maria421 09.01.12, 13:23 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10932222,Co_mowil_plk_Przybyl_na_konferencji__PELNE_OSWIADCZENIE_.html?as=1&startsz=x Co sie dzieje w Rzeczypospolitej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Prokurator 09.01.12, 13:58 maria421 napisała: > Co sie dzieje w Rzeczypospolitej? jak to co? PO rządzi piąty rok. Po swojemu. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Prokurator 09.01.12, 14:06 a000000 napisała: > maria421 napisała: > > > Co sie dzieje w Rzeczypospolitej? > > jak to co? PO rządzi piąty rok. Po swojemu. Chciałabyś żeby rządzili po ichniemu? Odpowiedz Link
a000000 Re: Prokurator 09.01.12, 14:49 ja.nusz napisał: > Chciałabyś żeby rządzili po ichniemu? czyli? Bo ja bym chciała, aby rządzili pro publico bono, nie dla dobra mafijek, układzików i innych szemrańców. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Prokurator 09.01.12, 16:44 A co z Rychami i Zbychami? :) Przecież to fajne chłopy są. Wszystkie Ryśki to fajne chłopy. :) Kacperek Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais pisać na: Złota Rybka 09.01.12, 20:49 Bo ja bym chciała, aby rządzili pro publico bono, nie dla dobra mafijek, układzików i innych szemrańców. Odpowiedz Link
a000000 Re: pisać na: Złota Rybka 09.01.12, 22:52 wiem, że Złota Rybka. Ale skoro Janusz pyta co bym chciała, to przecież kłamać mu nie będę, nie jestem rząd. Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 14:54 a000000 napisała: > jak to co? PO rządzi piąty rok. Po swojemu. Azerko, wytlumacz mi, prosze, co ma ta proba samobojstwa prokuratora wspolnego z rzadami PO. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Prokurator 09.01.12, 15:18 "Przed próbą samobójczą pułkownik Mikołaj Przybył - prokurator wojskowy z Poznania - wygłosił oświadczenie podczas konferencji prasowej dot. śledztwa o przeciek do mediów z postępowania ws. katastrofy smoleńskiej. " Szczegoly znajdziesz nawet w archiwum wlasnego forum Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Prokurator 09.01.12, 15:20 maria421 napisała: > a000000 napisała: > > > > jak to co? PO rządzi piąty rok. Po swojemu. > > Azerko, wytlumacz mi, prosze, co ma ta proba samobojstwa prokuratora wspolnego > z rzadami PO. Wtrącę się miedzy gorzałkę a zakąskę i powiem, że na dwoje babka wróżyła. Ktoś, kto strzela sobie w twarz chce najwyraźniej od czegoś uciec, od czegoś, z czym nie chce mieć więcej do czynienia albo czego się boi. Motywy mogą być najróżniejsze włącznie niestety z tym, że przyłapano go na łamaniu prawa na wielką skalę. Odpowiedz Link
a000000 Re: Prokurator 09.01.12, 15:37 ja.nusz napisał: uciec, od czegoś, z > czym nie chce mieć więcej do czynienia albo czego się boi. albo i jedno i drugie. >że przyłapano go na łamaniu prawa na wielką skalę. też tak może być, tyle że wówczas dzisiejsze wystąpienie nie miałoby sensu. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Prokurator 09.01.12, 16:08 W powojennej tradycji polskiego sadownictwa bylo wiele przypadkow prob samobojstw. Zywkle byly to akty rozpaczy na bezprawie w imie prawa. Pozniej sprawy sie retuszowalo bajkami o chorobach psychicznych, reakcyjnych powiazaniach etc. Warto pamietac, ze w polskim sadownictwie kultywowane sa ciagle struktury i hierarchie komunistyczne. Patrzac na caloksztalt prac rzadu w imie prawa w kwestii katastrofy smolenskiej, wcale bym sie nie zdziwli, gdyby komus wrazliwszemu na poczynania rzadu zwyczajnie nerwy puscily w obliczu tego bezprawia. Generalnie wypadaloby odczekac ze spekulacjami. Jest to bez watpienia osobista tragedia, nalezy chyba najpierw uszanowac godnosc osobista poszkodowanego. Gdy odrobine POczekamy na oficjalna wersje rzadu, wszytko bedzie znowu oczywiste. Premier wie wszystko najlepiej. Na POtwierdzenie swych sensacji wywlecze sredniowieczna konwencje i wszycy bedziemy znowu szczesliwi Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 16:12 lepian4 napisał: > W powojennej tradycji polskiego sadownictwa bylo wiele przypadkow prob samoboj > stw. > Zywkle byly to akty rozpaczy na bezprawie w imie prawa. Pozniej sprawy sie ret > uszowalo bajkami o chorobach psychicznych, reakcyjnych powiazaniach etc. Wart > o pamietac, ze w polskim sadownictwie kultywowane sa ciagle struktury i hierarc > hie komunistyczne. Patrzac na caloksztalt prac rzadu w imie prawa w kwestii kat > astrofy smolenskiej, wcale bym sie nie zdziwli, gdyby komus wrazliwszemu na poc > zynania rzadu zwyczajnie nerwy puscily w obliczu tego bezprawia. Generalnie wyp > adaloby odczekac ze spekulacjami. Jest to bez watpienia osobista tragedia, nale > zy chyba najpierw uszanowac godnosc osobista poszkodowanego. Gdy odrobine POcze > kamy na oficjalna wersje rzadu, wszytko bedzie znowu oczywiste. Premier wie wsz > ystko najlepiej. Na POtwierdzenie swych sensacji wywlecze sredniowieczna konwen > cje i wszycy bedziemy znowu szczesliwi Z wypowiedzi pulkownika wynika ze nie chodzilo o przecieki w kwestii sledztwa smolenskiego lecz o ogromna korupcje w zamowieniach panstwowych dla wojska. Pulkownik wyraznie mowil, ze kupowane sa buble ktore potem narazaja zycie naszych zolnierzy na misjach wojennych. To jest to gniazdo os w ktore on dzisja kij wlozyl, a nie przecieki ze sledztwa. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Prokurator 09.01.12, 16:26 No prosze, jeszcze kilka godzin temu oficjalnie mowiono iz " Przed próbą samobójczą pułkownik Mikołaj Przybył - prokurator wojskowy z Poznania - wygłosił oświadczenie podczas konferencji prasowej dot. śledztwa o przeciek do mediów z postępowania ws. katastrofy smoleńskiej." Teraz juz wiemy, ze to kolejny przypadek korupcji! No, to sie chlopaki POPiSali! Odpowiedz Link
manny-jestem A kto jest odpowiedzialny za to 09.01.12, 19:34 jesli nie MON i rzad? > Z wypowiedzi pulkownika wynika ze nie chodzilo o przecieki w kwestii sledztwa s > molenskiego lecz o ogromna korupcje w zamowieniach panstwowych dla wojska. Odpowiedz Link
maria421 Re: A kto jest odpowiedzialny za to 09.01.12, 19:55 Manny, MON jest odpowiedzialny za zamowienia dla wojska ale po to wlasnie jest prokuratura wojskowa, niezalezna od aktualnego ministra obrony narodowej, zeby sledzic lamanie prawa rowniez w tym zakresie. Odpowiedz Link
a000000 Re: A kto jest odpowiedzialny za to 09.01.12, 22:53 maria421 napisała: > Manny, MON jest odpowiedzialny za zamowienia dla wojska ale po to wlasnie jest > prokuratura wojskowa, niezalezna od aktualnego ministra obrony narodowej, zeby > sledzic lamanie prawa rowniez w tym zakres i właśnie dlatego tą prokuraturę trzeba zlikwidować? Odpowiedz Link
maria421 Re: A kto jest odpowiedzialny za to 10.01.12, 09:32 a000000 napisała: > i właśnie dlatego tą prokuraturę trzeba zlikwidować? Nie wiem czy trzeba, po wczorajszym wystapieniu pilkownika Przybyla mysle ze nie nalezy. Trzeba jednak pamietac, ze nie wszedzie dzialaja sady wojskowe i prokuratura wojskowa w czasie pokoju. Na przyklad w Niemczech wojskowi poddani sa sadownictwu cywilnemu. Co do korupcji przy zamowieniach wojskowych, to nalezy pamietac ze zamowienia rzadowe, czyli np. mysliwce itp. to raczej nie sa sprawy ktorymi sie jakakolwiek prokuratura zajmuje. Czyli chodzi raczej o "drobnice". Poniewaz jednak Wojsko Polskie jest czescia NATO, to musi stosowac standardy materialowe NATO i przypuszczam ze tu jest duze pole do popisu dla polskich firm dostarczajacych zwykle wyposazenie po cenie wyposazenia o standardach NATO, roznica w cenie do podzialu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 16:08 ja.nusz napisał: > Wtrącę się miedzy gorzałkę a zakąskę i powiem, że na dwoje babka wróżyła. > Ktoś, kto strzela sobie w twarz chce najwyraźniej od czegoś uciec, od czegoś, z > czym nie chce mieć więcej do czynienia albo czego się boi. Motywy mogą być na > jróżniejsze włącznie niestety z tym, że przyłapano go na łamaniu prawa na wielk > ą skalę. Po wysluchaniu jego przemowienia uwazam ze bal sie osobistych konsekwencji tego co powiedzial. Odpowiedz Link
a000000 Re: Prokurator 09.01.12, 15:31 maria421 napisała: > Azerko, wytlumacz mi, prosze, co ma ta proba samobojstwa prokuratora wspolnego > z rzadami PO. bałagan, pomówienia, kłamstwa, manipulacje...... taniec chocholi. To nie jest pierwszy protest. Zdaje się, że sednem sprawy jest przestępczość zorganizowana. Która ma poparcie i polityków i mediów. PO ukręciło łeb aferze hazardowej. Miliony są wyprowadzane z kasy państwowej. Ogólne poczucie bezprawia. Ja żyję w TYM kraju. I obserwuję coraz większą beznadzieję. Biurokratyzacja, kłamstwa, manipulacje, hucpa w majestacie prawa w sądach.... likwidacja przemysłu ....można się załamać. Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 16:07 a000000 napisała: > bałagan, pomówienia, kłamstwa, manipulacje...... taniec chocholi. To nie jest > pierwszy protest. > Zdaje się, że sednem sprawy jest przestępczość zorganizowana. Która ma poparcie > i polityków i mediów. > PO ukręciło łeb aferze hazardowej. Miliony są wyprowadzane z kasy państwowej. O > gólne poczucie bezprawia. > > Ja żyję w TYM kraju. I obserwuję coraz większą beznadzieję. Biurokratyzacja, k > łamstwa, manipulacje, hucpa w majestacie prawa w sądach.... likwidacja przemys > łu ....można się załamać. > Azerko, ale prokuratura nie jest zalezna od rzadu przeciez, wiec rzad nie moze byc za nia odpowiedzialny. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Prokurator 09.01.12, 16:51 Maria wrote:Azerko, ale prokuratura nie jest zalezna od rzadu przeciez, wiec rzad nie moze byc za nia odpowiedzialny. Buahahahaha und Hehehehehe! :) Mario, porozmawiajmy lepiej o konsumpcji świeżych truskawek z ... bitą śmietaną. Mniaaaammm! Kacperek Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 17:27 No przeciez rozdzielono nawet stanowiska ministra sprawiedliwosci i prokuratora generalnego. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Prokurator 09.01.12, 17:34 Kiedy? Kto i w jakim celu wpadl wczesniej na polaczenie tych funkcji? Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 17:51 lepian4 napisał: > Kiedy? Kto i w jakim celu wpadl wczesniej na polaczenie tych funkcji? pl.wikipedia.org/wiki/Prokurator_Generalny Odpowiedz Link
maria421 Re: Prokurator 09.01.12, 22:38 lepian4 napisał: > Twoja wiki nie odpowiada na moje pytania To sam pogoogluj. Odpowiedz Link
manny-jestem Zniszczono PiS 09.01.12, 19:18 przede wszystkim dlatego poniewaz chcial wlaczyc z korupcja., Teraz widac efekty. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zniszczono PiS 09.01.12, 19:35 manny-jestem napisał: > przede wszystkim dlatego poniewaz chcial wlaczyc z korupcja., > > Teraz widac efekty. Manny, rzad PiSu sam sie zniszczyl przez afery Samoobrony. A teraz PiS sam sie rozwala. Odpowiedz Link
maria421 Reforma sadownictwa 11.01.12, 12:00 o ktorej mowi Gowin: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10944365,Gowin__Nie_ma_powodu__by_prokuratura_wojskowa_zachowala.html?lokale=lodz zlikwiduje jednak prokurature i sadownictwo wojskowe. Jak uwazacie- czy w czasie pokoju sadownictwo wojskowe ma racje bytu? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 12:19 Moim zdaniem jest całkowicie zbędne, ale jego likwidacja będzie problematyczna. Pomimo wszystko jestem za likwidacją. Ludzi gdzieś da się poupychać - np. jako biegłych sądowych od spraw związanych z wojskiem. A w pospolitych przestępstwach popełnionych przez wojskowych chyba i tak orzekają sądy cywilne. Odpowiedz Link
maria421 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 12:42 Biegly sadowy nie musi byc prawnikiem, musi byc ekspertem w jakiejs dziedzinie i jego zadaniem jest wydanie obiektywnych orzeczen przed sadem. Czyli -biegly sadowy to jest funkcja, a nie zawod. Sedziowie i prokuratorzy wojskowi sa natomiast wysokiej rangi zawodowymi prawnikami, wiec prokurator wojskowy musialby sie stac prokuratorem cywilnym, sedzia wojskowy musialby sie stac sedzia cywilnym. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 13:12 A dlaczego były prokurator wojskowy nie mógłby być biegłym w procesach dotyczących przestępstw związanych z armią? - Jest przecież jest ekspertem w tej dziedzinie. Nie musi być zatrudniony w sądzie - może mieć swoją działalność (np.agencję detyktywistyczną) a dla sądu może pracować na zlecenie. Przypuszczam, że jeżeli zlikwidują sądownictwo wojskowe, to wielu sędziów i prokuratorów przeniesie się do branży notarialnej, tak jak zrobiła to w latach 90-ych cała masa ich cywilnych kolegów. A takie sądownictwo wojskowe to zawsze śmierdzi mi jakąś dyktaturą. Odpowiedz Link
maria421 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 13:25 ja.nusz napisał: > A dlaczego były prokurator wojskowy nie mógłby być biegłym w procesach dotycząc > ych przestępstw związanych z armią? - Jest przecież jest ekspertem w tej dziedz > inie. Moglby byc ekspertem, ale z samych honorariow za orzeczenia nie wyzyje. > Nie musi być zatrudniony w sądzie - może mieć swoją działalność (np.agencję det > yktywistyczną) a dla sądu może pracować na zlecenie. Czyli proponujesz zeby prokuratorow czy sedziow wojskowych, prawnikow, zwolnic z wojska i niech sobie sami radza? A nie lepiej wykorzystac ich wiedze i doswiadczenie prawnicze w sadownictwie wlasnie? > Przypuszczam, że jeżeli zlikwidują sądownictwo wojskowe, to wielu sędziów i pro > kuratorów przeniesie się do branży notarialnej, tak jak zrobiła to w latach 90- > ych cała masa ich cywilnych kolegów. Nie mamy lat 90 tych tylko mamy rok 2012, notariusze sa powolywani na stanowisko a ich ilosc jest reglamentowana. > A takie sądownictwo wojskowe to zawsze śmierdzi mi jakąś dyktaturą. Dlaczego? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 13:45 maria421 napisała: > A takie sądownictwo wojskowe to zawsze śmierdzi mi jakąś dyktaturą. > > Dlaczego? Bo wszystkie dyktatury mają sądy wojskowe a większość normalnych krajów ich nie ma (chyba). W PRL-u sądy wojskowe często orzekały w zwykłych sprawach kryminalnych w stosunku do cywilów, bo zakwalikowalo czyn jako "wrogi państwu" - to był taki straszak, bo wszyscy wiedzieli, że sądy wojskowe orzekają surowiej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 14:10 ja.nusz napisał: > Bo wszystkie dyktatury mają sądy wojskowe a większość normalnych krajów ich ni > e ma (chyba). Maja USA, Kanada, Wielka Brytania , na przyklad. > W PRL-u sądy wojskowe często orzekały w zwykłych sprawach kryminalnych w stosun > ku do cywilów, bo zakwalikowalo czyn jako "wrogi państwu" - to był taki strasza > k, bo wszyscy wiedzieli, że sądy wojskowe orzekają surowiej. Nie przypominam sobie zeby w PRL-u (przynajmniej od lat 70-tych do stanu wojennego) zwyklych kryminalistow stawiano przed sadami wojskowymi. Odpowiedz Link
a000000 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 12:44 sądzę, że nie ma potrzeby aby istniały podwójne byty. Prokuratorzy wojskowi mogą działać w ramach prokuratury cywilnej, są konieczni ze względu na dostęp do tajemnicy wojskowej. Prokuratura powinna być jedna, ani cywilna, ani wojskowa. W zależności od rodzaju sprawy odpowiedni wydział otrzymuje do rozpatrzenia. Odpowiedz Link
maria421 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 13:04 a000000 napisała: > sądzę, że nie ma potrzeby aby istniały podwójne byty. Prokuratorzy wojskowi mog > ą działać w ramach prokuratury cywilnej, są konieczni ze względu na dostęp do t > ajemnicy wojskowej. > > Prokuratura powinna być jedna, ani cywilna, ani wojskowa. W zależności od rodza > ju sprawy odpowiedni wydział otrzymuje do rozpatrzenia. Ja tez uwazam ze w czasie pokoju wystarczy jedna prokuratura. Ale czy my jestesmy w czasie pokoju kiedy nasi zolnierze sa wysylani do Afganistanu? Czy zolnierze oskarzeni za masakre w Nangar Khel powinni byc sadzeni w normalnym, cywilnym sadzie? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 13:35 maria421 napisała: > Ja tez uwazam ze w czasie pokoju wystarczy jedna prokuratura. Ale czy my jestes > my w czasie pokoju kiedy nasi zolnierze sa wysylani do Afganistanu? > Czy zolnierze oskarzeni za masakre w Nangar Khel powinni byc sadzeni w normalny > m, cywilnym sadzie? Wcale nie powinni byli być sądzeni. Był to tragiczny zbieg okoliczności, który należy niestety podciągnąć pod kategorię start ubocznych. A śledztwo prowadzone w Afganistanie przez prokuratora, któy przyjechł w delgację służbową z Polski na front, to jest jedna wielka farsa. Polska nie jest w stanie wojny z żadnym krajem, ale bierze udział w działaniach wojennych. Odpowiedz Link
maria421 Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 14:12 ja.nusz napisał: > Wcale nie powinni byli być sądzeni. > Był to tragiczny zbieg okoliczności, który należy niestety podciągnąć pod kateg > orię start ubocznych. > A śledztwo prowadzone w Afganistanie przez prokuratora, któy przyjechł w delgac > ję służbową z Polski na front, to jest jedna wielka farsa. No ale skoro juz byli sadzeni, to gdzie powinni byli byc sadzeni? W sadzie cywilnym czy wojskowym? > Polska nie jest w stanie wojny z żadnym krajem, ale bierze udział w działaniach > wojennych. Prawie na jedno wychodzi. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Reforma sadownictwa 11.01.12, 14:25 Skoro byli już sądzeni, to byłoby oczywistą bzdurą stawiać żołnierzy przed sąd cywilny jeżeli istnieją (jeszcze) sądy wojskowe. Odpowiedz Link
maria421 Ciekawy tekst 12.01.12, 10:38 www.tokfm.pl/Blogi/1,116342,10941491,Ukladanka_prokuratorska.html?bo=1 Odpowiedz Link