Dodaj do ulubionych

Terrorystyczne s-v

02.09.17, 13:39
Sorry za głupi tytuł, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Taka sytuacja:
poszliśmy do centrum handlowego i zasiedliśmy w kawiarni. Kiedyśmy się mościli, od bliskiego stolika podniosło się dwóch mężczyzn i, zostawiając na krzesłach torby, a na stole otwartego laptopa, wyszli. Nie wrócili po paru minutach - my, zaniepokojeni, podeszliśmy do obsługi i powiedzieliśmy o tym. Baristka popatrzyła na nas niewidzącym wzrokiem i wyszemrała coś w rodzaju 'zaraz tam spojrzę' - nie spojrzała. Minęło kolejnych parę minut - manele zostawione, właścicieli brak. Przyznam, że było to dość długie 8 minut smile Podeszłam znowu do obsługi i powiedziałam, tym razem bardziej treściwie, że się niepokoimy. Baristka z roztargnieniem pokiwała głową i zajęła się czym innym. Wzięliśmy zamówienie na wynos i udaliśmy się w kierunku wyjścia i jednocześnie kanciapy ochroniarzy, żeby im opowiedzieć, co się dzieje.
Po drodze - uff - dostrzegłam tych dwóch mężczyzn, wracających do kawiarni.

W pierwszym odruchu chciałam do nich podejść i powiedzieć, że w Polsce się tak po prostu nie robi - zostawienie cennych rzeczy bez opieki jest zachowaniem wyjątkowym, a w kontekście dzisiejszych czasów - bardzo niepokojącym (dwa tygodnie temu temu połowa mojego miasta została sparaliżowana, bo na dworcu odkryto paczkę bez opieki - zamknięto dworzec i sporą część ulic w centrum).
Ostatecznie chłop mnie powstrzymał, wróciliśmy do domu z poziomem adrenaliny wyższym niż zazwyczaj.

I pytanie s-v: czy byłoby na miejscu poinformować tych dwóch panów o niefrasobliwości ich zachowania? Nie pouczać, tylko spokojnie wyjaśnić, że ich zachowanie mogłoby być przyczyną sporego zamieszania?
Obserwuj wątek
    • agulha Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 14:44
      Ja bym raczej porozmawiała z przełożonym tej baristki. Po pierwsze, powinna mieć jakieś pojęcie o zachowaniu w sytuacjach potencjalnie niebezpiecznych. Pracuje w miejscu, w którym działanie terrorystyczne mogłoby mieć katastrofalne skutki. Nawet na przystankach są teraz rozwieszane ulotki nt. zachowania się w takich sytuacjach. Po drugie, nie jest dobrą reklamą dla żadnego lokalu, jeśli klientowi (nieważne, jak durny) ukradną tam cenny sprzęt. Jeśli uczciwe osoby informują: "tamta pani zostawiła ten oto portfel" albo "został tablet/smartfon/laptop", to powinni mieć jakąś procedurę na zabezpieczenie tych rzeczy.
      Co do pouczania tych facetów - dałabym sobie spokój. Nawet jeśli są cudzoziemcami z jakiegoś (??) wyjątkowo bezpiecznego kraju, to powinni wiedzieć, że sprzętu komputerowego bez opieki się nie zostawia z uwagi na (1) zagrożenie kradzieżą sprzętu jako takiego (2) zagrożenie przejęciem danych. Jeżeli natomiast nie kojarzą tego z zagrożeniem terrorystycznym - może przy okazji wytłumaczy im pogranicznik albo policjant. Życzę facetom podróży do Izraela i takiej akcji. Będą mieli nowe komputery i nowe cenne doświadczenia.
      • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 21:43
        Po namyśle postanowiłam jutro napisać do zarządu kawiarni, opisując krótko sytuację w taki sposób, żeby nie dało się zidentyfikować, o które dziewczyny chodzi.
        Nie chcę, zeby miały problemy, bo to nie ich wina, że nie mają procedur na takie sytuacje. Myślę natomiast, że byłoby dobrze, gdyby te procedury stworzono i wdrożono u całego personelu.
        • astachan Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 12:05
          bene_gesserit napisała:

> Nie chcę, zeby miały problemy, bo to nie ich wina, że nie mają procedur na taki
          > e sytuacje.

A może takie procedury mają?
          Procedurę prostą: obserwować, aby nikt nie ukradł tak pozostawionych rzeczy, do czasu powrotu gości, którzy je zostawili.
          • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 07.09.17, 16:52
            O to też zapytałam, oczywiście.
            Ale jeśli taka procedura jest, to nikt jej nie wypełnił, niestety.
            • astachan Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 17:23
              bene_gesserit napisała:

> O to też zapytałam, oczywiście.
              > Ale jeśli taka procedura jest, to nikt jej nie wypełnił, niestety.
              >

A próbowałaś ukraść ten laptop?
              Jeśli nie próbowałaś, to skąd wiesz, jak ma się zachować personel wobec rzeczy klientów pozostawionych bez ich opieki?
              Oczywiście według procedury, o której rozmawiamy - o ochronie przed kradzieżą.
    • agulha Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 14:48
      PS. A propos idiotów zostawiających swoje rzeczy w miejscach, gdzie powoduje to ewakuację, paraliż lotniska itp.: najbardziej podobała mi się jedna akcja kilka lat temu w Warszawie. Jakiś motocyklista zaparkował swoją maszynę tuż przy wyjściu z hali, i bodajże wybrał się w jakąś podróż. Motocykl miał taki mały bagażnik. Bagażnik (a może nawet cały motocykl) został zdetonowany przez odpowiednie służby (oczywiście nie w miejscu parkowania), a wszelkie pretensje właściciel mógł mieć tylko do siebie. Nie wiem, czy ponadto zapłacił za całą akcję. Mniemam jednak, że parkuje już na wyznaczonych parkingach.
    • szpererda Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 15:11
      Uleganie idiotycznej histerii nigdy nie było, nie jest i nie będzie zachowaniem zgodnym z zasadami sv, zresztą z zasadami elementarnego zdrowego rozsądku również. W zeszłym tygodniu mój chłopak przez zupełne roztargnienie zostawił laptopa w jednej z sieciowych kawiarni i wyszedł. Po dwóch godzinach zorientował się, przestraszył i natychmiast wrócił do tamtej kawiarni. Obsługa miała jego laptopa, zabrali go dopiero po pół godzinie, jak zorientowali się, że nikt nie przychodzi. Bardzo im podziękował, przeprosił za kłopot, usłyszał że "nie ma sprawy" i tyle się skończyło. Współczesna histeria "antyterrotystyczna" to bzdura i wielkie zwycięstwo prawdziwych terrorystów. Jeśli ktoś się boi porzuconej przez menela torby, zapomnianego przez zamyślonego przedsiębiorcę laptopa czy walizki przez roztargnionego turystę, to niech nie wychodzi z domu. Tam jest, podobno, najbezpieczniej (chociaż i w domu można się np. wrzątkiem poparzyć). Na pewno nie jest to powód, żeby: a) wzywać ochronę, b) wsadzać nos w nieswoje sprawy, c) ewakuować dowolne miejsce (szczyt debilizmu). Tchórzostwo Twoje a zwłaszcza Twojego mężczyzny (współczuję swoją drogą!) to Wasz problem, którym nie wypada obciążać innych.
      • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 21:55
        Pozwól, że zapodam odpowiedz w twoim niepowtarzalnym stylu.
        Otóż - stek bzdur i głupot. 'Idiotyczna histeria' byłaby, gdybyśmy po tym incydencie przestali wychodzić z domu i sprawili sobie czapki z folii alu.

Wiem, że trudno sobie wyobrazić, że w Polsce ktoś kiedyś może zrobić zamach. Ale, po pierwsze, to się już zdarzyło. Rok temu we Wrocławiu zdetonowano bombę, umieszczoną w zatłoczonym miejskim autobusie - samoróbkę z garnka i gwoździ, która, jeśli by wybuchła, mogła zabić i poranić kilkadziesiąt osób. Nikt nie zginął, bo w ostatniej chwili, zaalarmowany przez pasażerów kierowca wyniósł podejrzany pakunek z autobusu.

Porzuconej torby boją się większe miasta w Wielkiej Brytanii (od czasów IRA, czyli zdaje się lat 60.), Francji, Szwecji, Włoch, Niemczech, Brukseli, Danii - dużo tej idiotycznej histerii, co - a to tylko Europa. Wszyscy głupi, tylko szpererda wie, o co chodzi. A chodzi o to, że bomb nie ma i nie było, zdaje się i na cha uważać, skoro to tylko porzucony laptop narzeczonego albo torba menela.

Generalnie to są rzeczy, o których czyta się jak o wypadkach samochodowych albo o samobójstwie kogoś bliskiego - to się zdarza, ale innym. Dopóki się nie przytrafi nam. Obiecałam sobie, że następnym razem - oby go nie było - zareaguję bardziej stanowczo i od razu uderzę do ochrony. I, pozwolisz, znowu wejdę w twoją poetykę: nie wiem, czy twoja głupota bardziej poraża, czy zdumiewa.
        • astachan Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 12:19
          bene_gesserit napisała:

> Wiem, że trudno sobie wyobrazić, że w Polsce ktoś kiedyś może zrobić zamach. Al
          > e, po pierwsze, to się już zdarzyło.

Tak, pamiętamy geja-bombera z gej-pawer w Warszawie, dzięki któremu Lech Kaczyński został prezydentem Warszawy.
          Teraz dzięki tej samej HISTERII mamy bojówki ludowe Maciarewicza o liczebności kilkudziesięciu tysięcy osób, które w Chojnicach i okolicach nie były w stanie nic pomóc po tamtym kataklizmie.
          Naczelny profesor uniwersytetów - min. Gowin - zapowiedział tworzenie Wojskowej Legii Akademickiej.
          I znów powraca przymusowy pobór do wojska.

Tak, tak! Ojczyzna w niebezpieczeństwie!
          Potrzeba mobilizacji!
          "Bagnet na broń - trzeba krwi.
          Gdy przyjdą nocą i w drzwi załomoczą."

Cytując klasyka: "wraca stare, bo nowe już było" - czasy Gomułki.

Jako osoba co najmniej zbliżona do kręgów humanistycznych powinnaś przynajmniej słyszeć o metodzie zarządzania społeczeństwem przy pomocy strachu wzbudzanego wymyślonym zagrożeniem.
          • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 07.09.17, 16:56
            Jako osoba która mieszkała parę lat na Zachodzie wiem, że tam bez Kaczyńskiego, gejów, Gowina oraz Gomułki wychowuje się od najmłodszych lat odpowiedzialnych obywateli, którzy zgłaszają niezaopiekowane pakunki, walizeczki i plecaki odpowiednim władzom w te pędy. Tak jest w Londynie, Berlinie i Paryżu - widziałam plakaty, rozmawiałam z ludźmi.
            Można oczywiście chojrakować i olać sprawę, tylko cena może być niekiedy zbyt wysoka. Bo, chociaż oczywiście statystycznie prawdopodobieństwo nie jest duże, to jednak jakieś jest. Humanizm tu ma istotnie dużo do rzeczy.
            • astachan Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 17:39
              bene_gesserit napisała:

> Jako osoba która mieszkała parę lat na Zachodzie wiem, że tam [...] którzy zgłaszają >
              niezaopiekowane pakunki, walizeczki i plecaki odpo
              > wiednim władzom w te pędy.

Dlatego Ci już poradziłem, co miałaś zrobić:
              * wyjść z kawiarni dla swojego bezpieczeństwa
              * po wyjściu zadzwonić na policję.

Tak, tylko z ciekawości spytam.
              Czy w Polsce działał RAF - niem. Rote Armee Fraktion: Frakcja Czerwonej Armii? Na przykład.
              Albo IRA?
              Albo Czerwone Brygady (wł. Brigate Rosse)?
              Nie było niczego takiego w Polsce, oprócz "GEJA BOMBERA" i PiS-owskiej histerii: "Gej Power".

Nie przekładaj traumatycznych wspomnień wydarzeń sprzed lat TRZYDZIESTU , a nawet CZTERDZIESTU lat tamtych społeczeństw (Włochów, Niemiec, Brytyjczyków) na współczesną Polskę.
    • sweet_pink Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 15:48
      W mojej opinii wasz niepokój był przesadzony. To były rzeczy zwykłych klientów (być może nawet znanych obsłudze), którzy najprawdopodobniej wyszli na papierosa.
      W zachowaniu tych panów nie było nic nie właściwego, ani nic do wyjaśniania. Zakaz zostawianie rzeczy bez opieki obowiązuje na dworcach, lotniskach, przystankach, w szpitalach ect. a nie w kawiarni (chyba że właściciel kawiarni/centrum handlowego postawowi inaczej i wywiesi odpowiedni znak).
      • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 02.09.17, 22:00
        Dlaczego był przesadzony?
        Zatłoczone centrum handlowe w piątkowe popołudnie, pełne zaaferowanych ludzi, którzy właśnie wrócili z urlopów to idealny cel. Dobrze ubrani mężczyźni, którzy zostawiają eleganckie torby i laptop - otwarty na jakimś dokumencie rzeczywiście sprawiają wrażenie, ze za chwilę wrócą. Że w ogóle są lokalu, pewnie zamawiają przy ladzie czy coś w tym stylu. Tylko ktoś, obdarzony sporą spostrzegawczością i nałogowo obserwujący ludzi w ogóle będzie się nad tym zastanawiał. Świetny sposób, żeby uśpić czujność, ulotnić się i odpalić, co trzeba.
        • zosiaonline Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 00:42
          Reakcja przesadzona moim zdaniem. Mnie (niestety) również zdarzyło się kiedyś zostawić reklamówkę w kawiarni.
          • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 01:23
            Dlaczego przesadzona? Co ma do rzeczy twoje zapominalstwo, bo nie łapię.
            Pytanie pomocnicze: co by było, gdyby opisany przeze mnie wyżej kierowca autobusu we Wrocławiu rok temu uznał alarm pasażerów za przesadzony i nie wyniósł paczki, albo wyniósł ją 5 minut później?
            • zosiaonline Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 10:13
              Chodziło mi o wskazanie, że ludzie (stosunkowo) często zostawiają rzeczy w miejscach publicznych. Na lotniskach, dworcach, urzędach jest zakaz pozostawiania bagażu bez opieki i jest to zrozumiałe, właśnie ze względu na możliwość ataku. W przypadku osiedlowego warzywniaka czy lokalnej kawiarni wydaje mi się to przesadzone. I można wpaść w psychozę.
              • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 07.09.17, 16:57
                Zosiu, jak odróżnić tę zła walizeczkę/reklamówkę/paczkę od tej niegroźnej?
                Bardzo chętnie się dowiem, dzięki z góry.
                • spokojny_nalesnik Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 12:06
                  bene_gesserit napisała:

> Zosiu, jak odróżnić tę zła walizeczkę/reklamówkę/paczkę od tej niegroźnej?
                  > Bardzo chętnie się dowiem, dzięki z góry.

Przyjąć, uzasadnione, założenie, że jest niegroźna. W Polsce jest ono całkowicie słuszne. Ba, nawet w Londynie, Madrycie i Paryżu jest słuszne, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że są to miasta znacznie bezpieczniejsze pod względem terroryzmu niż choćby ćwierć wieku temu.

• pavvka Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 14:27
                    Zostawianie włączonego komputera samopas w miejscu publicznym jest na tyle nietypowe (nawet w najbezpieczniejszym kraju), że założyłbym że było tu jakieś drugie dno. Albo byli to ludzie znani kelnerce i ona miała oko na ich rzeczy, albo panowie odeszli na bok w miejsce, z którego sami widzieli stolik.
                    • astachan Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 18:14
                      pavvka napisał:

> Zostawianie włączonego komputera samopas w miejscu publicznym jest na tyle niet
                      > ypowe

Włączony komputer?
                      Jak rozpoznajesz "włączony" komputer od "wyłączonego" komputera? big_grin
                      Zwłaszcza laptopa? big_grin
                      • pavvka Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 20:37
                        astachan napisał(a):

> Włączony komputer?
                        > Jak rozpoznajesz "włączony" komputer od "wyłączonego" komputera? big_grin
                        > Zwłaszcza laptopa? big_grin

A choćby po świecącym ekranie smile
                        • astachan Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 22:02
                          pavvka napisał:

> astachan napisał(a):
                          > > Jak rozpoznajesz "włączony" komputer od "wyłączonego" komputera? big_grin
                          > > Zwłaszcza laptopa? big_grin
                          >
                          > A choćby po świecącym ekranie smile

Lubię ludzi z poczuciem humoru.
        • sweet_pink Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 11:37
          Po pierwsze, mimo że plan niby wygląda dobrze, ale z jakiegoś powodu terroryści nie działają tak subtelnie. Po drugie Polska jest pod względem ataków jednym z najbezpieczniejszych krajów europy. Nie mamy u nas napięcia, które by uzasadniało histerię and zwyczajnymi rzeczami zostawionymi w kawiarni.

Inna rzecz, że wybacz, ale uważam że cały prezentowany przez Ciebie niepokój jest na pokaz. Uważałaś sytuację za niebezpieczną to trzeba było od razu po tym jak baristka zignorowała sprawę iść do ochrony i zażądać interwencji.
          • bene_gesserit Re: Terrorystyczne s-v 07.09.17, 17:07
            sweet_pink napisała:

> Po pierwsze, mimo że plan niby wygląda dobrze, ale z jakiegoś powodu terroryści
            > nie działają tak subtelnie.

Zasadą działania terrorystów i innych szaleńców jest zaskoczenie. Pasuje do sytuacji jak ulał.

> Po drugie Polska jest pod względem ataków jednym z
            > najbezpieczniejszych krajów europy. Nie mamy u nas napięcia, które by uzasadni
            > ało histerię and zwyczajnymi rzeczami zostawionymi w kawiarni.

A możesz tak dokładnie wskazać, gdzie była ta histeria?
            I: skąd przekonanie, że nie ma w Polsce szaleńca, który posłuży się instrukcją z netu i nie zrobi bomby bo tak?
            Jak już pisałam powyżej, w zeszłym roku pewien sfrustrowany młody człowiek zrobił bombę i podłożył we wrocławskim autobusie. Kilkadziesiąt ludzi ocalało tylko dlatego, że ktoś zwrócił uwagę na nieduży pakunek , zostawiony bodaj pod siedzeniem. 'Brak napięcia' w Polsce ma się nijak do gwałtów, napadów i zabójstw, które są udziałem mieszkańców tego kraju.

> Inna rzecz, że wybacz, ale uważam że cały prezentowany przez Ciebie niepokój je
            > st na pokaz.

To twój pogląd nt mojej motywacji. Opowiada bardziej o tobie, bo działa jak miękki test, imo.

Uważałaś sytuację za niebezpieczną to trzeba było od razu po tym j
            > ak baristka zignorowała sprawę iść do ochrony i zażądać interwencji.

No właśnie w tym rzecz!
            Ale po głowie mi się kołatało, że to przecież niemożliwe, że to się w Polsce w sumie zdarzyło tylko razy czy parę razy i to w wykonaniu naszych dzielnych rodaków, że niemożliwe, bo to się zdarza innym. I że Polska to bezpieczny kraj, po prowincji terroryści nie ruszają, bo niby po co, a ten jeden bomber z Wrocka to błąd statystyczny...

Czyli pełen przegląd racjonalizacji dla braku zdecydowanej reakcji.
    • blondafne Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 11:43
      Znasz to powiedzenie: jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś pijany... itp. Jeśli mówi ci to trzecia, czwarta - wróć do domu i wytrzeźwiej. Jesteście panikarzami i histerykami, ktoś tu dobrze napisał, że to zwycięstwo prawdziwych terrorystów, zasiać lęk! Każdy z nas ma prawo zapomnieć torby, laptopa czy pakunku. Robienie z tego powodu ewakuacji czy udzielanie reprymendy obsłudze to zwykła głupota. Przykro mi, ale tak po prostu jest. Nadgorliwość, powiadają, jest gorsza od faszyzmu. Oczywiście: od czasu do czasu zamach może się zdarzyć, ale trudno, to jest ryzyko wkalkulowane w nasze życie, ulegając panice, histerii, rozstawiając wszędzie policjantów z karabinami maszynowymi, bojąc się wychodzić z domu sprawiamy, że nasze życie staje się po prostu nieznośnie. Przemyśl to na spokojnie sama i ze swoim 'bohaterskim' chłopakiem.
      • klendia Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 12:30
        Jej nie przekonasz. To encyklopedyczny przykład zaawansowanej lemingozy korporacyjnej. Wierzy we wszystko co podają wyborcze i tefałeny wink Z zasadami sv nie ma to nic wspólnego, to się leczy wink
        • astachan Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 12:42
          klendia napisała:

> Jej nie przekonasz.

Mówisz o benne?

>To encyklopedyczny przykład zaawansowanej lemingozy korpora
          > cyjnej.

Jeśli już to chyba przykład smolenniozy brzozowej.

> Wierzy we wszystko co podają wyborcze i tefałeny wink

Jeśli już, to uwierzyła w to, co jej TVPiS podrzuca.

klendia!
          Chciałaś błysnąć i błysnęłaś.
    • ludnasta.f Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 11:47
      Polska jest bezpieczna. Dzięki temu, że postawiliśmy mocną tamę nachodźcom - najeźdźcom, na szczęście nie musimy borykać się z problemami "głupszych braci w wierze", czyli społeczeństw zachodnich. Dlatego Wasza panika jest przesadzona. I tak całkiem serio, swojego męża nie uważam za gieroja i maczo, ale jednak nie jest tchórzem, który robi pod siebie widząc reklamówkę czy laptopa bez opieki. Coś z Twoim facetem jest nie tak.
      • kora3 Re: Terrorystyczne s-v 10.09.17, 12:57
        A masz swiadomość, ze taki ładunek może po0dłożyć ktokolwiek, nie tylko islamski terrorysta? Wariat, desperat, odurzony?
        To co napisałaś jest nie tylko obraźliwe wobec Bene i jej męza, ale zwyczajnie głupie ...Ciekawe, jak byś "śpiewała" gdyby od takiego ładunku zginał ktoś z Twoich bliskich ...Pewnie byłyby pomyje na służby i na to zwyczajnych ludzi - tylu widziało, nikt nie zareagował ...
        Reakcja na takie coś nie ma nic wspólnego z tchórzostwem a to wiele ze zdrowym rozsądkiem - taka torba czy plecak najczęściej są w PL zapomnianym bagażem, prawda ...Ale mogą nie być i rozsądny człowiek reaguje ...Nie panikuje, tylko zgłasza, ze jest jakiś bagaż o nieznanej zwartości bez opieki - tak zrobiłabym ja i tak zrobiłby mój partner - a jego szczególnie trudno posadzać o tchórzostwo smile To sa elementarne zasady bezpieczeństwa
    • astachan Re: Terrorystyczne s-v 03.09.17, 11:54
      Czyli nie martwiłaś się o rzeczy, które może ktoś ukraść tylko o możliwość terrorystycznego zamachu bombowego?

Co za schiza, co za psychoza!

Zgodnie z s-v należało zawiadomić policję o możliwości usiłowania popełnienia przestępstwa, tam podać swoje dane, miejsce i spokojnie wyjść z lokalu.
      Odpowiadając na Twoje pytanie.
      Jak najbardziej byłoby na miejscu poinformować tych dwóch panów o swoich fobiach. Każdy ma prawo do rozmowy z innym, nawet obcym człowiekiem.
    • droch Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 10:29
      Także Wrocław...
    • spokojny_nalesnik Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 12:03
      bene_gesserit napisała:

> po prostu nie robi - zostawienie cennych rzeczy bez opieki jest zachowaniem wyj
      > ątkowym, a w kontekście dzisiejszych czasów - bardzo niepokojącym (dwa tygodnie

Nie, nie jest niczym niepokojącym. I mówię to jako mieszkaniec Wrocławia. Powinnaś się wstydzić.
      • nocnymarek2 Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 20:46
        spokojny_nalesnik napisał:

>> zostawienie rzeczy bez opieki jest zachowaniem bardzo niepokojącym

> Nie, nie jest niczym niepokojącym. I mówię to jako mieszkaniec Wrocławia.
        > Powinnaś się wstydzić.

Tamten kierowca też powinien się wstydzić. Mam nadzieję, że spotkała
        go jakaś kara. Nawet jeśli nie formalna, to przynajmniej ostracyzm
        bohaterskich mieszkańców Wrosławia.
        • nocnymarek2 Re: Terrorystyczne s-v 08.09.17, 20:50
          nocnymarek2 napisał:

> ostracyzm bohaterskich mieszkańców Wrosławia.

Jako, że mi się literówka zrobiła, a nie mam nic ogólnie do Wrocławian,
          to uszczegółowię: spokojnych bohaterskich wrocławskich naleśników
    • kora3 Re: Terrorystyczne s-v 10.09.17, 08:54
      Dla mnie sprawa prosta - zwrócić uwagę obłudze, a jeśli ta nie reaguje lojalnie ją poinformować, ze o ile nadal będzie się ociągać - wezwie się policję. Rzecz jasna na okoliczność niebezpieczeństwa ataku terrorystycznego, bo to ze panowie zostawili cenne rzeczy ...no wiesz, z reguły jest zasada, ze za takowe obsluga nie odpowiada, chyba ze ją poproszono o zwrócenie nań uwagi ...Pewnie jest tam monitoring, wiec gdyby ktoś to wziął, idostępniliby, ale nie odpowiadali by za tę kradzież
    • minniemouse Re: Terrorystyczne s-v 10.09.17, 23:31

No ciekawe. wybuchy w Londynie, Paryzu, Manchesterze, Brukseli, St Petersburgu, Ansbachu, Istanbule w ostatnich dwoch latach nie wspominajac o innego rodzaju atakach terrorystycznych jeszcze wam nie daly nic do myslenia?
      Tekst linka
      Tekst linka

tak dla otrzezwienia.
      Minnie
    • zosiaonline Re: Terrorystyczne s-v 11.09.17, 22:53
      10/10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka