jureek 12.11.13, 01:29 ... stanie się Putin nowym idolem dla niektórych koleżanek i kolegów z foruma? demotywatory.pl/4226998/Sa-ludzie-na-tym-swiecie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 01:33 No i jeszcze coś "aus aktuellem Anlass": demotywatory.pl/4236589/11112013 Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 09:11 Jureek jak zwykle- sam nie mowi co mysli o cytacie, ale jest bardzo zainteresowany czy dla innych Putin natychmiast stanie sie idolem bo powiedzial cos madrego. Ale zeby zaspokoic ciekawosc Jureeka- nie , Putin nie byl, nie jest i nie bedzie moim idolem. Odpowiedz Link
maria421 Re: Może dhimmi już tak mają? 12.11.13, 09:48 Pewno tak. Skoro Putin cos takiego powiedzial, to musi to byc z gruntu rzeczy zle. Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 12:36 maria421 napisała: > Jureek jak zwykle- sam nie mowi co mysli o cytacie, ale jest bardzo zainteresow > any czy dla innych Putin natychmiast stanie sie idolem bo powiedzial cos madreg > o. Nie uważam, żeby tych parę banałów, które powiedział Putin, to było coś mądrego. Jest rzeczą oczywistą, że w państwie obowiązuje prawo tego państwa, a nie prawo szariatu. Poza tym Putin zapomina, że Rosja była i jest krajem wielonarodowym i te mniejszości to obywatele Rosji, którym należą się takie same prawa jak rdzennym Rosjanom, bo tak samo, jak Rosjanie ci ludzie są u siebie, w swoim państwie, którego są obywatelami. No i warto by przypomnieć panu Putinowi naigrywającemu się z krzyczących o dyskryminacji, jak sam głośno krzyczał o dyskryminacji Rosjan w Estonii z tego powodu, że ktoś ośmielił się od tych Rosjan zażądać, żeby nauczyli się oficjalnego języka kraju, do którego przyjechali jako okupanci, jeśli chcą w tym kraju pozostać. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 14:29 jureek napisał: > Nie uważam, żeby tych parę banałów, które powiedział Putin, to było coś mądrego. W dzisiejszym politpoprawnym zachodnim swiecie mowienie takich banalow wymaga odwagi ktorej zachodni przywodcy nie maja. > . Jest rzeczą oczywistą, że w państwie obowiązuje prawo tego państwa, a nie pra > wo szariatu. Dla wielu muzulmanow to wcale nie jest sprawa oczywista. Gdyby to bylo sprawa oczywista, nie chcieliby wprowadzac szariatu. Poza tym Putin zapomina, że Rosja była i jest krajem wielonarodowy > m i te mniejszości to obywatele Rosji, którym należą się takie same prawa jak r > dzennym Rosjanom, bo tak samo, jak Rosjanie ci ludzie są u siebie, w swoim pańs > twie, którego są obywatelami. Putin mowi tylko o mniejszosciach. Moze te mniejszosci to nie sa tylko obywatele Rosji? No i warto by przypomnieć panu Putinowi naigrywaj > ącemu się z krzyczących o dyskryminacji, jak sam głośno krzyczał o dyskryminacj > i Rosjan w Estonii z tego powodu, że ktoś ośmielił się od tych Rosjan zażądać, > żeby nauczyli się oficjalnego języka kraju, do którego przyjechali jako okupanc > i, jeśli chcą w tym kraju pozostać. > Jura Ale nie chcial wprowadzenia osobnego prawa dla Rosjan w Estonii, prawda? > Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 15:11 maria421 napisała: > Ale nie chcial wprowadzenia osobnego prawa dla Rosjan w Estonii, prawda? No właśnie, że chciał dla Rosjan wyjątków. Np. w kwestii języka. A gdy tych przywilejów Rosjanie nie dostali, to zaczął płakać, że są dyskryminowani. Hipokryta. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:07 jureek napisał: > No właśnie, że chciał dla Rosjan wyjątków. Np. w kwestii języka. A gdy tych prz > ywilejów Rosjanie nie dostali, to zaczął płakać, że są dyskryminowani. Hipokry > ta. > Jura No i co w tym dziwnego? Polacy na Litwie tez walcza o ochrone wlasnego jezyka. Tego naprawde nie mozna porownac z dazeniami muzulmanow do wprowadzenia szariatu w Rosji. Odpowiedz Link
maria421 Jureek 12.11.13, 16:18 Tu masz liste jezykow urzedowych w Rosji, poza jezykiem rosyjskim: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_urz%C4%99dowe_Rosji Nadal uwazasz Putina za hipokryte bo sie domagal "przywilejow jezykowych" dla Rosjan zamieszkujacych Litwe, Lotwe i Estonie? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:23 Putin, jak przystało na prawdziwego dyktatora (pod osłoną pseudodemokracji) może sobie pozwolić na (prawie) wszystko. Politycy działający w realiach prawdziwej demokracji muszą wykazywać się wyczuciem, nie spuszczając spodni do kostek i padania na kolana przed kimkolwiek. Jakieś zapędy wprowadzania szariatu w Europie są dzięki Bogu skutecznie uniemożliwiane. To, że jakiejś tam części muzułmanów marzy się szariat w kraju ich emigracji pozostanie marzeniem - co nie zmienia faktu, że somo domaganie się tego jest skandalem. Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:33 ja.nusz napisał: > Jakieś zapędy wprowadzania szariatu w Europie są dzięki Bogu skutecznie uniemoż > liwiane. Chyba jednak malo skutecznie, skoro powstaja "sharia zone" w angielskich miastach i "Paralleljustiz" w Niemczech . > To, że jakiejś tam części muzułmanów marzy się szariat w kraju ich emigracji po > zostanie marzeniem - co nie zmienia faktu, że somo domaganie się tego jest skan > dalem. Oprocz tego, ze jest skandalem, jest jakas paranoja, bo muzulmanie ktorzy chca wprowadzic szariat w Europie, sami nie wiedza jak mialby on wygladac. Wyobrazaja sobie jakis raj na ziemi , nic co by przypominalo realnie istniejacy szariat, taki jak w Arabii Saudyjskiej, Iranie czy Afganistanie. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:52 maria421 napisała: > Chyba jednak malo skutecznie, skoro powstaja "sharia zone" w angielskich miasta > ch i "Paralleljustiz" w Niemczech . Przecież, to jest coś na wzór kółek zainteresowań - czy gdzieś takie zapędy są pobłogosławione przez ustawodastwo danych krajów? Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 17:01 ja.nusz napisał: > Przecież, to jest coś na wzór kółek zainteresowań - czy gdzieś takie zapędy są > pobłogosławione przez ustawodastwo danych krajów? Takie zapedy powinny byc zwalczane przez kraje na ktorych terenie maja miejsce. A nie sa. Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:32 maria421 napisała: > No i co w tym dziwnego? Polacy na Litwie tez walcza o ochrone wlasnego jezyka. W przypadku Rosjan w Estonii nie chodzi o ochronę własnego języka, lecz o nadanie mu uprzywilejowanej pozycji. Rosjanie chcieliby być obywatelami krajów nadbałtyckich bez znajomości języków tych krajów. Polacy na Litwie nie odrzucają litewskiego, tak jak robią to Rosjanie. > Tego naprawde nie mozna porownac z dazeniami muzulmanow do wprowadzenia szariat > u w Rosji. Wiem, wiem, jedyne dopuszczalne porównanie w odniesieniu do muzułmanów to porównanie z faszystami. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:34 jureek napisał: > W przypadku Rosjan w Estonii nie chodzi o ochronę własnego języka, lecz o nadan > ie mu uprzywilejowanej pozycji. Rosjanie chcieliby być obywatelami krajów nadba > łtyckich bez znajomości języków tych krajów. Polacy na Litwie nie odrzucają lit > ewskiego, tak jak robią to Rosjanie. Podalam Ci liste jezykow urzedowych w Rosji. Ciagle uwazasz ze Putin jest hipokryta? > Wiem, wiem, jedyne dopuszczalne porównanie w odniesieniu do muzułmanów to porów > nanie z faszystami. > Jura Albo z komunistami. Oni tez chcieli wprowadzic totalitaryzm. Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 16:47 maria421 napisała: > Podalam Ci liste jezykow urzedowych w Rosji. Ciagle uwazasz ze Putin jest hipok > ryta? Oczywiście, że jest. Naśmiewa się z używania słowa "dyskryminacja", a sam tego słowa używa, jeśli "dyskryminowani" są jego rodacy. Rosjanie w republikach bałtyckich są gośćmi (właściwie byłymi okupantami) i nie mają najmniejszej ochoty nawet na tak malutki krok w stronę integracji, jak nauczenie się języka kraju, w którym mieszkają. Lista języków urzędowych Rosji dotyczy mniejszości, które od dziada pradziada tam mieszkają, o których nie można powiedzieć, że są gośćmi, więc status języka urzędowego to nie jest żadna łaska. Porównujesz rzeczy nieporównywalne. Jura > > > Wiem, wiem, jedyne dopuszczalne porównanie w odniesieniu do muzułmanów to > porów > > nanie z faszystami. > > Jura > > Albo z komunistami. Oni tez chcieli wprowadzic totalitaryzm. Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 17:00 jureek napisał: > Oczywiście, że jest. Naśmiewa się z używania słowa "dyskryminacja", a sam tego > słowa używa, jeśli "dyskryminowani" są jego rodacy. Rosjanie w republikach bałt > yckich są gośćmi (właściwie byłymi okupantami) i nie mają najmniejszej ochoty n > awet na tak malutki krok w stronę integracji, jak nauczenie się języka kraju, w > którym mieszkają. Lista języków urzędowych Rosji dotyczy mniejszości, które od > dziada pradziada tam mieszkają, o których nie można powiedzieć, że są gośćmi, > więc status języka urzędowego to nie jest żadna łaska. Porównujesz rzeczy niepo > równywalne. > Jura Zdajesz sobie sprawe z tego, ze w czasie kiedy Litwa, Lotwa, Estonia byly republikami radzieckimi, przyszlo tam na swiat wielu Rosjan ktorzy mowili tylko po rosyjsku? Zdajesz sobie sprawe z tego ze Rosjanin urodzony w roku 1950 w Wilnie, Rydze czy Tallinie mial prawo do tego zeby nie znac litewskiego, lotewskiego czy estonskiego tak samo jak dawniej Litwin. Lotysz i Estonczyk mieli prawo do tego, zeby nie znac rosyjskiego? Czy tez uwazasz ze Rosjanin, z samego faktu bycia Rosjaninem, po rozpadzie ZSRR powinien wziac manatki i opusicic Wilno, Ryge, Tallin, gdzie sie urodzil? Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 17:33 maria421 napisała: > Zdajesz sobie sprawe z tego, ze w czasie kiedy Litwa, Lotwa, Estonia byly repub > likami radzieckimi, przyszlo tam na swiat wielu Rosjan ktorzy mowili tylko po r > osyjsku? Zdajesz sobie sprawe z tego ze Rosjanin urodzony w roku 1950 w Wilnie, > Rydze czy Tallinie mial prawo do tego zeby nie znac litewskiego, lotewskiego c > zy estonskiego tak samo jak dawniej Litwin. Lotysz i Estonczyk mieli prawo do t > ego, zeby nie znac rosyjskiego? Eryka Steinbach urodzona na terenie Polski też miała prawo nie znać polskiego. > Czy tez uwazasz ze Rosjanin, z samego faktu bycia Rosjaninem, po rozpadzie ZSRR > powinien wziac manatki i opusicic Wilno, Ryge, Tallin, gdzie sie urodzil? Nie pisałem, że mają się wynosić. Powinni jednak przynajmniej próbować nauczyć się języka. Niemcy, którym udało się zostać na Śląsku, szybciutko nauczyli się polskiego. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 18:36 jureek napisał: > Nie pisałem, że mają się wynosić. Powinni jednak przynajmniej próbować nauczyć > się języka. Tutaj przykład, jak się integrują: www.wykop.pl/link/1082405/rosjanie-chca-umieszczac-portrety-stalina-na-autobusach-w-estonii/ Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 19:10 jureek napisał: > Tutaj przykład, jak się integrują: > www.wykop.pl/link/1082405/rosjanie-chca-umieszczac-portrety-stalina-na-autobusach-w-estonii/ Dlaczego uogolniasz? Gdyby wsrod Slazakow znalazlo sie paru idiotow-neonazistow, to tez bys mowil ze w Polsce nie integruja? Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 19:23 maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Tutaj przykład, jak się integrują: > > www.wykop.pl/link/1082405/rosjanie-chca-umieszczac-portrety-stalina-na-autobusach-w-estonii/ > > Dlaczego uogolniasz? Napisałem, że przykład. To chyba zaprzeczenie uogólniania, bo dopuszczam, że mogą być i inne przykłady. Jura Odpowiedz Link
fan.club A ci, co się szybciutko polskiego nie nauczyli... 12.11.13, 18:50 żyli sobie dalej i gaworzyli po niemiecku. Und wenn sie nicht gestorben sind... Odpowiedz Link
jureek Re: A ci, co się szybciutko polskiego nie nauczyl 12.11.13, 18:58 fan.club napisał: > żyli sobie dalej i gaworzyli po niemiecku. Raczej lądowali w Łambinowicach lub Mysłowicach. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 19:07 jureek napisał: > Eryka Steinbach urodzona na terenie Polski też miała prawo nie znać polskiego. Nie wiedzialam ze Eryka Steinbach spedzila w Polsce tyle lat, ile spedzili Rosjanie urodzeni w sowieckiej republice Litwy, Lotwy czy Estonii do czasu rozpadu ZSRR. > Nie pisałem, że mają się wynosić. Powinni jednak przynajmniej próbować nauczyć > się języka. Niemcy, którym udało się zostać na Śląsku, szybciutko nauczyli się > polskiego. > Jura Skad wiesz ze nie probuja sie szybciutko nauczyc jezyka? Odpowiedz Link
jureek Re: A to dlaczego? 12.11.13, 19:14 maria421 napisała: > Skad wiesz ze nie probuja sie szybciutko nauczyc jezyka? Z prasy, radia i telewizji. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: A to dlaczego? 12.11.13, 19:27 jureek napisał: > Z prasy, radia i telewizji. > Jura Rosyjskiej, litewskiej, polskiej? Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: A to dlaczego? 14.11.13, 16:46 Estonia. Do spożywczaka wchodzi starszy Rosjanin i łamanym estońskim próbuje poprosić o ćwierć kilo sera. Sprzedawczyni, widząc jego problem, mówi: - Niech pan powie po rosyjsku, ja zrozumiem. - O nie, 60 lat słuchaliśmy waszego rosyjskiego, teraz wy słuchajcie naszego estońskiego. I to byłoby na tyle...:) Kacperek Odpowiedz Link
annajustyna Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 10:48 Ja tylko zacytuje starozytna madrosc: Jak jestes w Rzymie, zachowuj sie jak Rzymianin! Odpowiedz Link
alpepe Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 11:01 ja już wcześniej Putina lubiłam, gdybym była Rosjanką, pewnie bym go popierała. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 11:30 alpepe napisała: > ja już wcześniej Putina lubiłam, gdybym była Rosjanką, pewnie bym go popierała. Nie wiem, czy bym go popierala gdybym byla Rosjanka, jego metod walki z opozycja napewno bym nie popierala. Ale Putin zarobil sobie u mnie plus bo w kwestii syryjskiej okazal sie madrzejszy od Obamy. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 12:17 Ja bym go popierala za urode! Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 12:28 maria421 napisała: > Ale Putin zarobil sobie u mnie plus bo w kwestii syryjskiej okazal sie madrzejs > zy od Obamy. Gdyby to USA robiły od dziesięcioleci biznesy zbrojeniowe z Syrią, to Obama też byłby tak mądry. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 14:24 ja.nusz napisał: > Gdyby to USA robiły od dziesięcioleci biznesy zbrojeniowe z Syrią, to Obama też > byłby tak mądry. Faktem jest, ze to Putin byl przeciw wojnie, na ktorej przeciez mogl zarobic jako dostawca broni. Odpowiedz Link
jureek Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 15:04 maria421 napisała: > Faktem jest, ze to Putin byl przeciw wojnie, na ktorej przeciez mogl zarobic ja > ko dostawca broni. Zaraz się wzruszę. Nie dość, że odważny mówca wygłaszający zakazane (podobno) banały, to jeszcze gołąbek pokoju. Żaden dobry biznesmen nie będzie przedkładał krótkotrwałego biznesu, po którym kupiec znika, nad długotrwałe dostawy dla tego klienta. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 16:05 jureek napisał: > Zaraz się wzruszę. Nie dość, że odważny mówca wygłaszający zakazane (podobno) b > anały, to jeszcze gołąbek pokoju. > Żaden dobry biznesmen nie będzie przedkładał krótkotrwałego biznesu, po którym > kupiec znika, nad długotrwałe dostawy dla tego klienta. > Jura Ty sie, Jura, nie wzruszaj, Ty spojrz na rezultat politycznej zagrywki Putina. Obama powinien mu byc za to wdzieczny. Odpowiedz Link
jureek Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 16:12 maria421 napisała: > Ty sie, Jura, nie wzruszaj, Ty spojrz na rezultat politycznej zagrywki Putina. Ależ to jest takie wzruszające. Mógł zarobić na dostawach broni, gdyby była wojna, ale on szlachetnie wybrał pokój. > Obama powinien mu byc za to wdzieczny. Z tym się zgadzam. Było to bardzo na rękę Obamie, że Putin wybawił go od konieczności interwencji. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe, czy po tym cytacie... 12.11.13, 16:13 jureek napisał: > Z tym się zgadzam. Było to bardzo na rękę Obamie, że Putin wybawił go od koniec > zności interwencji. > Jura Putin wybawil Obame od "koniecznosci interwencji"? To interwencja (zbrojna) byla konieczna? Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Putin 12.11.13, 16:27 Klasa polityczna Putina jest tak wielka, że Polska może tylko pomarzyć o tak wszechstronnym, skutecznym i zręcznym polityku. Zarówno Tusk jak i Kaczyński nie mogą się równać z jego cieniem. Extra dla Ciebie Mario: pl.wikiquote.org/wiki/W%C5%82adimir_Putin Szczególnie polecam dział: O sobie i swoich poglądach Kacperek maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Z tym się zgadzam. Było to bardzo na rękę Obamie, że Putin wybawił go od > koniec > > zności interwencji. > > Jura > > Putin wybawil Obame od "koniecznosci interwencji"? To interwencja (zbrojna) byl > a konieczna? Odpowiedz Link
maria421 Re: Putin 12.11.13, 16:39 Kacperku, cokolwiek Putin o sobie mowi, lub cokolwiek inni mowia o Putinie, nie zmienia faktu ze jest to na dzisiejszej swiatowej scenie politycznej przywodca z ktorym nalezy sie liczyc i ktorego warto miec po swojej stronie. Czyli, ktorego USA i UE powinny miec jako sojusznika. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Putin 14.11.13, 16:40 Dlatego warto przeczytać najnowszą książkę Putina o judo. Niemiecki tytuł książki to ''Mein Kampf''. :) Kacperek maria421 napisała: > Kacperku, cokolwiek Putin o sobie mowi, lub cokolwiek inni mowia o Putinie, nie > zmienia faktu ze jest to na dzisiejszej swiatowej scenie politycznej przywodca > z ktorym nalezy sie liczyc i ktorego warto miec po swojej stronie. > Czyli, ktorego USA i UE powinny miec jako sojusznika. Odpowiedz Link