20.02.14, 14:23

Piekne

Żeby nie było, że nie związane z tematyką forum: co sądzicie o wsadzaniu "kija w
mrowisko", o traktowaniu dyskusji jako rozróby?

Mnie ubawiło roznoszenie wątków na inne fora, to jakby wołanie pomocy
lub patrzcie feminki co ja tam robię....

Rewelacja smile
Obserwuj wątek
    • majaa Re: Piękne 20.02.14, 14:44
      No cóż, jest rzeczą wiadomą, że nie każdy potrafi pogodzić się z faktem, że ludzie mają różne zdania i opinie na te same tematy. Jego "prawda" jest lepsza, bo jegowink I musi znaleźć popleczników. Ot i cała "filozofia"wink
      • aqua48 Re: Piękne 20.02.14, 15:07
        Moim zdaniem feministki mają na prawdę sporo dobrego do zrobienia, ale jeśli zatrzymują się nad tak błahymi sprawami jak kurtuazyjne gesty, zamiast rzeczywiście zająć się sprawami istotnymi dla nierówności społecznych i krzycząc jak to wszytko je obraża, a jeśli kogoś nie obraża, to jest dla nich tym bardziej obraźliwe, to robią w ten sposób więcej złego.. Szkoda.
        • bene_gesserit Re: Piękne 21.02.14, 00:38
          A co konkretnie złego może z takiej niewinnej dyskusji wyniknąć, nie rozumiem?
          I dlaczego mamy się zajmować wyłącznie poważnymi tematami? Tzn z jakiej paki nagle ciąży na nas jakiś narodowy obowiązek?
          • margonik Re: Piękne 21.02.14, 01:32
            To, że ośmieszają cały ruch feministyczny sad
            • urko70 Re: Piękne 21.02.14, 09:46
              margonik napisała:

> To, że ośmieszają cały ruch feministyczny sad

Chodziło o złe rzeczy.
              wink
          • kora3 Wiesz, nie o to chodzi, że wyłącznie powaznymi 21.02.14, 09:28
            ja sama uważam, ze dyskusja, dla samej dyskusji jest fajna. smile na tematy różne i po to jest forum.
            Ja tylko nie rozumiem dlaczego chcieć wychowywać innych, a samemu podkulać ogon smile
            Jeśli wspomnianym mieszczkom ( to pewnie o mnie też - a jużci z miastam,. nie ze wsi smile) pasuje otwieramie im drzwi i noszenie za nimi walizki to Bóg z nimi, nie?
            A jeśli wam nie pasuje, to łatwo temu zaradzić - ""nie, dziękuję, nie potrzebuję"
            Tymczasem okazuje się, ze pseudofeministki tego nie potrafią smile
            To po co w ogóle o tym gadać, skoro nie umiecie wyartykułować swoich oczekiwań?
            • urko70 Re: Wiesz, nie o to chodzi, że wyłącznie powaznym 21.02.14, 09:52
              kora3 napisała:

> Ja tylko nie rozumiem dlaczego chcieć wychowywać innych, a samemu podkulać ogon
              > smile
              > Jeśli wspomnianym mieszczkom ( to pewnie o mnie też - a jużci z miastam,. nie
              > ze wsi smile) pasuje otwieramie im drzwi i noszenie za nimi walizki to Bóg z nimi,
              > nie?
              > A jeśli wam nie pasuje, to łatwo temu zaradzić - ""nie, dziękuję, nie potrzebuję

Takich prostych rzeczy nie rozumiesz....
              Otóż jeśli jakaś mała grupa ma ambicje zmieniać duże rzeczy to potrzebuje siły do tych zmian. Siła w tym znaczeniu to poparcie, im większe poparcie tym większe prawdopodobieństwo sukcesu. jednostek w tej małej grupie jest za mało do zmian i potrzebują popleczników. To ze one same będą protestować przed podawaniem płaszcza to zdecydowanie za mało.
              Czyli warto zdyskredytować te jednostki, te grupy którym podoba się podawanie płaszcza. Wtedy powinnaś okryć się rumieńcem i czem prędzej dołączyć do postępowych jednostek walczących o równe prawa w podawaniu płaszcza i otwieraniu drzwi.
              O!

wink
              • kora3 A to zaskaujące 22.02.14, 07:37
                bo ja tego tak wcale nie postrzegam.
                Nie podoba mi się jakiś zwyczaj to go nie kultywuję, nie ma znaczenia czy ktoś jeszcze "tak ma" i mnie "poprze".
            • czoklitka Re: Wiesz, nie o to chodzi, że wyłącznie powaznym 21.02.14, 19:56
              >Ja tylko nie rozumiem dlaczego chcieć wychowywać innych,

Plus jakby podgryzanie, stawianie oponenta na gorszej pozycji. Przynajmniej takie wrażenie można odnieść czytając te posty... Taki styl wypowiedzi nie jest jednak zachęcający do wdawania się w dyskusję - o, nawet można to podciągnąć pod SV, czyli "rzecz o umiejętności prowadzenia dyskusji".
      • urko70 Re: Piękne 20.02.14, 15:19
        majaa napisała:

> No cóż, jest rzeczą wiadomą, że nie każdy potrafi pogodzić się z faktem, że lud
        > zie mają różne zdania i opinie na te same tematy. Jego "prawda" jest lepsza, bo
        > jegowink

najmojsza
      • bene_gesserit Re: Piękne 21.02.14, 00:35
        Domysł, ze szukałam popleczników (popleczniczek, o ile wink, świadczy o tobie - mi by w zyciu coś takiego do głowy nie przyszło! Ciekawe, skąd przyszło tobie? Ja się świetnie bawiłam w wątku o kurtuazji, nic więcej.
        • urko70 Re: Piękne 21.02.14, 10:03
          bene_gesserit napisała:

> Domysł, ze szukałam popleczników (popleczniczek, o ile wink, świadczy o tobie - m
          > i by w zyciu coś takiego do głowy nie przyszło! Ciekawe, skąd przyszło tobie? J
          > a się świetnie bawiłam w wątku o kurtuazji, nic więcej.

Rzeczywiście umiejętność kojarzenia różnych faktów świadczy o autorze,
          całkiem nieźle świadczy.
    • czoklitka Re: Piękne 20.02.14, 18:11
      Odnoszę wrażenie, że użytkowniczka bene_gesserit chciałaby wsadzić kij, ale nie bardzo umie. smile

Watek, który założyła na tutejszym forum nie mógł być jednoznacznie odbierany, jako propozycja dyskusji o znaczeniu gestów w świetle idei równouprawnienia, gdyż nic takiego w poście założycielskim bene nie zaproponowała. Ona tylko napisała, jak takie gesty odbiera i spytała się, jak odbieramy je my. I nic poza tym. Przynajmniej w pierwszym poście (dodam, że nie ma obowiązku czytania wszystkich postów w wątku).

Natomiast cytując fragment jej wypowiedzi znajdującej się na Forum Feminizm:

Mi tam nic nie opada, bo lubię wrażać kijek do mrowiska i trochę potrząsnąć samozadwolonymi mieszczkami, dla których coś jest miłe, bo sprawia przyjemnosc, a sprawia przyjemnosc, bo jest miłe, to takie proste.

Cóż, sama tym sobie wystawiła opinię jako osoby niezbyt bystrej, aby zdawać sobie sprawę, dostrzegać, że "jakie pytanie - taka odpowiedź". No, ale słuchając przemówień naszych polskich czołowych feministek, mających problem z wyartykułowaniem tego, o co im chodzi, czego wymagać od np. takiej bene...
      Nie będę się rozczulać, więc napiszę, że podczytuję czasem teksty kobiet na Forum Feminizm, podczytuję również teksty tychże kobiet na Forum Kobieta. I mam wrażenie, że część z nich nie jest zbyt bystra. Raczej ptasie móżdżki.
      • bene_gesserit Re: Piękne 21.02.14, 00:36
        Wybacz, nie miałam zamiaru kpić z ciebie - jeśli tak się poczułaś, to przepraszam. Po prostu twoje zapętlenie w odpowiedzi wydaje mi się bardzo zabawne, nic na to nie poradzę.
        • czoklitka Re: Piękne 21.02.14, 20:07
          >Po prostu twoje zapętlenie w odpowiedzi wydaje mi się bardzo zabawne,
          >nic na to nie poradzę.

Zasugerowałaś mi - jakie odnoszę wrażenie - błędne koło. Zauważ jednak, że wpierw trzeba przekonać się, że coś sprawia przyjemność, dopiero później można opiniować i nazwać to miłym... Dochodzi do tego jeszcze kwestia powszechnie występujących opinii, co jest "miłe". Nie wszystko, co sprawia przyjemność jest uznane powszechnie za miłe (np. sadyzm, masochizm)... Więc zależy, jak spojrzeć na temat.
    • bene_gesserit Re: Piękne 21.02.14, 00:34
      Po raz kolejny sprawiasz wrażenie dość bezradnego.

Jak wyjaśniłam już w tamtym wątku, chciałam umożliwić innym uczestniczenie w wątku na tym forum, bo wiąże się on tematycznie z ff. Zdaje sie, ze zniechęciła je mocno personalna, dusznawa atmosferka, która się w wątku o kurtuazji wytworzyła. Szkoda.

Nigdy nie ukrywałam, ze forum s-v interesuje mnie jako naiwną badaczkę z zacięciem do antropologii społecznej. Wątek o kurtuazji był z tego punktu widzenia ultraciekawy - ze względu na niemożliwość odpowiedzi na proste, zdawałoby się, pytania. Mimo prób.

Po drugie - to, co piszesz tu:
      > Mnie ubawiło roznoszenie wątków na inne fora, to jakby wołanie pomocy
      > lub patrzcie feminki co ja tam robię....

świadczy wyłącznie o tobie. Po raz któryś - bardzo nieciekawie.
      • aqua48 do Bene 21.02.14, 09:16
        bene_gesserit napisała:

forum s-v interesuje mnie jako naiwną badaczkę z zacięc
        > iem do antropologii społecznej. Wątek o kurtuazji był z tego punktu widzenia ul
        > traciekawy - ze względu na niemożliwość odpowiedzi na proste, zdawałoby się, py
        > tania. Mimo prób.
        >
        Mnie z kolei bardzo zabawne wydało się wyważanie nomen omen otwartych drzwi i próba dopisywania kontekstu czy weryfikacji pod względem znaczeniowym gestów kurtuazyjnych.
        Oraz dopominanie się przez Bene wytłumaczenia dlaczego komuś sprawia przyjemność okazywanie szacunku przez drugą osobę smile

A jeśli chodzi o gesty moim zdaniem bardzo przydatne, o które feministki powinny się moim zdaniem upominać zamiast bić pianę na próżno o s-v, to ostatnio zaobserwowałam na przykład świetny pomysł montowania w instytucjach kulturalnych przewijaków dla niemowląt również w niektórych (oznaczonych) toaletach męskich. W Polsce tatuś z niemowlęciem jest pod tym względem nadal mocno upośledzony.
        • margonik Re: do Bene 21.02.14, 10:58
          Fakt. W Stanach przewijaki w toaletach męskich są na porządku dziennym... Niestety obawiam się, patrząc na wątek o kurtuazji, że panie "feministki" szybciej zaczną walczyć o rzec odwrotną, tj. o usuwanie przewijaków z damskich toalet wink W końcu, jak równouprawnienie to równouprawnienie, poradzimy sobie bez!
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Piękne 21.02.14, 00:59
      Żeby nie było, że nie związane z tematyką forum: co sądzicie o wsadzaniu "kija w
      mrowisko", o traktowaniu dyskusji jako rozróby?

A co to ma wspolnego z forum SV - Savoir vivre? dobre maniery?

ponownie - co jedno i drugie ma wspolnego z sv,
      prosze o uzasadnienie.

A ciebie Czoklitka przepraszam najmocniej !!!

Minnie
      • aga-kosa Re: Piękne 21.02.14, 09:17
        Damo, ja myślę, że:"roznoszenie wątków na inne fora" - to forma plotkarstwa.
        Wpis Bene, że: " samozadowolone /samozadwolone mieszczki " komputer powinien Ci podkreślić na czerwono.
        Bycie mieszczką to nie jest określenie obraźliwe. "Mieszczka" potrafi być bardzo sympatyczną osobą, przestrzegająca wielu zasad nałożone na nich przez Dekalog, środowisko, tradycję. Nie jest to złe w porównaniu z tym co proponują wyzwolone mieszkanki dużych anonimowych miast.
        I jeszcze Damo, wsadzanie "kija w mrowisko" sprawia, że czytanie wątku staje się uciążliwe i nieprzyjemne.
        Czytam tytuł wątku, szukam odpowiedzi, chcę zapytać o podobna sytuację i trafiam na kilka stron dyskusji daleko odbiegającej od pytania.
        Wolałabym konkretnie; Pytałam czy synowa składa teściowej życzenia w konkretnym dniu - odpowiedź na trzy strony czy do teściowej mówić mamo. A mów do swojej czarownico jeśli Ci to sprawia przyjemność pytanie było proste.
        Ja swojej teściowej składam, bo bardzo na to zasługuje.Wychowała trzech synów, którzy potrafią kochać i dbać o rodziny. smile aga
        • urko70 Re: Piękne 21.02.14, 10:37
          aga-kosa napisała:

> Damo, ja myślę, że:"roznoszenie wątków na inne fora" - to forma plotkarstwa.

Właśnie.
          21.02.14, 10:28 "I wypowiedź tej damy o minach innych, nie tak uhonorowanych pań."
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Piękne 21.02.14, 12:41
          aga-kosa napisała:
          Damo, ja myślę, że:"roznoszenie wątków na inne fora" - to forma plotkarstwa.

Podzielam twoje zdanie.

Pytałam czy synowa składa teściowej życzenia w konkretnym dniu
          Ja swojej teściowej składam,

ja tez smile

czy do teściowej mówić mamo

tak wink

ja mowie

Minnie
      • urko70 Re: Piękne 21.02.14, 10:18
        ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> Żeby nie było, że nie związane z tematyką forum: co sądzicie o wsadza
        > niu "kija w
        > mrowisko", o traktowaniu dyskusji jako rozróby?
        >

>
        > A co to ma wspolnego z forum SV - Savoir vivre? dobre maniery?
        >

>
        > ponownie - co jedno i drugie ma wspolnego z sv,
        > prosze o uzasadnienie.
        >
        >
        > A ciebie Czoklitka przepraszam najmocniej !!!
        >
        >
        > Minnie

Przykro, jeśli moderator na forum SV nie rozumie, że traktowanie dyskusji
        jako rozróby to zwykłe trollowanie co jest niezgodne z netykietą.
        IMO robienie rozrób nie jest zgodne z SV ale na wszelki wypadek wolałem
        zapytać.
        Czy moja odpowiedź jest dla Ciebie zrozumiała?

Czy dwukrotne cytowanie tej samej wypowiedzi (ww "mnie ubawiło...")
        jest zgodne z netykietą? Czy nie podpada pod dublowanie wypowiedzi?

Czy każde napisane w poście zdanie musi być związane z SV?

Ja nie jestem Czoklitka więc chyba pomieszały Ci się podwątki.

smile
      • majaa Re: Piękne 21.02.14, 11:04
        ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> A co to ma wspolnego z forum SV - Savoir vivre? dobre maniery?
        >

Moim zdaniem ma. Dyskusja to nie rozróba, jej celem nie powinno być wkładanie kija w mrowisko oraz dyskredytowanie dyskutantów o odmiennym zdaniu.
        Tak się składa, że często zaglądam na ff, bo bywają tam poruszane ciekawe tematy, ale nie często biorę udział w dyskusji. Zniechęca mnie (zresztą nie tylko mnie) atmosfera "towarzystwa wzajemnej adoracji", które za jedynie słuszny uznaje tylko własny ogląd rzeczywistości, a w stosunku do innych "opcji" jest napastliwe, nieprzyjemne i wyraźnie pogardliwe.
        Mam nadzieję, że tutaj nie znajdą klimatu do rozróbwink
        • totorotot Re: Piękne 21.02.14, 12:46
          > Mam nadzieję, że tutaj nie
          znajdą klimatu do rozróbwink

Tutaj rozróba goni rozrobe, tylko trzeba szybko czytać, bo szybko tną się nawzajem. Panie tną panów konkretnie smile i tak ma być, do poziomu smile
          Na tym forum więcej feminizmu niż na forum feminizm smile
          • beata_ Re: Piękne 21.02.14, 21:00
            totorotot napisała:

> [...]
            > Tutaj rozróba goni rozrobe, tylko trzeba szybko czytać, bo szybko tną się nawzajem [...]

Co znaczy "nawzajem" wiesz może?
    • kornel-1 Cudowne... 21.02.14, 22:11
      ach_dama_byc_z_kanady:
      > zrobilam pomylke podczas moderowania podobnych forumow

urko70:
      > Co to są "forumy" ?

[...]

> Jak czyjeś linki mogą wpływać na pomieszanie for?

Cudowne big_grin

BRYK
      forum

L.mn.:
      M: fora
      D: forów
      C: forom
      B: fora
      N: forami
      Mc:forach

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się