Dodaj do ulubionych

"Smoleńsk"

08.09.16, 13:23
A lud smoleński jutro tłumnie poleci do kin i będzie dostawał kolektywnego orgazmu - z naczelnym ejakulatorem Macierewiczem na czele.
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 13:29
      Dzieci szkoda. Uczniów znaczy.
      • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 13:31
        Ale co ja tutaj, zamiast się delektować słońcem na plaży na Lido di Jesolo. Jeszcze tylko dzisiaj i jutro.
        • ja.nusz Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 13:36
          zbyfauch napisał:

> Ale co ja tutaj, zamiast się delektować słońcem na plaży na Lido di Jesolo. Jes
          > zcze tylko dzisiaj i jutro.

A bombki na chuinku w Murano już nabył?
          • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 15:37
            ja.nusz napisał:

> A bombki na chuinku w Murano już nabył?

Byłem dwukrotnie w Wenecji. Teraz robię to, co lubię (i umiem) najbardziej, NIC!
      • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 13.09.16, 09:18
        zbyfauch napisał:
        > Dzieci szkoda. Uczniów znaczy.

Nie tylko dzieci szkoda.
    • maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 13:37
      Nigdy nie wypowiadam sie na temat filmow ktorch sama nie ogladalam.

Wypowiedzi Kaczynskiego ze "ten film mowi prawde" tez wole nie komentowac.
      Obawiam sie jednak ze duza czesc Polakow uzna ten film wlasnie za prawde i tylko prawde.
      Tacy zadnych ekspertow od badania wypadkow lotniczych nie potrzebuja.

• maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 13:41
        Swoja droga... PiS zapowiadal wyjasnienie przyczyn katastrofy smolenskiej (co, jak wczesniej mowil, jest niemozliwe bez wraka), tymczasem nie ma wyjasnien, nie ma wraka, za to jest... FILM! :-)

• swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 17:05
      Życie w USA nauczyło mnie złej maniery: niemożności oglądania filmów złych technicznie. Nie mówię o filmach słabych w treści, bo Hollywood w większości to filmy popularne. Zostałem jednak tak zmanierowany i rozpuszczony najwyższą jakością techniczną, że nie jestem w stanie oglądać filmów o słabym warsztacie. Czyli ze słabymi efektami specjalnymi, drewnianymi dialogami, czy naciąganymi i nierealistycznymi scenami.
      Ostatnio jednak zrobiłem wyjątek i obejrzałem dwa ostatnie filmy polskie: jeden o Bitwie Warszawskiej i drugi o Odsieczy Wiedeńskiej. I pożałowałem. Takich technicznych gniotów nie oglądałem nigdy. Bitwa Warszawska, pomimo swoich słabych dialogów, drewnianych i statycznych scen, braku naturalnej ciągłości oraz słabizny efektów specjalnych, to i tak była super genialna w porównaniu do tej filmowej katastrofy jaką była Odsiecz Wiedeńska. Wydaje mi się że szkolne projekty filmowe w amerykańskich liceach są na znacznie wyższym poziomie. To był wstyd! Mam nadzieję że wszystkie kopie tego filmu zostaną raz na zawsze spalone, żeby oszczędzić sobie kompromitacji przed przyszłymi pokoleniami.
      Bitwa Warszawska była owszem słaba warsztatowo, ale nie była aż taką kompromitacją jak Odsiecz.
      Tak więc zniechęciłem się co do tych politycznych producyjniaków.
      Takiej samej technicznej katastrofy spodziewam się i wobec Smoleńska. Jak ktoś mi obieca że film jest dobrze zrobiony, czyli ma wartką i wiarygodną akcję, naturalne i interesujące dialogi, dobre efekty specjalne, to się przymuszę i obejrzę. Ale z recenzji już widzę że coś takiego nie nastąpi.
      • maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 17:08
        Co Ty sie tu , Swiatlo, kunsztu filmowego czepiasz kiedy tu o PRAWDE chodzi ;-)

• swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 17:16
        Poza tym marzę aby ktoś naprawdę dobry i o ogromnej kasie zrobił Krzyżaków. Krzyżaków z 1960 trudno przebić. Sam się dziwię że zrobiono wtedy tak doskonały jak na tamte czasy film. Nawet dziś ogląda się go świetnie.
        Ale jakby dzisiaj, przy całej tej komputeryzacji i technologii, jakby ktoś zebrał najlepszych polskich aktorów, włożył parędziesiąt milionów dolców, ściągnaął amerykańskich mistrzów od super-produkcji, to bym sobie wreszcie mógł obejrzeć prawdziwą Bitwę pod Grunwaldem!
        Chociaż nikt już nie przebije Aleksandra Fogla w roli Maćka z Bogdańca!
        • maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 18:18
          "Potop" tez do tej pory oglada sie swietnie. I nie moze byc innego Kmicica jak Olbrychski.

• zbyfauch Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 18:27
            maria421 napisała:

> "Potop" tez do tej pory oglada sie swietnie. I nie moze byc innego Kmicica jak
            > Olbrychski.

Nie wiem, co może się podobać w tych pseudohistorycznych gniotach. "Ziemia obiecana" - to rozumiem, majstersztyk aktorstwa i reżyserii. "Lalka" w wersji kinowej, z nowszych - przygnębiający "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" ... to były Filmy.
            • maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 18:31
              Zbychu, przeciez "Potop" to jest action-film.
              • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 18:33
                maria421 napisała:

> Zbychu, przeciez "Potop" to jest action-film.

Action nie z mojej bajki. Nie ten sztafaż, nie ten język.
                • maria421 Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 19:00
                  zbyfauch napisał:

> Action nie z mojej bajki. Nie ten sztafaż, nie ten język.

A jakim jezykiem mialyby mowic sienkiewiczowskie postacie?
                  • swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 19:07
                    maria421 napisała:

> zbyfauch napisał:
                    >
                    > > Action nie z mojej bajki. Nie ten sztafaż, nie ten język.
                    >
                    > A jakim jezykiem mialyby mowic sienkiewiczowskie postacie?

Znam takich ludzi jak Zbychu. Robiących się na tzw. wyszukanych koneserów. Mi oni nie przeszkadzają, pod warunkiem jednak że trzymają to dla siebie i nie wyrażają tych swoich fochów zbyt pretensjonalnie. Ale generalnie są zupełnie nieszkodliwi.
                    Czasami na przyklad czyta się recenzje forumowiczów do filmów które są adaptacjami książek. Wtedy można wyodrębnić pewną śmieszną klasę ludzi, którzy bardzo snobistycznym tonem podkreślają że książki są znacznie lepsze i filmy im nie dorównują.
                    Bardzo dobrze że tak myślą i mają prawo, ale wyższość i pretensjonalność ich tonu jest naprawdę zabawna. :)))
                    • jureek Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 23:54
                      swiatlo napisał:

> Bardzo dobrze że tak myślą i mają prawo, ale wyższość i pretensjonalność ich to
                      > nu jest naprawdę zabawna. :)))

Zabawne może być też zachwycanie się doskonałością techniczną amerykańskiej produkcji filmowej. Różnych ludzi różne rzeczy śmieszą.
                  • zbyfauch Re: "Smoleńsk" 13.09.16, 09:26
                    maria421 napisała:

> A jakim jezykiem mialyby mowic sienkiewiczowskie postacie?

Niech gadają, jak chcą, nie czytam, nie oglądam. :)
                    • maria421 Glos rozsadku 14.09.16, 08:33
                      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20686608,pawel-deresz-kaczynski-podzielil-nie-tylko-rodziny-smolenskie.html#MT
                      • astra18 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 09:31
                        maria421 napisała:

> weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20686608,pawel-deresz-kaczynski-podzielil-nie-tylko-rodziny-smolenskie.html#MT

Wybiórczy "głos rozsądku"raczej.
                        Szkoda ze pan Deresz nie powiedział tego co nawet pani Nowacka przyznała w jednym z ostatnich wywiadów-dlaczego niektóre rodziny te "nieantkowe" jak z przekąsem określił ich Deresz,choć żadna z nich nie odbija piłeczki w jego stronę-nie poszły na spotkania z BK albo DT.
                        No ale to taki "rozsądek"jak i cała ta żenująca wypowiedz.
                        • maria421 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 09:40
                          astra18 napisał:
                          > Wybiórczy "głos rozsądku"raczej.
                          > Szkoda ze pan Deresz nie powiedział tego co nawet pani Nowacka przyznała w jedn
                          > ym z ostatnich wywiadów-dlaczego niektóre rodziny te "nieantkowe" jak z przekąs
                          > em określił ich Deresz,choć żadna z nich nie odbija piłeczki w jego stronę-nie
                          > poszły na spotkania z BK albo DT.
                          > No ale to taki "rozsądek"jak i cała ta żenująca wypowiedz.

W kazdym zdaniu pana Deresza jest wiecej rozsadku niz we wszystkich coraz to nowych bajdurzeniach Macierewicza na temat katastrofy smolenskiej.

• astra18 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 17:00
                            maria421 napisała:

> W kazdym zdaniu pana Deresza jest wiecej rozsadku niz we wszystkich coraz to no
                            > wych bajdurzeniach Macierewicza na temat katastrofy smolenskiej.yl

Nie chodzi o Macierewicza tylko o słowa o rodzinach "antkowych".
                            Już podobną pogardę słyszałam z ust jednego z członków ofiar katastrofy, który w programie telewizyjnym opisywał zachowanie pani Kochanowskiej jako "awanturującej się" w Moskwie.

>
                            >
                            • astra18 To ten pan opowiadał o "awanturującej".. 18.09.16, 10:50
                              ...się pani Kochanowskiej w Moskwie...

Woli nie wiedzieć i mieć święty spokój, ja to rozumiem.
                              On powinien zrozumieć że nie wszystkie rodziny ofiar katastrofy tak na to patrzą:

pbs.twimg.com/media/Csn0uHiXgAAm8FB.jpg
                              To nie plotka z Pudelka, tylko przedruk z wywiadu z Faktów w TVN24, sama to na własne uszy słyszałam.
                              • a000000 Re: To ten pan opowiadał o "awanturującej".. 18.09.16, 11:12
                                astra18 napisał:

> To nie plotka z Pudelka, tylko przedruk z wywiadu z Faktów w TVN24, sama to na
                                > własne uszy słyszałam.

struś z głową w piasku..... woli żyć w kłamstwie, byle miał spokój... ciekawe co zrobi, gdy na stare lata odezwie się pytanie, jak to było naprawdę.
                                • maria421 Re: To ten pan opowiadał o "awanturującej".. 18.09.16, 14:39
                                  a000000 napisała:

> struś z głową w piasku..... woli żyć w kłamstwie, byle miał spokój... ciekawe
                                  > co zrobi, gdy na stare lata odezwie się pytanie, jak to było naprawdę.

Moze woli zeby zwloki jego ojca mialy swiety spokoj?
                        • jureek Re: Glos rozsadku 14.09.16, 11:42
                          astra18 napisał:

> Wybiórczy "głos rozsądku"raczej.

Wybiórczo to raczej zapraszano na premierę filmu. Doda zaproszenie dostała, ale nie zostały zaproszone wszystkie rodziny ofiar. Zaprzeczysz, że tak było?
                          • astra18 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 17:04
                            jureek napisał:

> astra18 napisał:
                            >
                            >
                            > > Wybiórczy "głos rozsądku"raczej.
                            >
                            > Wybiórczo to raczej zapraszano na premierę filmu. Doda zaproszenie dostała, ale
                            > nie zostały zaproszone wszystkie rodziny ofiar. Zaprzeczysz, że tak było?

A dlaczego mam zaprzeczyć?Z góry coś zakładasz?
                            Jaki sens ma wypowiadanie się pogardliwie o innych członkach rodzin katastrofy?
                            Widzisz jakiś?
                            Czytałeś wypowiedź Nowackiej o rodzinach, które zadawały "zbyt wiele" pytań i jak były koszmarnie potraktowane przez poprzednich przedstawicieli rządu?
                            • jureek Re: Glos rozsadku 14.09.16, 18:12
                              astra18 napisał:

> A dlaczego mam zaprzeczyć?Z góry coś zakładasz?

Nie zakładam. Pytam. No i zapytam jeszcze, jak oceniasz ten fakt, że zaproszono Dodę, ale nie zaproszono rodzin ofiar katastrofy.

> Jaki sens ma wypowiadanie się pogardliwie o innych członkach rodzin katastrofy?
                              > Widzisz jakiś?

Gdzie widzisz pogardę? W określeniu "antkowi"? Ja w tym nie widzę pogardy, tylko zwykłe nazwanie tej części rodzin smoleńskich, która stoi murem za Macierewiczem. Wymyślisz dla nich lepszą nazwę.

> Czytałeś wypowiedź Nowackiej o rodzinach, które zadawały "zbyt wiele" pytań i j
                              > ak były koszmarnie potraktowane przez poprzednich przedstawicieli rządu?

Nie czytałem. Zalinkuj, to poczytam.
                              Na razie wiadomo mi, jak obecne władze traktują część rodzin smoleńskich, np. zapowiadając ekshumacje bez pytania o zgodę. To według Ciebie nie jest koszmar?
                              • astra18 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 18:31
                                jureek napisał:

> astra18 napisał:
                                >
                                > > A dlaczego mam zaprzeczyć?Z góry coś zakładasz?
                                >
                                > Nie zakładam. Pytam. No i zapytam jeszcze, jak oceniasz ten fakt, że zaproszono
                                > Dodę, ale nie zaproszono rodzin ofiar katastrofy.

Niektórych rodzin - uściślając. Uważam że - pomimo znajomości stanowiska ws katastrofy tej części rodzin których nie zaproszono - powinni być zaproszeni.
                                Nawet gdyby pan Deresz w wywiadzie miałby powiedzieć że ma to gdzieś.

> Gdzie widzisz pogardę? W określeniu "antkowi"? Ja w tym nie widzę pogardy, tylk
                                > o zwykłe nazwanie tej części rodzin smoleńskich, która stoi murem za Macierewic
                                > zem. Wymyślisz dla nich lepszą nazwę.

Pozwolisz że takie będzie moje zdanie o tej wypowiedzi Deresza. Nie pierwszej zresztą.
                                Tak jak on murem stoi za stanowiskiem raportu Millera, tak oni mają prawo się nie zgadzać, w obliczu matactw i czynności których nie wykonano dla dobra śledztwa.
                                >
                                > > Czytałeś wypowiedź Nowackiej o rodzinach, które zadawały "zbyt wiele" pyt
                                > ań i j
                                > > ak były koszmarnie potraktowane przez poprzednich przedstawicieli rządu?
                                >
                                > Nie czytałem. Zalinkuj, to poczytam.

"Miałam nieprzyjemność obserwować kilka spotkań, podczas których zachowanie polityków PO wobec rodzin związanych z PiS było fatalne. Kpili sobie, kierowali wobec tych ludzi ironiczne wypowiedzi..."

natemat.pl/189265,barbara-nowacka-przykre-to-wszystko-nie-pojde-do-kina-na-smolensk
                                • jureek Re: Glos rozsadku 18.09.16, 14:05
                                  Astra napisała:

>
                                  > "Miałam nieprzyjemność obserwować kilka spotkań, podczas których zachowanie pol
                                  > ityków PO wobec rodzin związanych z PiS było fatalne. Kpili sobie, kierowali wo
                                  > bec tych ludzi ironiczne wypowiedzi..."
                                  >
                                  > natemat.pl/189265,barbara-nowacka-przykre-to-wszystko-nie-pojde-do-kina-na-smolensk

Przeczytałem cały wywiad i muszę stwierdzić, że zacytowałaś bardzo wybiórczo.
                                  • astra18 Re: Glos rozsadku 18.09.16, 17:35
                                    jureek napisał:

> Astra napisała:
                                    >
                                    > >
                                    > > "Miałam nieprzyjemność obserwować kilka spotkań, podczas których zachowan
                                    > ie pol
                                    > > ityków PO wobec rodzin związanych z PiS było fatalne. Kpili sobie, kierow
                                    > ali wo
                                    > > bec tych ludzi ironiczne wypowiedzi..."
                                    > >
                                    > > natemat.pl/189265,barbara-nowacka-przykre-to-wszystko-nie-pojde-do-kina-na-smolensk
                                    >
                                    > Przeczytałem cały wywiad i muszę stwierdzić, że zacytowałaś bardzo wybiórczo.

Zacytowałam to o co pytałeś:

"> Czytałeś wypowiedź Nowackiej o rodzinach, które zadawały "zbyt wiele" pytań i j
                                    > ak były koszmarnie potraktowane przez poprzednich przedstawicieli rządu?

Nie czytałem. Zalinkuj, to poczytam. "

Zgadza się?
                              • astra18 Re: Glos rozsadku 14.09.16, 18:36
                                jureek napisał:

> Na razie wiadomo mi, jak obecne władze traktują część rodzin smoleńskich, np. z
                                > apowiadając ekshumacje bez pytania o zgodę. To według Ciebie nie jest koszmar?

Na razie wiadomo że planuje się ekshumację Lecha i Marię Kaczyńskich.
                                A jak traktują tę "część" o której piszesz? Przecież nie wiadomo czy nie zapytają o zgodę.
                                W świetle prawa nie muszą, dla śledztwa które jest niezbędne. Przecież żadnych sekcji ofiar polscy patolodzy nie przeprowadzili.
            • swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 18:53
              zbyfauch napisał:

> Nie wiem, co może się podobać w tych pseudohistorycznych gniotach.

Na tym polega tzw. "entertainment", że tak powiem. Na zabawie. Na wyobraźni. Na wypoczynku. Po cholerę oglądać "300"? Po cholerę oglądać "Grę o Tron"? Po cholerę oglądać Spartakusa? Po cholerę oglądać Muszkieterów? Po cholerę oglądać jakąkolwiek fabułę?

Mówiąc o Wajdzie, to dla mnie, z wyjątkiem bardzo jego wczesnych filmów, jest on nadętym bufonem i mistrzem napompowanych cegieł na narodowe zamówienie, na które dyrekcje szkół na siłę zaganiają swoich uczniów. I z których potem one musza pisać wypracowania.
              Przepraszam, zapomniałem o Pannach z Wilka, chyba najlepszy jego film. Ale rozumiem że dla Wajdy to był tylko taki niechcący wypadek. Tak, Panny z Wilka jest tak doskonały, tak genialny, że nie myślę że Wajda go naprawdę robił. On robi tylko narodowe produkcyjniaki.
              A potem im później tym gorzej. "Zemsta" była fatalna. Dlaczego musiał zepsuć takie cacko jak "Zemsta" z 1957 z Tyszkiewicz??
              W ogóle Wajda denerwuje mnie jako persona. Jego nadęta mina, nadęty ton, jego mentorstwo, jego zarozumialstwo. Jego równie nadęte filmy. Nie znoszę gościa!

• ja.nusz Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 22:18
                swiatlo napisał:

> zbyfauch napisał:
                >
                > > Nie wiem, co może się podobać w tych pseudohistorycznych gniotach.
                >
                > Na tym polega tzw. "entertainment", że tak powiem. Na zabawie. Na wyobraźni. Na
                > wypoczynku. Po cholerę oglądać "300"? Po cholerę oglądać "Grę o Tron"? Po chol
                > erę oglądać Spartakusa? Po cholerę oglądać Muszkieterów? Po cholerę oglądać jak
                > ąkolwiek fabułę?
                >
                > Mówiąc o Wajdzie, to dla mnie, z wyjątkiem bardzo jego wczesnych filmów, jest o
                > n nadętym bufonem i mistrzem napompowanych cegieł na narodowe zamówienie, na kt
                > óre dyrekcje szkół na siłę zaganiają swoich uczniów. I z których potem one musz
                > a pisać wypracowania.
                > Przepraszam, zapomniałem o Pannach z Wilka, chyba najlepszy jego film. Ale rozu
                > miem że dla Wajdy to był tylko taki niechcący wypadek. Tak, Panny z Wilka jest
                > tak doskonały, tak genialny, że nie myślę że Wajda go naprawdę robił. On robi t
                > ylko narodowe produkcyjniaki.
                > A potem im później tym gorzej. "Zemsta" była fatalna. Dlaczego musiał zepsuć ta
                > kie cacko jak "Zemsta" z 1957 z Tyszkiewicz??
                > W ogóle Wajda denerwuje mnie jako persona. Jego nadęta mina, nadęty ton, jego m
                > entorstwo, jego zarozumialstwo. Jego równie nadęte filmy. Nie znoszę gościa!

Swietliku, widać, że liznąłeś coś z polskiego filmu, ale ogólnie jesteś bez pojęcia.
                Akceptuję, że masz swoje ulubione pozycje i czegoś lub kogoś tam nie trawisz.
                O wspomnianej przez Zbycha "Ziemi Obiecanej" nie bąknąłeś nawet pół słowem - film, który miał chyba najlepszą obsadę w polskim kinie, jaka tylko była możliwa.

I jeszcze jedno - piejesz z zachwytu nad superprodukcjami z USA - perfekcyjnie zrealizowanych pod względem efektów specjalnych i innych fajerwerków.
                Zapytam nieśmiało, jak radzisz sobie z tym, że producentami lub reżyserami tych najbardziej znanych filmów tego typu są tak znienawidzeni przez ciebie Niemcy?

• swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 22:57
                  ja.nusz napisał:

> O wspomnianej przez Zbycha "Ziemi Obiecanej" nie bąknąłeś nawet pół słowem -
                  > film, który miał chyba najlepszą obsadę w polskim kinie, jaka tylko była możliwa.

Z punktu widzenia samej tylko obsady, to nic nie bije Pancernych. Prawie cała ówczesna i przyszła elita. Jak się zapomni o propagandzie, to jest to chyba polska seria wszechczasów.

Nie wspomniałem "Ziemi Obiecanej", bo może i obiektywnie zebrała mnóstwo pochwał i nie mam nic negatywnego do powiedzenia na jej temat, to jednak z punktu widzenia mojego prywatnego gustu to nie moja "cup of tea". O gustach się nie rozmiawia, prawda?
                  Tak jak Dziady, Chłopi, itd. Trzeba było przeczytać i obejrzeć aby zdać z polskiego, ale sam z siebie bym w życiu tego nie czytał ani oglądał.

> I jeszcze jedno - piejesz z zachwytu nad superprodukcjami z USA - perfekcyjnie
                  > zrealizowanych pod względem efektów specjalnych i innych fajerwerków.
                  > Zapytam nieśmiało, jak radzisz sobie z tym, że producentami lub reżyserami tych
                  > najbardziej znanych filmów tego typu są tak znienawidzeni przez ciebie Niemcy?
                  >

To niech przyjadą do Polski i porządnie zrobią Krzyżaków...

• ja.nusz Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 22:05
              zbyfauch napisał:

> maria421 napisała:
              >
              > > "Potop" tez do tej pory oglada sie swietnie. I nie moze byc innego Kmicic
              > a jak
              > > Olbrychski.
              >
              > Nie wiem, co może się podobać w tych pseudohistorycznych gniotach. "Ziemia obie
              > cana" - to rozumiem, majstersztyk aktorstwa i reżyserii. "Lalka" w wersji kinow
              > ej, z nowszych - przygnębiający "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" ... to były Film
              > y.
              No i ciut wcześniejszy "Dzień Swira" - dla mnie najlepszy polski film ostatniego 20 lecia.
              • jureek Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 23:56
                ja.nusz napisał:

> No i ciut wcześniejszy "Dzień Swira" - dla mnie najlepszy polski film ostatnieg
                > o 20 lecia.

Wesele Smarzowskiego oglądałeś? Oj, zapomniałem, że film jest z 2004, więc w dwudziestolecie się nie łapie.
                • ja.nusz Re: "Smoleńsk" 10.09.16, 10:16
                  jureek napisał:

> ja.nusz napisał:
                  >
                  > > No i ciut wcześniejszy "Dzień Swira" - dla mnie najlepszy polski film ost
                  > atnieg
                  > > o 20 lecia.
                  >
                  > Wesele Smarzowskiego oglądałeś? Oj, zapomniałem, że film jest z 2004, więc w dw
                  > udziestolecie się nie łapie.

Jasne, że widziałem - to też już prawie klasyk.

"Koniec wesela proszę wszyscy wypierdalać"
                  • maria421 Re: "Smoleńsk" 10.09.16, 13:06
                    ja.nusz napisał:

> > Wesele Smarzowskiego oglądałeś? Oj, zapomniałem, że film jest z 2004, wię
                    > c w dw
                    > > udziestolecie się nie łapie.
                    >
                    > Jasne, że widziałem - to też już prawie klasyk.
                    >
                    > "Koniec wesela proszę wszyscy wypierdalać"

Swietny film :-)
                    • maria421 Re: "Smoleńsk" 10.09.16, 21:11
                      Wlaczylam dzisiaj TVPolonia, obejrzalam "M jak milosc", zobaczylam ze zapowiadaja transmisje z mszy sw. za ofiary katastrofy smolenskiej, wiec postanowilam obejrzec. Policzylam ze dzisiaj mija 6 i pol roku od katastrofy i pomyslalam ze moze teraz i pol-rocznice tak uroczyscie sa obchodzone.

Tymczasem okazuje sie, ze jest tak co miesiac, a ze wczesniej TV tego nie transmitowala, wiec o tym nie wiedzialam :

blogpress.pl/node/19670
                      Ksiadz w kazaniu mowil ze na prawde o Katyniu czekano 70 lat (nie zgadza sie, ale mniejsza z tym) i ze prawda o Smolensku tez kiedys zostanie ujawniona.... i w tym momencie rece mi opadly....
                      Ciekawe co myslal wtedy obecny tam Macierewicz odpowiedzialny za "prawde" o katastrofie smolenskiej. Nie czul sie kiepsko ze do tej pory tej "prawdy" nie znalazl?

• maria421 Re: "Smoleńsk" 11.09.16, 08:13
                        Po wczorajszem mszy sw. w 77 miesiecznice katastrofy smolenskiej dowiadujemy sie ze prawda juz niedlugo zostanie objawiona :

www.youtube.com/watch?v=ZioeBM9myfw

• maria421 Re: "Smoleńsk" 11.09.16, 08:58
                          krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,20674555,apel-smolenski-w-333-rocznice-zwyciestwa-jana-iii-sobieskiego.html#Czolka3Img

Powiedzcie mi, prosze, ze tak nie bylo, ze tan apel smolenski z okazji 333 rocznicy Odsieczy Wiedenskiej wcale nie mial miejsca :-(((
          • swiatlo Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 19:58
            maria421 napisała:

> "Potop" tez do tej pory oglada sie swietnie. I nie moze byc innego Kmicica jak
            > Olbrychski.
            >

Dla mnie Olbrychski jest Azją. A film "Pan Wołodyjowski" dla mnie jest na równi z Krzyżakami. No i ta obsada! Czy kiedykolwiek polskie kino doczeka się podobnej obsady??!

Ech te filmy dzieciństwa. Dodaj do tego Winnetou i Pancernych i masz dzieciństwo jak z bajki. No i Polyanna i Dzieci Kapitana Granta. Jakże ja się kochałem w Hayley Mills... :)

• jureek Re: "Smoleńsk" 08.09.16, 23:51
          swiatlo napisał:

> Poza tym marzę aby ktoś naprawdę dobry i o ogromnej kasie zrobił Krzyżaków. Krz
          > yżaków z 1960 trudno przebić. Sam się dziwię że zrobiono wtedy tak doskonały ja
          > k na tamte czasy film. Nawet dziś ogląda się go świetnie.

Krzyżaków wspominam jako jedną z traum dzieciństwa. Byłem w drugiej klasie, gdy szkoła przymusem zaciągnęła mnie na ten film, który przecież wcale nie jest dla dzieci. Potem śniły mi się po nocach takie koszmary, że ktoś chce mi wyłupić oczy. Więc wcale świetnie mi się go nie oglądało.
          • swiatlo Re: "Smoleńsk" 09.09.16, 00:06
            jureek napisał:

> Krzyżaków wspominam jako jedną z traum dzieciństwa. Byłem w drugiej klasie, gdy
            > szkoła przymusem zaciągnęła mnie na ten film, który przecież wcale nie jest dl
            > a dzieci. Potem śniły mi się po nocach takie koszmary, że ktoś chce mi wyłupić
            > oczy. Więc wcale świetnie mi się go nie oglądało.

Pokazywanie tego filmu ośmiolatkom w dzisiejszych czasach by się chyba zakończyło chryją! :)
            Nas zaprowadzili na Królową Śniegu i nawet to było dla mnie za mocne. :)

Ja pamiętam straszną traumę jaką była czytanka w jakiejś klasie o koguciku, kotku i lisie. I było tak że wreszcie lis porwał kogucika, kogucik strasznie wołał i wołał, a kotek nie przyszedł nie ratunek. To była dopiero trauma dla mnie. Aż do dzisiaj ją czuję! :)

• zbyfauch Re: "Smoleńsk" 15.09.16, 18:50
      https://www.tygodnikpowszechny.pl/files/styles/w660/public/import/1638-kult-minkiewicz.jpg?itok=0jFOWotd
    • zawszekacperek Re: "Smoleńsk" 15.09.16, 20:42
      Obejrzałem dzisiaj ten "Smoleńsk". Kużwa jaki artystyczny i ideowy gniot!!! Jakby nie zabawny event na sali kinowej po projekcji, to zabiłbym się własną pięścią za zmarnowane 12 PLN za bilet.
      Ale cztery babcie (+/- 70 lat) , które bezpośrednio po seansie na sali kinowej odmówiły Zdrowaś Mario i Wieczny odpoczynek racz im dać Panie zrekompensowały mi tę stratę.

Kacperek
      • a000000 Re: "Smoleńsk" 15.09.16, 20:46
        zawszekacperek napisał:

> Ale cztery babcie (+/- 70 lat) , które bezpośrednio po seansie na sali kinowej
        > odmówiły Zdrowaś Mario i Wieczny odpoczynek racz im dać Panie zrekompensowały
        > mi tę stratę.

ojojoj.... strach się bać.... macki ojdyra nawet na sali kinowej?
        • astra18 Re: "Smoleńsk" 15.09.16, 22:03
          a000000 napisała:

> zawszekacperek napisał:
          >
          > > Ale cztery babcie (+/- 70 lat) , które bezpośrednio po seansie na sali ki
          > nowej
          > > odmówiły Zdrowaś Mario i Wieczny odpoczynek racz im dać Panie zrekompenso
          > wały
          > > mi tę stratę.
          >
          > ojojoj.... strach się bać.... macki ojdyra nawet na sali kinowej?

To jakis masochizm wydac kase na z gory upatrzony gniot:)
          • jureek Re: "Smoleńsk" 16.09.16, 07:55
            Jego kasa, jego sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka