Dodaj do ulubionych

"Genialne technologie" i "globalne marki"

18.06.15, 14:01
Piekna sprawa, ale czy dobrobyt panstwa i jego znaczenie naprawde od nich zaleza?

Wlosi maja pare "globalnych marek", np. Ferrari z "genialna technologia", ale maja wyzsze bezrobocie niz Polska, szczegolnie wsrod mlodych, maja zadluzenie budzetowe o wiele wyzsze niz Polska.

Natomiast nie przychodzi mo do glowy zadna dunska "globalna marka" czy dunska "genialna technologia" , ale wyniki ekonomiczna Dania ma swietne.

No wiec o co wlasciwie chodzi? O prestiz czy o dobrobyt spoleczenstwa?
Obserwuj wątek
    • jureek Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 14:35
      maria421 napisała:

> Natomiast nie przychodzi mo do glowy zadna dunska "globalna marka" czy dunska "
      > genialna technologia" , ale wyniki ekonomiczna Dania ma swietne.

Duńska marka to LEGO.
      To by było na tyle mojego wymądrzania, bo ogólnie zgadzam się z Tobą w tej kwestii.
      • maria421 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 14:43
        jureek napisał:

> Duńska marka to LEGO.
        > To by było na tyle mojego wymądrzania, bo ogólnie zgadzam się z Tobą w tej kwes
        > tii.

Tez mi wlasciwie zadna inna marka do glowy nie przychodzi.

• zbyfauch Carlsberg :) 18.06.15, 15:15

• zbyfauch Tuborg 18.06.15, 15:16

• lepian4 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 16:32
      Marycha, niedawo wlejalas polskich producentow tanich ciuszkow dla plebeju. Naprawde nie potrafisz wygooglowac podobnej strony z dunskimi producentami?
      Co sadzisz o tej strobie?
      • maria421 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 16:55
        lepian4 napisał:

> Marycha, niedawo wlejalas polskich producentow tanich ciuszkow dla plebeju.

Niedawno wkleilam strone do polskich marek sprzedawanych za granica, glowna uwage zwrocilam na Solaris o Oknoplast, a Ty mi tutaj o jakichs "tanich ciuszkach dla plebeju"...

Nap
        > rawde nie potrafisz wygooglowac podobnej strony z dunskimi producentami?
        > Co sadzisz o tej strobie?

A bez googlowania jaka "globalna marka" przychodzi Ci do glowy oprocz Lego?

"Globalna marka" to taka wlasnie, jakiej nie trzeba googlowac, jaka sie zna od razu.
    • jurasberlinczyk49 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 17:20
      maria421 napisała:

> Natomiast nie przychodzi mo do glowy zadna dunska "globalna marka" czy dunska "
      > genialna technologia" , ale wyniki ekonomiczna Dania ma swietne.
      >
      > No wiec o co wlasciwie chodzi? O prestiz czy o dobrobyt spoleczenstwa?

Ten wątek przypomina mi rozmowę dwóch pięcioletnich chłopaczków w piaskownicy.
      Jeden mówi: "A ja mam fajne nowe autko, naklencane, a ty nie mas!" Drugi (czerwony z zazdrości) mu odpowiada: "Phiii! A po co mi takie gupie autko! Wcale go nie pocebuje, bo mam wiele innych fajnych zabawkuf!"

;-)

• maria421 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 18:11
        jurasberlinczyk49 napisał:

> Ten wątek przypomina mi rozmowę dwóch pięcioletnich chłopaczków w piaskownicy.
        > Jeden mówi: "A ja mam fajne nowe autko, naklencane, a ty nie mas!" Drugi
        > (czerwony z zazdrości) mu odpowiada: "Phiii! A po co mi takie gupie autko!
        > Wcale go nie pocebuje, bo mam wiele innych fajnych zabawkuf!"

>
        > ;-)

A dla Ciebie co sie berdziej liczy- prestiz panstwa poprzez "globalne marki" czy dobrobyt spoleczenstwa?

• jurasberlinczyk49 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 18:43
          maria421 napisała:

> A dla Ciebie co sie berdziej liczy- prestiz panstwa poprzez "globalne marki" cz
          > y dobrobyt spoleczenstwa?
          >

Jeśli mieszkając w kraju, który prowadzi w eksporcie światowym, o którego produkty biją się największe gospodarki światowe, nie rozumiesz co to znaczy dla dobrobytu wprowadzac najnowsze techologie i innowacyjne inwestycje, to NIKT Ci już NIC nie wytłumaczy.

Słuchasz Ty w ogóle, co w tej sprawie ma do powiedzenia A. Merkel?

Cytat:

" Die Bundesregierung sieht es als eine ihrer wichtigsten Aufgaben an, die Innovationskraft Deutschlands gezielt zu stärken. Darum setzen wir hier mit einem neuen 6-Milliarden-Euro-Programm zur Förderung von Zukunftstechnologien auch einen finanziellen Schwerpunkt. Wir leisten damit unseren Beitrag zum Erreichen des Ziels, bis 2010 3 Prozent unserer Wirtschaftsleistung für Forschung und Entwicklung aufzuwenden."

Chyba głupia jakaś ta kanclerka! Piramidy budować, stadiony!
          • maria421 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 18.06.15, 19:15
            Uciekasz od odpowiedzi.

Niemcy sa w takiej sytuacji ze maja jedno i drugie- prestiz poprzez "globalne marki" i eksport technologii dobrobyt.

Ale juz np. USA ktore tez maja "globalne marki" i eksportuja technologie, nie znaja tak powszechnego dobrobytu jak Niemcy.

Wlosi maja pare "globalnych marek", ale z ogolnym dobrobytem coraz u nich gorzej.

Dania ma tylko jedna "globalna marke" Lego, ale za to maja dobrobyt.

Wiec powiedz CO bys wolal- zeby Polska "globalna marka" byla tylko "Wyborowa", ale zeby bezrobocie bylo na poziomie dunskim, czy zeby Polska miala pare "globalnych marek", ale bezrobocie i dlug budzetowy na poziomie wloskim?

• jurasberlinczyk49 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 19.06.15, 10:06
              maria421 napisała:

> Uciekasz od odpowiedzi.

Ty natomiast skaczesz po kolejnych, czasami sprzecznych ze sobą twierdzeniach jak pszczółka Maja po kwiatkach i zawsze oczywiście masz rację. Raz zachwycasz się polskimi markami, linkujesz odpowiednie strony, czyli robisz wrażenie, jakby ich ilość i jakość była dla Ciebie niezwykle ważnym dowodem rozwoju Polski, oczywiście pod rządami PO, a gdy przedstawiam Ci FAKTY, przedkładam dowody w postaci wiarygodnych statystyk Eurostatu, odnośnie innowacyjności i nowych technologii, nagle kryterium "dobre bo polskie" przestaje być ważne... Mało tego, pospiesznie zakładasz wątek, w którym jest całkowitą odwrotnością Twoich poprzednich tez z wątku "Piramidy z dykty", bo już nie chodzi o "marki", o "dobre bo polskie" jako dowód rozwoju, ale o "dobrobyt", "stopę bezrobocia" itd.

Oczywiście, że "znane marki" to "tylko" prestiż międzynarodowy, powód do dumy i symptomy nieźle funkcjonującej gospodarki, ale nie muszą się one przekładać na ogólny dobrobyt czy szerzej - komfort życia, co nie zawsze jest równoznaczne. Pracujący 12-15 godzin dziennie, zniewolony przez firmę, "bogaty" i posiadający dwa tygodnie urlopu rocznie, z którego dla dobra firmy wykorzystuje zwykle tylko jeden tydzień, żyjący w "dobrobycie" Japończyk wcale nie ma w/g mnie komfortowego życia.

Natomiast gospodarka zaniedbująca innowacje i nowe technologie, a ładująca ciężkie pieniądze w infrastrukturę, stadiony, czyli w "piramidy", a takim krajem jest Polska po rządami Partii Miłości, COFA się w rozwoju i staje się półkolonią, w której bogatsze kraje pozwalają ludności tubylczej wielkodusznie składać do kupy i częściowo także "upychać" własne produkty. Staje się rynkiem zbytu i krajem siły roboczej, współczesną formą Generalnej Gubernii...

Tak przy okazji, nazywanie największej i najbardziej innowacyjnej gospodarki naszego globu (USA) krajem, która coprawda ma znane marki, ale już nie zna "powszechnego" dobrobytu, to absurdalny argument rodem z Trybuny Ludu w stanie wojennym... Jerzy Urban i jego koce dla bezdomnych się kłaniają...

Zapytaj pierwszego lepszego Polaka czy chciałby, aby w Polsce panował taki "niepowszechny" dobrobyt jak w USA...
              • maria421 Re: "Genialne technologie" i "globalne marki" 19.06.15, 10:38
                Sa panstwa ktore swoj dobrobyt tworza na zasobach bogactw naturalnych, sa panstwa ktore go tworza na genialnych technologiach i/lub globalnych markach, sa panstwa ktore go tworza na turystyce lub zywnosci, a sa tez panstwa ktore go tworza na .... podrobkach :) Wiekszosc panstw tworzy go na mieszance tych czynnikow.

Sprawdz jaki % PKB przysparza Wlochom sektor mody. Jak wiesz, tam zadnych "genialnych technologii" nie potrzeba, tam sie liczy sie kreatywnosc , zmysl artystyczny , jakosc, i tak powstaje "globalna marka"...

W czasie ostatniego kryzysu swiatowego Polska miala calkiem dobry wzrost ekonomiczny. Lepszy niz panstwa znane z "genialnych technologii" i "globalnych marek".

Z czego to sie bralo?

Autor "sieczki z jadem" takich pytan sobie nie zadaje, bo to zreszta nie jest jego zadanie. Jego zadaniem jest wlasnie tworzenie "sieczki z jadem".

• maria421 Polski eksport 19.06.15, 12:24
                  finanse.wnp.pl/nadwyzka-w-handlu-zagranicznym-wyniosla-8-7-mld-zl,252049_1_0_0.html
                  O tym "WPolityce" pisza?
                  • jurasberlinczyk49 Re: Polski eksport 19.06.15, 13:11
                    maria421 napisała:

> finanse.wnp.pl/nadwyzka-w-handlu-zagranicznym-wyniosla-8-7-mld-zl,252049_1_0_0.html
                    > O tym "WPolityce" pisza?

Na pewno nie masz o tym pojęcia, ale obok "wpolityce.pl" mamy jeszcze "wgospodarce.pl". i to tam o takich rzeczych piszą. Informacja jest świeża, więc być może coś tam się jeszcze ukaże, chociaż aż tak za bardzo tego portalu nie śledzę. W każdym razie w zeszłym roku pisali.

I bardzo dobrze, że jest ta nadwyżka! Widać, że tak długo jak PO zajmuje się samą sobą, gorączkowym zwalczyniem opozycji, związkami partnerskimi, in vitro podobnymi rzeczami, tak długo rozwój gospodarki jednak postępuje.

Pamiętasz jeszcze "Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie" ?

Teraz to już spadam.

Ciao!

;-)
                    • maria421 Re: Polski eksport 19.06.15, 14:06
                      Juras, widzisz ze to sie da osiagnac bez "globalnych marek" i "genialnej technologii" ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka