Dodaj do ulubionych

Lubie jesc rekami

02.11.03, 15:53
Od zawsze tak jadlem w domu. Czy byl kurczak czy byly ziemniaki zawsze bralem
i palcami maczalem w jedzeniu. Nie wiem w sumie czemu, po prostu uwazam ze
jakos tak lepiej, latwiej sie jadlo. Teraz jestem w LO i neidawno bylismy na
obozie integracyjnym. Bylo mi glupio ze nie umiem tak dobrze jak reszta
poslugiwac sie sztuccami. Zaczalem wiec jesc rekami. Niestety wszystkie
dziewczyny spojrzaly na mnie jak na jakiegos idiote. Co mam zrobic??
Uwielbiam jesc rekami i nie chce tego zmieniac, ale z drugiej strony
strasznie utrudnia to zycie? Mam pytanie czy pozostac soba czy jednak
probowac wejsc w srodowisko nowych kolegow i kolezanek!
Obserwuj wątek
    • true_gentleman skandal 02.11.03, 15:55
      Uwazam ze ze wszech miar oburzajaca jest obecnosc takich osob jak autor watku
      na tym naszym elitarnym wrecz forum. Tu rodzi sie przyszla dyplomacja, tutaj
      ustalamy nowe zasady funkcjonowania cywilizowanego swiata, a nagle jakis
      prostak osmiela sie zachwiac dostojna rownowage naszego forum i wypisuje
      rzeczy, od ktorych sie jezy wlos na glowie. Mam nadzieje, ze czytelniczki i
      czytelnicy na tym forum nie poczuja sie dotknieci ostrym tonem mojej
      wypowiedzi, ale nie mam innego wyjscia, widzac tego rodzaju prowokacje. Jest to
      niesmaczne i oburzajace. Osoby, jedzace rekoma, powinno sie kierowac na
      resocjalizacje. Jesli nasz kraj pretenduje do miana europejskiego, powinnismy
      wyelimonowac jednostki, ktore zawstydzaja nas w oczach swiata. Wstyd i hanba.
      • jottka no ale 02.11.03, 16:29
        liczy sie, czy kol kartonik mlaskał czy tez nie!

w tym pierwszym wypadku - tak jest, rzecz jest oburzająca i kolegę jeść nauczyć
        należy, może wystarczą kursy korespondencyjne

w drugim wypadku - to już coś, kolega zachował pewne względy dla otoczenia i
        trzeba mu podać pomocną dłoń (jak już umyje swoją po jedzeniu).
      • kwintesencja_subtelnosci Re: skandal 02.11.03, 16:38
        Chciałam powiedzieć, że kolega ma całkowitą rację. Nie rozumiem jak mozna w tak
        niekulturalny sposób zachowywać się przy stole w obecności dziewcząt. Wyobraźmy
        sobie sytuację, że kolega kartonik pojechał za granicę. O czym by swiadczyło
        jego zachowanie??? Utwierdziłoby się przekonanie, że nasi rodacy to,
        przepraszam za wyrażenie, zgraja buraków. Dlatego tez uważam, że powinnismy
        wszyscy pomóc kartonikowi nauczyć się tego, o czym w jego rodzinnym domu
        zapomniano.
        • true_gentleman Re: skandal 02.11.03, 16:42
          Autor watku reprezentuje najbardziej prymitywne poczucie humoru i poczucie
          estetyki, jakie istnieje. Jest to poziom godny trzeciorzedowych troglodytow
          polujacych na dinozaury, a nie czlowieka zyjacego w XXI wieku. Czuje sie tylez
          zszokowany co oburzony. Jedzenie rekoma bylo wlasciwe byc moze ludom
          prymitywnym ale nie nam, ludziom cywilizowanym.
          • kwintesencja_subtelnosci Re: skandal 02.11.03, 16:46
            Zgadza się. Jednak moim zdaniem kartonik jest dzieckiem
            współczesnej "cywilizacji" amerykańskiej. Parę lat temu miałam okazję gościć w
            tym kraju. Jakież było moje oburzenie gdy poszłam do, wydawało mi się, dobrej
            restauracji. Po prostu chlew! Ludzie jedli rękami, bekali przy stole itp. Jesli
            tak mają wyglądać standardy kulturowe w przyszłości, to ja bardzo dziękuję...
            Apeluję, nie pozwólmy naszym dzieciom bezkrytycznie wzorować się na kulturze
            McDonalda. Niestety przykłady tego widać nawet na tym forum, chociażby autor
            wątku.
            • brzoskwineczka Re: skandal 02.11.03, 16:52
              A ja nie zrozumialam to znaczy rekami tak bez noza i widelca? To nie jest
              zdrowe bo od tlustych potraw mozna sobie powaznie uszkodzic skore na rekach i
              potem spada nasza atrakcyjnosc. Zreszta ja mam zestaw eleganckich sztuccow to
              przeciez nie bede ich w szufladzie trzymala zwlaszcza jak goscie przyjda.
              • true_gentleman Re: skandal 02.11.03, 16:53
                Szokuje mnie zdecydowany nadmiar prymitywizmu na tym forum. Zostalo ono
                stworzone dla takich jak my ludzi - z klasa i z zasadami. Nie ma tu miejsca na
                prostackie zagrywki, ktore tylko niepotrzebnie demoralizuja i tak juz zepsute
                spoleczenstwo. Osobiscie czuje sie zaniepokojony zaistniala sytuacja.

Ah, pani powyzej odpowiadam, ze rzeczywiscie chodzi tu o konsumpcje bez uzycia
                sztuccow, co jest skandaliczne i naganne.
    • byhanya Re: Lubie jesc rekami 02.11.03, 16:59
      znam osobiscie ksiecia (owczesnego?) Afganistanu tez potrafi jesc rekami (i
      robi to wtyko wtedy, kiedy grono przyjaciol go o to poprosi). weglada to wbrew
      pozorom dosc estetycznie. wszystkie palce zlozone sa razem i nie widac tego co
      w palcach trzyma. nastepnie unosi reke do ust. i tak to dokladni wyglada.
      roznica jest tylko taka, ze ubywa z taleza.
      • kwintesencja_subtelnosci Re: Lubie jesc rekami 02.11.03, 17:03
        Z tego co się orientuję to rozmawiamy o kręgu kultury europejskiej. A w tym
        przypadku jedzenie rękami jest co najmniej nie wskazane.
        • true_gentleman Re: Lubie jesc rekami 02.11.03, 17:09
          To straszne ze ktos smie sie powolywac na Afganistan w dobie niepokoju
          wywolanego sytuacja polityczna. O samym jedzeniu rzy pomocy rak nie wspominajac.
          • brzoskwineczka Re: Lubie jesc rekami 02.11.03, 17:30
            A w Afganistanie nie znaja sztuccow? A to nie wiedzialam.
            • byhanya Re: Lubie jesc rekami 02.11.03, 19:19
              oczywiscie ze znaja!!!
              • alka_xx Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 00:56
                i tu jest pies pogrzebany!
                znają,a nie uzywaja? to jest własnie najwyzsza sztuka...
                skoro wiec kol. kartonik nie zna, ma prawo pouzywac /choćby w wąskim gronie
                Europejczyków?/
                o tempora...
                • byhanya Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 08:16
                  nie nie o to mi chodzilo. Rzeczywiscie wyrazilam sie nie zbyt jasno.
                  jedzenie rekami wcale nie jest takie latwe!!!
                  Wedlug mnie nalezy jesc nozem i widelcem. jezeli mamy goscia (dostojnego) z
                  zagranicy i gosc zacznie jesc innymi sztuccami (np zwykly noz i widelec do
                  ryby) albo trzyma noz w lewej rece, wszyscy inni powinni dostosowac sie do
                  owego goscia.
                  nie wiem jak nalezy sie zachowac kiety ow ostojny gosc zacznie jesc rekoma
                  (palcami). Mam nadzieje, ze owi gosciesa na tyle dostojni i nauczyli sie
                  poslugiwania nozem i widelcem wczsniej
                  • quba Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 08:36
                    byhanya napisała:

> nie nie o to mi chodzilo. Rzeczywiscie wyrazilam sie nie zbyt jasno.
                    > jedzenie rekami wcale nie jest takie latwe!!!
                    > Wedlug mnie nalezy jesc nozem i widelcem. jezeli mamy goscia (dostojnego) z
                    > zagranicy i gosc zacznie jesc innymi sztuccami (np zwykly noz i widelec do
                    > ryby) albo trzyma noz w lewej rece, wszyscy inni powinni dostosowac sie do
                    > owego goscia.

jestes pewna?
                    a jesli ktos nie potrafi operowac nozem trzymajac go w lewej rece?

> nie wiem jak nalezy sie zachowac kiety ow ostojny gosc zacznie jesc rekoma
                    > (palcami). Mam nadzieje, ze owi gosciesa na tyle dostojni i nauczyli sie
                    > poslugiwania nozem i widelcem wczsniej
                    • isanda Re:nie przejmuj sie kartonik 18.11.03, 00:13
                      nie przejmuj sie kartoniku, w niektorych bardzo dobrych restauracjach
                      europejskich jada sie pewne potrawy rekami, po czym sie eleganco splukuje
                      paluszki w specjalnych miseczkach porcelanowych z woda z kawalkiem cytryny.
                      Sama sobie nawet takie miseczki kupilam i szpanuje nimi, jak przychodza goscie.
                      Bigosu moze sie nie da jesc palcami, ale z kolei krabow z paelli nie da sie
                      jesc nozem i widelcem
                      • p-iotr Re:nie przejmuj sie kartonik 18.11.03, 14:12
                        isanda napisała:

> Sama sobie nawet takie miseczki kupilam i szpanuje nimi, jak przychodza
                        goscie.

Hihi.. a nie wypijaja czasem tej wody z miseczek? wink
    • quba Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 08:14
      a ja mysle ze kolega kartonik 3 (jaka to dynastia?) zazartowal sobie z nas i
      tyle, niemozliwe zeby uczen szkoly sredniej do tej pory nie umial poslugiwac
      sie sztuccami
      swego czasu widzialam na pewnym przyjeciu faceta z tzw. "sfer" ktory nabijal
      kawal miecha na widelec, odgryzal kes i odczepial to mieso z powrotem
      odkladajac na talerz, a przy tym wytlumaczyc sie raczyl slowami

"jem tak, nie dlatego, ze inaczej nie umiem, tylko nie lubie"
      o tempora !
      o mutantur !
      pozdrowka

-
      koń jaki jest każdy widzi
      • quba Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 08:38
        quba napisał:
        > o tempora !
        > o mutantur !

oczywicsie mialo byc
        o tempora ! o mores!

> pozdrowka
        >
        > -
        > koń jaki jest każdy widzi
      • do-las Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 10:32
        Czy przypadkiem katonik , gentleman i....to nie ta sama osoba ?
        Udana prowokacja.
        Gratulacje.
        • jottka no ale 2 03.11.03, 11:18
          skąd nagły błysk intelektu, że to wygłup, skoro od początku większość
          dyskutantów tyz sie wygłupia?
    • szustki_dwie Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 11:44
      Nie martw sie, z tym na prawde da się walczyć. Wystarczy odrobina silnej woli.
      Na poczatek, zamiast oboma, spróbuj jeść tylko jedną ręką, pozostawiając drugą
      w kieszeni. W jakiś czas potem mozesz, używając jednej ręki do jedzenia, do
      ręki drugiej włożyć na chwilę widelec. Ot tak po prostu, zeby potrzymać przez
      moment w ręku i oswoić się z nim nieco. Kiedy ręka trzymająca widelec
      przyzwyczai się juz do niego spróbuj wykonać ten sam manewr z innymi
      sztcućcami - na pocztek z nozem, a następnie z łyzką. Potem wystarczy zamienić
      ręce i wykonywać te same ćwiczenia ręką drugą. I najdalej po dwóch miesiącach
      nie będziesz juz czuł się nieswojo trzymając w rękach sztućce.
      Ale nie gwarantuję, ze od razu zaczniesz ich używac do jedzenia.
      • jottka Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 11:48
        tylko pamiętaj, że niektórzy gospodarze mogą kazać ci wywrócić kieszenie przed
        wyjściem
        • szustki_dwie Re: Lubie jesc rekami 03.11.03, 12:02
          No własnie. Efektem ubocznym ćwiczenia moze być nadmierne przyzwyczajenie się
          do sztućców, co moze nam sprawić nie lada problem np. podczas próby opuszczenia
          restauracji.
    • beduinka przystosuj się...jak tak zrobiłam - chociaż w prze 07.11.03, 20:48
      przystosuj się...jak tak zrobiłam - chociaż w przeciwną stronę

kilka - kilkanaście razy do roku odwiedzam kraje arabskie...w czasie takich
      podrózy unikam "turystycznych gett", lecz staram się poznać prawdziwe życie
      takiego miejsca, mieszkam i jem z tymi ludzmi...i musiałam się przystosować do
      jedzenia palcami...najpierw wychodziło mi to niezgrabnie, szczególnie rzeczy
      sypkich czy sosów, ale już się przyzwyczaiłam...
    • fion_a Re: Lubie jesc rekami 07.11.03, 21:54
      czy zauważyliscie moze,ze to zwykła prowokacja???Jesli tak,to nie rozumiem,w jakim celu odpowidacie na nia??

Pytanie do kartonika: jak jesz zupe??
      • byhanya Re: Lubie jesc rekami 08.11.03, 00:59
        zupy sie pije - zupeænie tak samo jak tam, gdzie je sie paleczkami
        • fion_a Re: Lubie jesc rekami 09.11.03, 00:24
          a pije sie je z czego??Ze szklanki, czy moze bezposrednio z wazy???Ciekawe dlaczego miliony ludzi nie pijaja zup...............
          • byhanya Re: Lubie jesc rekami 09.11.03, 13:47
            pija chinczcy, japonczycy, polacy tez np barszcz czysty
            • fion_a Re: Lubie jesc rekami 09.11.03, 22:19
              O ile mi wiadomo watek nie toczy sie po to,aby rozważac,jak jedza zupy Chińczycy, czy jak Polacy jadaja barszcz.Albo nie zrozumiałas prowokacji kartonika i mojej odpowiedzi,albo moze ja nic nie rozumiem. W kazd6ym bądz razie mnie chodziło o jadanie zup typu: pomidorowa z makaronem, albo ogórkowa z ryżem...
      • true_gentleman Re: Lubie jesc rekami 11.11.03, 17:11
        Komuś się widocznie nie podoba to, że inni pałają chęcią dowiedzenia się, jak
        być powinno i jak zachować się należy. Prostackie wpisy osób typu fion_a są co
        najmniej niestosowne. Proszę udać się na forum "Czworaki".
    • benek69 Re: Lubie jesc rekami 25.11.03, 05:27
      Spróbuj ustami !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka