IP: 80.51.233.* 10.01.08, 17:20
Dyskusja eksplodowała. Zaiste.
Trzeba być łosiem warszawskim zatrudnionym w korporacji o nieograniczonym paśmie dostępu do Internetu żeby myśleć o telewizji na żywo. Neostrada ledwie się wyzwoliła z ograniczeń ilości ściąganych danych a najpopularniejszą jej wersją jest ta o paśmie 256kB. Cóż na tym można zobaczyć? Skaczące obrazki o obrzydliwej jakości z dźwiękiem o którego jakości lepiej nie wspominać.
A pomijając ograniczenia technologiczne - po co mi TV w komputerze? TV mam w telewizorze i tak jest ok. Czy autor tego wpisu filmy na DVD ogląda na komputerze czy na kinie domowym? Bo ja na kinie, pomimo tego, że komputer mam z panoramicznym monitorem i też da się na nim oglądać.
Przez analogię, to że da się rozmawiać przez Skype nie zmienia faktu, że w zasadzie nigdy z tego nie korzystam. Po prostu jest to niewygodne, wymaga włączania komputera, zakładania słuchawek, itd, itp. A jedynym plusem jest to, że jest tanio. Komórkę mam zawsze gotową, dostępną wszędzie i żeby porozmawiać nie muszę się specjalnie do tego przygotowywać (włącz komputer, uruchom skype, załóż słuchawki, módl się żeby skype nie miało znowu padaczki). Dzięki. To jest usługa dla małolatów bo oni nie szanują swojego czasu i swojej energii.
IMO większy sens ma TV w komórce. Pozwala zabić czas w podróży, zaliczyć jakiś program kiedy brak dostępu do telewizora itp. Na malutkim ekraniku niewiele widać ale tu kluczem do wartości usługi jest jej niezależność od miejsca i dostępu do telewizora.
Obserwuj wątek
    • Gość: pedagożka szkolna Re: Bez wizji IP: 80.51.233.* 10.01.08, 17:20
      O! Jak pięknie ten blog formatuje wpisy. Akapity są jego ulubionym pokarmem.
    • Gość: Michał Szota Re: Bez wizji IP: 81.219.159.* 10.01.08, 17:20
      @ch. j. b.

Na tę całą frustrację mogę tylko polecić rezygnację z internetu na rzecz telegazety, oczywiście na kinie domowym.
    • Gość: clee Re: Bez wizji IP: *.e-wro.net.pl 10.01.08, 17:20
      @ch.j.b. vel p.sz. "jest to niewygodne, wymaga włączania komputera, zakładania słuchawek"... to oznacza, że są jeszcze ludzie, którzy WYŁĄCZAJĄ komputer?!
    • Gość: chirurżka jamy brzusznej Re: Bez wizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      @Michał Szota Tu nie chodzi o internet na tv tylko tv na komputerze. Czy Ty przeglądasz Internetu na TV? Telewizor jest zwykle większy niż monitor, fotel przed nim wygodniejszy, same zalety. Po co komputer skoro na TV też się da?
      Zmierzam do tego, że komputer nie zastąpi (oby) całej reszty elektroniki domowej. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
      @clee Owszem, ja usypiam a jak wychodzę z domu to wyłączam. A nawet gdybym miał włączony 24h/d to i tak nie zmieni faktu, że uważam dzwonienie i gadanie za pośrednictwem za skrajnie niewygodne. Jeśli jedynym argumentem za jest cena to mnie to nie bierze.
      @ch.j.b.twój podstawowy błąd w rozumowaniu sprowadza się do tego, że zakładasz, że ludzie mają telewizory. nie, nie mają, nie wszyscy (na szczęście). a jeśli uważasz, że oglądanie czegoś na komputerze jest niewygodne, to chyba pora zmienić komputer oraz fotel przed nim?
    • Gość: Michał Szota Re: Bez wizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      @chjb

"Zmierzam do tego, że komputer nie zastąpi (oby) całej reszty elektroniki domowej. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego."

1. Cała reszta elektroniki domowej już dawno jest komputerem, tylko z innym interfejsem - więc nie ma co się obrażać na rzeczywistość.
      2. Komputery już od dawna są do wszystkiego, a ten cytat ze starej reklamy nic nie zmieni.
    • Gość: tigi Re: Bez wizji IP: *.agora.pl 10.01.08, 17:20
      @ chirużka ”jest to niewygodne, wymaga włączania komputera, zakładania słuchawek”. Nie, nie wymaga. I to od dawna - są np. telefony bezprzewodowe do Skype'a, na zwykłej komórce też działa.
      @tigi coś mi się widzi, że ch.j.b. takim innowacjom nie ufa.
    • Gość: pawel Re: Bez wizji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.08, 17:20
      Aby telewizja w internecie miała sens, musi wykorzystać i skumulować zalety zarówno telewizji jak i internetu.
      To, o czym piszesz, czyli strumień na żywo, to właśnie wada telewizji - liniowość, uzależnienie od czasu/ramówki. Wrzucenie tego w internet nie dodaje wartości (może poza nieznacznym poszerzeniem zasięgu), a dodatkowo obniża jakość i wygodę korzystania.
      To, co robi itvp (czy na przykład "Co z Polską") to moim zdaniem właściwy krok w kierunku internetowej TV: połączenie dźwięku z obrazem (zaleta telewizji) oraz uwolnienie od ramówki i czasów emisji (zalety internetu). Nie trzeba nam strumienia live, potrzebny jest dostęp do premierowych materiałów w możliwie krótkim czasie po emisji i w możliwie najszerszym zakresie.
    • Gość: Michał Szota Re: Bez wizji IP: 81.219.159.* 10.01.08, 17:20
      Ależ strumień live też ma swoją wartość, której zupełnie nie dostrzegasz - szczególnie w przypadku audycji na żywo (ale także - tam gdzie nie ma telewizora, anteny). <br><br>Ja nie mówię o zastąpieniu video on demand strumieniem na żywo. Chcę jednego i drugiego.
    • Gość: sirocco Re: Bez wizji IP: *.csk.pl 10.01.08, 17:20
      Ok, co do TV w kompie (przez internet), to pomysł wypasiony. Macie tutaj w cenie internetu dostęp do np. publicznej TV w dobrej jakości. Ja wiem, że nie każdy ogląda 'Jedynkę', ale możliwość jej posiadania to fajna rzecz. Taką telewizję ofkoz można mieć też na 2 inne, podstawowe sposoby: za pośrednictwem anteny 'stojącej', albo kablówki-satelity-etc. W pierwszym przypadku, przynajmniej teoretycznie, trzeba płacić abonament RTV (którego to połowa społeczeństwa nie płaci), w drugim natomiast dochodzi koszt czy to kablówki, czy to 'satelity'. Przy internecie - macie to w cenie abonamentu.
      Rzecz druga - skoro przed TV stoi wygodny fotel-kanapa, a przed kompem trzeba ślęczeć i na 15-to calowym monitorze oglądać ulubiony film, co ofkoz psuje całą zabawę - polecam karty graficzne z TV-OUT. Działają cuda.
    • Gość: k Re: Bez wizji IP: *.chello.pl 10.01.08, 17:20
      Dla mnie komputer jest jak najbardziej wygodnym sposobem oglądania TV, zwłaszcza, jeżeli ma się duży monitor, choćby dlatego, że mogę sobie oglądać co innego, niż ma luba na TV i nie ma problemu, do tego moge robić co mi się podoba z obrazem, nagrać, zapisać obrobić i jest to wygodniejsze, niż za pomocą innej domowej elektroniki. Na 2megowym łączu zazwyczaj z odbiorem nie mam problemu, najwyżej taką sobie jakość obrazu, ale to już wina nie moja. Dużo czasu spędzam przy komputerze, więc wygodniej jest mi jak coś spojrzeć w róg ekranu niż kręcić głową w stronę TV.
    • Gość: Andrea Bielska Re: Bez wizji IP: 78.90.72.* 10.01.08, 17:20
      jestem w stanie zrozumiec telewizje komercyjne ale juz np postawy naszej telewizji publicznej nie wytlumaczy mi sie w zaden sposob. w tej chwili przebywam zagranica, na okres 5 miesiecy, nadal place w polsce abonament bo w moim mieszkaniu w polsce stoji telewizor.dobrze ze chociaz itvp laskawie pozwolila mi obejrzec ostatnie wazne debaty przedwyborcze..

sprawa jest dla mnie niejasna zwlaszcza, ze w tym samym czasie mam 24/dobe wlaczana telewizje serbska. mowie po serbsku, a oni udostepniaja swoja tv nonstop i to obydwa kanaly. przypominam, ze serbia to kraj w ktorym ledwo co 8 lat temu byla zbombardowana siedziba telewizji panstwowej. 8 lat temu tam byla wojna, a potrafili wlaczyc tv w internecie dla swojej diaspory. u nas wojny nie bylo, a internet jest zagadka.
    • Gość: :) Re: Bez wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      zaśmiecanie internetu tylko. od telewizji jest, jak sama nazwa wskazuje, TELEWIZOR
    • Gość: emigrant Re: Bez wizji IP: *.adsl.alicedsl.de 10.01.08, 17:20
      Pytanie w przypadku TVP powinno brzmiec: Dlaczego bylo i nie ma?

Oto przyklad ze bylo i ze juz nie ma

www.itvp.pl/player.html?mode=2&channel=452&video_id=1
      Jako zasluzony emigrant korzystalem z tego dobrodziejstwa przez ok tydzien za kazdym razem cieszac jak male dziecko nowa zabawka. Jakosc byla dobra (moze poza meczami Polakow w eliminacjach Euro 2008 ale to pewnie z racji przeciazenia). Stad moje pytanie. Czy udostepniajac te kanaly TV dala probke swoich mozliwosci i chciala zbadac jakie bedzie zainteresowanie nowym produktem, czy moze tez zainteresowanie bylo tak duze, ze nie sprostali technicznie temu wyzwaniu.
    • Gość: mateo.poznan Re: Bez wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      ciekawostka 1 - tvp przez kilka dni mozna bylo ogladac na itvp (anteny 1, 2, kultura i polonia). nie wiedziec czemu wylaczono. do dzis nie dokonca legalnie (jak mniemam) tvp info, kultura i polonia mozna ogladac na roznych magicznych stronach (vide tv.cba.pl choćby)
    • Gość: PanMobutu Re: Bez wizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      ch.j.b masz 134% racji. Temat z dupy. Większości materiałów multimedialnych z GW nie da się na 1Mb neo obejrzeć, a my tu mówimy o stremowaniu telewizji. Po co? Ok, jest IPTV - ale to głównie broń operatorów telekomunikacyjnych przeciwko kablówkom, które szybko zrozumiały na czym tak naprawdę ten biznes polega...
    • Gość: Andrea Bielska Re: Bez wizji IP: 78.90.72.* 10.01.08, 17:20
      i jeszcze do wszystkich, ktorzy uwazaja ze nie ma problemu. po pierwsze nie kazdy ma telewizor w domu, po drugie nie kazdy w tym domu jest. w tej chwili w miejscu, w ktorym sie znajduje, tymczasowo przebywa okolo 20 polakow. wszyscy mlodzi i zlaknieni wiadomosci z kraju. nam jest potrzebna telewizja internetowa. wszyscy mamy laptopy, internet i jedyne co mozemy, to obejrzec sobie fakty z opoznieniem parogodzinnym. wiecie jak to jest, czlowiek wraca do domu, siada, je obiad, czyta gazete wypozyczona z biblioteki instytutu polskiego, a potem chce wieczorem cos obejrzec, polskiego. i dupa. a juz nie wspomne o tych 2mil, ktore wyjechaly na wyspy.
      druga sprawa: co to za argument, ze neostrada jest gowniania i i tak nie da sie nic ogladac. to trzeba sie jej pozbyc i tyle.

• Gość: sebek Re: Bez wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      dzieki bogu ze telewizji nie ma w internecie!!!
      internet stal sie jakas alternatywa dla telewizora i mozna z tego medium swobodnie i rozsadnie korzystac. Tv nie daje takiej mozliwosci. wystarczy ze jest Youtube ktory zniszczyl mi zycje!!!!
    • Gość: Gosc Re: Bez wizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      A ja Jak najbardziej jestem za TV w internecie - w dzisiejszych czasach bardziej powszechny jest internet i komputer niz telewizor - Czesto ogladam audycje czy telexpres poprzez ITVP sasami poza domem czasami w domu ja sie TV nie zachwycam dla mnie to dodatkowe medium (dodatkowe do internetu) ogladam a raczej slucham jak mam czasami za wiele wolnego czasu
    • Gość: Mihu Re: Bez wizji IP: *.ericsson.net 10.01.08, 17:20
      I juz z pierwszego komentarza widac na czym problem polega. Myslenie ograniczone do swojego grajdolka. Nie przyjdzie paru osobom do glowy, ze ktos moze byc w innej sytuacji niz oni i beda blokowac wprowadzenie czegos, co w zaden sposob ich nie dotyczy. Czy ktos napisal, ze TV w internecie ma zastapic TV w telewizorze, ze Skype ma zastapic telefon?
      Skad to oburzenie w ogole? Widocznie od nadmiaru glowa zabolala.
    • Gość: whatever Re: Bez wizji IP: *.direct-adsl.nl 10.01.08, 17:20
      heh, a dla mnie byloby to zbawiniem, poniewaz mohglbym wreszcie obejrzec poslkie programy za granica, nie bedac zmuszanym do kupowania tv satelitarnej, i placenia podwojnych abonamentow. poza tym, nie przesadzajmy, COZ takeigo jest w tej telwizji, zeby ja w kolko ogladac. ja czasem obejrze newsy i dosc. Szkoda czasu.
    • Gość: olo Re: Bez wizji IP: *.82-134-94.bkkb.no 10.01.08, 17:20
      ja z checia poogladalbym tv w necie - mieszkam za granica. Owszem sa wiadomosci itp itd ale, trzeba czekac dokladnie na godzine rozpoczecia - to jest nienormalne!!! przewaznie puszcza sie tv i leci cos tam sobie a jak sie zaczyna co chcemy ogladac to wtedy skupiamy uwage na tv... E necie jak przewaznie przepuszcze poczatek to olewam juz reszte... tym sposobem dawno juz wiadomosci nie ogladalem, wiedomosci z dnia poprzedniego mnie nie interesuja...
      pozdrawiam
    • Gość: Sou Re: Bez wizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:20
      Fajnie ze nie wiecie jakie mozliwosci ma komputer;] Pomine juz fakt ze telewizor mozna podlaczyc komputera i nawet nie zauwazycie zabiegu... Ja np wolal bym polaczyc bezprzewodowo TV z kompem i ogladac w ten sposob co ciekawsze filmy itp niz skakac po dachu z antena. Wam moze odpowiadac antena ale czemu przeszkadza wam TV w necie?

Czemu nie chcecie dac ludziom wiekszego wyboru ? o_O

www.joost.com tak btw moze jak przejdzie przez bete ( jak narazie jakosc obrazu b.dobra i juz na 1Mb dziala ) to z tego cos dobrego powstanie;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka