03.01.21, 16:28
Nie wiem czy to pytanie na to forum, ale pewnie po części tak. Wiadomo, że podczas słuchania hymnu należy stać, ale czy zawsze? Przy transmisji imprez sportowych często można nasz hymn usłyszeć. Czy w domu też powinno się wstawać?
Obserwuj wątek
    • x49x Re: Hymn 03.01.21, 16:34
      Nie, ale ja wstaję.
      • mimousa Re: Hymn 03.01.21, 16:44
        A jak jesteś u znajomych i nikt nie wstaje to rozumiem też wstajesz?
        • x49x Re: Hymn 03.01.21, 17:58
          Moje zachowanie nie zależy od innych ludzi, nie wstanę prowadząc auto, gdy hymn leci.
          • mimousa Re: Hymn 03.01.21, 18:16
            Bardziej chodziło mi o to czy nie przeszkadza ci, że inni nie wstają, ewentualnie prowadzą rozmową, jedzą itd.
            • bene_gesserit Re: Hymn 03.01.21, 19:13
              Rozumiem, że chodzi o szacunek dla symbolu, patriotyzm itp?

To jak z krzyżykiem na szyi. Nawet, jeśli ktoś go nosi, nie jest on niestety gwarantem, że będzie przestrzegał 10 przykazań i reguł z katechizmu.
              Nawet, jeśli ktoś wstaje, kiedy usłyszy hymn, nie oznacza to, że kasuje bilet w autobusie, nie mataczy przy płaceniu podatków czy sprząta kupę po psie.

Więc co z tego, że ma krzyżyk na szyi albo co z tego, że wstaje podczas hymnu? Najważniejsze jest to, co poza tym.
            • x49x Re: Hymn 03.01.21, 19:56
              Nie przeszkadza mi to. Kiedyś na ślubie siostrzeńca goście przenieśli się do strefy kibica, którą załatwili z właścicielem lokalu. Wszyscy jedli, kibicowali, a nawet pili alkohol. Nie dajmy się zwariowaćsmile
    • heniek.8 Re: Hymn 03.01.21, 20:32
      > Czy w domu też powinno się wstawać?

w domu to ja się kładę, oni tego nie sprawdzają
    • matylda1001 Re: Hymn 04.01.21, 01:22
      Nie, w domu nie wstaję, mój stosunek do Polski i polskich symboli nie zależy od pozycji ciała. No i w ogóle nie przypominam sobie żeby ktokolwiek wstawał w mojej obecności w okolicznościach prywatnych. Jak w każdej innej sprawie tak i w tej wskazany jest umiar, żeby nie popaść w śmieszność.
      • minniemouse Re: Hymn 04.01.21, 02:56
        w domu jak oglądam telewizje nie wstaje, po co?

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka