Dodaj do ulubionych

Rekolekcje

15.03.13, 16:46
wyborcza.pl/1,95892,13562821,Oburza_mnie_sposob_organizacji_rekolekcji_wielkopostnych.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
A mnie oburza fakt, że szkoła w ogóle ma z czymś takim związek. Może by tak, dla równowagi, wykład z geometrii w niedzielę zamiast mszy?
Obserwuj wątek
    • stefcia41 Re: Rekolekcje 15.03.13, 16:52
      A kto o tym decyduje?
      Pytam się serio.
      • balamuk Re: Rekolekcje 15.03.13, 17:14
        No chyba my. Ustami naszych wybrańców. sad
        A wiesz, że masz rację. Lekcje religii w określonym wymiarze godzin wprowadzono do szkół na mocy jakiegoś tam aktu prawnego. Ale obowiązek prowadzania dzieci na różne religijne obrządki? Jest to gdzieś napisane?
        • ewa9717 Re: Rekolekcje 15.03.13, 17:37
          Nie mam pojęcia, czy jest gdzieś zapisane, ale w praktyce wygląda to tak, że prawie nikt się nie sprzeciwia, kiedy dyrekcja rozpisuje dyżury w prowadzaniu dziatwy do kościoła.
          A w ogóle nie rozumiem, dlaczego z tej okazji przez 3 dni nie ma lekcji, jakby owieczki nie mogły uczesniczyć w nabozeństwach popołudniowych lub wieczornych. Z pipdówskich obserwacji wiem, ze we mszach w czasie dni wolnych od nauki uczestniczy ok. 1/3 stanu szkoły.
          • balamuk Re: Rekolekcje 15.03.13, 17:52
            To znaczy dyrekcja rozpisuje. Bardzo się cieszę, że nie pracuję w szkole, bo szybko bym z niej wyleciała.
            W czasach salek katechetycznych msze były po południu, czasami o szóstej rano (roraty jakieś?), wszyscy chętni doskonale dawali sobie radę bez opieki nauczycieli i zarywania lekcji.
    • balamuk Re: Rekolekcje 19.03.13, 20:48
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13590792,Rekolekcje_w_podstawowce__Msza_w_kosciele__droga_krzyzowa.html#MT
      • kapitan_marchewa Re: Rekolekcje 21.03.13, 07:21
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,13599609,_Szkola_w_Nowej_Iwicznej__zajecia_sportowe_na_korytarzu.html#BoxSlotII3img
        • old.bear Re: Rekolekcje 21.03.13, 07:39
          >>Pani Alicja napisała do nas po publikacji o rekolekcjach w jednej z lubelskich podstawówek. Tam, przed mszą w pobliskim kościele, w szkolnym patio odbywa się... droga krzyżowa. Prezydent Lublina już zarządził kontrolę. - Wszystkie placówki publiczne prowadzone przez samorząd są szkołami świeckimi - mówi jego rzeczniczka.<<
          Kuria mać, czy doczekam kiedyś normalności w tej Najjaśniejszej Pomrocznej ?
          • balamuk Re: Rekolekcje 24.03.13, 18:31
            wyborcza.pl/1,95892,13602675,Polowa_uczniow_nie_chodzi_na_religie__wiec_czy_rekolekcje.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
            Wiem, czepiam się tych rekolekcji jak pijany płota, ale do tej pory miałam błędne wrażenie, że to dotyczy podstawówki i gimnazjum. Teraz mnie olśniło (?), że maturzystów też. No jak słowo daję...
            • szyszkasosny Re: Rekolekcje 25.03.13, 06:37
              Dodatkową atrakcją dla maturzystów są wyjazdy z pielgrzymką do Częstochowy w intencji zdania matury. smile Przed samą maturą to się dzieje, ale jeszcze w trakcie nauki.
              Jest postęp jednak, bo jeszcze kilka lat temu uczniowie mieli trzy dni wolnego na rekolekcje, na które mieli chodzić do kościoła w obrębie "szkolnym". Część uczniów szkół średnich, nawet wierzący, umawiała się wtedy na wyjazdowe narty.
              Nauczyciele chodzili w tym czasie do pustej szkoły i grzebali w papierach, mieli szkolenia itp.
              Teraz rekolekcje wkraczają do szkół i ich sal gimnastycznych na kilka godzin w ciągu dnia. Reszta dnia to lekcje.
              Jest to zysk, bo przepada mniej lekcji, a uczniowie nie uciekają. Ale po raz kolejny złamana została zasada świeckości szkoły.
              W niektórych szkołach co odważniejsi nauczyciele zgłosili protest, że nie będą pilnować młodzieży w czasie rekolekcji, bo są niewierzący i narusza to ich swobody przekonań. Reakcje dyrekcji były różne - w jednej szkole pyta się nauczyciela, czy zgodzi się na pilnowanie dzieci, w innych nie ma dyskusji, bo jest w pracy i ma wykonywać polecenia dyrektora.
              • stefcia41 Re: Rekolekcje 26.03.13, 19:58
                Wszystkie członki mi opadły suspicious
                dwa dni moje dziecko nie miało lekcji normalnych bo rekolekcje suspicious
                a dziś ksiądz rozdawał obrazki z Franciszkiem
                ależ ten marketing jest szybki big_grin
                nawet już modlitwa za Franciszka jest wymyślona
                • ewa9717 Re: Rekolekcje 26.03.13, 22:08
                  Kolejna nowa świecka tradycja po serialach z wigiliami w roli głównej? Teraz wielkanocne sniadania przez tydzień?
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/mastalerek-odklejenie-sie-wladzy-od-spoleczenstwa,1,5453980,wiadomosc.html
                  • skuter44 Re: Rekolekcje 28.03.13, 07:12
                    Szkoda słów... na taką samowolę i podlizywanie się kościołowi.
                    Autorzy wolnego od szkoły i przymusowych rekolekcji oraz hierarchowie kościoła nie zdają sobie sprawy z tego jak wiele tym szkodzą kosciołowi. Świadczy o tym (mimo przymusu i nadzoru) niska frekwencja młodziezy na rekolekcjach. Ta frekwencja jest jednocześnie dowodem na kompletne fiasko ewangelizacji.
                    • balamuk A może tak na wycieczkę? 18.04.13, 09:31
                      Najlepiej obowiązkową?
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13759463,Katechetka_zaprasza_gimnazjalistow____na_egzorcyzmy.html?lokale=krakow#BoxWiadTxt
                      • old.bear Re: A może tak na wycieczkę? 18.04.13, 14:42
                        Najlepiej niech cały Episkopat się na taką wycieczkę wybierze.
                        • balamuk Re: A może tak na wycieczkę? 18.04.13, 15:17
                          Uhm. I już nie wróci.
                          • ewa9717 Re: A może tak na wycieczkę? 18.04.13, 16:32
                            Amen wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka