Dodaj do ulubionych

mlaskanie przy posiłku

IP: *.tawo.pl 22.12.10, 11:31
Witam,
jak zwrócić uwagę osobie która mlaszcze przy stole. mój szwagier bardzo mlaszcze przy posiłku, ciągle otwiera buzię, "pokazuje" co ma w ustach", siorbie jak pije napoje.
kilka razu zwracałam mu uwagę, ale moja słowa nie działają, może go zawstydzić?
jesteśmy rówieśnikami (28 lat).
Obserwuj wątek
    • Gość: x przy wyborze nowej rodziny trzeba zwracać IP: *.unitymediagroup.de 22.12.10, 13:41
      uwagę na wszystkich jej członków wink
    • bene_gesserit Re: mlaskanie przy posiłku 22.12.10, 19:27
      Sprobuj go przebic w braku manier. Mlaszcze? Mlaszcz glosniej. Pokazuje, co ma w paszczy? Napchaj do ust wiecej i go przebij. Siorbie? Zaglusz go swoim siorbaniem. Mozesz jeszcze wylizywac talerz, packajac sobie wlosy i nos sosem oraz sprobowac przy stole cmoktac, jakbys probowala wyssac resztki jedzenia spomiedzy zebow, ewentualnie pomagajac sobie pazurkiem. Małego palca, zeby było elegancko wink

(Zwracanie uwagi komukolwiek nie jest grzeczne. Jesli juz musicie jesc przy jednym stole, manewruj tak, zeby siedziec od niego jak najdalej. A w swieta, jakby co, zawsze mozesz puscic glosniej koledy i zaslonic go stroikiem swiatecznym lub gwiazda betlejemską).
    • altariel2 Re: mlaskanie przy posiłku 06.01.11, 18:31
      Jeśli zwrócenie przez Ciebie uwagi nic nie dało, to już nie da. Może porozmawiaj z osobą bliższą mlaszczącemu szwagrowi - siostrą czy żoną ( pisząc 'szwagier' nie uściślasz, czy chodzi o męża siostry, czy o brata żony czy o jeszcze kogoś innego a obecnie funkcjonująca nomenklatura jest okropnie pomieszana). Niech ona z nim porozmawia, w cztery oczy, w domu. Zwracanie uwagi jest faux pas w towarzystwie. Rosato wszak nie napisał(a) czy uwaga zwrócona została przy stole, czy na stronie, więc nie potępiałabym go a priori - wyrażanie opinii nie skażonych znajomością rzeczy także jest niezbyt zgodna z s-v.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka