stephen_s 26.11.16, 08:05 Głęboko niepokojące :( wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21028430,pis-chce-zmienic-ustawe-o-zgromadzeniach-pierwszenstwo-dla.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Zgromadzenia 26.11.16, 17:49 E tam, do dyktatury jeszcze daleko, nie dożyjemy. Podoba mi się pierwszeństwo państwa i kościoła. Nie podoba mi się zezwolenie cykliczne. A to z powodu, że miasto się zmienia, buduje,.... i może się zdarzyć, że w danym roku np procesja Bożego Ciała będzie musiała iść inną trasą, bo stara rozkopana.... Uważam, że za każdym razem powinno się ustalać trasę z urzędem. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Zgromadzenia 26.11.16, 20:48 Azerko, a wytłumacz mi Ty, czemu to państwo i Kościół mają niby mieć pierwszeństwo do urządzania zgromadzeń? Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 26.11.16, 21:28 stephen_s napisał: > Azerko, a wytłumacz mi Ty, czemu to państwo i Kościół mają niby mieć pierwszeńs > two do urządzania zgromadzeń? państwo - ze względu na ważność kościół - ze względu na tradycję. Wyobraź sobie, że przed Grobem Nieznanego Żołnierza , w jakieś święto państwowe, stowarzyszenie gamoni i krasnoludków organizuje swój wielogodzinny wiec. Albo stowarzyszenie łódzkich motylków w Boże Ciało organizuje pochód poparcia zwolenników przeciwnika trasą procesji.... Odpowiedz Link
stephen_s Re: Zgromadzenia 26.11.16, 22:42 Azerko, bzdury opowiadasz. Państwo jest dla obywateli, nie obywatele dla państwa. Nie może być tak, że obywatele muszą ustąpić, bo władza sobie wymyśliła, by w tym samym miejscu robić inną demonstrację. A co do Kościoła, to przepraszam, ale żyjemy w państwie neutralnym i nie może być tak, że Kościół ma z automatu zagwarantowane pierwszeństwo! Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 27.11.16, 15:14 stephen_s napisał: > Azerko, bzdury opowiadasz. oj tam oj tam, od razu bzdury... masz inne zdanie, ale to ja mam rację (hehehe).... Państwo to wszyscy obywatele i to ich imieniu są urządzane uroczyste zmiany warty czy co tam... A pojedyncza inicjatywa grupy ludzi często się organizuje przeciwko większości, więc dlaczego ma mieć przed większością pierwszeństwo? A kościół? Też reprezentuje znakomitą większość obywateli, a do tego jest nośnikiem Tradycji oraz Wartości. Co ma neutralność państwa do Tradycji czy Wartości? Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 12:47 Jest ustawa : www.tvn24.pl/sejm-przyjal-nowelizacje-prawa-o-zgromadzeniach,696600,s.html Ten rzad zapomina ze wolnosc zgromadzen jest prawem OBYWATELI, nie wladz. Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 19:33 maria421 napisała: > Ten rzad zapomina ze wolnosc zgromadzen jest prawem OBYWATELI, nie wladz. władza to też obywatele.... nowa ustawa pilnuje wolności WSZYSTKICH obywateli.... aby wolności jednych nie niszczyły wolności innych.... ostatnio były takie zakusy, aby przeszkadzać procesji Bożego Ciała, aby przeszkadzać prawu do wolnej demonstracji i Narodowcom, i KOD- owi.... Ustawa jest konieczna, aby rozdzielić skaczące sobie do oczu koguty... I taki "motylek" może sobie w dniu Bożego Ciała latać po ulicy, ale nie na trasie procesji.... Mario, sprzeciwiasz się tej ustawie... DLACZEGO? Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 19:41 a000000 napisała: > władza to też obywatele.... Przeciez nikt nie postuluje zakazu udzialu osob reprezentujacych wladze w roznych manifestacjach! Wiecej, obecnosc przedstawicieli wladz na pewnych zgromadzeniach (11 listopada, 1 wrzesnia, rozne rocznice) jest obowiazkowa. > nowa ustawa pilnuje wolności WSZYSTKICH obywateli.... aby wolności jednych nie > niszczyły wolności innych.... ostatnio były takie zakusy, aby przeszkadzać pro > cesji Bożego Ciała, aby przeszkadzać prawu do wolnej demonstracji i Narodowco > m, i KOD- owi.... Ustawa jest konieczna, aby rozdzielić skaczące sobie do oczu > koguty... I taki "motylek" może sobie w dniu Bożego Ciała latać po ulicy, ale > nie na trasie procesji.... Tak tak, a stan wojenny byl konieczny dla przywrocenia spokoju w PRL. > Mario, sprzeciwiasz się tej ustawie... DLACZEGO? Dlatego ze wladza stawia sie ponad obywateli. Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 20:44 maria421 napisała: > Dlatego ze wladza stawia sie ponad obywateli. co przez to rozumiesz ,w kontekście ustawy. Podaj konkrety. > Tak tak, a stan wojenny byl konieczny dla przywrocenia spokoju w PRL. z punktu widzenia władzy - tak. Z punktu widzenia opozycji - nie. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 22:07 a000000 napisała: > co przez to rozumiesz ,w kontekście ustawy. Podaj konkrety. Azerko, czyzbys nie wiedziala o co chodzi ze pytasz? Chodzi o pierwszenstwo dla manifestacji organizowanych przez organy panstwowe i zwiazki wyznaniwe. Wlasnie sprawdzilam ze w Polsce sa 3 islamskie zwiazki wyznaniowe, narazie male. Ale moze byc ich wiecej i moga byc liczniejsze. I taki zwiazek bedzie mial pierwszenstwo przed np. manifestacja gornikow czy pielegniarek. > z punktu widzenia władzy - tak. Z punktu widzenia opozycji - nie. Obecna ustawa tez jest "z punktu widzenia wladzy". Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 22:35 maria421 napisała: Chodzi o pierwszenstwo dla > manifestacji organizowanych przez organy panstwowe i zwiazki wyznaniwe. organa państwowe mnie nie martwią. Martwią mnie związki wyznaniowe, tak tak, dobrze kombinujesz.... ISLAM! W Słowacji właśnie co wprowadzono ustawę zakazującą rejestracji islamu jako legalnego związku wyznaniowego. I słusznie, bo to nie religia tylko system społeczno-polityczny zbliżony do nazizmu. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Zgromadzenia 02.12.16, 23:34 Mario, na bardzo prostym przykładzie wyjaśnię Ci, jaki sens mają Twoje "dyskusje" z pisowskim betonem. Załóżmy, że naczelnikowi odbije do końca i zacznie zamykać swoich przeciwników do obozów koncentracyjnych. Pisowska V kolumna grasująca na Twoim forum "wytłumaczy" Ci w 5 minut, że to jest dobre dla kraju, że naczelnik ma rację i inaczej się nie da. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 03.12.16, 08:27 ja.nusz napisał: > Mario, na bardzo prostym przykładzie wyjaśnię Ci, jaki sens mają Twoje "dyskusj > e" z pisowskim betonem. > Załóżmy, że naczelnikowi odbije do końca i zacznie zamykać swoich przeciwników > do obozów koncentracyjnych. > Pisowska V kolumna grasująca na Twoim forum "wytłumaczy" Ci w 5 minut, że to je > st dobre dla kraju, że naczelnik ma rację i inaczej się nie da. Czasem mam wrazenie ze to jest zwykle przekomarzanie sie. W zdrowy ludzki rozsadek jednej osoby ktora zawsze cenilam nadal wierze. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Zgromadzenia 03.12.16, 11:19 maria421 napisała: > ja.nusz napisał: > > > Mario, na bardzo prostym przykładzie wyjaśnię Ci, jaki sens mają Twoje "d > yskusj > > e" z pisowskim betonem. > > Załóżmy, że naczelnikowi odbije do końca i zacznie zamykać swoich przeciw > ników > > do obozów koncentracyjnych. > > Pisowska V kolumna grasująca na Twoim forum "wytłumaczy" Ci w 5 minut, że > to je > > st dobre dla kraju, że naczelnik ma rację i inaczej się nie da. > > Czasem mam wrazenie ze to jest zwykle przekomarzanie sie. > W zdrowy ludzki rozsadek jednej osoby ktora zawsze cenilam nadal wierze. Możesz spokojnie tę wiarę złożyć do grobu - zostałaś zwyczajnie wpuszczona w maliny. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 03.12.16, 08:31 a000000 napisała: > organa państwowe mnie nie martwią. A mnie tak. Prawo do zgromadzen jest PRAWEM OBYWATELI, nie wladzy, natomoast jest OBOWIAZKIEM WLADZY zorganizowac niektore zgromadzenia, takie jak uroczystosci 1 wrzesnia na Westerplatte czy uroczystosci 11 listopada. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Zgromadzenia 03.12.16, 09:12 maria421 napisała: >OBOWIAZKIEM WLADZY zorganizowac niektore zgromadzenia, takie jak uroczystosci >1 wrzesnia na Westerplatte czy uroczystosci 11 listopada. Bzdura! Odpowiedz Link
wkkr Re: Zgromadzenia 02.12.16, 14:15 Sądzę, że jeśli weźmie się pod uwagę dar rozumu i wolnej woli, to ograniczanie praw obywatela do demonstrowania z powodu "ważności" i "tradycji" jest sprzeczne z ideą miłości bożej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 16:06 Ustawa o zgromadzeniach znow jest bez vacatio legis i ma wejsc w zycie z dniem ogloszenia. Oczywiscie Duda podpisze je w ekspresowym tempie, moze nawet szybciej niz obliczony rekord dwoch godzin ktore minely miedzy wydaniem ustawy a podpisaniem jej przez prezydenta. Czego sie boi PiS? Manifestacji w rocznice ogloszenia stanu wojennego? Nie rozumiem tez dlaczego rzad sie zaslania Kosciolem. Przeciez Kosciol zadnych manifestacji oprocz procesji Bozego Ciala nie urzadza. Wyjatkiem sa bardzo rzadkie wizyty papieskie czy Zloty Mlodziezy. Wizyte papieska mozna traktowac jak wizyte glowy obcego panstwa , co juz ma priorytet w rezerwacji czasu i miejsca. Manifestacje rzadowe? Co to takiego??? Rzad manifestuje we wlasnej sprawie czy przeciw sobie samemu? 11 listopada nie jest zadnym swietem rzadowym, jest swietem wszystkich Polakow, rzad nie moze go sobie zawlaszczyc. Wszelkie inne znaczace rocznice, np. 25 lecie pierwszych wolnych wyborow w 2014 roku i tak juz maja priorytet i jeszcze sie nie zdazylo zeby taka uroczystosc zaplanowana np. na Placu Zamkowym musiala ustapic miejsca demonstracji gornikow czy pielegniarek. Wiec o co chodzi? Moze o to ze jak KOD bedzie chcial zglosic nastepna manifestacje to kazdy termin i kazde miejsce juz beda zajete przez wladze? Odpowiedz Link
a000000 Re: Zgromadzenia 02.12.16, 19:39 wkkr napisał: > Sądzę, że jeśli weźmie się pod uwagę dar rozumu i wolnej woli, to ograniczanie > praw obywatela do demonstrowania z powodu "ważności" i "tradycji" jest sprzeczn > e z ideą miłości bożej. chcesz powiedzieć, że interes społeczny (ważność i tradycja) są mniej istotne niż widzimisię np Palikociarni czy Urbana???? Że Bóg chce, aby zło zwyciężało? A pamiętasz jak Jezus spuścił manto handlarzom co to świątynię bezcześcili? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Zgromadzenia 26.11.16, 21:05 a000000 napisała: > Uważam, że za każdym razem powinno się ustalać trasę z urzędem. A nie z Panem Bogiem? Wy nie macie spranych mózgów - nie ma co prać... Odpowiedz Link
maria421 Re: Zgromadzenia 27.11.16, 09:57 To jest wlasnie PiSowskie "zawieszanie konstytucji na kolku". Nie odbiera prawa do demonstracji, ale je ogranicza przez nowe prawa. Oczywiscie ze pewne swieta i miejsca powinny byc zarezerwowane dla tradycyjnych wydarzen. Do takich naleza np. Boze Cialo i trasy procesji, ale to juz w Polsce jest, bez zadnych specjalnych nowych ustaw. Odpowiedz Link
zbyfauch Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 21:57 zakazałbym w ogóle demonstracji w miejscach utrudniających życie innym. A niechby sobie pohukiwali albo na wynajętych stadionach, albo na odległych łąkach, coby nie zagłuszać choćby telewizora. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:01 Dotyczy oczywiście perystalczynych nastrojowo pojękiwań podczas obnośnego molestwania kiczowatymi podobiznami świątków. Odpowiedz Link
a000000 Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:19 zbyfauch napisał: > Dotyczy oczywiście perystalczynych nastrojowo pojękiwań podczas obnośnego moles > twania kiczowatymi podobiznami świątków. a tymczasem mamy demokrację i póki istnieją ludzie którym do szczęścia potrzebne są te obnośne kiczowate świątki - procesje chodzić będą. Skoro dwa tysiące lat już chodzą. Wiesz dlaczego naród żydowski przetrwał na wygnaniu? ano dlatego, że nie dopuścili do zaniknięcia tradycji. W Izraelu mamy ponad 50 % ateistów.... ale tradycyjne święta obchodzą wszyscy - bo tradycja cementuje naród. Gdy ginie tradycja - rozpada się naród. Pewnie dlatego postępowa Francja wstydzi się swoich chorych dzieci... Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:25 a000000 napisała: > Gdy ginie tradycja - rozpada się naród. Aż mi ciarki po plecach przeszły. Naród się rozpada! Biada! Odpowiedz Link
a000000 Re: Gdybym ja był cesarzem, 27.11.16, 15:00 zbyfauch napisał: > Aż mi ciarki po plecach przeszły. Naród się rozpada! Biada! po trzykroć biada! zakrzyknął anioł zagłady.... my tu sobie robimy podśmiechujki , a śmiać się nie ma z czego.... gdy naród się rozpadnie, to mamy rewolucję i ...no i to biada właśnie.... Odpowiedz Link
astra18 Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:01 zbyfauch napisał: > zakazałbym w ogóle demonstracji w miejscach utrudniających życie innym. Biegi, toury de France i inne Pologne tez utrudniaja. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:07 astra18 napisał: > Biegi, toury de France i inne Pologne tez utrudniaja. Masz rację, też bym wygnał na pola. Odpowiedz Link
a000000 Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:22 zbyfauch napisał: > Masz rację, też bym wygnał na pola. a gdzież Ty masz takie pola, na których można urządzić toury czy inne maratony? Chcesz zniszczyć ciężką pracę rolnika? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:28 a000000 napisała: > a gdzież Ty masz takie pola, na których można urządzić toury czy inne maratony? > Chcesz zniszczyć ciężką pracę rolnika? Tu, gdzie obecnie pomieszkuję, polne drogi są asfaltowe, wypielęgnowane i doskonałe do ruchomej aktywności cielesnej. Sam wypowiedziałem bilet i od pół roku dojeżdżam codziennie rowerem 23 km. ( w jedną stronę) do pracy. Odpowiedz Link
astra18 Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 22:50 zbyfauch napisał: > >Sam wypowiedziałem bilet Pisze sie wypowiedzenie biletu? Bo u nas omijasz szerokim lukiem automat i nie ladujesz karty miejskiej na nastepny miesiac.:) Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 23:14 astra18 napisał: > Pisze sie wypowiedzenie biletu? Bo u nas omijasz szerokim lukiem automat i nie > ladujesz karty miejskiej na nastepny miesiac.:) To tzw. "firmenticket", rezerwowany na rok. W łaskawości tutejszego MPK zredukowany do dziesięciu miesięcy. Co nie jest żadną łaską uwzględniwszy urlopy i inne dni wolne od pracy. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Gdybym ja był cesarzem, 26.11.16, 23:16 Mnie, za trzy strefy, potrącano 87 ełro miesięcznie. Odpowiedz Link
a000000 Re: Gdybym ja był cesarzem, 27.11.16, 15:03 zbyfauch napisał: > Tu, gdzie obecnie pomieszkuję, polne drogi są asfaltowe, ojej... to dopiero biada! u nas jeszcze nikt się nie ośmielił tak zniszczyć wiejski krajobraz.... ścieżki polne mamy jak należy.... często błotniste i kamieniste.... ale wiejskie... Odpowiedz Link