupę z siemienia lnianego tzw.siemieniotkę(w wigilię BN) Nie powiem aby ta zupka była smaczna.Ciekawe czy to się jeszcze gdzieś jada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:05 ja jadłam w tamtym roku siemieniotkę i nie była taka zła przede wszystkim nie była słodka tak jak kutia brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.stk.vectranet.pl 16.12.08, 23:32 Jada się u mnie, ale jest to zupa z ziaren konopi, a nie z siemienia lnianego.Smakuje specyficznie, ale ponieważ jada się ją tylko raz do roku, zajada się nią cała moja rodzina (no, może dzieci ciut mniej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 21:05 a ja lubie zupe z rybich głów z grzankami,pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstabl Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:07 Zdecydowanie preferuję barszcz z uszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trudla Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:42 Ja podam wodzionka i na drugie ziemniaki pire z masłem , śmietankom z parówkami i sosem musztardowym i zieloo pietruszka. Do pica kompot z flaumów . Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Jakie potrawy na Święta ? 16.12.08, 22:08 Niezwykle to zabawne:( 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 10:44 Państwo w potrzebie , więc należy sięgnąć do zdrowego zródła tradycji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.128.126.130.static.crowley.pl 17.12.08, 12:33 co to jest kompot z flaumu czy flaumów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gromosław Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.uk2net.com 17.12.08, 14:43 pflaume czyli sliwki images.google.pl/images?um=1&hl=pl&lr=&q=pflaume&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koch Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 15:04 Tu masz rację nazwa pochodzi z niemiecckiego ale w potocznej są Flaumy i pyszny jest dżem o nazwie Flaumus . Sztuka go była zrobić bo trzeba było mieszać ciągle przy zagęszczaniu / by się nie przypalił , ale smak niepowtarzalny. No i na ścianach i suficie zostawiał ślady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuk2 Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 14:58 Flaumy to po gorolsku są śliwki nie ślewki :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalista Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 10:47 Kompot z suszonych owoców i ryba muszą być koniecznie. Reszta obojętna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniammniam Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: 208.87.24.* 18.12.08, 22:52 jo se lubia pojesc wusztu i golonka a dopiyro potym flaki no i cynadry a na deser slydz ze mlycym. smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abelitka Re: Jakie potrawy na Święta ? IP: *.chello.pl 18.12.08, 22:54 No i zrobiłam się głodna... Odpowiedz Link Zgłoś