whxxxxx 27.05.03, 12:33 Temat pod dyskusję: Czy Szmulki to Praga czy już raczej nie? Pozdrawiam PZ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Witam! 28.05.03, 21:08 Szmulowizna alias Michałów to jak najbardziej Praga. Generalnie południowa granica Pragi to tor kolejowy do i ze Wschodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Witam! 02.07.03, 20:11 w końcu ja jestem z stamtąd, wiec Praga to jest Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aborzek Re: Witam! 29.07.03, 11:01 Witam!!! Byłem trochę nieobecny w związku z obowiązkami służbowymi, dlatego też nie odpowiadałem na forum. Zgodnie z sugestią przeniosłem forum do miast ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Witam! 08.04.04, 19:37 Pusto na tym forum. Wszyscy piszą na forum miejskim. Śladu po adminie też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekkur Ważne pytanie z "tej beczki" 23.07.04, 14:45 A czy zakończono już dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
havaa Re: Witam! 03.05.05, 22:20 Cześć wszystkim! Jestem tu pierwszy raz. Nie jestem z Wwy, ale mieszkam tu 4 od lat i uwazam, ze Praga to najfajniejsza dzielnica w stolicy :) Kupilam tu mieszkanie pol roku temu i jestem bardzo zadowolna. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
aborzek Re: Witam! 06.05.05, 20:01 Właśnie wpadły mi w ręce pamietniki Józefa Świdrowskiego "Moja droga w swiat". Są to wspomnienia z lat 1906-35 i związane są z Pragą w pierwszym rozdziale autor napisał: "... aż do roku 1935 mieszkałem przy ulicy Radzymińskiej, w tej części Pragi, która była wtedy ogólnie zwana Szmulowizną. Nazwa ta została później zmieniona na Michałów ..." Tak więc chyba mamy odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
arek732 Re: Witam! 31.10.05, 17:51 Jeżeli piszesz, że nazwa została zmieniona to troche to wyjaśnia ale kiedyś widziałem na planie miasta nazwę Michałów w tym rejonie gdzie obecnie na tabliczkach z nazwami ulic jest wpisane Szmulowizna wschodnia. Więc dalej nic nie rozumiem. Dlaczego tak jest wpisane jeżeli nazwa została zmieniona? Michałów to przyznam jest dla mnie jakaś abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś