Sytuacja taka: pewna pani w wieku średnim wczesną jesienią wybrała się na wczasy w tzw. ciepłe kraje. Zamierzała jechac sama, ale gdy jej znajoma zadeklarowała, ze też by się wybrała, nie widziała przeszkód. Panie pojechały na wyjazd, gdzie wszystko było opłacone z wyjątkiem jakichś dodatkowych wycieczek. Panie mieszkały w oddzielnych pokojach, razem plażowały. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że znajoma pani inicjatorki wyjazdu okazała się być osobą hmm bardzo oszczędną. Np. pani inicjatorka chciała iśc na zakupy sobie, zjeśc coś poza hotelem (gdzie serwowano głownie europejską, a nie miejscową kuchnie, której pani byla ciekawa), ale pani znajoma protestowała, że szkoda kasy, bo przecież wszystko jest zapłacone itd. W zasadzie nie było przeszkód, by panie się rodzieliły, wszak przyspawane do się wzajemnie nie były

, ale na takie propozycje pani znajonma reagowała negatywnie argumentując, że przecież przyjechały razem itd. Pani inicjatorka kilka razy wyłamała się i poszła sama pozwiedzac, coś kupić, coś zjesć, ale jak wyznała później ograniczyła te wyjścia ze względu na znajomą. Panie sobie wróciły do PL i byłoby po sprawie, gdyby nie to, że pani inicjatorka wybiera się teraz ze znajomymi da świąteczno - noworoczny wyjazd. Zapytana przez tamtą pania jak spędzi swieta i sylwestra - powiedziała prawdę. No i pani zadeklatowała, ze też by chetnie pojechała. To dośc zaskoczyło zainteresowaną, która zwyczajnie nie chce z ta panią nigdzie już jeździć. Owszem, lubi ja, moze z nia przy kawie pogadac, ale na wyjazd się nie pisałaby, bo na wakacyjnym pani bardzo ja ograniczała. Podejrzewa, że teraz byłoby nie inaczej, a w tym towarzystwie pani znałaby tylko ją, więc...
Ja iwazam, ze wyjscia sa dwa:
- białe kłamstwo pod tytulem: wiesz, dowiadywałam się i nie ma już mozliwosci dopisania do listy gosci
- brutalna prawda pod tytułem: wiesz, fajnie mi się z toba gada, ale na wyjeżdzie wakacyjnym bardzo mnie ograniczałaś i nie chciałabym tego znów.
Pierwsze gwarantuje brak kwasów - siła wszak wyższa, ale noe wyjaśni sytuacji, drugie moze spowodować kwasy, ale moze sprawoć, ze kobieta zastanowi się nad swą zaborczoscią na wyjeździe.
A jak Wy sądzicie?