Dodaj do ulubionych

odwołanie ślubu

01.03.15, 19:00
Witajcie! Doradźcie proszę jak poinformować znajomych o odwołaniu ślubu tzn. przesunięciu jego daty na inny jeszcze bliżej nieokreślony termin. Czy myślicie, że wypada wysłać sms, żeby podczas najbliższego spotkania nie wywoływać ogólnego zamieszania i zmieszania, gdy ktoś nagle zapyta jak tam idą przygotowania, czy mam sukienkę itp... Jak delikatnie zaznaczyć, że powód jest osobisty i nie będziemy go zdradzać? Dodam, że dalej jesteśmy parą, ale niestety ślub zostanie przesunięte... Dzięki za wszystkie propozycje!
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 19:54
      Wydaje mi się, że lepiej podzwonić, niż esemesować. Oczywiście naraża to osobę dzwoniącą na wypytywania, więc warto przygotować od razu cały tekst typu "niestety, ślub musiał ulec przesunięciu, po ustaleniu nowego terminu powiadominy natychmiast". Ale z kolei normalny ton osoby informującej powoduje, że otrzymujący wiadomość lepiej ją przyjmują i mniej snują domysłów.
    • pani.jezowa Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 19:56
      Sms-em nie wypada.
      Najlepiej zadzwonić. Wcześniej przemyśleć wypowiedź, żeby Cię nie wypytywali, skoro nie chcesz mówić o powodach.
    • asia.sthm Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 19:58
      Jesli jeszcze nie wyslaliscie oficjalnych zaproszen, a znajomi wiedzieli tylko o planach, to nie rob z tego wielkiego problemu. Przy okazji mozesz nadmienic, ze wszystko sie przesuwa i zbedne sa wszelkie tlumaczenia. Jesli ktos zapyta to powiedz jak tu: powod osobisty...bo niby jaki moze byc powod przesuniecia slubu.
      I nie przejmuj sie co sobie ktos pomysli - na to nie masz wplywu.
      Powodzenia.
      • pani.jezowa Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 20:00
        Tak, racja, ja przyjęłam jakoś z automatu, że zaproszenia już wysłane.
      • kora3 Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 20:16
        Całkowicie zgadzam się z Asią - jeśli jeszcze nie zapraszaliście.

Jeśli natomiast już goście pozapraszani wypada o zmianie planów powiadomić bezzwłocznie - po to, by goście mogli sobie "odrezerwowac" termin, odpuścić zakup kreacji oraz prezentów. Sms-em nie wypada, ale telefonicznie już tak, poza osobami sędziwymi i gośćmi szczególnej rangi. W tym przypadku także nic was nie obliguje do tłumaczeń dlaczego odwołujecie -z przyczyn osobistych i czesc.
      • agulha Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 23:45
        "Jaki może być powód przesunięcia ślubu".
        Nie musi być osobisty. Może to być śmierć albo choroba w najbliższej rodzinie albo na przykład nagły, nieoczekiwany zwrot w karierze jednego z narzeczonych, wymagający jednak poświęcenia w postaci wyjazdu na trzymiesięczne szkolenie.
        Mogą być też inne nieosobiste powody, typu: narzeczeni od dawna byli zdania, że pobiorą się, jak będą mieli szanse od razu po ślubie zamieszkać razem, i już mieli ustalony termin odbioru mieszkania, ale deweloper go przesunął. Młodzi nie chcą zawracać sobie głowy wynajmem na krótki czas.
        Również jednak uważam, że jeśli narzeczeni powodu nie chcą ujawniać (niezależnie od tego, czy dlatego, że jest on bolesny i osobisty, czy że mają taką naturę, że nie lubią za dużo mówić o sobie), to nie mają żadnego obowiązku się tłumaczyć. Jakieś tłumaczenie może przystałoby, gdyby rzecz była dużo bardziej zaawansowana i na przykład siostra z USA wzięłaby już urlop z pracy, najęła nianię i nabyła za ciężkie pieniądze bilet lotniczy.
    • baba67 Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 20:34
      Wydaje mi sie ze blizszych to telefonem,dalszych smsem mozna,koniecznie w liczbie mnogiej cos jak "przykre okolicznosci zmuszaja NAS do pewnych zmian .To" przykre "(nawet jesli nie sa tragiczne) powstrzymaja tych lepiej wychowanych . Na natretne pytania musicie byc jednak przygotowani.
    • vi_san Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 22:17
      Sms to nie jest dobry pomysł. Zmiana tej rangi planów wymaga nieco staranniejszej oprawy. Najlepiej zrobić to osobiście, w przypadku rodziny mieszkającej dalej - tradycyjnym listem, znajomych zamieszkałych dalej - można telefonicznie. Z pytaniami na temat powodów zmiany decyzji musisz się liczyć, więc lepiej z góry się na to przygotuj. Mam nadzieję, że mimo "potknięcia" - wszystko wyjdzie na prostą i po ślubie [kiedykolwiek się on odbędzie] będziecie bardzo szczęśliwi.
      • cz_ekolada Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 23:32
        Dziękuję bardzo za tak liczny odzew i Wasze sugestie!
        Co do zaproszeń - jeszcze ich nie wysłaliśmy. Z niektórymi znajomymi spotykamy się sporadycznie (średnio dwa razy w roku), mimo, że mieszkamy w jednym mieście. Z bliższymi mamy częstszy kontakt, jednak pomyślałam, że przekazanie takiej wiadomości w większym gronie (np. podczas spotkania) spowoduje, że znajomi będą czuli się bardzo niezręcznie bądź zaczną bardzo wypytywać -tym samym mi samej odechce się czegokolwiek. Możecie pomyśleć, że bardzo biorę pod uwagę swoje potrzeby w tym temacie, jednak sprawa jest bardzo delikatna, nieoczekiwanie los sprawił, że ślubu być nie może - przynajmniej teraz sad Nie ukrywam, że Nas to boli i dlatego pomyślałam, że sms nie będzie kosztował mnie tyle emocjonalnego wysiłku... Serdecznie Was pozdrawiam!
        • vi_san Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 23:44
          Jeśli zaproszenia nie są rozesłane - oczywiście nie musisz nikogo powiadamiać - prócz tych, których już "ustnie" zaprosiłaś/poinformowałaś na termin wybrany [choćby po to, by mogli sobie "odrezerwować ten termin urlopu itp] - zwłaszcza w przypadku starszych, bardziej "szacownych" krewnych wskazane jest zrobić to osobiście lub za pośrednictwem tradycyjnej poczty. Znajomych nawet nie smsem - po prostu na temat ślubu milczeć a w razie pytań odpowiedzieć krótko "Z przyczyn osobistych przełożyliśmy datę.". Nie wiem czemu założyłam, że zaproszenia już rozesłane i całą imprezę odwołać trzeba.
          • kora3 Vi i Czekolada 02.03.15, 10:09
            Wszystko fajnie vi, tylko jest pewien szczegół - ludzie zaproszenie nie zostali, ale ślubie i jego wcześniej ustalonej dacie - wiedzą. Powiadomienie ich osobiście na spotkaniu, niejako przy okazji, byłoby niewątpliwie wygodne, ale Czekolada słusznie obawia się, ze taki komunikat po prostu mogłby zdominować tematykę poruszaną na tym spotkaniu. Brutalnie mówic mogłoby się to stać sensacja i tematem dnia sad i w takiej sytuacji nie uniknęliby pewnie z narzeczonym pytań ze tak powiem "z sali" - dlatego moim zdaniem lepiej przed tym spotkaniem postarać się powiadomić telefonicznie większość bodaj. Krótko i na temat - wiesz, mamy taka info: z przyczyn niezależnych od nas zmuszeni byliśmy odwołać na razie ślub i wesele, więc nie spodziewajcie się w najbliższym czasie zaproszenia. Tyle.

Czekolado - życząc Ci, by Twoje plany się zrealizowały podkreślam, ze NIKOMU nie musisz opowiadac się z powodów Waszej decyzji o odwołaniu slubu, czy też z przyczyny, jeśli od Was była niezależna. Jeśli ktoś będzie natarczywie pytał daj mu do zrozumienia, że nie gra fair. - Alez naprawdę nie chcemy o tym mówić, uszanuj to - i tyle. Rozwijanie tematu spowoduje dalsze spekulacje.
      • cz_ekolada Re: odwołanie ślubu 01.03.15, 23:32
        Bardzo dziękuję - ja także wierzę, że jeszcze tak będzie.
        • matylda1001 Re: odwołanie ślubu 02.03.15, 00:49
          cz_ekolada napisał(a):

> Bardzo dziękuję - ja także wierzę, że jeszcze tak będzie.<

Nie martwcie się, jeżeli oboje chcecie, to pokonacie wszystkie przeszkody smile
          • rosemary84 Re: odwołanie ślubu 02.03.15, 18:55
            Ja bym po prostu powiedziała, że ślub będzie przesunięty. Jakoś tak określenie "odwołany" wzbudza zdecydowanie większe emocje i ciekawość. A, że jest przesunięty na termin bliżej nieokreślony to juz mniejsza o to wink
            • nigolla Re: odwołanie ślubu 05.03.15, 09:56
              Dokładnie. Psychologicznie do tego podejdźcie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka