IP: *.telia.com 27.07.07, 19:56
Witam! Czy warto wybrac sie na Birke? Ta wycieczka (statek,
muzeum,przewodnik) kosztuje 225 koron, wiec wole sie upewnic, szczegolnie, ze
pogoda w kratke. Moze ktos byl i doradzi?
Obserwuj wątek
    • joanna_xx Re: Birka 28.07.07, 00:04
      Ja bylam tam 2 razy, a teraz sie jeszcze zapisalam na kurs na uniwerku o zyciu
      wikingow i w zwiazku z tym czeka mnie trzecia wycieczka na te wyspe. Musze
      powiedziec, ze mi sie podobalo, choc prawde powiedziawszy, jesli sie
      spodziewasz calej masy zabytkow z okresu wikingow, to juz wiecej tego w nedznie
      wyposazonym pod tym wzgledem muzeum historycznym w Sztokholmie (a ja chce
      zobaczyc wiecej , stad ten kurs na uniwerku). W cene masz wliczony statek w
      obie strony. Na statku kacik dla dzieci, gdzie pociechy moga sie poprzebierac
      za wikingow, pocwiczyc pismo runiczne (to tez fajne dla doroslych) i kolorowac
      ksiazeczki. Przewodnik opowiada co widac po drodze (rejs w 1 strone ok 1,5h).
      Na wyspie muzeum za darmo. Raczej nedzne, ale polecam seans filmowy w tymze
      muzeum. Poza tym mozna sobie zrobic fajny spacerek na wyspie, fajne widoki
      (radze wziac wygodne buty i aparat foto.) ze wzgorza. Jest tez kilka, nie wiem
      jak to nazwac, inscenizacji czy cos, gdzie ludzie przebrani w rozne stroje,
      niby z tamtego okresu, oprowadzaja po wyspie (po szwedzku i angielsku), a
      raczej malej jej czesci. Takich "wycieczek" jest kilka wariantow (chyba 3),
      wiec radze sobie to zaplanowac na wyspie, by zobaczyc wszystkie. Poza tym na
      wyspie restauracja- lepiej wziac wlasne jedzenie, bo to kosztuje (nie wwliczyli
      w cene, zreszta za to na statku tez sie placi extra). Sa tez sklepiki na
      wyspie, ale drogie, choc mozna np. sobie samemu upiec starodawne pieczywo i je
      zjesc (ok. 30 sek), itp. Jednak przy deszczowej pogodzie nie polecam. Lepiej
      zaczekac na slonce.
      pozdrawiam i zycze milej podrozy jak zechesz sie tam wybrac
      • Gość: lisa10 Re: Birka IP: *.telia.com 28.07.07, 17:38
        Joanna! Bardzo dziekuje, juz drugi raz mi pomoglas. Jestem tu co roku, ale na
        krotko i dlatego chce jak najwiecej zobaczyc, pozdrawiam, m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka