Dodaj do ulubionych

SV na siłowni

18.04.15, 12:05
Zaczęłam chodzić na siłownię tzn. do takiego klubu fitness gdzie są maszyny typu rowerki, orbitreki itp. To osiedlowy klub, więc jest ograniczona liczba maszyn, i szczególnie w godzinach popołudniowych nie można swobodnie wybrać sobie sprzętu. Zazwyczaj staram się robić swoje ćwiczenia w okreśonej kolejności, ale przez tłok nie zawsze sie da. Zastanawiam się czy wypada w sytuacji gdy czekamy na dany sprzęt zapytać ćwiczącą na nim osobę jak długo jeszcze planuje ćwicczyć na nim? Czy to nie będzie odebrane jako forma np. poganiania?
Obserwuj wątek
    • milamala Re: SV na siłowni 18.04.15, 12:41
      To jak zostanie odebrane zalezy od czlowieka, jeden przyjmie to po prostu jako pytanie a drugi pomysli, ze go poganiasz. I tych drugich bedzie wiecej.
      Zastanawiam sie tylko czy takie pytanie ma sens. Prawde mowiac poza rowerkiem i bieznia ja nigdy nie jestem w stanie okreslic jak dlugo siedze na danym sprzecie. Zreszta nawet na rowerku czy biezni choc staram sie trzymac ustaloengo czasu to jednak nie zawsze, czasem zajmuje sprzet dluzej bo mam "speeda" a czasem krocej bo mam "lenia".
      Reasumujac lepiej nie pytac, bo moze to byc zle odebrane.
      Czy trudno Ci uzywac sprzetu , ktory akurat jest wolny? Czy kolejnosc jest dla Ciebie taka wazna?
      Moze warto postarac sie zaakcepowac fakt, ze czasem trzeba zmienic kolejnosc (co zreszta jest dobre dla mozgu - koniecznosc zmian potraktuj jak cwiczenia dla mozgu).
      • aqua48 Re: SV na siłowni 18.04.15, 17:23
        Ja bym to odebrała jako poganianie, a odpowiedź - "będę ćwiczyć dopóki się nie zmęczę" i tak nic Ci nie da. Wybieraj te sprzęty, które nie są zajęte.
      • raj-ana Re: SV na siłowni 21.04.15, 19:08
        > Czy trudno Ci uzywac sprzetu , ktory akurat jest wolny? Czy kolejnosc jest dla
        > Ciebie taka wazna?
        > Moze warto postarac sie zaakcepowac fakt, ze czasem trzeba zmienic kolejnosc (c
        > o zreszta jest dobre dla mozgu - koniecznosc zmian potraktuj jak cwiczenia dla
        > mozgu).

Ważna jest dla mnie kolejność, bo to moje zupełne początki i staram się trzymać tego co powiedział mi trener na pierwszym spotkaniu. Po prostu nie mam doświadczenia i wiedzy co i jak zamieniac jak nie mogę z danego sprzetu korzystać. Ale postaram się douczyć w tym temacie.
    • bene_gesserit Re: SV na siłowni 18.04.15, 21:56
      Jeśli się pytasz, dajesz do zrozumienia, że chcesz zająć ten sprzęt - wiec owszem, ćwiczący musi odczuwać presję. Co pozbawiać go może komfortu i skupienia, niezbędnego na siłowni.
      Poza tym: co ci taka informacja da, tak konkretnie? '20 minut', 'godzinę', 'nie wiem'? Pogadaj z trenerem, niech zaproponuje ci plan B i C, i problem z głowy.
      • minniemouse Re: SV na siłowni 18.04.15, 22:45
        Nikt nigdy sie mnie nie pytal na silowni jak dlugo jeszcze bede.
        jest niepisane prawo ze ze sprzetu sie korzysta gdy jest wolny, ale i ze nie przesadza sie z jego uzywaniem jesli wszystkie sa zajete.
        a to znaczy, jesli ktos ma ochote pocwiczyc 45 na chodziku a akurat wszystkie zajete to nie wypada tyle "w godzinach szczytu" - ze wzgledu na innych 20 min gora.
        na 45 minut mozna sobie przyjsc w porze gdy nikogo prawie nie ma.

Minnie
        • raj-ana Re: SV na siłowni 21.04.15, 19:11
          Bene tak własnie chyba zrobię, że spróbuję ustalić z trenerem co zrobić jak się nie da wykonac danego planu.

Minnie dziękuje, nie wiedziałam o tych zasadach smile
    • gazeta_mi_placi Re: SV na siłowni 20.04.15, 08:30
      Nie wypada, tak samo jak nie wypada zapytać w pełnej restauracji czy dane osoby siedzące przy stoliku długo będą jeszcze siedzieć czy już się zmywają.
      • raj-ana Re: SV na siłowni 21.04.15, 19:11
        W sumie racja, trafne porównanie smile
    • akle2 Re: SV na siłowni 21.04.15, 14:00
      Ostatecznie możesz się zapytać, ale nie wiem, co to dla, skoro ktoś ma do wykonania serię jakiegoś ćwiczenia i będzie siedział tyle, ile musi, np 7 i pół minuty. Na Twoim miejscu zapytałabym raczej trenera, czy możesz wykonywać w tym czasie inne ćwiczenia, które nie kłócą się z ustaloną kolejnością, a mogą być dobrymi zamiennikami.
      • pavvka Re: SV na siłowni 21.04.15, 14:56
        akle2 napisała:

> Ostatecznie możesz się zapytać, ale nie wiem, co to dla, skoro ktoś ma do wykon
        > ania serię jakiegoś ćwiczenia i będzie siedział tyle, ile musi, np 7 i pół minu
        > ty.

No właśnie że da sporo. Jeśli dowiem się, że osoba zaraz kończy, to poczekam, a jeśli planuje dłuższe użytkowanie danego sprzętu, to pójdę wykonać w tym czasie inne ćwiczenie. U mnie na siłowni takie pytania są standardem, i nie wydaje mi się żeby ktokolwiek odbierał je jako nieuprzejme. Zdarza się też, że ludzie pytają czy mogą poużywać danego sprzętu na zmianę ze mną - jedna seria ja, jedna on (przy bardziej siłowych ćwiczeniach zwykle wykonuje się kilka krótkich serii, między którymi mięśnie muszą trochę odpocząć). Dzięki temu można efektywniej wykorzystać sprzęty, które w wieczornych godzinach szczytu są mocno obłożone, i bardzo dobrze.
        • raj-ana Re: SV na siłowni 21.04.15, 19:13
          Ale to chyba bardziej chodzi o taką siłownię z cięzarkami skoro piszesz o seriach, prawda? Bo ja np. na orbitrek czy rowerek wchodzę na 15 czy 20 min i w tym czase ćwiczę ciągiem tylko na róznych obciążeniach.
          • minniemouse Re: SV na siłowni 22.04.15, 05:43
            Raj-ana, nie ma za co, naprawde smile

jeszcze mi przyszlo do glowy ze moze mozna sie tak spytac aby "zwolnic" z poczucia presji,

np "przepraszam, prosze sie w zadnym wypadku nie spieszyc, tak tylko orientacyjnie chcialam wiedziec jak dlugo moze pan/i jeszcze korzystac ze sprzetu to bym wiedziala jak sobie ulozyc program. ale naprawde nie poganiam!" smile

Minnie
            • raj-ana Re: SV na siłowni 23.04.15, 20:35
              Pewnie jeśli nie będzie innej możliwości to skorzystam z takiej opcji, zauważyłam, że szczególnie w poweekendowe wieczory jest ciasnota na siłowni... chyba ludzie spalają weekendowe kalorie wtedy i ciżeko się dopchać big_grin
              • minniemouse Re: SV na siłowni 23.04.15, 22:36
                Oj, tak, zwlaszcza te piwka, winka i drinki maja duzo kalorii smile

Minnie
          • pavvka Re: SV na siłowni 22.04.15, 09:04
            Tak, chodziło mi o ćwiczenia siłowe. Jeśli Ty mówisz o maszynach do treningów kondycyjnych, to faktycznie, na nich zwykle ćwiczy się ciurkiem długo, i ja bym w tej sytuacji nie pytał. Raz, że niewielka jest szansa, że osoba ćwicząca zaraz skończy, a dwa, że człowiek w trakcie takich ćwiczeń może być zbyt zmęczony/ zdyszany/ skupiony na tym co robi żeby odpowiedzieć.
            • minniemouse Re: SV na siłowni 22.04.15, 22:43
              koniec koncow ja tez tak uwazam,
              i raczej odnioslam sie do chodzenia na chodziku lub 'krecenia' rowerkiem.
              najlepiej nie pytac a czatowac i ewentualnie porzucone cwiczenie powtorzyc smile

Minnie
            • raj-ana Re: SV na siłowni 23.04.15, 20:38
              Pavka a to racja, bo jakby mnie sie ktoś próbował zapytać o cokolwiek kiedy robię swój krótki program na bieżni to chyba bym musiała się zatrzymać i po pół minuty najwcześniej byłabym w stanie coś z siebie wydusić wink
              Minnie a tak próbowałam robić, ale zdarzyło mi się np., że już miałam wskakiwać na orbitreka bo pani z niego zeszła po czym ona za moment wróciła i do mnie z pretensją, że jeszcze nie skończyła! tylko po wodę poszła, a ja od razu jej sprzęt chcę zabrać wink
              • minniemouse Re: SV na siłowni 26.04.15, 00:49
                raj-ana napisała:
                już miałam wskakiwać na orbitreka bo pani z niego zeszła po czym ona za moment wróciła i do mnie z pretensją, że jeszcze nie skończyła! tylko po wodę poszła, a ja od razu jej sprzęt chcę zabrać

Butelke z woda powinno sie miec przy sobie, wrecz zaleca sie aby w czasie cwiczen uzupleniac braki wody woda z elektrolitami.
                Litrowa a nawet dwulitrowa butelke wody spokojnie da sie postawic kolo maszyny tak aby nie przeszkadzala, a czesto maszyny maja wglebienia na takowe.
                Ostatecznie sa tez specjalne pasy nieprzeszkadzajace w cwiczeniach a pozwalajace miec wode przy sobie:
                paski na wode do cwiczen
                na zwykla butelke

tego jest na rynku od groma,
                pani zachowala sie niegrzecznie bo skad moglas wiedziec ze ona robi tylko przerwe - jestes jasnowidzaca?
                niech wode trzyma przy sobie!

Minnie
        • klawiatura_zablokowana Re: SV na siłowni 25.04.15, 16:55
          Ja też nie rozumiem problemu, jeśli ktoś za 3 min skończy na bieżni, to mogę poczekać. Ale jeśli ma jeszcze 20 minut, to idę na inny sprzęt. Jeśli robi serie, to możemy na zmianę. To jest rzecz jasna czyjaś uprzejmość, ale na siłce zazwyczaj ludzie są przyjaźni.

Polecałabym jednak bycie bardziej elastycznym i zmianę kolejności ćwiczeń, jeśli maszyny są zajęte. Nikt nie ma tak skomplikowanego treningu, aby najmniejsza zmiana skutkowała czymś strasznym wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka