syl86
06.05.10, 14:31
Witam wszystkich.Jestem właścicielką rocznego psa (kundelka niskiego wzrostu) i mamy z nim duży problem. Mianowicie gdy leży na łóżku a ktoś do niego podejdzie zaczyna warczeć i pokazywać zęby, jeżeli ma w misce jedzenie to już totalnie warczy zdarzyło się nawet kiedyś że przechodziłam kiedy jadł i rzucił mi się na nogę - ale na razie poza tym jednym wybrykiem nie gryzie przy jedzeniu. Następnym problemem jest warczenie nawet kiedy w kuchni na stole jest mięso i wtedy też potrafi warczeć leżąc w swoim kojcu. Czasami przyjdzie do któregoś z domowników siada na przeciwko niego patrzy się i warczy. Jest problem jak przychodzą goście to także potrafi siąść i warczeć bez wyraźnego powodu (mino że już te osoby zna i wcześniej takiego czegoś nie robił). Od jakiegoś czasu wystąpiły problemy ze spacerami ponieważ zaczął rzucać się na wszystkie napotkane psy- co gorszą większe i groźniejsze od niego. Już nie wiem co mam robić bo jeżeli nie uda nam się tego zniwelować będę zmuszona pieska oddać bo nie wiem czy nadaje się do bycia w domu. Często mamy gości którzy przejeżdżają z dziećmi i jest problem z jego warczeniem i pokazywaniem wszystkim zębów, przestaje mu ufać że kogoś kiedyś nie ugryzie. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże zniwelować jego warczenie i pokazywanie zębów żebyśmy nie byli zmuszeni go oddawać. Muszę jeszcze dodać że problemy z warczeniem i pokazywaniem zębów wszystkim są odkąd go mamy (jak miał 4 miesiące) każdy mówił że z tego wyrośnie a okazało się że nie wyrósł.