07.04.04, 22:38
lubie espresso i często je zamawiam. Piłem je w różnych dobrych miejscach,
ale nigdy nie podano mi do tego szklanki z wodą. Aż do wczoraj smile no i
powiedzcie mi do czego ta woda?
Obserwuj wątek
    • ada296 Re: espresso 09.04.04, 21:26
      można troszkę "rozwodnić" kawę jeżeli jest za mocna
      tak mnie ktoś kiedyś pouczał
      ale czy to prawda?.....
      • otto_1 Re: espresso 09.04.04, 21:34
        Porządne espresso jest małe i gęste. Trudno tu mowić o piciu, a raczej o
        przyjmowaniu dawki czystej kofeiny. Do picia jest właśnie woda.
        • ada296 Re: espresso 10.04.04, 00:47
          znaczy piję wodę a posiłkuję się espresso ?
          nie kumam
          • michaelandro Re: espresso 10.04.04, 10:47
            no więc właśnie, nie wyobrażam sobie rozwodnionego espresso, więc wodę popijać
            po kawie? dla zabicia zapachu? nie mam pojęcia smile
            • otto_1 Re: espresso 10.04.04, 11:25
              Mozna przed, po, w trakcie, byle nie zamiast... Uwielbiam espresso, ale jak wp
              [adam lekko zziajany do kawiarni, to mam ochotę się czegoś napić. Naparstek
              espresso nie uzupełni niedoboru płynów, więc musiałbym jeszcze cos zamawiać. A
              tak, szklanka wody w sam raz. Zresztą tak jest w większości porządnych kawiarni.
    • alka_xx Re: espresso 10.04.04, 18:55
      Espresso + woda podawali od zawsze na bałkanach /Bułgaria, Grecja.../, kawa
      była bardzo mocna, bo robiona była "z kawy" smile wiec na jelitach osadzał się
      osad, który woda własnie miała na celu spłukać!
      Przypomina mi to jak kiedys w Polsce serwowano kawę "z wody" smile tj. jedna
      łyzeczka kawy + szklanka wody z meniskiem wypukłym!
      Moze to był polski patent na espresso?! smile
      • poranna_kawa Re: espresso 11.04.04, 19:12
        Kiedyś dostałam espresso i szklankę wody w Turcji. Podobno należy wypić troszkę
        wody przed kazdym łykiem kawy, bo "pierwszy łyk zawsze jest najlepszy" i tu
        była jakaś skomplikowana opowieść, z której pamiętam tylko, że "pierwszy łyk
        jest słodki, drugi gorzki..."ale dalej ...skleroza. Mozliwe, że historia
        została stworzona na potrzeby restauratorów, którzy nie chcę raczyć gości
        opowieściami o osadzie na jelitach.
        Pozdrawiam
        Kawa
    • d.su Re: espresso 12.04.04, 14:42
      Przez kilka miesięcy mieszkałam w Grecji, i tam, podobnie jak w innych krajach
      śródziemnorskich, do kawy podaje się szkalnkę wody. Jak mi powiedziano, aby
      zapobiec odwodnieniu.... bo kawa odwadnia, a że tam jest gorąco... smile
      Pozdrawiam
    • brunosch Re: espresso 13.04.04, 14:29
      Polecam "Profesora Tutkę" Szaniawskiego smile
      Podawanie mocnej kawy i wody mineralnej jest istotne z jeszcze innego powodu
      niż podane wyżej: pijąc na zmianę wodę i kawę można w pełni docenić aromat kawy.
      • belly Re: espresso 15.04.04, 14:17
        Moi dwaj koledzy, z pochodzenia Francuzi, twierdzą, że woda jest podana po to,
        żeby po wypiciu kawy pozbyć się jej smaku z ust.
    • nn1973 Re: espresso 07.05.04, 16:06
      ja od znajomych Włochów słyszałem mniej więcej to samo, co belly - czyli, że
      dla zabicia posmaku kawy...
      a przy okazji - może to nieco niesmaczne - lae zastanawia mnie, jak alka_xx
      wlewa kawę prosto do jelit i potem je myje...... wink
    • reniatoja Re: espresso 10.05.04, 17:01
      Kawe podaje sie w towarzystwie szklanki wody (i to nie tylko espresso, ale
      espresso to juz koniecznie), z kilku powodow - zeby sie czlowiek mogl czegos
      napic, kawa sie nie napijesz, tylko pobudzisz do zycia. Zeby przeplukac usta po
      gorzkiej kawie, ktora czesto wraz z mlekiem zalega tez na zebach powodujac ich
      zolkniecie, prochnice i nieprzyjemny zapach z ust, zeby uzupelnic ilsc plynow w
      organizmie, zeby sie ochlodzic w upalny dzien. Dziwne, ze pierwszy raz sie z
      tym spotkales, ja zawsze do kawy dostaje i rowniez swoim gosciom serwuje
      szklanke wody.
      • horshu Re: espresso 24.05.05, 18:04
        A to ciekawe.
        Cytuje: "Kawe podaje sie w towarzystwie szklanki wody (i to nie tylko espresso,
        ale espresso to juz koniecznie), z kilku powodow - zeby sie czlowiek mogl
        czegos napic, kawa sie nie napijesz, tylko pobudzisz do zycia".
        Odpowiadam : Skad wy takie pomysly bierzecie. To co jak pojdziesz do jakiegos
        chilli baru to bede Ci tez wode za friko dawali bo CIe pali?? Czy na trasie jak
        jedziesz w uplny dzien to bede chlodzace napoje rozdawali???
        Jak nie wiesz to sie nie wypisuj. Nie wprowadzaj innych w blad. Woda do
        espresso sluzy jedynie w celu splukania osadu ktory pozostaje na zebach.
        Dlatego pije sie ta wode zaraz po wypiciu drugiego lyka espresso. (Tak nawiasem
        to espresso pije sie w dwoma lykami).
    • bzdura24 Re: espresso 12.06.04, 00:40
      woda podawana do espresso jest poto, by przeplukac usta po lyku kawy. jako,ze
      prawdziwe espresso pijemy bez zabielaczy itp, stad ta woda, szczerze mowiac,
      bardzo pomocna.
    • tony.s Re: espresso 29.07.04, 23:22
      Pozwolę sobie podłączyć się do tematu espresso.
      W zasadzie piję kawę żadko,i tylko espresso.Ta najlepiej smakuje mi w Chorwacji.
      Niekiedy powodowany sentymentem za wakacjami zamawiam espresso w kraju.
      W 90% przypadków,mimo upewnień czy maja espresso ,dostaję normalna kawę ,ale np
      małą.Widze że trafiam na jakąś barierę językowo-pojęciową.
      Jak wy zamawiacie nie macie takich problemów?
      • ixtlilto Re: espresso 31.08.04, 21:31
        tony.s napisał:

> Jak wy zamawiacie nie macie takich problemów?
        Ja wręcz miałam odrotny problem. Pani zamówiła espresso, a po podaniu jej
        maluteńkiej filiżanki i wody ze zdumieniem/ oburzeniem stwierdziła, że nie
        zamawiała wody =:-0
        • reniatoja Re: espresso 01.09.04, 16:44
          Tony'emu chodziło chyba o gatunek lawy, a nie o wode. W Polsce naprawde jest
          cienizna, jesli chodzi o kawy. Maja zupelnie inny smak, z ktorego przebija
          gownie przypalenizna, i praktycznie dostepne sa tylko dwa rodzaje: sypana i
          rozpuszczalna. Nikt nie wie, co to jest kawa grecka albo wlasnie czym rozni sie
          espresso od kawy z filtra. O tym, ze capuccino dostepne jest tylko w
          wersji "gotowiec z torebki" nie wspominam nawet. Jakos kraje srodziemnomorskie,
          Wlochy, grecja, chorwacja (w innych nie pilam kawy) maja wieksze pojecie o
          róznorodnosci gatunków. We włoszech pilam tez znakomite mrozone espresso. Po
          prostu mniut smile
          • p-iotr Re: espresso 02.09.04, 11:44
            Na szczescie pojawiaja sie sieci nowych kawiarni, gdzie szaleja calkiem niezli
            barisci (baristowie?) - mysle o DailyCafe, CoffeeHeaven itd..
            I jesli wypijesz tam espresso (ale nie w tekturowym kubku, tylko w filizance),
            to chyba nie bedziesz zawiedziona..

pzdr
          • tony.s Re: espresso 28.09.04, 23:24
            Tak ,tak chodziło mi nie o brak szklanki z wodą ale o sama kawę.
            Po prostu zwykłą kawe ,lurę wręcz.
            Nie boskie ,gęste i smaczne espresso ale kawusie cieniutką.
            Zdaje mi się że gdy ja mówię espresso ,obsługujacy/a rozumie chyba kawę z
            ekspresu ,małą z ekspresu,czy jak .Ale kiwa ze zrozumieniem głową :tak mamy
            ekspreso i podaje takie właśnie "ekspreso" zadowolony że dogadał sie z dziwnym
            klientem który nie zamawia normalnie kawki z ekspresu ale jakos cudacznie
            espresso proszę.Nie zawsze oczywiscie,ale często bariera zrozumienia jest tu
            nie do pokonania.
            Smacznego espresso wink
        • p-iotr Re: espresso 02.09.04, 11:46
          ixtlilto napisała:

> Pani zamówiła espresso, a po podaniu jej
          > maluteńkiej filiżanki i wody ze zdumieniem/ oburzeniem stwierdziła, że nie
          > zamawiała wody =:-0

Heh.. a jeden gosc to poszedl do chinskiej restauracji, a gdy dostal paleczki
          to z oburzeniem stwierdzil, ze nie zamawial bebenka!

pzdr
          • magical1 Re: espresso 31.12.04, 14:34
            PO to by każdy łyk kawy był taki jak pierwszy.
            Polecam najlepsze espresso w Polsce- kawiarnia "Pod Gryfami" Rynek , Wrocław
    • horshu Re: espresso 24.05.05, 17:58
      Jest to kawa ktora pije sie na dwa "łyki". Orginalnie podawana w filizankach o
      temp 70 stopni Celcjusza. Robiona pod cisnieniem nieco ponad dwoch atmosfer.
      Czas jej przygotowywania to 32-38 sekund.
      Woda: woda jest podawana przewaznie w ilości 100-150 ml. do przepłukania zębów
      po spożyciu kawy. Espresso ma najwyższe tendencje do zanieczyszczania płytki
      nazębnej. Zwyczaj podawania wody jest mało popularny jeszcze w Polsce. Ponieważ
      jedynie orginalne espresso można osiągnąć tylko na ekspresach LaCimbali, a
      takich to jak na lekarstwo. Pozdawiam.
      • p-iotr Re: espresso 25.05.05, 10:03
        > jedynie orginalne espresso można osiągnąć tylko na ekspresach LaCimbali

Tiaa.. wedlug producentow tych ekspresow na pewno.
        pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka