05.01.16, 10:49
Znalazlam na FB list Kijowskiego ktory tu wklejam :

Szanowni Państwo!

"Po moim wczorajszym wpisie wywiązała się długa dyskusja. Na bieżąco starałem się przez pewien czas odpowiadać, ale w końcu musiałem się zająć innymi sprawami. Jest jednak jedno pytanie, na które chciałbym teraz odpowiedzieć. Być może odpowiadając na wszystkie inne pytania przy okazji.

Pytanie brzmi "Mateusz. Napisz po ludzku o co Ci chodzi." Zadał je Ziemowit Glinka.

Pozwolę sobie zatem napisać po ludzku. Mam nadzieję, że jeszcze umiem.

1. Jestem dumny z Polski. Takiej, jaka jest. Chcę bronić porządku prawnego. Chcę bronić Konstytucji. Chcę bronić osiągnięć ostatnich 26 lat. Nie chcę IV ani V RP. Nie chcę rewolucji ani radykalizacji. Chcę działania w ramach prawa, z poszanowaniem dobrego obyczaju i praw wszystkich uczestników debaty.

2. Komitet Obrony Demokracji, dopóki w nim będę, nie stanie się partią polityczną i nie będzie brał udziału w walce o władzę. Nie będzie wystawiał żadnych list w żadnych wyborach. Nie będzie też wchodził w żadne zależności z partiami politycznymi. Będzie wyłącznie ruchem społecznym patrzącym każdej władzy na ręce, prowadzącym szeroką akcję edukacyjną, aktywnie uczestniczącym w bieżącej debacie politycznej, nie zajmującym stanowiska w kwestiach właściwych dla partii politycznych i opisywanych w programach partyjnych.

3. Jestem oburzony zakusami polityków zmierzającymi do zawłaszczenia bądź podporządkowania sobie energii społecznej, jaką wyzwolił KOD. Nie zgadzam się na takie działania z ich strony i będę bronił KOD przed podporządkowaniem jakiejkolwiek partii, chociażby tylko w deklaracjach czy wyobrażeniach nielicznych. Liczę, że politycy zrozumieją, że ta energia, ten zapał i zaangażowanie nie są na sprzedaż, a gdyby zostały zawłaszczone, stracą swoją moc.

4. Tempus fugit. Czas płynie. Każde wydarzenie zmienia rzeczywistość. Nie da się niczego, co się wydarzyło, odwołać. Nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki. Nie da się cofnąć czasu. Jeżeli chcemy przywrócić stan sprzed zmian, nie możemy zmian odwołać. Funkcja "Cofnij" (Undo) działa tylko w programach komputerowych. Powrót do stanu historycznego jest możliwy tylko czasami i to tylko poprzez działania znacznie bardziej skomplikowane, niż kilka kroków w tył.

5. Wydarzenia, które zmieniają rzeczywistość pozwalają nam również lepiej tę rzeczywistość poznać. Dopóki nie zostaniemy okradzeni (chociażby z wolności), nie wiemy, jaką metodą mogłoby się to odbyć. Po fakcie zazwyczaj wiemy i możemy się zabezpieczać przed powtórką. Kiedy chcemy przywrócić spokój i porządek w domu po włamaniu, uwzględniamy doświadczenia i wprowadzamy nowe mechanizmy zabezpieczenia.

6. Jeżeli chcemy żyć znowu w demokratycznym państwie prawa, pod rządami Konstytucji, ze sprawnym Trybunałem Konstytucyjnym, z wolnymi mediami, z korpusem służby cywilnej, z szanującymi wolność oraz prawa człowieka i obywatela służbami porządkowymi, ze skuteczną i rzetelną ochroną środowiska naturalnego, z szacunkiem dla mniejszości i z odpowiedzialnością większości... jeżeli chcemy żyć w nowoczesnym, cywilizowanym i demokratycznym państwie, musimy się wziąć do ciężkiej pracy. Wskazywanie winnych czy krzyczenie "pobite szklanki" nic tu nie pomoże. Nie ma powrotu. Jest długa droga do przodu."
-------------------------

Popieram!
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: KOD 05.01.16, 11:25
      maria421 napisała:

> Popieram!

nie popieram, bo w wykonaniu tego pana jest to pustosłowie. Niech się martwi o wolność swoich dzieci i zacznie alimenty płacić..... niech przestanie robić uniki i udawać bezrobotnego na utrzymaniu kobiety.

> 4. Tempus fugit. Czas płynie.

a do tego niewykształcony. Tempus fugit znaczy: czas ucieka.

Ten pan chce utrzymać status quo. Żadnych zmian, to co jest - jest dobre. A ja się pytam - czy dla wszystkich? Skoro tak się martwi o szacunek dla mniejszości, to może pomyśli o tej większości która trwa w sytuacji beznadziei....
      • maria421 Re: KOD 05.01.16, 11:34
        Azerko, ja popieram TRESC!

Tobie tresc przeslania sylwetka tego ktory ja glosi, ale sprobuj spojrzec na sama TRESC tak, jakbys nie wiedziala kto ja glosi.

Ten pan chce utrzymac status quo podsawowych struktur demokratycznych panstwa.
        • a000000 Re: KOD 05.01.16, 11:52
          maria421 napisała:

> Ten pan chce utrzymac status quo podsawowych struktur demokratycznych panstwa.

i wielkim nieszczęściem dla mojego kraju jest fakt, że strona przeciwna również.
          • maria421 Re: KOD 05.01.16, 11:55
            a000000 napisała:

> maria421 napisała:
            >
            > > Ten pan chce utrzymac status quo podsawowych struktur demokratycznych pan
            > stwa.
            >
            > i wielkim nieszczęściem dla mojego kraju jest fakt, że strona przeciwna również

Azerko, a co Ci sie wlasciwie w obecnych strukturach demokratycznych panstwa nie podoba?
            • a000000 Re: KOD 06.01.16, 17:04
              maria421 napisała:

> Azerko, a co Ci sie wlasciwie w obecnych strukturach demokratycznych panstwa ni
              > e podoba?

mnie? a czy ja mówię, że coś mi się w strukturach nie podoba?
              O to pytaj tych, co to manifestują na ulicach przeciwko aktualnym FASZYSTOWSKIM rządom.
              • jureek Re: KOD 06.01.16, 17:32
                a000000 napisała:

> mnie? a czy ja mówię, że coś mi się w strukturach nie podoba?
                > O to pytaj tych, co to manifestują na ulicach przeciwko aktualnym FASZYSTOWSKIM
                > rządom.

Przecież oni demonstrują za zachowaniem obecnych struktur państwa z trójpodziałem władzy, z mediami nie podlegającymi bezpośrednio politykom itd., a Ty radzisz, żeby ich pytać, co im się w tych strukturach nie podoba? Przecież to nielogiczne. Oni demonstrują przeciw aktualnym rządom, które chcą te struktury zmienić. Ty zdaje się popierasz te rządy, więc Maria dobrze zaadresowała pytanie.
              • maria421 Re: KOD 06.01.16, 18:42
                a000000 napisała:

> maria421 napisała:
                >
                >
                > > Azerko, a co Ci sie wlasciwie w obecnych strukturach demokratycznych pans
                > twa ni
                > > e podoba?
                >
                > mnie? a czy ja mówię, że coś mi się w strukturach nie podoba?
                > O to pytaj tych, co to manifestują na ulicach przeciwko aktualnym FASZYSTOWSKIM
                > rządom.

Azerko, tak to jest ze jak sie czasem po uplywie jednego dnia wchodzi na forum, to sie nie pamieta co sie wczoraj pisalo, wiec przypomne :

Ja : Ten pan chce utrzymac status quo podsawowych struktur demokratycznych panstwa.

Ty :i wielkim nieszczęściem dla mojego kraju jest fakt, że strona przeciwna również.

Z tego mozna zrozumiec ze chcesz zmienic status quo, wiec pytam co Ci sie w obecnych strukturach demokratycznych panstwa nie podoba.
                • a000000 Re: KOD 06.01.16, 20:20
                  maria421 napisała:

> Z tego mozna zrozumiec ze chcesz zmienic status quo, wiec pytam co Ci sie w obe
                  > cnych strukturach demokratycznych panstwa nie podoba.

chyba coś poplątałam. Chodzi o to, że obie wzajemnie zwalczające się strony walczą o to samo, czyli o demokrację.

KOD twierdzi, że nowe rządy łamią prawo, nowy rząd twierdzi, że poprzednie łamały prawo...
                  Jedni i drudzy walczą o praworządność i szanowanie konstytucji.
                  A zwykły obywatel głupieje.

Jak dotąd bardzo wyraźnie prawo złamał poprzedni sejm wybierając sobie na zapas sędziów... choć i tak łaskawcy wielcy, bo mogli wybrać i następny rząd na sto lat....
                  W działaniu nowych rządów łamania prawa nie widzę, czekam jeszcze na ocenę uchwał, ale przez sąd najwyższy, nie TK który ustawowo nie ma prawa do oceny, gdyż Konstytucja to norma prawna a uchwała nie jest normą prawną, więc nie można tego porównać.
                  TK już prawo złamał (no, może naruszył), bo się wypowiedział na temat uchwały na mocy której poprzedni sejm wybrał sędziów.
                  Ocena prawna uchwał (ale rzetelna, nie polityczna!!!) zmieni wiele.

Obecny sejm jest oskarżany o łamanie dobrych obyczajów. A ja pytam: KTÓRYCH? Tych, których przez ostatnie 8 lat w sejmie nie było? Poprzednia koalicja w ogóle się nie liczyła z opozycją - teraz mają oddane to co sami proponowali oponentom.

Ale skoro już pytanie padło co do struktur, to trójpodział pozostawiam. Zmieniam tylko przekonanie sędziów, że są Bogami. No i dokładniej określam położenie Prezydenta. Podoba mi się układ z USA. Układ niemiecki mi się nie podoba - prezydent - marionetka do uśmiechania się nie jest potrzebny.
                  Obecna konstytucja powoduje konflikt - w części władzy wykonawczej są dwa ośrodki: premier - prezydent. I niedokładnie określone kompetencje. Ta konstytucja jest dobra, gdy jeden z ośrodków jest mało ambitny.... ale gdy obydwaj to ludzie o wielkich aspiracjach - państwo ma problem.
                  • maria421 Re: KOD 06.01.16, 20:32
                    Zdarza sie , Azerko, ze czlowiek w natloku roznych postow moze cos pokrecic :-)

Tak, poprzedni Sejm bezprawnie wybral dwoch sedziow i to nalezalo naprawic zgodnie z wszelkimi przepisami prawa.

Czyli- Duda powinien byl odebrac slubowanie od wszystkich (czego nie zrobil), TK powinien wydac orzeczenie (co zrobil 3 grudnia) , nowy Sejm powinien sie wstrzymac z wyborem sedziow TK do orzeczenia TK ( o co TK Sejm prosil), wtedy dwoch bezprawnie wybranych w pazdzierniku sedziow straciloby stanowiska, na ich miejsca Sejm wybralby 2 nowych sedziow, od ktorych prezydent przyjalby slubowanie.

Byloby prosto i zgodnie z prawem.

I nie byloby zadnego kryzysu konstytucyjnego.

Ale ze PiS postanowil naprawic jedno bezprawie innym bezprawiem to wyszlo to co wyszlo.

Sedziowie nie sa bogami, sa ludzmi, ale musza pozostac niezalezni. I w kazdej hierarchi musi byc jakis pulap od ktorego nie ma odwrotu, choc sie czlowiek z tym nie zgadza.

Co do roli prezydenta w Polsce- mozna by to zmienic zmieniajac konstytucje, i jezeli znajdzie sie odpowiednia wiekszosc, to czemu nie.
                    • a000000 Re: KOD 06.01.16, 20:58
                      maria421 napisała:

> Zdarza sie , Azerko, ze czlowiek w natloku roznych postow moze cos pokrecic :-)

oj może może ... zwłaszcza że nikt nie jest doskonały...
                      >
                      > Tak, poprzedni Sejm bezprawnie wybral dwoch sedziow i to nalezalo naprawic zgod
                      > nie z wszelkimi przepisami prawa.

owszem, należało. Ja bym to tak widziała: dwóch czerwcowych i trzech zaprzysiężonych grudniowych podają się do dymisji.
                      Wówczas bym uwierzyła, że sędziowie są godni swego wysokiego położenia konstytucyjnego.
                      Mają prawo orzekać w ważnych sprawach, gdyż zależy im na Polsce.
                      A tak mam prawo wątpić w ich niezależność, skoro POLITYCZNIE trzymają się koryta, czym przeciągają spór, który może sęi bardzo źle skończyć. Dla obywateli.
                      • maria421 Re: KOD 07.01.16, 09:34
                        a000000 napisała:

> owszem, należało. Ja bym to tak widziała: dwóch czerwcowych i trzech zaprzysięż
                        > onych grudniowych podają się do dymisji.

Od "pazdziernikowych" (czyli wybranych przez Sejm starej kadencji) Duda nigdy nie odebral slubowania, wiec jak moga podac sie do dymisji?
                        Ale trzech "listopadowych" (wybranych przez Sejm obecnej kadencji) , od ktorych Duda odebral slubowanie, jak najbardziej by moglo podac sie do dymisji.

> Wówczas bym uwierzyła, że sędziowie są godni swego wysokiego położenia konstytu
                        > cyjnego.

Apeluj to tych trzech wybranych w listopadzie.

> Mają prawo orzekać w ważnych sprawach, gdyż zależy im na Polsce.
                        > A tak mam prawo wątpić w ich niezależność, skoro POLITYCZNIE trzymają się koryt
                        > a, czym przeciągają spór, który może sęi bardzo źle skończyć. Dla obywateli.

Jezeli ktos z sedziow TK "trzyma sie koryta", to tych 3 "listopadowych".
                        • a000000 Re: KOD 07.01.16, 10:22
                          maria421 napisała:

Duda nigdy n
                          > ie odebral slubowania, wiec jak moga podac sie do dymisji?

zgodnie z prawem są sędziami TK bez prawa do orzekania. Ponoć są nawet na liście płac.
                          • maria421 Re: KOD 07.01.16, 10:42
                            a000000 napisała:

> maria421 napisała:
                            >
                            > Duda nigdy n
                            > > ie odebral slubowania, wiec jak moga podac sie do dymisji?
                            >
                            > zgodnie z prawem są sędziami TK bez prawa do orzekania. Ponoć są nawet na liści
                            > e płac.

Kto? Sitek i Sokala?
                            • a000000 Re: KOD 07.01.16, 10:46
                              maria421 napisała:

> Kto? Sitek i Sokala?

nie znam nazwisk. Słyszałam w TV jak dziennikarz mówił, że ci panowie wybrani przez PO są na liście płac i urzędują. Tylko nie orzekają.
                              • maria421 Re: KOD 07.01.16, 14:40
                                a000000 napisała:

> nie znam nazwisk. Słyszałam w TV jak dziennikarz mówił, że ci panowie wybrani p
                                > rzez PO są na liście płac i urzędują. Tylko nie orzekają.

Wikiedia podaje nazwiska sedziow "pazdziernikowych"

1.prof. Roman Hauser oczekuje na złożenie ślubowania; 3 grudnia 2015 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o TK, na mocy których nastąpił jego wybór na sędziego TK, są zgodne z odpowiednimi przepisami Konstytucji RP, a Prezydent jest obowiązany do niezwłocznego przyjęcia ślubowania

2.dr hab. Krzysztof Ślebzak oczekuje na złożenie ślubowania; 3 grudnia 2015 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o TK, na mocy których nastąpił jego wybór na sędziego TK, są zgodne z odpowiednimi przepisami Konstytucji RP, a Prezydent jest obowiązany do niezwłocznego przyjęcia ślubowania

3.prof. Andrzej Jakubecki oczekuje na złożenie ślubowania; 3 grudnia 2015 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o TK, na mocy których nastąpił jego wybór na sędziego TK, są zgodne z odpowiednimi przepisami Konstytucji RP, a Prezydent jest obowiązany do niezwłocznego przyjęcia ślubowania

4.prof. Bronisław Sitek 3 grudnia 2015 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o TK, na mocy których nastąpił jego wybór na sędziego TK, są niezgodne z odpowiednimi przepisami Konstytucji RP

5.prof. Andrzej Sokala 3 grudnia 2015 Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o TK, na mocy których nastąpił jego wybór na sędziego TK, są niezgodne z odpowiednimi przepisami Konstytucji RP
      • wkkr Wiesz dlaczego moja sistra i mój brat 06.01.16, 22:55
        brali udział w demonstracji antyrządowej?
        Nie dlatego ze jakiś KOD i mamił, nie dlatego że jakiś żyd im zapłacił.
        Dlatego, że PiS rozwala TK - instytucję która ma powstrzymywać urzędników, posłów, senatorów, rząd itd przed łamaniem Konstytucji będącej prawem podstawowym przyjętym przez Naród - SUWERENA w drodze referendum.
        Gdyby PiS zachowywał się tak jak powinna się zachowywać władza demokratyczna to pies z kulawa noga przyszedłby na te demonstracje i żadne dolary, żadnego żyda by nie pomogły!
        ===
        Moja siostra jest radcą prawnym. Nie miała zamiaru mieszać się w żadne rozróby ale dzień przed demonstracją zobaczyła TV panią minister Kempę która odmówiła publikacji wyroku trybunału konstytucyjnego, bo uznała że wyrok tern jest niezgodny z prawe.
        Dla mojej siostry to był szczyt bezczelności. Ona jako prawnik nie mogła przejść obojętnie obok takiej uzurpacji.
        Generalnie dla prawników zachowanie PiS jest szokujące.
        ===
        Tu nie chodzi o tego czy innego pana z takimi czy innymi problemami (przypominam, że w swoim czasie pis też miał w swoim gronie niepłacących alimenciarzy i wtedy ci to nie przeszkadzało).
        Tu chodzi i skandaliczne zachowanie PiS.
        • astra18 Re: Wiesz dlaczego moja sistra i mój brat 07.01.16, 20:10
          wkkr napisał:
          > Moja siostra jest radcą prawnym. Nie miała zamiaru mieszać się w żadne rozróby
          > ale dzień przed demonstracją zobaczyła TV panią minister Kempę która odmówiła p
          > ublikacji wyroku trybunału konstytucyjnego, bo uznała że wyrok tern jest niezgo
          > dny z prawem.

Nie odmówiła tylko wstrzymała.

> Dla mojej siostry to był szczyt bezczelności.

Nie dziwię się, jeśli zrozumiała papkę medialną z tytułu GW o "odmówieniu" publikacji wyroku.

Ona jako prawnik nie mogła przejś
          > ć obojętnie obok takiej uzurpacji.

A niby na czym polegała ta uzurpacja???

> Generalnie dla prawników zachowanie PiS jest szokujące.

No to nie generalizuj.

• wkkr Pieprzyrz 07.01.16, 21:55
            jak potłuczona.
            Pani minister Kempa zgodnie z prawem ma obowiązek publikować orzeczenia TK NIEZWŁOCZNIE.
            Nie ma prawa do jakiejkolwiek zwłoki, odmowy czy, wreszcie WSTRZYMANIA.
            Dla prawnika postępowanie pani minister było niewyobrażanym złamaniem prawa.
            =====
            Nie obrażaj mojej siostry. Dziewczyna skończyła prawo na UW i zrobiła aplikację radcowską.
            Czego jak czego, ale samodzielnego oraz krytycznego myślenia jej odmówić nie można.
            Ona nie działałem pod wpływem redakcyjnych komentarzy, ale tego co pani Kempa sama osobiście powiedziała. Oceniła bardzo negatywnie wypowiedź pani minister i nie kierowała sie komentarzem żadnego eksperta.
            =====
            Uzurpacja polegała na tym, że pani minister postawiła się ponad TK słała się jako to zgrabnie ujęła moja sistra czymś na kształt sadu ostatecznego. Pani minister złamała fundamentalne zasady państwa prawa.
            =====
            Generalizuje wtedy gdy uważam to za stosowne a tobie nic do tego.
            • a000000 Re: Pieprzyrz 07.01.16, 22:35
              wkkr napisał:

> Nie ma prawa do jakiejkolwiek zwłoki, odmowy czy, wreszcie WSTRZYMANIA.

oj tam oj tam... może wstrzymać do wyjaśnienia jakichś zauważonych błędów bo przed publikacją Centrum Legislacji SPRAWDZA każdy dokument. To nie jest zwykła drukarka.

> Uzurpacja polegała na tym, że pani minister postawiła się ponad TK

nieprawda. Pani minister nie powiedziała, że nie wydrukuje - to dopowiedziały media... Pani Kempa powiedziała, że dokument będzie opublikowany po wyjaśnieniu pewnej kwestii.

>Pani minister złamała fundamentalne zasady państwa prawa.

czyli co?
              • jurasberlinczyk49 Re: Pieprzyrz 07.01.16, 23:04
                Wkkr napisał wczoraj:

„Wyborcy PO potrafią myśleć i potrafią krytycznie oceniać (...). Natomiast nie można tego powiedzieć o elektoracie PiS. Tam liczą się emocje (...)“

Po czym, po niecałych 24 godzinach napisał w odpowiedzi do Astry:

“Pieprzysz jak potłuczona”
                “Nie obrażaj mojej siostry“
                “Generalizuje wtedy gdy uważam to za stosowne a tobie nic do tego.”

Wow!!!
                Cóż za zimna krew!
                Jaki BRAK emocji!
                Typowe “analityczne” myślenie platformerskiego, “rozumowego”, “nieleminga” aż z monitora się wylewa!

:-))))))))))

(Zaznaczam, że akurat ja absolutnie nie mam nic przeciwko emocjom w dyskusjach; zbłaźniłbym się jedynie, gdybym się ich z zadartym nosem i z jakimś kretyńskim “poczuciem wyższości” wypierał.)

Przyczyny frustracji rozgoryczonych platformerskich sierściaków, którzy podburzani przez tracących koryta, wyrachowanych warchołów, wychodzą na ulice aby “bronić zagrożonej demokracji”, doskonale wyjaśnił socjolog, dr. Tomasz Żukowski w tym programie. (od mniej więcej 3 minuty nagrania, chociaż całe jest warte przesłuchania).

Trudno oprzeć się wrażeniu, że pan dr. Żukowski trafił idealne w dziesiątkę!

:-)))))))
                • jurasberlinczyk49 Ach, uszły mi jeszcze o niebo lepsze, 07.01.16, 23:19
                  zupełnie pozbawione „emocji“, „analityczne“ perełki platfusiego „nieleminga“ Wkkr z postu do Lepiana:

„Pierdolisz. Ty naprawdę pierdolisz zupełnie bez sensu.“
                  „Chcesz dać upust swoim frustracjom? Idź do knajpy i się nachlaj a nam oszczędź swoich kretyńskich wynurzeń.”

“Wyborcy PO potrafią myśleć (…)”

Uuuuu! Ha, ha, ha, ha!!!!!

Uuuuu! Ha, ha, ha, ha!!!!!
                  • jurasberlinczyk49 BTW. 07.01.16, 23:36
                    Ciekawe co by się stało, gdybym ja kiedyś tak „rozumowo“ i „bezemocjonalnie“ odpisał na którąś z zaczepek Marii?

Wyleciałbym z forum? Maria napisałaby do papieża Franciszka (z wiadomością do arcybiskupa Berlina) wniosek o moją ekskomunikę? Wytoczyła mi sprawę sądową?

A trzeba dodać, że Lepian odpowiadał Jureekowi, a nie „pozbawionemu emocji“, „analitycznemu“ platformersowi Wkkr, który swoją rynsztokową wiąchę wrzucił, ot, tak sobie przy okazji...

:-))))))))
            • maria421 @Wkkr 08.01.16, 08:57
              Jak wiesz cenie sobie Twoje wpisy, ale bardzo prosze zebys nie uzywal zwrotow "Pieprzysz" i tym podobnych wobec rozmowcow.
              • jurasberlinczyk49 Zabawię się w “Pana Majstra”, 08.01.16, 10:43
                żeby trochę ponabijać się z naszej szanownej Adminki:

“Bardzo dobrze, Wkkr, bardzo dobrze! Tylko, Wkkr, jak używasz takich wzrotów jak “pieprzysz” itd. to używaj bardziej inteligentnych wyrażeń, np. “pierdolisz zupełnie bez sensu” czy “idź się nachlaj!” Bardziej inteligentnie, rozumiesz Wkkr? Ale poza tym bardzo dobrze, Wkkr, bardzo dobrze! Pokaż tym pisiorom jak zachowują się myślące, bezemocjonalne, inteligentne, platformerskie “nielemingi”!”

:-))))))))))))))))))))))

maria421 napisała:

> Jak wiesz cenie sobie Twoje wpisy, ale bardzo prosze zebys nie uzywal zwrotow "
                > Pieprzysz" i tym podobnych wobec rozmowcow.
                • maria421 Re: Zabawię się w “Pana Majstra”, 08.01.16, 11:33
                  Juras, jak znajdziesz chwilke czasu miedzy nabijaniem sie, wklejaniem artykulow ulubionych Twoich autorow lub laniem propagandowej wody, to moze odpowiesz na moje wczorajsze pytanie tu postawione? :

forum.gazeta.pl/forum/w,103528,160042125,160047511,Re_8222_Straszne_rzeczy_8220_.html
                  • jurasberlinczyk49 Re: Zabawię się w “Pana Majstra”, 08.01.16, 11:56
                    maria421 napisała:

> Juras, jak znajdziesz chwilke czasu miedzy nabijaniem sie, wklejaniem artykulow
                    > ulubionych Twoich autorow lub laniem propagandowej wody, to moze odpowiesz na
                    > moje wczorajsze pytanie tu postawione? :
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/w,103528,160042125,160047511,Re_8222_Straszne_rzeczy_8220_.html

Kotku, ile razy mam Ci powtarzać, że na mnie te Twoje wezwania “linki proszę!”, “konkrety proszę!” NIE DZIAŁAJĄ? Jesteś na tyle inteligentnym “nielemingiem”, że z cała pewnością “dokopiesz się” sama do przykladów potwierdzających moje uwagi. Oczywiście, tylko wtedy, gdy podejdziesz do moich twierdzeń bez “nielemingowego” uprzedzenia. W przeciwnym przypadku, choćby J. Kaczyński odkrył uniwersalne lekarstwo na raka, albo przez rozumne rządy jego partii w ciągu roku podwoiły się zarobki Polaków, Ty i tak będziesz miała do niego – podobnie zresztą jak do Macierewicza i innych – “awersję”.

A na przerzucanie się argumentami rodem z piaskownicy nie mam ani ochoty, ani czasu.

Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że ze spokojem, bez urażonej dumy i poczucia zawodu z powodu bycia w obozie przegranych, mogę sobie właściwie zrelaksowany czekać na efekty nowej ekipy BEZ forumowego udowadniania, że nie są to wielbłądy. Tobie pozostaje złość i “ciskanie się” przy każdej okazji. T

Takie życie – jak powiadają slimaki we francuskich restauracjach…

:-))))

• maria421 Re: Zabawię się w “Pana Majstra”, 08.01.16, 12:14
                      OK, Juras, przyjmuje do wiadomosci ze sam nie jestes w stanie poprzec Twoich wlasnych twierdzen zadnymi konkretami.

Dlatego pozostaja one dla mnie tym czym sa- propagandowym wodolejstwem bez zadnego pokrycia.
            • astra18 Re: Pieprzyrz 08.01.16, 16:47
              wkkr napisał:

> jak potłuczona.
              > Pani minister Kempa zgodnie z prawem ma obowiązek publikować orzeczenia TK NIEZ
              > WŁOCZNIE.

A gdzie pan znalazł słówko "niezwłocznie"?

> Nie ma prawa do jakiejkolwiek zwłoki, odmowy czy, wreszcie WSTRZYMANIA.

A niby dlaczego nie miała prawa do WSTRZYMANIA? Nareszcie napisałeś coś co było zgodne z faktami.

> Dla prawnika postępowanie pani minister było niewyobrażanym złamaniem prawa.

Zależy którego.
              > =====
              > Nie obrażaj mojej siostry. Dziewczyna skończyła prawo na UW i zrobiła aplikację
              > radcowską.

Przepraszam bardzo - napisałeś że Twoja siostra była zbulwersowana ODMOWĄ publikacji wyroku, czym co nie miało w ogóle miejsca, natomiast na stronach GW owszem, wobec powyższego uznałam że kierowała sie w swoim buncie publikacją tej gazety.

> Czego jak czego, ale samodzielnego oraz krytycznego myślenia jej odmówić nie mo
              > żna.
              > Ona nie działałem pod wpływem redakcyjnych komentarzy, ale tego co pani Kempa s
              > ama osobiście powiedziała. Oceniła bardzo negatywnie wypowiedź pani minister i
              > nie kierowała sie komentarzem żadnego eksperta.

Skoro widziała i słyszała wypowiedź Kempy to nie wiem na jakiej podstawie oceniła tę wypowiedź jako ODMOWĘ.
              > =====
              > Uzurpacja polegała na tym, że pani minister postawiła się ponad TK słała się ja
              > ko to zgrabnie ujęła moja sistra czymś na kształt sadu ostatecznego. Pani minis
              > ter złamała fundamentalne zasady państwa prawa.

Dobra, dobra, jeszcze nie ma takiego prawa aby nie można napisać prośby o wyjaśnienie.
              > =====
              > Generalizuje wtedy gdy uważam to za stosowne a tobie nic do tego.

A wlasnie że do tego mam bo wypowiedasz się tak jakby wszyscy prawnicy w Polsce mieli takie zdanie, na co nie masz żadnego dowodu.
    • lepian4 Re: KOD 05.01.16, 11:56
      Wzruszylem sie! Kurna, to zdarza mi sie coraz rzadziej.

Zwlaszcza ten fragment powalil mnie na kolana:"Jeżeli chcemy żyć znowu w demokratycznym państwie prawa, pod rządami Konstytucji, ze sprawnym Trybunałem Konstytucyjnym, z wolnymi mediami, z korpusem służby cywilnej, z .."

Nie istnieja rzady Konstytucji, podbnie jak od lat nie ma od lat w Polsce sprawnie funkcjonujacego i apolitycznego Trybunalu Konstytucyjnego. Zamiast tego mielismy kolesi partyjnych na szcycie wladzy, dla ktorej TK sluzyl za partnera w kwestiach ideologicznych. Zupenie nieprzypadkowo TK nie zajmowal sie swoimi uprawnieniami, tylko sluzyl doradczo lemingom z PO. To wszystko odbylo sie bez rozglosu i sfinansowane zostalo z podatkow uczciwych obywateli. Gdy ta banda dzis pierniczy, ze chca sie wziac do "ciezkiej pracy", dostaje dreszczy! Mniejsza o to, warto sie jednak dowiedziec, dlaczego dzis opozycyjni nieudacznicy chca wziac sie do pracy, skoro wczesniej tylko sie obijali? Zgodnie z demokratycznymi normami powinni sie zajqac tym zupelnie inni. To czego chca oni bronic? Koryta?
      • maria421 Re: KOD 05.01.16, 12:34
        lepian4 napisał:

> Nie istnieja rzady Konstytucji,

"Rzady konstytucji" = rzadzenie zgodne z konstytucja, poddane konstytucji.

podbnie jak od lat nie ma od lat w Polsce spraw
        > nie funkcjonujacego i apolitycznego Trybunalu Konstytucyjnego. Zamiast tego mie
        > lismy kolesi partyjnych na szcycie wladzy, dla ktorej TK sluzyl za partnera w k
        > westiach ideologicznych. Zupenie nieprzypadkowo TK nie zajmowal sie swoimi upra
        > wnieniami, tylko sluzyl doradczo lemingom z PO. To wszystko odbylo sie bez rozg
        > losu i sfinansowane zostalo z podatkow uczciwych obywateli. Gdy ta banda dzis
        > pierniczy, ze chca sie wziac do "ciezkiej pracy", dostaje dreszczy! Mniejsza o
        > to, warto sie jednak dowiedziec, dlaczego dzis opozycyjni nieudacznicy chca wz
        > iac sie do pracy, skoro wczesniej tylko sie obijali? Zgodnie z demokratycznymi
        > normami powinni sie zajqac tym zupelnie inni. To czego chca oni bronic? Koryta?

Lepian, skoro od lat nie ma w polsce apolitycznego TK, to gdzie byles przez te lata Ty i wszyscy inni? Dlaczego wczesniej to nie bylo zauwazane a nagle teraz stalo sie problemem?
        • jureek Re: KOD 05.01.16, 12:40
          maria421 napisała:

> Lepian, skoro od lat nie ma w polsce apolitycznego TK, to gdzie byles przez te
          > lata Ty i wszyscy inni? Dlaczego wczesniej to nie bylo zauwazane a nagle teraz
          > stalo sie problemem?

Wcześniej to ci sami, którzy teraz psy na nim wieszają zupełnie inaczej o nim pisali:
          wpolityce.pl/kosciol/230973-kardynal-nycz-odznaczyl-profesora-rzeplinskiego-w-dowod-uznania-dla-zaangazowania-w-prace-na-rzecz-kosciola
          • maria421 Re: KOD 05.01.16, 12:57
            jureek napisał:

> Wcześniej to ci sami, którzy teraz psy na nim wieszają zupełnie inaczej o nim p
            > isali:
            > wpolityce.pl/kosciol/230973-kardynal-nycz-odznaczyl-profesora-rzeplinskiego-w-dowod-uznania-dla-zaangazowania-w-prace-na-rzecz-kosciola

I to zaledwie rok temu...

Dzieki za ten link.
        • lepian4 Re: KOD 05.01.16, 13:02
          Marycha, jak to gdzie bylem? Uczciwie bracowalem na tych zasranych neostalinowcow, ktorzy dzis tak namietnie bronia demokracji!
          Obrzydliwe sa te twoje uwagi!
          • maria421 Re: KOD 05.01.16, 13:03
            lepian4 napisał:

> Marycha, jak to gdzie bylem? Uczciwie bracowalem na tych zasranych neostalinowc
            > ow, ktorzy dzis tak namietnie bronia demokracji!
            > Obrzydliwe sa te twoje uwagi!

Ty w Polsce byles??? W Polsce pracowales??? I nie demonstrowales???
            • lepian4 Re: KOD 05.01.16, 14:52
              Nie wiem gdzie ty sie uchowalas, ale mam taka prace, ze pracuje w Niemczech, Polsce, Holandii i Austrii. Dzis to juz jest malo nadzwyczajne. Wiekszym fenomenem jest home office Jureeki, ktory zamiast pracowac wykrywa niesprawiedliwosci spoleczne zwlaszcza posrod cyklistow i polskich turystow manifestujacych swa narodowa glupote glosna modlitwa w czeskich swiatyniach. Ale to ciebie jakos nie podnieca.

Zreszta i tak jest to bez znaczenia, bo zlodzieje z Bruseli przepierdziela wiekszosc naszych podatkow na calym swiecie.
              • maria421 Re: KOD 05.01.16, 15:37
                Pracujesz w 4 krajach i we wszystkich tylko na tych paskudnych darmozjadow z TK ?:-)

Od tego w jaki sposob inni na chleb zarabiaja sie odczep.
                • lepian4 Re: KOD 06.01.16, 13:25
                  Marycha, jestes potwornie opryskliwa i siejesz dyletantyzm. Stawiasz sie radosnie w szergu obroncow kumoterskiej demokracji, a masz probelmy ze zrozumieniem podstaw panstwowych struktur. Odnosze tez wrazenie, ze na systemie podatkowym znasz sie dokladnie tak samo, jak na kumoterskiej demokracji. Nie ma sensu kontynuowac tego aspektu Zwlaszcza w tej Arabsko Lewackiej Unii Europejskiej. Jak juz wspomnialas, z braku czasu nie demonstruje bezmyslnie na ulicach, wiec nie mam prawa glosu. Ot, jak latwo innych uszczesliwic
                  • maria421 Re: KOD 06.01.16, 13:34
                    lepian4 napisał:

> Marycha, jestes potwornie opryskliwa i siejesz dyletantyzm. Stawiasz sie radosn
                    > ie w szergu obroncow kumoterskiej demokracji, a masz probelmy ze zrozumieniem p
                    > odstaw panstwowych struktur. Odnosze tez wrazenie, ze na systemie podatkowym zn
                    > asz sie dokladnie tak samo, jak na kumoterskiej demokracji. Nie ma sensu kontyn
                    > uowac tego aspektu Zwlaszcza w tej Arabsko Lewackiej Unii Europejskiej. Jak juz
                    > wspomnialas, z braku czasu nie demonstruje bezmyslnie na ulicach, wiec nie mam
                    > prawa glosu. Ot, jak latwo innych uszczesliwic

Lepian, Ty sie inaczej do mnie nie zwracasz jak per "Marycha", ale to ja jestem opryskliwa :-)

Nie, na systemie podatkowym sie nie znam, ani na polskim ani na niemieckim. Ale na podsatwach demokracji owszem, bo to to nalezy do "Allgemeinbildung" przeciez.
      • jureek Re: KOD 05.01.16, 12:39
        lepian4 napisał:

> Nie istnieja rzady Konstytucji, podbnie jak od lat nie ma od lat w Polsce spraw
        > nie funkcjonujacego i apolitycznego Trybunalu Konstytucyjnego. Zamiast tego mie
        > lismy kolesi partyjnych na szcycie wladzy, dla ktorej TK sluzyl za partnera w k
        > westiach ideologicznych.

Tak popierał tych kolesi partyjnych, że zakwestionował im wiele ustaw. No i pewnie za popieranie rządzących przewodniczący TK został odznaczony Papieskim Krzyżem Pro Ecclesia et Pontifice. Ty chyba o jakimś matriksie piszesz.

> Zupenie nieprzypadkowo TK nie zajmowal sie swoimi upra
        > wnieniami, tylko sluzyl doradczo lemingom z PO. To wszystko odbylo sie bez rozg
        > losu i sfinansowane zostalo z podatkow uczciwych obywateli.

Tutaj można przeczytać, jak ulubiony portal Astry opisywał tę działalność przewodniczącego TK:
        wpolityce.pl/kosciol/230973-kardynal-nycz-odznaczyl-profesora-rzeplinskiego-w-dowod-uznania-dla-zaangazowania-w-prace-na-rzecz-kosciola
        > Gdy ta banda dzis
        > pierniczy, ze chca sie wziac do "ciezkiej pracy", dostaje dreszczy! Mniejsza o
        > to, warto sie jednak dowiedziec, dlaczego dzis opozycyjni nieudacznicy chca wz
        > iac sie do pracy, skoro wczesniej tylko sie obijali?

Czy KOD wcześniej rządził?
        • lepian4 Re: KOD 05.01.16, 13:08
          CZY KOD wczesniej rzadzil?

Przytocze Maryche:"Rzady konstytucji" = rzadzenie zgodne z konstytucja, poddane konstytucji."
          Kumoterska demokracja wczesniejszego rzadu miala wielu dostojnikow, ktorzy dzis namietnie bronia porzadku spolecznego przynoszacego jedynie im korzysci. Zatem rzady KOD- u to zgodnie z logika Marychy rzadzenie z namaszczenia marksistowskich liberalow na niby, podobne do rzadzenia. Ja nie widze tutaj wiekszych sprzecznosci
          • wkkr Re: KOD 06.01.16, 22:44
            lepian4 napisał:

> CZY KOD wczesniej rzadzil?
            >
            > Przytocze Maryche:"Rzady konstytucji" = rzadzenie zgodne z konstytucja, poddane
            > konstytucji."
            > Kumoterska demokracja wczesniejszego rzadu miala wielu dostojnikow, ktorzy dzis
            > namietnie bronia porzadku spolecznego przynoszacego jedynie im korzysci. Zate
            > m rzady KOD- u to zgodnie z logika Marychy rzadzenie z namaszczenia marksistows
            > kich liberalow na niby, podobne do rzadzenia. Ja nie widze tutaj wiekszych sprz
            > ecznosci
            ==============
            Pierdolisz. Ty naprawdę pierdolisz zupełnie bez sensu. O co ci chodzi? Ten teks jest kompletnie oderwany od pozostałych postów w tym wątku. Poza tym sam w sobie jest kompletnie niezrozumiały.
            Chcesz dać upust swoim frustracjom? Idź do knajpy i się nachlaj a nam oszczędź swoich kretyńskich wynurzeń.
      • wkkr co do lemiongów 06.01.16, 22:39
        wqrwia mnie to przypisywanie wyborcom PO bezrozumnego popierania partii.
        Gdyby tak było, PO wciąż pozostawało by u władzy.
        Wyborcy PO potrafią myśleć i potrafią krytycznie oceniać działania partii. Nie przywiązują się bezmyślnie do osób, haseł, etykiet.
        Natomiast nie można tego powiedzieć o elektoracie PiS.
        Tam liczą się emocje, osoby, hasła, myślenie w ogóle nie występuje.
        Jest za to bezkrytyczne łykanie wszelki bzdur jakie powiedzą przywódcy partyjni.
        Nawet sprzeczności w jednej wypowiedzi nie są w stanie wyprowadzić wyborców PiS z równowagi.
        Osobna kategoria wyborców PiS, to tacy którzy glosują tak jak im ksiądz każe.
        Dlatego jeśli już szukać lemingów, to wśród wyborców PiS.
        • maria421 Re: co do lemiongów 07.01.16, 09:37
          wkkr napisał:

> Natomiast nie można tego powiedzieć o elektoracie PiS.
          > Tam liczą się emocje, osoby, hasła, myślenie w ogóle nie występuje.
          > Jest za to bezkrytyczne łykanie wszelki bzdur jakie powiedzą przywódcy partyjni
          > .
          > Nawet sprzeczności w jednej wypowiedzi nie są w stanie wyprowadzić wyborców PiS
          > z równowagi.
          > Osobna kategoria wyborców PiS, to tacy którzy glosują tak jak im ksiądz każe.
          > Dlatego jeśli już szukać lemingów, to wśród wyborców PiS.

Zgadza sie.
          • a000000 Re: co do lemiongów 07.01.16, 10:25
            maria421 napisała:

> Zgadza sie.

no i widzisz.... tak właśnie jest podzielony nasz kraj. Dokładnie to samo o sobie i o przeciwniku mówią obie strony. Wystarczy tylko PO zamienić na PiS. Mamy szablon.
            • maria421 Re: co do lemiongów 07.01.16, 10:40
              a000000 napisała:

> no i widzisz.... tak właśnie jest podzielony nasz kraj. Dokładnie to samo o sob
              > ie i o przeciwniku mówią obie strony. Wystarczy tylko PO zamienić na PiS. Mamy
              > szablon.

Niedawno tutaj linkowalam wypowiedz ksiedza ktory twierdzil ze od 1968 roku , od czasow Gomulki, nikt tak nie podzielil Polakow jak Jaroslaw Kaczynski.
              • a000000 Re: co do lemiongów 07.01.16, 10:44
                maria421 napisała:

>nikt tak nie podzielil Polakow jak Jaroslaw Kaczynski.

to nie Kaczyński kraj podzielił. Kraj podzieliła nienawiść do Kaczyńskiego.
                • wkkr Re: co do lemiongów 07.01.16, 13:36
                  a000000 napisała:

> maria421 napisała:
                  >
                  > >nikt tak nie podzielil Polakow jak Jaroslaw Kaczynski.
                  >
                  > to nie Kaczyński kraj podzielił. Kraj podzieliła nienawiść do Kaczyńskiego.
                  ========
                  Bzdurzysz. Kraj dzieli zachowanie ludzi którzy teraz rządzą. Brak szacunku dla prawa, utożsamiania sprawiedliwości z własną racją. Nierespektowanie zasda wspólżycia społecznego.
                  Mowa nienawiści skierowana wobec wszystkich którzy mają inne zdanie niż panprezes. Wyjątkowy infantylizm stosowanych argumentów. Kompletne lekceważenie logiki.
                  Wyjatkowa arogancja i ignorancja. Buta. Utożsamianie siebie z całym narodem.
                  To są grzech główne PiS.
                  ===
                  A to ze kogoś lubie czy nie lubię nie ma żadnego znaczenia w polityce. Ważne by dobrze rzadził.
                  Kopaczowa mnie wkurzała swoim beznadziejnym jestestwem ale do do jej rządów nie mam jakiś specjalnych zastrzeżeń (zachwytów też nie mam).
                  PiS też bym ścierpiał u władzy z jego fobiami gdyby PiS nie zabrał się do rozpieprzania państwa. Nie mam ochoty żyć w kolejnym possowieckim kraju bo właśnie taki model państwa chce zbudować PiS.
                  • a000000 Re: co do lemiongów 07.01.16, 20:56
                    wkkr napisał:

>Kraj dzieli zachowanie ludzi którzy teraz rządzą.

to jest SKUTEK. A kraj jest podzielony od rozpadu Po-PiSu. Czyli już 10 lat.

Nie mam ochoty żyć w kolejnym possowieckim kraju bo właśnie t
                    > aki model państwa chce zbudować PiS.

wybacz moją uwagę, ale za młody jesteś aby wiedzieć co to jest sowiecki model państwa i jak się w nim żyje. Dzisiejsza Polska w niczym nie przypomina tamtych czasów. I się nie zanosi.

Kaczor, owszem, jest socjalistą, ale to co proponuje raczej model szwedzki przypomina. Choć Szwecja nie ma TK.

Brak szacunku dla
                    > prawa, utożsamiania sprawiedliwości z własną racją. Nierespektowanie zasda wspó
                    > lżycia społecznego.

tak można powiedzieć o każdych kolejnych rządach. Moje jest najmojsze.

• wkkr droga pani 07.01.16, 22:01
                      moje najwcześniejsze świadome przeżycie polityczne to odsłonięcie pomnika poległych stoczniowców gdańsku. Oglądałem transmisję w TV. Zaś najwcześniejsze pamiętane osobiście wydarzenie społeczne to I pielgrzymka JPII do Polski.
                      Dlatego map prawo mówić od sowieckości modelu jakli funduje na PiS.
                      Poza tym mówić model sowiecki miałem namyśli model rządów jaki panuje w Rosji, na Białorusi czy Ukrainie - taki koncesyjno-etatystyczny kapitalizm dla wybranych czyli kolegów i koleżanek z partii.
                      Tak to mniej więcej wygląda na Węgrzech.
                      PiS i Szwecja???? Gdzie rzym a gdzie Krym!? Bahahahahahaa :)
                      • a000000 drogi panie 07.01.16, 22:23
                        wkkr napisał:

> Poza tym mówić model sowiecki miałem namyśli model rządów jaki panuje w Rosji,
                        > na Białorusi czy Ukrainie - taki koncesyjno-etatystyczny kapitalizm dla wybrany
                        > ch czyli kolegów i koleżanek z partii.

no cóż.... taki model prowadziła PO.... ALE!!! w wyżej wymienionych krajach może i gospodarka jest tak prowadzona, ale co do WOLNOŚCI OBYWATELSKICH to nie ma czego porównywać... A więc ogólnie rzecz biorąc - żaden to model sowiecki.
                        Hipciu, dlaczego chcesz Rosję burzyć?
                • zbyfauch Re: co do lemiongów 07.01.16, 13:47
                  a000000 napisała:

To jedno z najbardziej obrzydliwych łgarstw, podział w obecnej postaci nastąpił w wyniku bezprzykładnej eksplozji oszczerstw, insynuacji i karalnych pomówień ze strony pisowskiej (wiem, powtarzam się) wobec ekipy rządzącej. To nie była normalna działalność opozycyjna, jaką można zaobserwować w cywilizowanych krajach, ale autentyczna fala nienawiści.
                  • zbyfauch Re: co do lemiongów 07.01.16, 13:49
                    Zapomniałem podać datę, 10.04.2010r.
                • maria421 Re: co do lemiongów 07.01.16, 14:44
                  a000000 napisała:

Azerko, Wkkr i Zbychu juz odpowiedzieli lepiej niz ja sama bym potrafila.
                  Zgadzam sie z nimi i z ksiedzem ktory otwarcie powiedzial ze od czasow Gomulki nikt tak nie podzielil Polakow jak Jaroslaw Kaczynski.

• astra18 Re: co do lemiongów 07.01.16, 20:03
          wkkr napisał:

> wqrwia mnie to przypisywanie wyborcom PO bezrozumnego popierania partii.
          > Gdyby tak było, PO wciąż pozostawało by u władzy.
          > Wyborcy PO potrafią myśleć i potrafią krytycznie oceniać działania partii.

Gdyby tak było PO nie przekroczyłaby progu wyborczego

Nie
          > przywiązują się bezmyślnie do osób, haseł, etykiet.
          > Natomiast nie można tego powiedzieć o elektoracie PiS.
          > Tam liczą się emocje, osoby, hasła, myślenie w ogóle nie występuje.

A co dopiero powiedzieć o tych demonstrujących przeciwko rzekomemu "łamaniu zasad demokracji". Jak dzieci we mgle, na pasku skompromitowanych polityków.
          Nie przyszło im do głowy że zestrachani widmem przegranych wyborów, ich ulubieńcy w czerwcu demolują TK.

> .
          Nawet sprzeczności w jednej wypowiedzi nie są w stanie wyprowadzić wyborców PiS
          > z równowagi.
          > Osobna kategoria wyborców PiS, to tacy którzy glosują tak jak im ksiądz każe.

Ksiądz też obywatel i ma własne poglądy. W kościołach agitacji na rzecz danej partii nie było.
          W studiu TVN owszem, takiego księdza co rzadko koloratkę zakłada, a i chołubiony przez gazetę która grzmi od rana do wieczora że księża nie mają się wtrącac do polityki.
          No chyba że jest to ksiądz Sowa.

> Dlatego jeśli już szukać lemingów, to wśród wyborców PiS.

Kierownik lemingów przykleił najpierw im określenie "mohery".
    • zbyfauch "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 07:41
      wygrzebały kolejnego dziadka.
      • maria421 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 08:54
        zbyfauch napisał:

> wygr
        > zebały kolejnego dziadka.

To jest wlasnie "System PiS" na temat ktorego zalozylam tu niedawno watek, a w punkcie 7 pisalam o tej wlasnie konkretnej startegii.

Obrzydliwe!
        • a000000 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 12:22
          maria421 napisała:

> Obrzydliwe!

dlaczego obrzydliwe? o ojcu piszą całkiem pozytywnie.

Niedawno pisałyśmy o dziedziczeniu charakterów. A więc dość ważnym jest dziadek w życiorysie kogoś, kto świadomie czyni się osobą publiczną. Niech obywatele wiedzą kto jest kim i skąd przychodzi. Bo to może odpowiedzieć na intrygujące pytanie: po co?

• maria421 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 12:35
            a000000 napisała:

> dlaczego obrzydliwe? o ojcu piszą całkiem pozytywnie.
            >
            > Niedawno pisałyśmy o dziedziczeniu charakterów. A więc dość ważnym jest dziadek
            > w życiorysie kogoś, kto świadomie czyni się osobą publiczną. Niech obywatele w
            > iedzą kto jest kim i skąd przychodzi. Bo to może odpowiedzieć na intrygujące py
            > tanie: po co?

Obrzydliwe jest szperanie w zyciorysach przodkow i mowie to od lat, od czasow "dziadka z Wehrmachtu" . Kazdy odpowiada za samego siebie, nie za wlasnych rodzicow , przodkow, za rodzenstwo, kuzynow i pociotkow.

• a000000 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 12:50
              maria421 napisała:

Kazdy odpowiada za samego siebie, nie za wlasnych rodz
              > icow , przodkow, za rodzenstwo, kuzynow i pociotkow.

ależ oczywiście! nie mamy wpływu na naszych dziadków.... ale to nie działa w obie strony, bo dziadkowie mają wpływ nas....
              Kiedyś ten temat podniosłam jako wyjaśnienie przykazania Dekalogu o tym, że Bóg karze do czwartego pokolenia tych, którzy Go nienawidzą, a nagradza tych którzy Go miłują. Według mnie chodzi tu właśnie o opis dziedziczenia cech charakteru.
              Jeśli dziadek czynił zło , może ta skłonność do zła być w jakimś stopniu odziedziczona w postaci cech genetycznych, wzmocnionych przekazaniem określonych wartości wychowawczych.

> Obrzydliwe jest szperanie w zyciorysach przodkow

a przecież to jest HISTORIA. Prawda o nas samych.
              • maria421 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 13:04
                Azerko, oczywiscie ze nasze pochodzenie to jest historia, ale jest to NASZA historia i tak dlugo jak zyjemy to my sami powinnismy miec prawo decydowac ile i co z tej historii chcemy ujawnic.

To ze PiS ocenia ludzi wedlug pochodzenia widac rowniez w ostatnich nominacjach PiSowskich, np. 25 mlodzieniec zostaje mianowany szefem rady nadzorczej Agencji Mienia Wojskowego, tylko dlatego ze jes synem Janusza Kurtyki.
                • a000000 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 13:20
                  maria421 napisała:

np. 25 mlodzieniec zostaje mianowany szefem rady nadzorczej Agencj
                  > i Mienia Wojskowego, tylko dlatego ze jes synem Janusza Kurtyki.

nie wiemy , czy tylko dlatego... a że młody? No cóż.... Aleksander Macedoński w tym wieku już zawojował pół świata...
                  Nie popieram dawania młodym odpowiedzialnych stanowisk, ale nie każdy młody jest żółtodziobem, a i nie każde stanowisko odpowiedzialne.

• maria421 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 13:45
                    a000000 napisała:

> nie wiemy , czy tylko dlatego... a że młody? No cóż.... Aleksander Macedoński
                    > w tym wieku już zawojował pół świata...
                    > Nie popieram dawania młodym odpowiedzialnych stanowisk, ale nie każdy młody jes
                    > t żółtodziobem, a i nie każde stanowisko odpowiedzialne.

Azerko, uwazasz ze gdyby nie byl synem Janusza Kurtyki to mialby jakiekolwiek szanse na to stanowisko?
                    • a000000 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 15:19
                      maria421 napisała:

> Azerko, uwazasz ze gdyby nie byl synem Janusza Kurtyki to mialby jakiekolwiek s
                      > zanse na to stanowisko?

nie mam pojęcia. Na pewno nie byłby znany decydentom.
                  • alpepe Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 17:08
                    Ty jesteś zapewne lepiej poinformowana. Patrzyłam wczoraj na tego młodzieńca, bardzo przystojny, tylko strasznie żydowskie rysy. Kurtyka senior był Żydem? Pytam bez podtekstów, młody piękny jak młody semicki bożek.
      • jurasberlinczyk49 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 10:29
        zbyfauch napisał:

> wygr
        > zebały kolejnego dziadka.

Ej, no jak tak można! Nazywać walecznego obrońcę demokracji “ścierwojadem”, tylko dlatego, że SAM przyznał się do trefnego dziadka? :-)))))

“– Dziadek początkowo walczył w oddziałach NSZ, ale wraz z wkroczeniem armii sowieckiej do Polski przystąpił do LWP. Wtedy walczył z Żołnierzami Wyklętymi – mówi naszemu dziennikarzowi Kijowski. Twierdzi, że dziadek nie miał innego wyjścia. – Nie chciał ryzykować życiem – dopowiada Kijowski.

“– Gdyby mój dziadek był Hitlerem, niczego by to nie zmieniało – mówił nam Kijowski.”

Warto podkreślić, że redaktorzy Niezależnej bardzo usilnie i wspaniałomyślnie starają się przykryć tego “nie mającego innego wyjścia” dziadka, wspaniałym ojcem Kijowskiego jak i stryjem… Rzetelni redaktorzy, nie ma co!

A swoją drogą ciekawe typy wypływają na wierzch tego “morza” wzburzenia społecznego (copy rights red. Lewicka TVP-Info) przeciwko odrywaniu trzody od koryta.

:-))))
        • maria421 Re: "niezależne" ścierwojady 08.01.16, 11:44
          jurasberlinczyk49 napisał:

> Ej, no jak tak można! Nazywać walecznego obrońcę demokracji “ścierwojadem
          > ”, tylko dlatego, że SAM przyznał się do trefnego dziadka? :-)))))

Nie manipuluj.
          Twoja ukochana "Niezalezna " pisze :

Potwierdziliśmy informacje internautów ujawniające zasługi rodziny twórcy KOD‑u dla systemu komunistycznego.

Czyli "Niezalezna" wywachala temat i postanowila zrobic z tego uzytek.

Wolalbys zeby Kijowski sie zapieral?

I , oczywiscie, nic przeciw temu "systemowi PiS", do ktorego nalezy atak ad personam i ad parentis zamiast rzeczowych argumentow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka