02.09.16, 19:39
czyli watek o ludziach obdarowanych Boza iskra niezwyklosci.

Czym bylby genialny kompozytor bez genialnego odtworcy jego muzyki?

www.youtube.com/watch?v=MOOfoW5_2iE
bez genialnego interpretatora muzyki?

www.youtube.com/watch?v=fHD6Ly0oYpA
bez genialnego glosu?

www.youtube.com/watch?v=4yLsGL3J1VQ

Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Geniusz 02.09.16, 19:53
      maria421 napisała:

> Czym bylby genialny kompozytor bez genialnego odtworcy jego muzyki?

jak to czym.... genialnym kompozytorem! Każdy kompozytor gra na wielu instrumentach. Inaczej nie znałby możliwości i brzmienia.
      • maria421 Re: Geniusz 02.09.16, 20:26
        a000000 napisała:

> jak to czym.... genialnym kompozytorem! Każdy kompozytor gra na wielu instrume
        > ntach. Inaczej nie znałby możliwości i brzmienia.

Rachmaninow byl genialnym kompozytorem i pianista, ale nie potrafilby jednoczesnie zagrac na wszystkich instrumentach orkiestry, a po jego smierci zostalyby tylko zapisane nutami pieciolinie.
        • a000000 Re: Geniusz 02.09.16, 20:46
          Są kompozytorzy, są odtwórcy. Każdy specjalizuje się w czymś innym. No i każdy ma zdolności do czegoś innego.
          Nie rozumiem wątku. Czy chodzi o to, że kompozytor bez odtwórcy nie istnieje?
          • maria421 Re: Geniusz 02.09.16, 20:55
            a000000 napisała:

> Są kompozytorzy, są odtwórcy. Każdy specjalizuje się w czymś innym. No i każdy
            > ma zdolności do czegoś innego.
            > Nie rozumiem wątku. Czy chodzi o to, że kompozytor bez odtwórcy nie istnieje?

Chodzi mi o geniusz, o wyjatkowe talenty. To, ze dalam przyklady z muzyki wcale nie znaczy ze ten watek dotyczy tylko muzycznych geniuszy.

• a000000 Re: Geniusz 02.09.16, 21:19
              maria421 napisała:

To, ze dalam przyklady z muzyki wcale
              > nie znaczy ze ten watek dotyczy tylko muzycznych geniuszy.

no... to jestem już zakręcona... Jakich geniuszy masz na myśli?
              • maria421 Re: Geniusz 02.09.16, 21:33
                a000000 napisała:

> no... to jestem już zakręcona... Jakich geniuszy masz na myśli?

Sztuki, kazdego rodzaju i nauki. Wielkich wynalazcow odkrywcow i wynalazcow, na przyklad.
    • swiatlo Re: Geniusz 02.09.16, 19:59
      Mam kiilka płytę Argerich. Chociaż z Chopin-istów to moim ulubionym jest Ashkenazy.
      Jest taka młoda Amerykanka, Kate Liu. Zajęła trzecie miejsce na Festiwalu Chopinowskich w 2015. Polecam zwrócić na nią uwagę.
      Jest bardzo fajny o niej krótki reportaż:

• astra18 Re: Geniusz 03.09.16, 06:35
        swiatlo napisał:

> Jest taka młoda Amerykanka, Kate Liu. Zajęła trzecie miejsce na Festiwalu Chopi
        > nowskich w 2015. Polecam zwrócić na nią uwagę.

Mnie nie musisz polecać, dla mnie była faworytką do głównej nagrody.:)
        • maria421 Re: Geniusz 03.09.16, 07:50
          www.youtube.com/watch?v=GWBklS9MPjk

To tez jest muzyka.

• a000000 Re: Geniusz 03.09.16, 14:46
            maria421 napisała:

> To tez jest muzyka.

Bo poezja to muzyka.... Holoubek o tym wiedział, więc śpiewał....
        • a000000 Re: Geniusz 03.09.16, 14:44
          astra18 napisał:

> Mnie nie musisz polecać, dla mnie była faworytką do głównej nagrody

tam było kilka tak wielkich indywidualności, że głównych nagród powinno być więcej. Byłam zadowolona, że nie jestem w jury.
    • ja.nusz Re: Geniusz 02.09.16, 21:29
      Dla mnie największym geniuszem muzyki jest Mozart, który wykonywał lub dyrygował większość swoich kompozycji również sam.
      Oczywiście na zupełnie innych instrumentach niż odbywa się to dziś.
      Bardzo intresowałoby mnie jak Mozart (i inni genialni kompzytorzy) odbieraliby dzisiejsze interpretacje swoich dzieł.
      Nie wykluczam, że uznawane przez nas za genialne wykonania jego utworów, oni sami oceniliby jako profanację swojej twórczości.
      Moja osobista teza jest taka, że gdyby Mozart urodził sią w XX wieku, to zostałby jakimś bluesowcem, czy innym muzykiem rockowym i zaćpałby się, jak Hendrox, J.Joplin czy Amy Winehouse w wieku lat 27.

Wycinek genialnego filmu o geniuszu,
      • maria421 Re: Geniusz 02.09.16, 21:37
        Nawet Mozart do swej genialnej muzyki potrzebowal genialnych muzykow i spiewakow. Sam by tego nie wykonal :

www.youtube.com/watch?v=t2yrDWEoCpc

Mnie to rzuca na kolana za kazdym razem jak tego slucham
        • ja.nusz Re: Geniusz 02.09.16, 23:30
          maria421 napisała:

> Nawet Mozart do swej genialnej muzyki potrzebowal genialnych muzykow i spiewako
          > w. Sam by tego nie wykonal

Nie wykonałby, ale za jego krótkiego żywota wykonywali to ci, którzy byli dostępni - czy dorównywali geniuszem kompozytorowi, tego nie wiemy.
          Dzisiaj wiemy, kto ptrafi a kto mniej. Nie tylko odnośnie Mozarta.

Ten potrafi i w dodatku nasz:

• fan.club Dla podkreślenia geniuszu... 03.09.16, 18:59
      Ot, takie sobie jakby szare tło:
      www.youtube.com/watch?v=Y6O3tqm4ooA
      • maria421 Re: Dla podkreślenia geniuszu... 03.09.16, 20:07
        fan.club napisał:

> Ot, takie sobie jakby szare tło:
        > www.youtube.com/watch?v=Y6O3tqm4ooA

:-)))

www.youtube.com/watch?v=ENvAmLuj5ko
    • swiatlo Myśl 05.09.16, 00:05
      Jeśli narysuję najpiękniejsze dzieło sztuki na piasku na plaży, ale nikt tego nie zobaczy, po czym przyjdzie fala i to zmyje, a ja sam o tym zapomnę, to czy to dzieło kiedykolwiek istniało? Czy można powiedzieć że ono było genialne?
      Jeśli przyjdzie mi do głowy genialna myśl, ale jej nie zapiszę i nikt o niej nigdy nie usłyszy, to czy ja kiedykolwiek tą myśl miałem? Czy ona kiedykolwiek zaistniała?
      Jeśli, my rodzaj ludzki, stworzyliśmy najwspanialszą sztukę, matki kochały swoje dzieci, bohaterowie umierali w chwale za swoje ojczyzny, naukowcy zrozumieli istotę i pochodzenie kosmosu i nas samych, ale za wiele tysięcy czy milionów lat nic po tym nie zostanie, jeno parę skamielin w głębi ziemi, to czy my to wszystko stworzyliśmy? Czy my kiedykolwiek istnieliśmy? Czy ta matka naprawdę kochała swoje dziecko?
      • maria421 Re: Myśl 05.09.16, 09:13
        Nie wiem co bedzie za wiele setek, tysiecy czy milionow lat.

Wiem ze my dzisiaj korzystamy z geniusza naszych przodkow, z tych ktorzy byli geniuszami swej epoki, ktorzy mieli pomysly jakich inni nie mieli i dazyli do ich realizacji metodami jakie w ich czasie byly dostepne.

Bez marzenia czlowieka o lataniu, bez braci Wright nie byloby dzisiaj samolotow ponaddzwiekowych, bez Meucci i Bella nie byloby dzisiaj smartphonow, bez Pasteura i Flemminga umieralibysmy na choroby zakazne i na skutek roznych infekcji.

To, co dzisiaj mamy jest rezultatem pracy tysiecy geniuszy przez tysiace lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka