rek888 03.08.11, 15:23 Ciekawe czy uda sie zwekslowac na inny temat :) Co sadza forumowicze o Pani ES i jej dzialaniach w zwiazku wypedzonych ,czy jak tam oficjalnie sie te organizacje nazywaja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: Niemcy 03.08.11, 15:52 Panie ES zadna "wypedzona" nie jest. Pani ES jest nadgorliwa prezeska ktora jak juz dostala funkcje to robi wszystko zeby sie wykazac. Sam Zwiazek 66 lat po Wypedzeniu traci racje bytu, powinien zmienic nazwe na Zwiazek Niemieckich Slazakow, czy na Zwiazek Wschodnich Pomorzan i w tych ramach kultywowac folklor. Odpowiedz Link
rek888 Re: Niemcy 03.08.11, 16:52 A czemu traci racje bytu ? Bo wielu z tych wypedzonych juz nie zyje i potomkowie kontynuuja?(jak to sie pisze?:) ) A przeciez juz sa Zw.Slazakow ,Pomorzan i Siedmiogrodzian itp Odpowiedz Link
maria421 Re: Niemcy 03.08.11, 17:20 rek888 napisał: > A czemu traci racje bytu ? Bo wielu z tych wypedzonych juz nie zyje i potomkowi > e kontynuuja?(jak to sie pisze?:) ) A przeciez juz sa Zw.Slazakow ,Pomorzan i > Siedmiogrodzian itp Jak dlugo mozna byc "wypedzonym"? Moje pojecie tego slowa pewnie sie nie zgadza z prawna definicja, ale dla mnie urodzone w Niemczech dziecko wypedzonych nie jest wypedzonym. Odpowiedz Link
jureek Re: Niemcy 03.08.11, 15:56 rek888 napisał: > Co sadza forumowicze o Pani ES > i jej dzialaniach w zwiazku wypedzonych Szyfrujesz jak Enigma, domyślam się, że chodzi Ci o Erykę Steinbach, tak? Nie sądzę o niej niczego dobrego, po prostu cynicznie rozgrywa jakieś tam sentymenty do stron ojczystych, żeby utrzymać się na stołku. Te organizacje wypędzonych powinny tracić na znaczeniu, zresztą ona sama nie jest w żadnym wypadku wypędzona. Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: Niemcy 03.08.11, 17:39 No to juz dowiedzialem sie,ze ES " wypedzona" nie jest.I jest postacia ,raczej negatywna.Organizacje powinny tracic na znaczeniu itd. Mam troche odmienne zdanie o organizacjach.Co do ES zgadzam sie ,ze prowokuje opinie tych,ktorzy chcieliby pogrzebac temat wypedzonych w imie naprawiania wizerunku Niemiec,nawet kosztem prawdy historycznej i pamieci.Co nie znaczy ,ze popieram "wstretnych rewizjonistow" I naruszam swietosc slupow z Piastowskim Orlem na Odrze i Nysie.Jakos tak mnie naszlo w zwiazku ze spotkaniem sie ze szkolnym kolega.Wyjasnie ,ze jako pachole los rzucil mnie na Pomorze i nie tylko mialem nianie Niemke,to gdy juz zaczelem uczeszczac do szkoly,polowa klasy to byly dzieci niemieckie.I ktoregos to roku,odprowadzalem moich szkolnych kolegow i kolezanki ,na stacje towarowa.Powsiadali w takie wagony i odjechali w sina dal.Tzn do Niemiec. Odpowiedz Link
rek888 Re: Niemcy 03.08.11, 17:49 Jak dlugo mozna byc "wypedzonym"? Moje pojecie tego slowa pewnie sie nie zgadza z prawna definicja, ale dla mnie urodzone w Niemczech dziecko wypedzonych nie jest wypedzonym. Wypedzonym sie jest do konca zycia.Natomiast urodzone w Niemczech dziecko juz wypedzonym nie jest.Ale trudno wymagac ,by karmione wspomnieniami rodzicow ,pozostawalo obojetne itd.Jako przyklad powiem ,ze nawet komuna nie zabila w Polakach sentymentu do Lwowa,Wilna i kresow ogolnie .Odbieramy im prawo do tego?A nie krzycza o polskosci tych ziem.Tez sa zorganizowani.I teraz gdy juz latwo odwiedzac np Litwe,wala tam cale wycieczki.Glownie sa to dzieci.wypedzonych,czy przesiedlonych? Odpowiedz Link
wkkr A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 18:46 w Rumii? Gdybyś to wiedział to nie nazywał byś tej pani wypędzoną. Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 18:58 w Rumii? > Gdybyś to wiedział to nie nazywał byś tej pani wypędzoną. Wtglada na to ,ze mnie sie pytasz.Nie wiem czy w Rumii.Po drugie kiedy to nazwalem ES wypedzona? Wspomnialem o tej pani ,.jako zaangazowanej. Nieladnie tak wkladac komus slowa.ktore nie wypowiedzial ,lub napisal. Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 19:02 zezarlo mi koncowke.I nie chodzi mi o ES a o problem,ktory poruszylem Odpowiedz Link
jureek Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 19:18 rek888 napisał: > zezarlo mi koncowke.I nie chodzi mi o ES a o problem,ktory poruszylem Ja problemu nie widzę. Potomkowie wypędzonych mogą swobodnie przyjeżdżać do miast i wiosek, z których wypędzono ich przodków, mogą się nawet tam osiedlać, kupować ziemię itd. Jeszcze 25 lat temu nikomu się to w głowie nie mieściło. Nie byłoby to możliwe, gdyby inni posłowie Bundestagu głosowali tak samo, jak Eryka Steinbach - czyli przeciw przyjęciu Polski do UE. Tak pani Steinbach troszczy się o wypędzonych i ich potomków. Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 19:44 Ja problemu nie widzę. Potomkowie wypędzonych mogą swobodnie przyjeżdżać do miast i wiosek, z których wypędzono ich przodków, mogą się nawet tam osiedlać, kupować ziemię itd. Moga tez bez oficjalnych protestow z PL,tworzyc muzeum wypedzonych ? Odpowiedz Link
maria421 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 19:49 rek888 napisał: > Moga tez bez oficjalnych protestow z PL,tworzyc muzeum wypedzonych ? Trudna sprawa. Nie mam narazie wlasnego zdania. Musze przemyslec. Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 21:44 Wyjasniam,co innego polityka,ktora najczesciej nie zajmuje sie losem ludzi jezeli to nie ma sluzyc ich celom.A co innego zwykle cierpienia .I mam na mysli ,wszystkich wygnanych Niemcow z wszystkich miejsc ,gdzie zawsze zyli, jak np Sudety.Polacy tylko pomagali ruskim w wygnaniu.A macie pojecie jak to bylo w Sudetach.Jak potraktowal "bohaterski" narod Czeski,swoich sasiadow ,ktorym jeszcze kilka miesiecy wczesniej w dupe wlazil? Jak wiadomo zmuszeni byli przepraszac teraz.I powtarzam ,nie zajmuje mnie zbiorowa odpowiedzialnosc Niemcow.To inna para kaloszy.Mnie zajmuje zwykle po czlowieczensku los i cierpienia.Po wojnie,cywilow ! Oczywiscie nie ma gradacji i wytlumaczenia,"nasi cierpieli wiecej" Czesi np nie cierpieli...Jakos to bylo nie po chrzesciansku chyba. Odpowiedz Link
jureek Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 22:46 rek888 napisał: (...) Czesi nie cierpieli Mówi Ci coś nazwa Lidice? Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 23:36 Oczywiscie ,ze mowi a tak miedzy nami takich Lidic bylo w Polsce kilka ,na Bialorusi i Rosji od cholery i troche.j Pomysl o proporcjach.ja mam na mysli o muzeum wypedzonych a nie o placowce propagandowej.I do tego maja prawo,u siebie i za wlasne pieniadze.I bez doklejania polityki.I kazdy narod ma takie prawo.A o winie itp ,mozna mowic a nawet trzeba.Ja mam na mysli cierpienia cywilnej ludnosci ,gdy wojna byla juz przegrana.Oczywiscie podkreslam ,ze to moje zdanie Odpowiedz Link
fan.club I tu się wtrącę... 04.08.11, 07:12 Chodzą słuchy, że Czesi w czasie II wojny światowej mieli dodatni przyrost naturalny. Odpowiedz Link
maria421 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 04.08.11, 08:28 Zdaje sie ze wczoraj zrozumialam czy maja prawo otworzyc muzeum w Polsce. W Polsce to naprawde nie wiem, ale u siebie, w Niemczech, moga otwierac muzea jakie chca i Polacy , na szczeblu politycznym, nie powinni sie wtracac. A propos pani E.S. to jest ona znana o wiele bardziej w Polsce niz w Niemczech. Odpowiedz Link
jureek Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 22:44 rek888 napisał: > Moga tez bez oficjalnych protestow z PL,tworzyc muzeum wypedzonych ? A do czego jest im potrzebne to muzeum? Jeśli o mnie chodzi, niech je tworzą, byle tylko nie po to, żeby odwracać historię, że w II wojnie światowej Niemcy byli ofiarami, a Polacy sprawcami. Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 23:39 A do czego jest im potrzebne to muzeum? No tak ,na takie pytanie niech ci odpowiedza Niemcy,miedzy ktorymi jak mi sie wydaje mieszkasz. Odpowiedz Link
jureek Re: A czy ty wiesz dlaczego pani ES urodziła się 03.08.11, 23:47 rek888 napisał: > No tak ,na takie pytanie niech ci odpowiedza Niemcy,miedzy ktorymi jak mi sie w > ydaje mieszkasz. Ci, z którymi mam kontakt w pracy, czy po sąsiedzku, nawet nie wiedzą, że takie muzeum ma powstać. Znam też panią wypędzoną z Wrocławia (wtedy Breslau). Ona pewnie wie trochę więcej na temat muzeum, ale o pani Steinbach nie ma dobrego zdania. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Niemcy 03.08.11, 19:17 rek888 napisał: > Wypedzonym sie jest do konca zycia.Natomiast urodzone w Niemczech dziecko juz w > ypedzonym nie jest.Ale trudno wymagac ,by karmione wspomnieniami rodzicow ,pozo > stawalo obojetne itd.Jako przyklad powiem ,ze nawet komuna nie zabila w Polakac > h sentymentu do Lwowa,Wilna i kresow ogolnie .Odbieramy im prawo do tego?A nie > krzycza o polskosci tych ziem.Tez sa zorganizowani.I teraz gdy juz latwo odwied > zac np Litwe,wala tam cale wycieczki.Glownie sa to dzieci.wypedzonych,czy przes > iedlonych? Nie trzeba byc zrzeszonym w zadnym zwiazku zeby sobie pojechac z Niemiec do Polski i obejrzec gospodarstwo z ktorego kiedys dziadek zostal wypedzony. Podobnie nie trzeba byc w zadnym zwiazku zeby pojechac z Polski do Lwowa. Co do Polakow z Kresow to sa wysiedleni i przesiedleni. Wysiedleni przez Sovietow z wywiezieni gdzies na Syberie czy do Kazachstanu, oraz przesiedleni, glownie z Ukrainy na Slask. Zwiazek, oprocz kultywowania folkloru , zabiega o prawa jego czlonkow. Poniewaz jednak niemieccy Wypedzeni dostali odszkodowania od panstwa niemieckiego (od NRF) za pozostawione w na terenach dawnego Heimatu majatki, to nie widze o jakie jeszcze prawa Wypedzonych mialaby E.S. zabiegac. Odpowiedz Link
rek888 Re: Niemcy 03.08.11, 19:40 Nie trzeba byc zrzeszonym w zadnym zwiazku zeby sobie pojechac z Niemiec do Polski i obejrzec gospodarstwo z ktorego kiedys dziadek zostal wypedzony. Podobnie nie trzeba byc w zadnym zwiazku zeby pojechac z Polski do Lwowa. Nie twierdze ,ze nie. Odpowiedz Link
maria421 Re: Niemcy 03.08.11, 19:28 rek888 napisał: >.Wyjasnie ,ze jak > o pachole los rzucil mnie na Pomorze i nie tylko mialem nianie Niemke,to gdy ju > z zaczelem uczeszczac do szkoly,polowa klasy to byly dzieci niemieckie.I ktoreg > os to roku,odprowadzalem moich szkolnych kolegow i kolezanki ,na stacje towarow > a.Powsiadali w takie wagony i odjechali w sina dal.Tzn do Niemiec. Niedawno widzialam w niemieckiej TV program w ktorym wypowiadali sie dawni niemieccy uczniowie gimnazjum Goethego w Grudziadzu. Grudziadz , z przewazajaca wiekszoscia niemieckich mieszkancow, stal sie po I wojnie polskim miastem. Niemieccy swiadkowie tamtych czasow mowili o wrogosci jaka panowala miedzy nimi i Polakami , o tym jak ich rodzice po dojsciu Hitlera do wladzy oczekiwali wojny jako jedynej mozliwosci przylaczenia ich do Vaterlandu. Jednoczesnie z lezka w oczach wspominali hymn Polski , polskie piosenki, polskich kolegow ze szkoly. Ech, jak to ludzie sa pionkami w zawirowaniach historii... Odpowiedz Link
rek888 Re: Niemcy 03.08.11, 19:38 Niedawno widzialam w niemieckiej TV program w ktorym wypowiadali sie dawni niemieccy uczniowie gimnazjum Goethego w Grudziadzu. Grudziadz , z przewazajaca wiekszoscia niemieckich mieszkancow, stal sie po I wojnie polskim miastem. Niemieccy swiadkowie tamtych czasow mowili o wrogosci jaka panowala miedzy nimi i Polakami Hi hi hi ,az tak stary nie jestem:) P.S nie bylo miedzy nami wrogosci,najwyzej w zabawach musieli on byc Niemcami i przegrywac bitwe oraz oddawac sie w niewole.A jak ktoremu sie nie podobalo ,to sie go nazywalo szkopem i tyle.Co oni sobie o nas mysleli to inna sprawa.Mimo kilku lat obcowania,nigdy nie bylem w domu Niemca.A lata to byly 50-te :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Niemcy 03.08.11, 19:47 rek888 napisał: > Hi hi hi ,az tak stary nie jestem:) P.S nie bylo miedzy nami wrogosci,najwyzej > w zabawach musieli on byc Niemcami i przegrywac bitwe oraz oddawac sie w niewol > e.A jak ktoremu sie nie podobalo ,to sie go nazywalo szkopem i tyle.Co oni sob > ie o nas mysleli to inna sprawa.Mimo kilku lat obcowania,nigdy nie bylem w domu > Niemca.A lata to byly 50-te :) Ja sie urodzilam w Lodzi, w domu ktory nalezal do niemieckiej rodziny. Poniewaz moje obie babcie zmarly zanim ja sie urodzilam, a bardzo chcialam miec babcie, to sobie wlascicielke domu zaadoptowalam jako babcie. To tez byly lata 50 te, w tym domu bylo 10 mieszkan, podworko, masa dzieciakow, niemieccy wlasciciele, dwie rodziny nalezace do Swiadkow Jehowy i wszyscy zyli z soba jak w rodzinie. Z wiekszoscia mam kontakt do tej pory. Odpowiedz Link
fan.club Steinbach robi to... 04.08.11, 07:35 do czego obliguje ją zajmowana funkcja. Fakt, że sama nie należy do wypędzonych jest drugorzędny, aczkolwiek przy jej gorliwości punktów jej nie przysparza. Inicjatywę zorganizowania Centrum Wypędzonych rozpoczęła Steinbach od poinformowania i zaproszenia do udziału ministrów spraw zagranicznych "zainteresowanych" państw. Zainteresowani dali w większości odpór, polski minister - jako jedyny - pismo kompletnie zignorował. Jakiś czas później - już jako prywatna osoba - był minister gościem frankfurckich targów książki, gdzie miał oficjalne spotkanie z czytelnikami. Steinbach chciała skorzystać z tej okazji, żeby jednak z nim porozmawiać, ale minister na jej widok skończył przedwcześnie spotkanie i oddalił się w pośpiechu. Tym eks-ministrem jest "ulubiony" steinbachowy kontrahent Bartoszewski. Muzeum wypędzonych i tak powstanie - w takiej czy innej formie, z udziałem państwa czy bez. Póki co spory obracają się wokół zamiarów, a nie wokół faktów. Z chwilą powstania tego muzeum sytuacja się zmieni i trzeba będzie pozostać przy faktach. Może skończy się nareszcie zastępcza dyskusja o osobie pani Steinbach. Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 10:01 Zgadzam sie z fan.club.Oczywiscie przywolalem tu ES,jako pomocnicze haslo wywolawcze.Kto wie czy jej osoba nie upolitycznila projekt.I stad ta wrzawa . Odpowiedz Link
jureek Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 10:32 fan.club napisał: > do czego obliguje ją zajmowana funkcja. Zajmowana przez nią funkcja zobowiązywała ją do głosowania przeciw przyjęciu Polski do UE, czy raczej odwrotnie? Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 10:46 Zajmowana przez nią funkcja zobowiązywała ją do głosowania przeciw przyjęciu Po > lski do UE, czy raczej odwrotnie? > Jura Mysle ,ze raczej przeciw.I nie widze w tym nic dziwnego,jezeli tak glosowala Odpowiedz Link
jureek Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 10:57 rek888 napisał: > Mysle ,ze raczej przeciw.I nie widze w tym nic dziwnego,jezeli tak glosowala A wypędzeni nie skorzystali na wejściu Polski do Unii? Na swobodzie podróżowania i osiedlania się? Moim zdaniem głosowała więc przeciw im interesom. Jura Odpowiedz Link
maria421 Steinbach 04.08.11, 11:06 raz mi sie bardzo podobala, kiedy w Bundestagu powiedziala Zielonym jakimi sa hipokrytami: www.youtube.com/watch?v=jmtd-Iwv32I Dla nieznajacych niemieckiego- Steinbach (protestantka) sprzeciwila sie nagonce Zielonych na kosciol katolicki po tym jak wyszly na jaw przypadki pedofilii w katolickich internatach. Przypomniala Zielonym jak Volker Beck (nadal czlonek Bundestagu) , w 1988 roku proponowal depenalizacje pedofilii uznajac ze prawo do seksu jest prawem czlowieka i dzieci nie moga byc tego prawa pozbawione. Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 11:27 A wypędzeni nie skorzystali na wejściu Polski do Unii? Na swobodzie podróżowania i osiedlania się? Moim zdaniem głosowała więc przeciw im interesom. Jura :)))) Szanowny kolego.I bez Unii "wypedzeni" mogli swobodnie podrozowac.Co do osiedlania sie ,to nie przesadzajmy.Az tak wielu nie ma ochoty sie osiedlac.Jak widac typowo polskie obciazenie psychologiczne.Swobodnie podrozowac i osiedlac sie.Takie marzenia to byly marzeniami mieszkancow na wchod od "zelaznej kurtyny" Odpowiedz Link
jureek Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 11:48 rek888 napisał: > :)))) Szanowny kolego.I bez Unii "wypedzeni" mogli swobodnie podrozowac.Co do o > siedlania sie ,to nie przesadzajmy.Az tak wielu nie ma ochoty sie osiedlac. No to zyskali by nie wszyscy, ale chociaż niektórzy, którzy mają ochotę wrócić tam, skąd ich wypędzono, co umożliwia im członkostwo Polski w UE. A teraz odwróćmy pytanie. Co zyskaliby wypędzeni na tym, że Polska do Unii by nie weszła? > Jak widac typowo polskie obciazenie psychologiczne.Swobodnie podrozowac i osiedlac > sie.Takie marzenia to byly marzeniami mieszkancow na wchod od "zelaznej kurtyn > y" Tak, masz rację. Takie były i moje marzenia. I dlatego potrafię docenić to, co mamy z członkostwa w Unii. Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 11:56 A teraz odwróćmy pytanie. Co zyskaliby wypędzeni na tym, że Polska do Unii by nie weszła? Pyta jureek. Odsylam do ostatniego wpisu Marii. Liczby kolego liczby! Odpowiedz Link
jureek Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 12:02 rek888 napisał: > A teraz odwróćmy pytanie. Co zyskaliby wypędzeni na tym, że Polska do Unii by n > ie weszła? > Pyta jureek. Odsylam do ostatniego wpisu Marii. Liczby kolego liczby! A uwzględniłeś w tych rachunkach, ile zyskały niemieckie firmy dzięki otwarciu polskiego rynku? Sugerujesz, że poziom życia w Niemczech byłby wyższy, gdyby Polska pozostała poza UE? Jura Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach robi to... 04.08.11, 12:25 A uwzględniłeś w tych rachunkach, ile zyskały niemieckie firmy dzięki otwarciu > polskiego rynku? Sugerujesz, że poziom życia w Niemczech byłby wyższy, gdyby Po > lska pozostała poza UE? > Jura Po pierwsze ,ja zadnych rachunkow nie robilem.Nie jestem ekonomista a tylko zwyklym pastuchem.I nie mam pojecia jak by to zawazylo na poziomie zycia w Niemczech.Jak to zawazylo na poziomie zycia w PL.widzi kazdy .nawet slepy Odpowiedz Link
fan.club Poseł głosuje zgodnie z własnym sumieniem... 04.08.11, 12:28 co nie przeszkadza głosować zgodnie z życzeniami wyborców. Steinbach zapodała, że głosując przeciw miała na uwadze nieuregulowane sprawy własnościowe. Odpowiedz Link
maria421 Re: Poseł głosuje zgodnie z własnym sumieniem... 04.08.11, 12:35 fan.club napisał: > co nie przeszkadza głosować zgodnie z życzeniami wyborców. Steinbach zapodała, > że głosując przeciw miała na uwadze nieuregulowane sprawy własnościowe. Nieuregulowane wobec kogo? Wypedzeni dostali odszkodowanie od wladz niemieckich na podstawie tego prawa: www.youtube.com/watch?v=sVoA4sT5W3M Odpowiedz Link
fan.club Ja by tego odszkodowaniem nie nazywał. 04.08.11, 13:15 Lastenausgleich to nie odszkodowanie - Soli pasowałby tu lepiej. Odpowiedz Link
wkkr To że ES 04.08.11, 16:32 nie jest żadną wypędzoną ma pierwszorzędne znaczenie i czyni tę panią całkowicie niewiarygodna. Odpowiedz Link
fan.club Steinbach nie reprezentuje siebie... 04.08.11, 17:53 lecz Związek Wypędzonych. Szefową możesz zignorować, ale co z resztą? Odpowiedz Link
rek888 Re: Steinbach nie reprezentuje siebie... 04.08.11, 18:07 fan.club 04.08.11, 17:53 Odpowiedz lecz Związek Wypędzonych. Szefową możesz zignorować, ale co z resztą To znaczy? Odpowiedz Link
fan.club Odniosłem się... 04.08.11, 18:22 do wypowiedzi wkkr dla którego Steinbach jest niewiarygodna z powodu naciąganego wypędzenia. Natomiast członkowie związku - naturalnie ci starzy - są wypędzonymi z prawdziwego zdarzenia i ignorować ich tak łatwo po prostu się nie da. Ograniczanie dyskusji do Steinbachowej jest omijaniem problemu wypędzonych. Odpowiedz Link
rek888 Re: Odniosłem się... 04.08.11, 18:28 Natomiast członkowie związku - naturalnie ci starzy - są wypędzon > ymi z prawdziwego zdarzenia i ignorować ich tak łatwo po prostu się nie da. > Ograniczanie dyskusji do Steinbachowej jest omijaniem problemu wypędzonych. to mialem na mysli Odpowiedz Link
maria421 Re: Niemcy 04.08.11, 11:49 Ostatni Spiegel donosi na stronie 66 ze w roku 2009 najwiekszym platnikiem netto w UE byly Niemcy (6.358.000.000 Euro), a najwiecej dostala Polska (6.337.000.000 Euro). Odpowiedz Link