Dodaj do ulubionych

Paszport-proszę o pomoc

09.12.06, 22:05
Trzy lata temu wyszłam za mąż.Mój mąz pracuje w Norwegii w styczniu planje
wraz z dzieckiem pojechać na parę tygodni do Norwegii.
Ale oglądając swój paszport zobaczyłam że mam w nim jeszcze panieńskie
nazwisko.
Czy będzie to stanowiło problem na granicy???
Jeśli ktoś się orientuje w tej sprawie proszę o informacje.
Obserwuj wątek
    • althea35 Re: Paszport-proszę o pomoc 10.12.06, 11:16
      Nie sadze, zeby to byl jakis problem, tylko nie wiem jak to wyglada przy
      wyjezdzie z dzieckiem... ale jesli teraz zlozysz dokumenty, to do wyjazdu
      bedziesz miala nowy paszport (za kazdy pewlny pozostaly rok waznosci paszportu
      masz prawo do odliczenia 10 zl z oplaty paszportowej). A do Norwegii mozesz
      jechac i na dowod.
      • osiaa Re: Paszport-proszę o pomoc 10.12.06, 17:12
        na dowód nie chcieli wypuscic mojej koleżanki w wakacje. Powiedzieli, że
        przepisy się zmieniły i na dowód nie pojedzie do Norwegii. Także odradzam. A
        jeśli jedziesz z paszportem na panieńskie nazwisko, to pamiętaj aby wykupić
        bilet też na panieńskie. Ja niedawno zmieniałam paszport, włąśnie z powodu
        zmiany nazwiska i szybko, bo poniżej 30 dni i był gotowy. ponieważ zostało mi 5
        lat ważności paszportu to zapłaciłam tylko 70 zł. Jeśli masz jeszcze czas to
        może lepiej zmienić. Pozdrawiam
        • ponponka1 Na dowod juz mozna!!!! 10.12.06, 21:01
          Klopoty z _wyjazdem_ (a nie wjazdem do Norwegii) z Polski na dowod byly
          (niespojnosc przepisow) ale sie w polowie sierpnia skonczyly. Prosze zatem nie
          podawac niesprawdzonych informacji.
          Obecnie wszystkie potrzebne przepisy pozwalaja na wyjazd z Polski do Norwegii na
          dowod osobisty. Przetstowalam do juz dwukrotnie od wrzesnia :)

Pozdrawiam
          • renata1212 Re: Na dowod juz mozna!!!! 25.12.06, 21:09
            Mieszkam w Norwegii i tez nie zmienilam paszportu po zmianie nazwiska i juz od
            5 lat wiezdzam i wyjezdzam z Polski na ten paszport,a bilety zawsze kupuje na
            aktualne nazwisko i nikt nawet tego nie skomentowaL. tAK,ZE TO NIE STANOWI
            PROBLEMU,ALE PASZPORT RADZILABYM MIEC ZE SOBA,ZLASZCZA W dANII DOKLADNIE
            PRZEGLADAJA PAPIERY.POWODZENIA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka