Dodaj do ulubionych

NIE dla okien uchylnych!!!

06.09.06, 15:26
Prosze Was uważajcie na okna uchylne... Na forum jest pełno informacji o
kotkach które udusiły się wieszając na uchylonych oknach za szyje bądz
brzuszek. TO STRASZNA ŚMIER Ć W MĘCZARNIACH!!!! Zakładajcie siatki.. Gdyby
mojej Stefie coś takiego się stało chyba nie mogłabym patrzeć sobie w twarz !!!!
Obserwuj wątek
    • bubcia75 Re: NIE dla okien uchylnych!!! 06.09.06, 16:05
      Popieram!
      A może mi ktoś poradzi...W październiku się przeprowadzam do mieszkania na
      poddaszu, gdzie sa tylko okna uchylne na leciutko skośnych ścianach. Mało tego-
      są uchylne tak wahadłowo, że jak się otworzy, to jest dziura u góry i u dołu.
      Jak ja biedna zabezpieczę te okna? Dobrze, że na razie będzie zimno i wystarczą
      małe szparki, ale co będzie w lato, przecież się podusimy...Może wymienię okna
      na wiosnę, ale na jakie, chyba wszystkie okna dachowe otwierają się uchylnie...
      Myślałam nawet, żeby nie kupować tego mieszkania, ale trafiło się okazyjnie i
      niedrogo. A teraz mam problem...Nie da się w takie okno wstawić siatki.
    • marta.kunc Re: NIE dla okien uchylnych!!! 06.09.06, 16:29
      a moze, jesli administracje wyrazi zgode, zamontowac na oknach na dachu
      takiejakby kosze(jak kraty na oknach tylko z mniejszymi przeswitami - patrz
      gabaryt kota) tzn.podstawa szescianu byloby wasze okno a reszta to te katy przy
      czym boki szecsianu odpowiednio wysokie zebyscie okno spokojnie mogli otwierac.
      wiesz o co mi chodzi? bo jakos chaotycznie mi to wyszlo uncertain/
      • bubcia75 Re: NIE dla okien uchylnych!!! 07.09.06, 08:59
        Wiem o co Ci chodzi, tylko ciekawe kto nam to wykona. Sami nie umiemy, a nie
        znam żadnego fachowca, który się tym zajmuje. Mam nadzieję, że da się wymienić
        okna na takie, które otwierają się uchylnie, tak że tylko od dołu jest prześwit
        i wtedy się zamontuje moskitiery. Tylko szkoda, że nowe okna to taki duży
        wydatek.
        • mama007 Re: NIE dla okien uchylnych!!! 07.09.06, 09:03
          po pierwsz eskontaktuj sie z firma, ktora produkuje takie okna i zapytaj - maja
          rozne rodzaje zabezpieczen zapewne i nawet zamowienie prywatnie kilku sztuk na
          pewno wyjdzie Wam taniej niz wymiana okien smile
          a po drugie jakie okna dachowe uchylaja sie tak, ze jest tylko 1 szpara od
          dolu? bo jakos moja wyobraznia nie potrafi temu sprostac smile
          pozdrawiam
          • bubcia75 Re: NIE dla okien uchylnych!!! 07.09.06, 10:40

Mama007,
            Może masz rację, tylko muszę się dowiedzieć, jakiej firmy są te okna.
            Wydaje mi się też, że byłoby możliwe zamontowanie okna z jedną szparą, bo
            pomimo, że są tam okna dachowe, to skosy są bardzo małe. Ja to tak sobie
            wyobrażam, że byłoby to okno uchylne otwierane jak tradycyjne uchylne, ale
            odwrotnie, cyzli szpara u dołu a nie u góry. I wtedy zrobiłabym siatki w oknach.

Dla mnie przerażające jest to, że ludzie, od których kupujemy mieszkanie mają 6-
            miesięcznego kota, który namiętnie siedzi w otwartym oknie. Próbowałam ich
            uświadomić, postraszyć, a oni tylko opowiedzieli mi, jak to ich kot przeszedł
            po takim murku za oknem i wszedł do sąsiadów przez okno. A to 4 piętro! Ja bym
            chyba zemdlała widząc moją kicię za oknem. Podobno od tamtej pory już kota nie
            interesują te wędrówki, ale nigdy nie wiadomo co mu strzeli znowu do głowy. Na
            szczęście teraz przeprowadzają się do domu jednorodzinnego, może przez
            najbliższy miesiąc nic złego się nie wydarzy....
            • bubcia75 znalazłam!!! 07.09.06, 12:06
              Kto szuka ten znajdzie! Można zamówić w Veluxie moskitiery do okien dachowych:

www.velux.pl/Produkty/DSP/
              Wprawdzie nie jest to tanie, bo ok. 400 zł a do tego okno pewnie z 800, ale i
              tak mieliśmy na wiosnę wymieniać okna. Moskitier nie muszę kupować do całego
              mieszkania, wystarczy 1 do kuchni i 1 do salonu. Mam tylko nadzieję, że kicia
              nie zrobi sobie z nich drapaka...
    • weekenda Re: NIE dla okien uchylnych!!! 06.09.06, 16:36
      od początku bycia kocich u mnie, w domu mam okna uchylne... i żadne z trzech
      moich kocich nigdy nie wykazywało żadnego nimi zainteresowania... lekceważą ten
      wynalazek całkowicie i zupełnie...

mam zacząć się bać?????
      • misia007 Re: NIE dla okien uchylnych!!! 06.09.06, 16:53
        A moja trójka bardzo sie uchylnymi interesuje ale mam takie ograniczniki
        zamontowane, ze uchylaja sie na ok.3 cm i moga sobie tylko pazur wystawic.
        • monika605 ograniczniki na plastikowe okna? 07.09.06, 09:37
          My już zrobiliśmy zabezpieczenie okna balkonowego, ale nie wiem co zrobić z
          małymi oknami. Nie chcę sie okratować tak zupełnie, więc zastanawiam się nad
          ogranicznikami. Czy można je montować na okna plastikowe? Jak one są mocowane
          do okien? Te, które widziałam są przykręcane do ram i obawiam się, że uszkodzę
          w ten sposób okno...
        • pantea do misia007 07.09.06, 10:55
          własnie szukam jakiś ograniczników, żeby otwierać okna na parę centymetrów.
          Sama wymyśliłaś jakieś, czy kupiłaś gotowe?
          • asienkaz Re: do misia007 07.09.06, 11:01
            większość firm okiennych posiada takie ograniczniki - musisz się przejśc i
            dowiedzieć .Powodzenia
          • misia007 Re: do misia007 07.09.06, 12:02
            Zamówilam w firmie , ktora robi okna i te ograniczniki są do okien plastikowych.
            • pantea Re: do misia007 07.09.06, 12:30
              No proszę smile najtrudniej wpaść na najbardziej oczywiste rozwiązania smile
              Dzięki
              • barba50 O oknach połaciowych 07.09.06, 21:38
                Velux na pewno /czy inne firmy nie wiem/ produkuje okna tzw. obrotowo-klapowe,
                czyli uchylne jak to określiła Bubcia. One nie tylko są uchylne /podnosi się
                okno do góry i jest jedna "dziura"/, ale również można je otworzyć jak każde
                inne połaciowe. Wygląda to tak:
                www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/H0021.htm?pid=H0021
                Mam takie okna od 10 lat, a koty traktują je jako dodatkowe drzwi. Łażenie po
                dachu jest przecież bardzo przyjemnesmile A przez okno /od zewnatrz/ można zajrzeć
                do środka i zobaczyć co ludzie robią. Tak jak tu Lolka:
                img478.imageshack.us/img478/9049/zbicajv2.jpg
                Ewentualnie można posiedzieć na szybie i obejrzeć świat z wysoka:
                img393.imageshack.us/img393/4061/napolaciij7.jpg
                smile
                Ale u mnie inna sytuacja - koty wychodząco-przychodzące, więc na temat
                zabezpieczeń nic konkretnego nie powiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka