Dodaj do ulubionych

Kaczynski w Londynie u premier May

24.03.17, 09:52
Jako kto?
W jakim celu?
Co uzyskal?

Moze mi ktos wytlumaczyc?
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Kaczynski w Londynie u premier May 24.03.17, 10:13
      Może prowadzi już kampanię prezydencką? Jaki on to dobry pan, troszczy się o swoich poddanych za rubieżą, w dodatku światowy. A na drugim froncie nęka ewentualnego konkurenta, nie przebierając w środkach.
      Nie sądzę, żeby ten wyjazd miał jakikolwiek wymiar praktyczny.
      W przyszłych spotach wyborczych będzie po prostu dobrze wyglądało, że wsiadł do aeroplanu i nie bał się.
      • maria421 Re: Kaczynski w Londynie u premier May 24.03.17, 10:37
        Nie chcialabym byc Polka w Anglii. Przyjezdza Duda i mi mowi, zebym do Polski (jeszcze) nie wracala. Rok pozniej Anglicy wybieraja Brexit a do Anglii nie jedzie zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prowadzenia polityki zagranicznej.

Wiec pewno ta podroz naprawde byla po to zeby pokazac ze sie nie boi larac aeroplanem :-)

Ciekawe czy cmoknal pania May w rekaw? ;-)
    • wkkr Re: Kaczynski w Londynie u premier May 24.03.17, 11:03
      Uzyskał obietnice w zamian za co dał rzyć.
      Ten człowiek nie ma pojęcia o robieniu dyplomacji.
      Knucie i intrygi to on opanował na poziomie Żoliborza.
    • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 12:09
      maria421 napisała:

> Jako kto?
      > W jakim celu?
      > Co uzyskal?
      >
      > Moze mi ktos wytlumaczyc?

Jak to?
      W jakim celu?
      Co uzyskał?
      • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 12:14
        Astra, rozumiem ze poniewaz zadajesz te same pytanie co ja, to tez nie masz na nie odpowiedzi :-)
        • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 12:26
          maria421 napisała:

> Astra, rozumiem ze poniewaz zadajesz te same pytanie co ja, to tez nie masz na
          > nie odpowiedzi :-)

Jak zwykle - przypuszczając co siedzi innym w głowie, a to nieskuteczna taktyka - źle rozumiesz.
          Przecież Schetyna - cytuję:
          " zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prowadzenia polityki zagranicznej" zasuwa do ambasady niemieckiej na spotkanie z kanclerz Merkel, nie mając kompetencji o których mowa w cytacie, i ten temat Cię nie dziwi, nie zadajesz pytań itp...

Tylko to :)
          • zbyfauch Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 13:11
            astra18 napisał:
            > Przecież Schetyna - cytuję:
            > " zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prowadzenia
            > polityki zagranicznej" zasuwa do ambasady niemieckiej na spotkanie z kanclerz M
            > erkel, nie mając kompetencji o których mowa w cytacie, i ten temat Cię nie dziw
            > i, nie zadajesz pytań itp...

Twoja odpowiedź odpowiada zasadzie "a u was Murzynów biją", ergo nie jest żadną.
            Plasuje się dużo poniżej odpowiedzi pytaniem na pytanie.
            Abstrahując od wymowy obydwu spotkań.
            • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 14:51
              zbyfauch napisał:

> astra18 napisał:
              > > Przecież Schetyna - cytuję:
              > > " zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prowad
              > zenia
              > > polityki zagranicznej" zasuwa do ambasady niemieckiej na spotkanie z kanc
              > lerz M
              > > erkel, nie mając kompetencji o których mowa w cytacie, i ten temat Cię ni
              > e dziw
              > > i, nie zadajesz pytań itp...
              >
              > Twoja odpowiedź odpowiada zasadzie "a u was Murzynów biją", ergo nie jest żadną
              > .

Nie odpowiada. Moja odpowiedź, z uwzględnieniem wpisanego cytatu, doskonale oddaje "histerię" autorki na temat rzekomego braku kompetencji osoby o której mowa w poście otwierającym wątek, nie zauważając, że podobna sytuacja miała miejsce z udziałem przedstawiciela jej ulubonej partii w POlsce:)

> Plasuje się dużo poniżej odpowiedzi pytaniem na pytanie.

Nie znam tej systematyki.

> Abstrahując od wymowy obydwu spotkań.

To lepiej nie zaczynaj tego tematu:)
              Wystarczy porównać zdarzenia - kto do kogo poszedł, z uwzględnieniem wspomnianych wyżej osób:)
              >
              • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 15:42
                Astra, ja napisalam :

zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prowadzenia polityki zagranicznej.

Zastanow sie moze chwile kto prowadzi polityke zagraniczna kraju , czyli kto ma URZEDOWE kompetencje do prowadzenia polityki zagranicznej, i potem powiedz czy zwykly posel takowe posiada.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 15:45
                  I jeszcze jedno, Astra, Schetyna nie jezdzil do Berlina zeby sie spotkac z Merkel, to ona przyjechala do Warszawy.

Twoje porownanie tych dwoch spotkan jest , jak juz Zbychu napisal odpowiedzia " a u Was Murzynow bija", czyli zadna odpowiedzia.
                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 16:52
                    maria421 napisała:

> I jeszcze jedno, Astra, Schetyna nie jezdzil do Berlina zeby sie spotkac z Merk
                    > el, to ona przyjechala do Warszawy.

..żeby się spotkać z Szydło i z Kaczyńskim.
                    Ambasada obcego kraju to teren eksterytorialny, więc nie trzeba jechać do Berlina żeby móc powiedzieć że robi się politykę zagraniczną:)
                    >
                    > Twoje porownanie tych dwoch spotkan jest , jak juz Zbychu napisal odpowiedzia "
                    > a u Was Murzynow bija", czyli zadna odpowiedzia.

Jest odpowiedzią na konkretną wypowiedź którą cytowałam, więc z oklaskami bym się nie wyrywała na Twoim miejscu:)
                    • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 17:00
                      astra18 napisał:

> ..żeby się spotkać z Szydło i z Kaczyńskim.
                      > Ambasada obcego kraju to teren eksterytorialny, więc nie trzeba jechać do Berli
                      > na żeby móc powiedzieć że robi się politykę zagraniczną:)

To Merkel zaprosila Schetyne do ambasady :

Z inicjatywy niemieckiej dojdzie również do spotkania z liderami PO Grzegorzem Schetyną i PSL Władysławem Kosiniakiem-Kamyszem. Oba te ugrupowania oraz kierowana przez Merkel partia CDU należą do centroprawicowej Europejskiej Partii Ludowej. (www.tvn24.pl)

Masz jakis dowod na to ze May zaprosila Kaczynskiego do Londynu?

> Jest odpowiedzią na konkretną wypowiedź którą cytowałam, więc z oklaskami bym s
                      > ię nie wyrywała na Twoim miejscu:)

Jest odpowiedzia "a u was Murzynow bija", czyli zadna.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 17:15
                        maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                        >
                        > > ..żeby się spotkać z Szydło i z Kaczyńskim.
                        > > Ambasada obcego kraju to teren eksterytorialny, więc nie trzeba jechać do
                        > Berli
                        > > na żeby móc powiedzieć że robi się politykę zagraniczną:)
                        >
                        > To Merkel zaprosila Schetyne do ambasady :
                        >
                        > Z inicjatywy niemieckiej dojdzie również do spotkania z liderami PO Grzegorzem Schetyną i PSL Władysławem Kosiniakiem-Kamyszem. Oba te ugrupowania oraz kierowana przez Merkel partia CDU należą do centroprawicowej Europejskiej Partii Ludowej. (www.tvn24.pl)
                        >
                        > Masz jakis dowod na to ze May zaprosila Kaczynskiego do Londynu?

Nie mam linku, jeśli taki dowód masz na myśli.
                        Nie sądzisz chyba jednak, że Kaczyński "przechodził z tragarzami"w Londyne i przy okazji wprosił się na fajfoklok do pani May, jakieś procedury chyba istnieją, nie?
                        >
                        > > Jest odpowiedzią na konkretną wypowiedź którą cytowałam, więc z oklaskami
                        > bym s
                        > > ię nie wyrywała na Twoim miejscu:)
                        >
                        > Jest odpowiedzia "a u was Murzynow bija", czyli zadna.

Jest odp. na Twoją wypowiedź którą cytowałam.
                        >
                        • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:08
                          Astra, no wiec mamy taka sytuacje ze spotkanie Merkel ze Schetyna w ambasadzie niemieckiej w Warszawie odbylo sie z inicjatywy Merkel.
                          Uwazasz ze Schetyna nie powinien byl przyjac zaproszenia?

Nie mamy natomiast dowodow ze May zaprosila Kaczynskiego na Downing Street, wiec mozemy przypuszczac ze Kaczynski prosil May o audiencje.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:22
                            maria421 napisała:

> Astra, no wiec mamy taka sytuacje ze spotkanie Merkel ze Schetyna w ambasadzie
                            > niemieckiej w Warszawie odbylo sie z inicjatywy Merkel.
                            > Uwazasz ze Schetyna nie powinien byl przyjac zaproszenia?

Nie o to chodzi, chyba nie zrozumiałaś.
                            Pytałaś, w kontekście wizyty Kaczyńskiego w Londynie, kim on jest ten zwykły poseł, jakie ma kompetencje.więc to samo pytanie zadałam w stosunku do Schetyny.
                            Czy nadal nie rozumiesz, czy w końcu wpadł puzzelek na właściwe miejsce?
                            >
                            > Nie mamy natomiast dowodow ze May zaprosila Kaczynskiego na Downing Street, wie
                            > c mozemy przypuszczac ze Kaczynski prosil May o audiencje.

Nie mamy dowodów, więc i przypuszczenia są raczej z gruntu oceny subiektywnej.
                            >
                            • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:36
                              Astra, juz Ci powiedzialam, ze to co piszesz mialoby sens gdyby Schetyna prosil Merkel o audiencje w Berlinie i pojechal do niej z wizyta w Kanzleramcie.

Poniewaz jednak tak nie bylo, to Twoje porownanie jest nie na miejscu, ale wiem ze tego nie zrozumiesz i ze bedziesz twierdzic ze to jest "to samo".
                              • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:44
                                maria421 napisała:

> Astra, juz Ci powiedzialam, ze to co piszesz mialoby sens gdyby Schetyna prosil
                                > Merkel o audiencje w Berlinie i pojechal do niej z wizyta w Kanzleramcie.
                                >
                                > Poniewaz jednak tak nie bylo, to Twoje porownanie jest nie na miejscu, ale wiem
                                > ze tego nie zrozumiesz i ze bedziesz twierdzic ze to jest "to samo".

Twierdzę że to jest to samo bo Twoje przypuszczenia co do zaproszenia-wproszenia Kaczyńskiego pozostają w sferze domysłów.
                                Choć i tak wiem, że ten puzzelek nie trafi u Ciebie na właściwe miejsce:)
                                >
                                • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:35
                                  astra18 napisał:

> Twierdzę że to jest to samo bo Twoje przypuszczenia co do zaproszenia-wproszeni
                                  > a Kaczyńskiego pozostają w sferze domysłów.
                                  > Choć i tak wiem, że ten puzzelek nie trafi u Ciebie na właściwe miejsce:)

Pytalam czy May zaprosila Kaczynskiego.
                                  Zaprosila?
                                  I prasa o tym nie trabila?

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:40
                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                    >
                                    > > Twierdzę że to jest to samo bo Twoje przypuszczenia co do zaproszenia-wpr
                                    > oszeni
                                    > > a Kaczyńskiego pozostają w sferze domysłów.
                                    > > Choć i tak wiem, że ten puzzelek nie trafi u Ciebie na właściwe miejsce:)
                                    >
                                    > Pytalam czy May zaprosila Kaczynskiego.
                                    > Zaprosila?
                                    > I prasa o tym nie trabila?

Domniemanie, że skoro nie trąbiła to znaczy się wprosił, pozostaje w sferze Twoich domysłów, a z tym nie zamierzam polemizować.

>
                                    • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:42
                                      astra18 napisał:

> Domniemanie, że skoro nie trąbiła to znaczy się wprosił, pozostaje w sferze Two
                                      > ich domysłów, a z tym nie zamierzam polemizować.

Jezeli nie ma dowodow na to ze May zaprosila Kaczynskiego, to znaczy ze on ja prosil o wizyte.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:45
                                        maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                        >
                                        > > Domniemanie, że skoro nie trąbiła to znaczy się wprosił, pozostaje w sfer
                                        > ze Two
                                        > > ich domysłów, a z tym nie zamierzam polemizować.
                                        >
                                        > Jezeli nie ma dowodow na to ze May zaprosila Kaczynskiego, to znaczy ze on ja p
                                        > rosil o wizyte.

Własnie o to chodzi, że nie znaczy, co trudno Ci zrozumieć.
                                        To są TWOJE wnioski, nie obligatoryjne dla faktów:)
                                        >
                                        >
                                        • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:48
                                          astra18 napisał:

> Własnie o to chodzi, że nie znaczy, co trudno Ci zrozumieć.
                                          > To są TWOJE wnioski, nie obligatoryjne dla faktów:)

Tak dlugo jak nie ma dowodu na to, ze May zaprosila Kaczynskiego na Downing Street,
                                          jedynym logicznym wnioskiem jest ze to Kaczynski prosil May o spotkanie w Londynie.

Bo, jak sama powiedzialas, nie "przechodzil tam z meblami" :-)

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:54
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                            >
                                            > > Własnie o to chodzi, że nie znaczy, co trudno Ci zrozumieć.
                                            > > To są TWOJE wnioski, nie obligatoryjne dla faktów:)
                                            >
                                            > Tak dlugo jak nie ma dowodu na to, ze May zaprosila Kaczynskiego na Downing Str
                                            > eet,
                                            > jedynym logicznym wnioskiem jest ze to Kaczynski prosil May o spotkanie
                                            > w Londynie.

Zostawiając na boku Twoje wnioski, zastanawiające jest z jakiego to powodu kanclerz Niemiec zaprasza do siebie zwykłych posłów, używając Twojego języka, szefów partii opozycjnych, oprócz Petru.
                                            >
                                            > Bo, jak sama powiedzialas, nie "przechodzil tam z meblami" :-)

Z "tragarzami" - elementarz!!!!:)Miś.
                                            >
                                            • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:02
                                              Astra, nie wiem z jakiego powodu Merkel wystapila z inicjatywa spotkania sie ze zwyklymi poslami Schetyna i Kosiniakiem- Kamyszem.

A Ty wiesz w jakim celu zwykly posel Kaczynski wprosil sie do pani May? Bo o to od poczatku pytam, a Ty , jak zwykle krecisz i sie Schetyna zastawiasz.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:07
                                                maria421 napisała:

> Astra, nie wiem z jakiego powodu Merkel wystapila z inicjatywa spotkania sie ze
                                                > zwyklymi poslami Schetyna i Kosiniakiem- Kamyszem.

I własnie o to chodzi:)
                                                >
                                                > A Ty wiesz w jakim celu zwykly posel Kaczynski wprosil sie do pani May?

Pomijając słówko "wprosił", odpowiem że nie wiem.
                                                Tak samo jak nie wiem po co GS i K-K byli u Merkel.

Bo o to
                                                > od poczatku pytam, a Ty , jak zwykle krecisz i sie Schetyna zastawiasz.
                                                Nie zastawiam się tylko nie wiem z jakiego powodu nie zestawiłaś tych dwóch wizyt:)

Wpadł puzzelek?:)

>
                                                • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:22
                                                  No i nie moglas od razu odpowiedziec ze nie wiesz? :-)

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:27
                                                    maria421 napisała:

> No i nie moglas od razu odpowiedziec ze nie wiesz? :-)

Jak miło się zrobiło, że obie nie wiemy, czemu zwykli posłowie rozmawiają z premierami, kanclerzami itp:) Prawda????I cóż zrobić z tak miło rozpoczetym piątkowym wieczorem?:)
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:40
                                                    astra18 napisał:

> Jak miło się zrobiło, że obie nie wiemy, czemu zwykli posłowie rozmawiają z pre
                                                    > mierami, kanclerzami itp:) Prawda????I cóż zrobić z tak miło rozpoczetym piątko
                                                    > wym wieczorem?:)

Asto droga, nie ma zwyczaju zeby zwyczajni poslowie, nawet z racji tego ze sa szefami partii, jezdzili w odwiedziny do premierow, prezydentow czy kanclerzy.

Natomiast to, ze szef jakiegos panstwa w czasie wizyty w innym panstwie spotyka sie czasem rowniez z przedstawicielami opozycji parlamentarnej, nie jest niczym nowym.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 20:55
                                                    maria421 napisała:
                                                    >
                                                    > Asto droga, nie ma zwyczaju zeby zwyczajni poslowie, nawet z racji tego ze sa s
                                                    > zefami partii, jezdzili w odwiedziny do premierow, prezydentow czy kanclerzy.

Nie wiem czy nie ma zwyczaju, czy to niezgodne z czymś tam, ale w przypadku "naszego podwórka" to się zdarzyło. Jaro do Londynu, Grzechu do ambasady niemieckiej.
                                                    >
                                                    > Natomiast to, ze szef jakiegos panstwa w czasie wizyty w innym panstwie spotyka
                                                    > sie czasem rowniez z przedstawicielami opozycji parlamentarnej, nie jest niczy
                                                    > m nowym.

To "niczym nowym" to tak wzięte z sufitu czy jakiś konkret???Jakieś to ogólnikowe.

>
                                                  • ja.nusz Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 22:10
                                                    astra18 napisał:

blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Kobito, daj se siana - nie kompromituj się więcej, niż już tego dokonałaś.
                                                    Twoje pisiarskie agitki są na poziomie szaletu dworcowego późnego Gomułki.
                                                    Najwyraźniej z tych czasów czerpiesz inspiracje dla swojej "twórczości" - rzyg!!!
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 08:28
                                                    astra18 napisał:

> Nie wiem czy nie ma zwyczaju, czy to niezgodne z czymś tam, ale w przypadku "na
                                                    > szego podwórka" to się zdarzyło. Jaro do Londynu, Grzechu do ambasady niemiecki
                                                    > ej.

Tak jak mowilam- nie zrozumiesz roznicy miedzy spotkaniem Merkel z opozycja parlamentarna w Warszawie ktore odbylo sie z jej onicjatywy, a podroza Kaczynskiego do Londynu z jego inicjatywy.

> To "niczym nowym" to tak wzięte z sufitu czy jakiś konkret???Jakieś to ogólniko
                                                    > we.

Sluze:
                                                    www.zeit.de/politik/ausland/2017-02/tuerkei-angela-merkel-opposition-recep-tayyip-erdogan-ankara-staatsbesuch

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 09:53
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Tak jak mowilam- nie zrozumiesz roznicy miedzy spotkaniem Merkel z opozycja par
                                                    > lamentarna w Warszawie ktore odbylo sie z jej onicjatywy, a podroza Kaczynskieg
                                                    > o do Londynu z jego inicjatywy.

Ale tego nie wiesz czy z jego inicjatywy a swoje przypuszczenia wzięłaś za pewnik.
                                                    I stąd Twoje przekonanie o różnicy miedzy tymi spotkaniami.
                                                    >
                                                    > > To "niczym nowym" to tak wzięte z sufitu czy jakiś konkret???Jakieś to og
                                                    > ólniko
                                                    > > we.
                                                    >
                                                    > Sluze:
                                                    > www.zeit.de/politik/ausland/2017-02/tuerkei-angela-merkel-opposition-recep-tayyip-erdogan-ankara-staatsbesuch
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 12:49
                                                    astra18 napisał:

> Ale tego nie wiesz czy z jego inicjatywy a swoje przypuszczenia wzięłaś za pewn
                                                    > ik.
                                                    > I stąd Twoje przekonanie o różnicy miedzy tymi spotkaniami.

Roznica jest taka jak miedzy zaproszonym gosciem i petentem.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 17:26
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Ale tego nie wiesz czy z jego inicjatywy a swoje przypuszczenia wzięłaś z
                                                    > a pewn
                                                    > > ik.
                                                    > > I stąd Twoje przekonanie o różnicy miedzy tymi spotkaniami.
                                                    >
                                                    > Roznica jest taka jak miedzy zaproszonym gosciem i petentem.

Skoro obracasz się w sferze fantazji, to wyobraź sobie jaka może być różnica między wezwaniem na dywanik- zamiast tego co nazywasz "gościną" - a spotkaniem "w sprawie".

>
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 19:40
                                                    astra18 napisał:

> Skoro obracasz się w sferze fantazji, to wyobraź sobie jaka może być różnica mi
                                                    > ędzy wezwaniem na dywanik- zamiast tego co nazywasz "gościną" - a spotkaniem "w
                                                    > sprawie".

Na dywanik moze wzywac tylko przelozony .

Fantazja PiSiej propagandy , tej co ubiera Tuska w mundur gestapowca, co prawda uznaje PO za slugusow Merkel, ale mialam odrobine nadziei ze Ty jeszcze tak nisko nie upadlas.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:02
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Skoro obracasz się w sferze fantazji, to wyobraź sobie jaka może być różn
                                                    > ica mi
                                                    > > ędzy wezwaniem na dywanik- zamiast tego co nazywasz "gościną" - a spotkan
                                                    > iem "w
                                                    > > sprawie".
                                                    >
                                                    > Na dywanik moze wzywac tylko przelozony .
                                                    >
                                                    > Fantazja PiSiej propagandy , tej co ubiera Tuska w mundur gestapowca, co prawda
                                                    > uznaje PO za slugusow Merkel, ale mialam odrobine nadziei ze Ty jeszcze tak ni
                                                    > sko nie upadlas.

MOja Droga, wyraźnie tylko Ty możesz obracać się w oparach fantazji i ubierać w formę faktów.:)

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:09
                                                    astra18 napisał:

> MOja Droga, wyraźnie tylko Ty możesz obracać się w oparach fantazji i ubierać w
                                                    > formę faktów.:)

Bez sensu.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:16
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > MOja Droga, wyraźnie tylko Ty możesz obracać się w oparach fantazji i ubi
                                                    > erać w
                                                    > > formę faktów.:)
                                                    >
                                                    > Bez sensu.

Masz rację, zacznij operować faktami a nie swoimi wyobrażeniami i przypuszczeniami.
                                                    >
                          • zbyfauch Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:28
                            maria421 napisała:

> Astra, no wiec mamy taka sytuacje ze spotkanie Merkel ze Schetyna w ambasadzie

No tak, pieSSek SSchetyna przybiegł na zawołanie makreli, że się tu popiszę znajomością gazpolbełkotu.
                            • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:39
                              zbyfauch napisał:

> No tak, pieSSek SSchetyna przybiegł na zawołanie makreli, że się tu popiszę zna
                              > jomością gazpolbełkotu.

:-)))
                          • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 18:49
                            maria421 napisała:

tego to nie wiemy. Być może było to spotkanie dwóch PRZEWODNICZĄCYCH PARTII, należących do tego samego ugrupowania w parlamencie europejskim. Czyli nic nadzwyczajnego, normalne kontakty. I bez znaczenia jest z czyjej inicjatywy. W końcu Merkel to nie papież a Schetyna to nie zwykły obywatel. To są równi sobie przewodniczący partii dwóch krajów unijnych.
                            Zupełnie tak samo jak Kaczyński i May. Jeśli jest coś do omówienia, to się spotykają i omawiają.
                            Nawet nie wiem o co mogłoby chodzić, aby z przewodniczącym partii spotkał się Premier obcego kraju.
                            To chyba niezgodne z protokołem dyplomatycznym.

Pani May nie powinna przyjmować partyjnych towarzyszy w siedzibie premiera, ale wyjątkowa sytuacja ją usprawiedliwia.... Ma na głowie Brexit i terrorystów. I w związku z tym absolutny brak czasu na ceregiele.

Po pierwsze - byłoby to chamskie faux pas, a po drugie - odrzucenie takiego splendoru świadczyłoby o szaleństwie polityka.

>
                            > Nie mamy natomiast dowodow ze May zaprosila Kaczynskiego na Downing Street, wie
                            > c mozemy przypuszczac ze Kaczynski prosil May o audiencje.

Prosiłby o audiencję gdyby spotkał się z PREMIEREM. Jeśli spotkał się z przewodniczącym partii - było to spotkanie równych sobie polityków.
                            Za wszelką cenę chcesz umniejszyć Kaczyńskiego.... jestem tym już zmęczona.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 19:33
                              Azerko, problem w tym , ze pani May jest przewodniczaca Partpp Konserwatywnej i premierem Weielkiej Brytanii, a Kaczynski tylko prezesem partii PiS, nie jest polskim premierem, bo ten urzad piastuje Beata Szydlo.

Nie ma tak, ze premier jakiegos kraju w kontaktach zagranicznych wystepuje raz w roli szefa partii, a raz w roli premiera.
                              Wystepuje zawsze w roli premiera. Merkel , przyjmujac w ambasadzie niemieckiej w Warszawie Schetyne i Kosiniaka -Kamysza nie wystepowala w roli szefowej CDU, lecz w roli kanclerz Niemiec.

W roli szefowej CDU Merkel moze wystepowac tylko na wiecach CDU w Niemczech, wtedy kiedy ja ponownie wybieraja na stanowisko szefowej.

Ja nie "umniejszam Kaczynskiego", ja po prostu przypominam, ze jest on zwyklym poslem , takim samym jak Schetyna, Petru , Kukiz, Kosiniak-Kamysz, i nie piastuje zadnego panstwowego urzedu, o czym zwolennicy PiSu zapominaja.
                              • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 22:39
                                maria421 napisała:

> Azerko, problem w tym , ze pani May jest przewodniczaca Partpp Konserwatywnej i
                                > premierem Weielkiej Brytanii, a Kaczynski tylko prezesem partii PiS, nie jest
                                > polskim premierem, bo ten urzad piastuje Beata Szydlo.

ale w parlamencie europejskim te dwie partie stanowią wspólne stronnictwo. I rozmawiali jako przewodniczący partii - tak mówił Kaczyński.
                                Żadnego problemu nie widzę.

Tak samo do wspólnego stronnictwa w parlamencie europejskim należy PO i CDU. I to, że czołowi politycy tych partii ze sobą omawiają sprawy jest całkiem naturalne.

Ale jeśli Merkel rozmawiała z PO jako Kanclerz, a May rozmawiała z Kaczyńskim jako PREMIER już jest mniej naturalne. Chyba że poruszali ważne dla Europy sprawy.... bo jak wiemy, rządzące partie zmieniają się miejscami co jakiś czas , a problemy Europy są ponadczasowe i ponadpartyjne.

Mario, wyraźnie masz jakiś problem z wizytą zwykłego polityka polskiego na Downing Str.
                                Większy problem niż pani May, która wizytę zorganizowała i rozmowy się odbyły.
                                Zależy Ci aby pani May kopnęła Kaczyńskiego w rzyć i to w świetle kamer.... ale byś triumfowała...

• ja.nusz Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 23:42
                                  a000000 napisała:

> Mario, wyraźnie masz jakiś problem z wizytą zwykłego polityka polskiego na Down
                                  > ing Str.

Przepraszam, jakiego zwykłego???!!!
                                  Jarosław jest nadzwyczajny, a jego nadzwyczajność przejawia się przede wszystkim w jego nadzwyczajnie wrednym charakterze.
                                  Klasyczny narodowy socjalista, z którym NIKT z zagranicy nie powinien rozmawiać - niektórzy na szczęście się tej zasady trzymają.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 08:16
                                  a000000 napisała:

> Mario, wyraźnie masz jakiś problem z wizytą zwykłego polityka polskiego na Down
                                  > ing Str.
                                  > Większy problem niż pani May, która wizytę zorganizowała i rozmowy się odbyły.
                                  > Zależy Ci aby pani May kopnęła Kaczyńskiego w rzyć i to w świetle kamer.... ale
                                  > byś triumfowała...

Azerko, jedyne na czym mi zalezy, to normalnosc polagejaca na tym, ze szef zwycieskeij partii staje sie szefem rzadu , ze wszystkimi prawami i obowiazkami z tego tytulu wynikajacymi.

Obecna sytuacja w Polsce kiedy premier Szydlo ma nad soba partyjnego szefa NIE jest normalna.
                                  NIE jest to nortmalne kiedy szefowie innych panstw rozmawiajac z Szydlo wiedza ze i tak od niej nic nie zalezy, bo ona ma nad soba szefa Kaczynskiego.

Sytuacja w ktorej krajem , zamiast szefa rzadu, rzadzi szef partii nie ponoszac za to zadnych konsekwencji NIE jest normalna i bardzo mi przykro ze Ty tego nie zauwazasz.

• ja.nusz Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 08:32
                                    maria421 napisała:

> Azerko, jedyne na czym mi zalezy, to normalnosc polagejaca na tym, ze szef zwyc
                                    > ieskeij partii staje sie szefem rzadu , ze wszystkimi prawami i obowiazkami z t
                                    > ego tytulu wynikajacymi.
                                    >
                                    > Obecna sytuacja w Polsce kiedy premier Szydlo ma nad soba partyjnego szefa NIE
                                    > jest normalna.
                                    > NIE jest to nortmalne kiedy szefowie innych panstw rozmawiajac z Szydlo wiedza
                                    > ze i tak od niej nic nie zalezy, bo ona ma nad soba szefa Kaczynskiego.
                                    >
                                    > Sytuacja w ktorej krajem , zamiast szefa rzadu, rzadzi szef partii nie ponoszac
                                    > za to zadnych konsekwencji NIE jest normalna i bardzo mi przykro ze Ty tego ni
                                    > e zauwazasz.

Można to ująć krócej - Polska ma marionetkowy rząd i prezydenta marionetkę.
                                    No i oczywiście ileś tam milionów ślepych marionetek z miast i wsi.
                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 09:59
                                    maria421 napisała:

>
                                    > Azerko, jedyne na czym mi zalezy, to normalnosc polagejaca na tym, ze szef zwyc
                                    > ieskeij partii staje sie szefem rzadu , ze wszystkimi prawami i obowiazkami z t
                                    > ego tytulu wynikajacymi.
                                    >
                                    No to widać u nas taka tradycja, że to co wg Twoich wyobrażeń musi być "normalne" u nas bywa inaczej - przykładem jest np. objęcie urzędu premiera przez Belkę który nie był szefem partii SLD, Buzek premierem za czasów AWS.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 12:39
                                      astra18 napisał:

> No to widać u nas taka tradycja, że to co wg Twoich wyobrażeń musi być "normaln
                                      > e" u nas bywa inaczej - przykładem jest np. objęcie urzędu premiera przez Belkę
                                      > który nie był szefem partii SLD, Buzek premierem za czasów AWS.

Zapomnialas o 8 miesiacach premiera Marcinkiewicza w pierwszym rzadzie PiSu.

Porownanie obecnej sytuacji do rzadu Buzka czy drugiego rzadu Belki znow jest porownaniem gruszek z jablkami, ale Ty tego nie zrozumiesz tak jak nie zrozumiesz ze czym innym jest jak Merkel, bedac w Warszawie, zaprasza opozycje na spotkanie, a czym innym jak zwykly posel leci spotkac sie z brytyjska premier do Londynu, bo ta zgodzila sie go przyjac.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 17:23
                                        maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                        >
                                        > > No to widać u nas taka tradycja, że to co wg Twoich wyobrażeń musi być "n
                                        > ormaln
                                        > > e" u nas bywa inaczej - przykładem jest np. objęcie urzędu premiera przez
                                        > Belkę
                                        > > który nie był szefem partii SLD, Buzek premierem za czasów AWS.
                                        >
                                        > Zapomnialas o 8 miesiacach premiera Marcinkiewicza w pierwszym rzadzie PiSu.
                                        >
                                        > Porownanie obecnej sytuacji do rzadu Buzka czy drugiego rzadu Belki znow jest p
                                        > orownaniem gruszek z jablkami, ale Ty tego nie zrozumiesz

Nie wal na oślep z braku laku w argumentach.
                                        Podałam Ci konkretne przykłady, Ty przypomniałaś jeszcze o jednym więc nie podrzucaj ni stąd ni zowąd bez sensu elementów kulinarych.

tak jak nie zrozumies
                                        > z ze czym innym jest jak Merkel, bedac w Warszawie, zaprasza opozycje na spotka
                                        > nie, a czym innym jak zwykly posel leci spotkac sie z brytyjska premier do Lond
                                        > ynu, bo ta zgodzila sie go przyjac.

Może to wygodne dla Ciebie uznawać swoje przypuszczenia za fakty i dopisywać pod to swje tezy. Ale ileż można tak życ w iluzji:)
                                        I pora abyś TO w końcu zrozumiała.
                                        >
                                        >
                                        >
                                        • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 19:41
                                          Astra, pora zebys TY wreszcie zrozumiala ze sytuacja kiedy premier ma nad soba partyjnego szefa NIE JEST normalna.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:04
                                            maria421 napisała:

> Astra, pora zebys TY wreszcie zrozumiala ze sytuacja kiedy premier ma nad soba
                                            > partyjnego szefa NIE JEST normalna.

Pora żebyś nie dostosowywała swoich wyobraźni na temat normalności w urządzaniu gabinetów rządów. Były takie przypadki w polskiej polityce i nikt jakoś nie narzekał.
                                            Teraz narzeka Maria.
                                            >
                                            >
                                            • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:07
                                              astra18 napisał:

> Pora żebyś nie dostosowywała swoich wyobraźni na temat normalności w urządzaniu
                                              > gabinetów rządów. Były takie przypadki w polskiej polityce i nikt jakoś nie na
                                              > rzekał.
                                              > Teraz narzeka Maria.

Jezeli to jest takie normalne, to pokaz mi inny kraj w Europie w ktorym premier ma nad soba partyjnego szefa.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:18
                                                maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                >
                                                > > Pora żebyś nie dostosowywała swoich wyobraźni na temat normalności w urzą
                                                > dzaniu
                                                > > gabinetów rządów. Były takie przypadki w polskiej polityce i nikt jakoś
                                                > nie na
                                                > > rzekał.
                                                > > Teraz narzeka Maria.
                                                >
                                                > Jezeli to jest takie normalne, to pokaz mi inny kraj w Europie w ktorym premier
                                                > ma nad soba partyjnego szefa.

A cóż to za argument????Czy UE stawia takie wymagania????

>
                                                • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:27
                                                  astra18 napisał:

> A cóż to za argument????Czy UE stawia takie wymagania????
                                                  >

TY twierdzisz ze to jest normalne, ze premier ma nad soba partyjnego szefa, wiec udowodnij ze jest to normalne podajac przyklady innych premierow europejskich ktorzy maja nad soba partyjnego szefa.

Nie ograniczaj sie do UE, poszukaj w calej Europie.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:38
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > A cóż to za argument????Czy UE stawia takie wymagania????
                                                    > >
                                                    >
                                                    > TY twierdzisz ze to jest normalne, ze premier ma nad soba partyjnego szefa

To Ty twierdzisz ,że ma "nad sobą" szefa partii, przeszkadzało Ci w sytuacji kiedy premierem był Belka czy Buzek?

, wie
                                                    > c udowodnij ze jest to normalne podajac przyklady innych premierow europejskich
                                                    > ktorzy maja nad soba partyjnego szefa.

A co mam Ci udowodnić???Porównać inne systemy rządowe????

>
                                                    > Nie ograniczaj sie do UE, poszukaj w calej Europie.

Już Co napisałam, że to żaden dowód na "nienormalność". To tkwi tylko w Twojej wyobraźni.
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:44
                                                    Astra, skoro w Europie, nie tylko w UE, nie znajdziesz ani jednego premiera ktory by mial nad soba szefa wlasnej partii, to znaczy ze NORMA jest taka, ze szef partii jest premierem, czyli sytuacja w Polsce odniega od tej nórmy, wiec jest nienormalna.

A teraz napisz jeszcze cokolwiek zyby bylo ze masz ostatnie slowo, ja ide wlaczyc TV.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 25.03.17, 20:46
                                                    maria421 napisała:

> Astra, skoro w Europie, nie tylko w UE, nie znajdziesz ani jednego premiera kto
                                                    > ry by mial nad soba szefa wlasnej partii, to znaczy ze NORMA jest taka, ze szef
                                                    > partii jest premierem, czyli sytuacja w Polsce odniega od tej nórmy, wiec jest
                                                    > nienormalna.

Nie, to jest wewnętrzny system dot. danego kraju.
                                                    Strasznie nie lubię obrazu świata "pod linijkę"....
                                                    >
                                                    > A teraz napisz jeszcze cokolwiek zyby bylo ze masz ostatnie slowo, ja ide wlacz
                                                    > yc TV.

Życzę Ci miłego wieczoru:))))
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 10:11
                                                    astra18 napisał:

> Nie, to jest wewnętrzny system dot. danego kraju.

Jezeli wszystkie kraje Europy maja taki sam "wewnetrzny system", to znaczy ze jest to NORMA, a to co jest teraz w Polsce jest nie jest normalne.

> Strasznie nie lubię obrazu świata "pod linijkę"....

A przeciez tak Ci wlasnie PiS chce swiat urzadzic....
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 10:16
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie, to jest wewnętrzny system dot. danego kraju.
                                                    >
                                                    > Jezeli wszystkie kraje Europy maja taki sam "wewnetrzny system", to znaczy ze j
                                                    > est to NORMA

Nie, to nie znaczy że jest to normą.
                                                    Zapytam jeszcze raz - w przypadku Buzka i Belki Ci to przeszkadzało czy nie?

, a to co jest teraz w Polsce jest nie jest normalne.
                                                    >
                                                    > > Strasznie nie lubię obrazu świata "pod linijkę"....
                                                    >
                                                    > A przeciez tak Ci wlasnie PiS chce swiat urzadzic....

Co Ty nie powiesz:)Ty wiesz jak mi PiS urządza świat:)
                                                    Nie za bardzo sobie pochlebiasz w dokonywaniu ocen na temat o którym nie masz pojęcia???:)
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 13:32
                                                    astra18 napisał:

> Nie, to nie znaczy że jest to normą.

Jezeli wszystkie ciieleta rodza sie z czteroma nogami, a jedno sie urodzilo z piecioma (bylo kiedys w lodzkim ZOO), to co jest norma- ciele z czteroma czy z piecioma nogami?

> Zapytam jeszcze raz - w przypadku Buzka i Belki Ci to przeszkadzało czy nie?

Tez .

Tobie najwyrazniej juz nie moze przeszkadzac, bo Ty uwazasz "sterowanie z tylnego siedzenia" za norme.

> Co Ty nie powiesz:)Ty wiesz jak mi PiS urządza świat:)
                                                    > Nie za bardzo sobie pochlebiasz w dokonywaniu ocen na temat o którym nie masz p
                                                    > ojęcia???:)

Widze co piszesz.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 13:49
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie, to nie znaczy że jest to normą.
                                                    >
                                                    > Jezeli wszystkie ciieleta rodza sie z czteroma nogami, a jedno sie urodzilo z p
                                                    > iecioma (bylo kiedys w lodzkim ZOO)

To jest to anomalia.
                                                    Wymyślaj dalej.

>
                                                    > > Zapytam jeszcze raz - w przypadku Buzka i Belki Ci to przeszkadzało czy n
                                                    > ie?
                                                    >
                                                    > Tez .
                                                    >
                                                    > Tobie najwyrazniej juz nie moze przeszkadzac, bo Ty uwazasz "sterowanie z tylne
                                                    > go siedzenia" za norme.

Daj spokój, jeden pan pojechał "za chlebem" a jeszcze do niego na "konsultacje" przyjeżdzali.
                                                    Całkiem niedawno sam się pofatygował do kraju żeby "wspomóc" z "tylnego siedzenia".
                                                    W zasadzie tu nie chodzi o "co" tylko nieustannie o "kogo". I tego nie możesz zdzierżyć.
                                                    >
                                                    > > Co Ty nie powiesz:)Ty wiesz jak mi PiS urządza świat:)
                                                    > > Nie za bardzo sobie pochlebiasz w dokonywaniu ocen na temat o którym nie
                                                    > masz p
                                                    > > ojęcia???:)
                                                    >
                                                    > Widze co piszesz

I widzisz jak mi się zyje w tym "urządzonym przez PiS" świecie.:)
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 14:25
                                                    astra18 napisał:

> To jest to anomalia.
                                                    > Wymyślaj dalej.

Tak samo jak premier majacy nad soba szefa partii.

> Daj spokój, jeden pan pojechał "za chlebem" a jeszcze do niego na "konsultacje"
                                                    > przyjeżdzali.
                                                    > Całkiem niedawno sam się pofatygował do kraju żeby "wspomóc" z "tylnego siedzen
                                                    > ia".
                                                    > W zasadzie tu nie chodzi o "co" tylko nieustannie o "kogo". I tego nie możesz z
                                                    > dzierżyć.

Chce normalnosci. Tobie odpowiada nienormalnosc, jezeli sluzy PiSowi.

> I widzisz jak mi się zyje w tym "urządzonym przez PiS" świecie.:)

Tobie dobrze, bo najwyrazniej sie w tej nienormalnosci dobrze czujesz.
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 20:01
                                                    maria421 napisała:

> Tak samo jak premier majacy nad soba szefa partii.

dlaczego uważasz, że to anomalia? W Polsce nie ma wymogu prawnego, aby premierem zostawał przewodniczący partii. Ba! to nawet nie jest tradycja, gdyż mieliśmy już premierów mających nad sobą partyjnych przywódców.

tak wygląda procedura powołania premiera:

www.prezydent.pl/prezydent/kompetencje/desygnowanie-i-powolywanie-premiera-i-rady-ministrow/
                                                    zauważ, że nie ma ani słowa o tym, że kandydatem musi być przewodniczący partii.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 20:24
                                                    Azerko i co z Tego ze nie ma wymogu prawnego?

Tobie sie podoba "sterowanie z tylnego fotela"? Podoba Ci sie ze premier ma nad soba szefa, ktory moze go usunac, jak Kaczynski Marcinkiewicza? Podoba Ci sie ze taki szef partii, majacy faktyczna wladze , nie ponosi za to zadnej odpowiedzialnosci?
                                                    Beata Szydlo, sprawujaca urzad premiera, moze byc postawiona przed Trybunalem Stanu za lamanie konstytucji.
                                                    Jej partyjny szef, zwykly posel , nie...

To nie jest normalne.
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 20:36
                                                    a jakie to ma znaczenie, czy to się komu podoba czy nie? Państwo działa na podstawie i w ramach prawa, nie podobania.
                                                    Mnie się wiele rzeczy nie podoba. I nie musi....
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 20:56
                                                    a000000 napisała:

> a jakie to ma znaczenie, czy to się komu podoba czy nie? Państwo działa na po
                                                    > dstawie i w ramach prawa, nie podobania.
                                                    > Mnie się wiele rzeczy nie podoba. I nie musi....

Azerko , podoba Ci sie czy nie?
                                                    Wolalabys zeby premier byl jednoczesnie szefem partii kory zwyciezyla w wyborach czy nie?
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 21:06
                                                    jest mi to obojętne. Byle na podstawie i w granicach prawa.
                                                    Nie sądź, że jeśli premierem jest wódz partyjny to podejmuje decyzje samodzielnie..... nie w demokracji....
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 21:27
                                                    a000000 napisała:

> jest mi to obojętne. Byle na podstawie i w granicach prawa.
                                                    > Nie sądź, że jeśli premierem jest wódz partyjny to podejmuje decyzje samodzieln
                                                    > ie..... nie w demokracji....

Azerko, w demokracji premier nie decyduje sam i bardzo dobrze ze tak jest.
                                                    Chodzi jednak ciagle o to, czy premier powinien miec nad soba partyjnego szefa, czy nie.

Ja uwazam ze absolutnie nie, ze premier powinien sie bac tylko wyborcow, tylko tego ze wyborca go "zwolni" ze stanowiska, a nie szef partyjny.

W stosunkach miedzynarodowych tez powinnien panowac jasny uklad- polski rzad reprezentuje Szydlo a nie Kaczynski, to z Szydlo rozmawiaja i sie umawiaja w roznych kwestiach premierzy innych krajow a nie z Kaczynskim.

• a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 26.03.17, 23:24
                                                    maria421 napisała:

> Chodzi jednak ciagle o to, czy premier powinien miec nad soba partyjnego szefa,
                                                    > czy nie.

jakie to ma znaczenie w sytuacji gdy premier nie realizuje SWOJEJ polityki, tylko politykę partii zwycięskiej, poprzez realizację polityki Rady Ministrów?????

W stosunkach międzynarodowych układ jest jasny. Premier rozmawia z premierem, szef partii z szefem partii.
                                                    Nie zauważyłam, aby Kaczyński reprezentował rząd....

Mario, daj sobie spokój z tym napadaniem na Kaczyńskiego. Masz do niego pretensje że jeszcze żyje?
                                                    A gdy premierem była Suchocka, to kto nią rządził? A kto rządził Cimoszewiczem?
                                                    Komu to wówczas przeszkadzało???? Nikomu? przeszkadza tylko wówczas, gdy na tylnej ławce siedzi znienawidzony Kaczor?
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 09:27
                                                    a000000 napisała:

> jakie to ma znaczenie w sytuacji gdy premier nie realizuje SWOJEJ polityki, ty
                                                    > lko politykę partii zwycięskiej, poprzez realizację polityki Rady Ministrów????
                                                    > ?

Ma znaczenie takie, ze powinien byc jasny uklad- premier realizuje polityke partii, ktorej sam jest szefem.

> W stosunkach międzynarodowych układ jest jasny. Premier rozmawia z premierem, s
                                                    > zef partii z szefem partii.

Tylko ze we wszystkich innych krajach premier jest rowniez szefem partii.

> Nie zauważyłam, aby Kaczyński reprezentował rząd....

Wiec kogo reprezentowal jadac do May?

> Mario, daj sobie spokój z tym napadaniem na Kaczyńskiego. Masz do niego pretens
                                                    > je że jeszcze żyje?

Azerko, daj sobie spokoj z tym ciaglym bronieniem Kaczynskiego cokolwiek by zrobil, daj sobie spokoj z tym uznawaniem kazdej krytyki Kaczynskiego jako pretensje ze on jeszcze zyje.

> A gdy premierem była Suchocka, to kto nią rządził? A kto rządził Cimoszewiczem?

To bylo 25 i 20 lat temu!!! Wtedy kiedy sie wszystko kotlowalo, wylanialo z transformacyjnego chaosu. To, co dawniej moglo byc dobrym tymczasowym rozwiazaniem, nie znaczy ze ma byc 20 lat pozniej kontynuowane.
                                                    Poza tym, Cimoszewicz byl bezpartyjny.
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Rz%C4%85d_W%C5%82odzimierza_Cimoszewicza

> Komu to wówczas przeszkadzało???? Nikomu? przeszkadza tylko wówczas, gdy na ty
                                                    > lnej ławce siedzi znienawidzony Kaczor?
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 09:55
                                                    maria421 napisała:

> a000000 napisała:
                                                    >
                                                    > > jakie to ma znaczenie w sytuacji gdy premier nie realizuje SWOJEJ polity
                                                    > ki, ty
                                                    > > lko politykę partii zwycięskiej, poprzez realizację polityki Rady Ministr
                                                    > ów????
                                                    > > ?
                                                    >
                                                    > Ma znaczenie takie, ze powinien byc jasny uklad- premier realizuje polityke par
                                                    > tii, ktorej sam jest szefem.
                                                    >
                                                    > > W stosunkach międzynarodowych układ jest jasny. Premier rozmawia z premie
                                                    > rem, s
                                                    > > zef partii z szefem partii.
                                                    >
                                                    > Tylko ze we wszystkich innych krajach premier jest rowniez szefem partii.
                                                    >
                                                    > > Nie zauważyłam, aby Kaczyński reprezentował rząd....
                                                    >
                                                    > Wiec kogo reprezentowal jadac do May?

Reprezentował partie sprzymierzona w PE z partia z której wywodzi sie May.
                                                    Sam o tym mówił po wyjściu z Downing.
                                                    Podobnie jak Schetyna spotykający sie z Merkel.

>

• a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 11:55
                                                    maria421 napisała:

Ma znaczenie takie, ze powinien byc jasny uklad- premier realizuje polityke par
                                                    > tii, ktorej sam jest szefem.

w takim razie wykaż się inicjatywą obywatelską i zaproponuj wpisanie do konstytucji tej zasady.
                                                    A póki co - w tym zakresie prawo daje dowolność.

> Tylko ze we wszystkich innych krajach premier jest rowniez szefem partii.

a w niektórych to nawet premiera nie ma.... albo prezydenta nie ma.... albo jest król....

> Wiec kogo reprezentowal jadac do May?

partię PiS. A May reprezentowała swoją partię. Gdyby spotkanie miało charakter międzypaństwowy, zupełnie inaczej by PROTOKOLARNIE wyglądało.

i co z tego, że Suchocka była ileś lat temu? od tamtej pory nikt prawa dotyczącego wyboru premiera nie zmienił.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 12:39
                                                    a000000 napisała:

> w takim razie wykaż się inicjatywą obywatelską i zaproponuj wpisanie do konstyt
                                                    > ucji tej zasady.
                                                    > A póki co - w tym zakresie prawo daje dowolność.

Ty zawsze popierasz luki prawne ktore sa na korzysc PiSu.

> a w niektórych to nawet premiera nie ma.... albo prezydenta nie ma.... albo je
                                                    > st król....

Ale tam gdzie jest premier jest on szefem partii.

> > Wiec kogo reprezentowal jadac do May?
                                                    >
                                                    > partię PiS. A May reprezentowała swoją partię. Gdyby spotkanie miało charakter
                                                    > międzypaństwowy, zupełnie inaczej by PROTOKOLARNIE wyglądało.

May przyjela Kaczynskiego na Downing Street, ktora jest siedziba premiera Wielkiej Brytanii, a nie siedziba partii konserwatystow.

> i co z tego, że Suchocka była ileś lat temu? od tamtej pory nikt prawa dotycząc
                                                    > ego wyboru premiera nie zmienił.

Ale z tej lulki prawnej korzysta tylko PiS, i ze jest to wlasnie PiS i Kaczynski, to Ty nic zlego w tym nie widzisz.
                                                  • jureek Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 14:44
                                                    a000000 napisała:

> dlaczego uważasz, że to anomalia? W Polsce nie ma wymogu prawnego, aby premiere
                                                    > m zostawał przewodniczący partii. Ba! to nawet nie jest tradycja, gdyż mieliśm
                                                    > y już premierów mających nad sobą partyjnych przywódców.

Ba, była wręcz tradycja marionetkowego premiera, w sensie, że "partia kieruje, a rząd rządzi" i jak widać do tej tradycji nawiązuje PiS.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 16:46
                                                    jureek napisał:

> a000000 napisała:
                                                    >
                                                    > > dlaczego uważasz, że to anomalia? W Polsce nie ma wymogu prawnego, aby pr
                                                    > emiere
                                                    > > m zostawał przewodniczący partii. Ba! to nawet nie jest tradycja, gdyż m
                                                    > ieliśm
                                                    > > y już premierów mających nad sobą partyjnych przywódców.
                                                    >
                                                    > Ba, była wręcz tradycja marionetkowego premiera, w sensie, że "partia kieruje,
                                                    > a rząd rządzi" i jak widać do tej tradycji nawiązuje PiS.

Masz na myśli rządy Buzka i Belki?
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:01
                                                    astra18 napisał:

> Masz na myśli rządy Buzka i Belki?

Ma na mysli PRL.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:04
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Masz na myśli rządy Buzka i Belki?
                                                    >
                                                    > Ma na mysli PRL.

Rzady Buzka i Belki nie były w PRL, może Jurek nie pamięta, że taki układ istniał po 1989 r.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:06
                                                    astra18 napisał:

> Rzady Buzka i Belki nie były w PRL, może Jurek nie pamięta, że taki układ istni
                                                    > ał po 1989 r.

I tez byl zly.

• jureek Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:12
                                                    astra18 napisał:

> Masz na myśli rządy Buzka i Belki?

Nie. To nie do tej tradycji nawiązuje PiS. Ale skoro już domagasz się kawy na ławę, to mogę doprecyzować, że chodzi mi o rządy Cyrankiewicza, Jaroszewicza i Babiucha.
                                                    Nie tak dawno miałem deja vu, gdy słyszałem w wiadomościach, jak to komitet polityczny PiS nakazał rządowi, żeby nie popierał Tuska w Brukseli. Kilkadziesiąt lat temu takie polecenia rządowi wydawało biuro polityczne.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:41
                                                    jureek napisał:

> Nie tak dawno miałem deja vu, gdy słyszałem w wiadomościach, jak to komitet pol
                                                    > ityczny PiS nakazał rządowi, żeby nie popierał Tuska w Brukseli. Kilkadziesiąt
                                                    > lat temu takie polecenia rządowi wydawało biuro polityczne.

A z jakiej partii tej rząd się wywodzi???Jaka partia przedstawiła kandydaturę premiera?
                                                  • jureek Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:45
                                                    astra18 napisał:

> A z jakiej partii tej rząd się wywodzi???Jaka partia przedstawiła kandydaturę p
                                                    > remiera?

Dziwne pytania zadajesz, ale co mi tam, odpowiem: ten rząd wywodzi się z trzech partii: PiS, Solidarna Polska oraz Polska Razem.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 17:54
                                                    jureek napisał:

> Dziwne pytania zadajesz, ale co mi tam, odpowiem: ten rząd wywodzi się z trzech
                                                    > partii: PiS, Solidarna Polska oraz Polska Razem.

Nie, zgłoszony do wyborów był pod wspólnym mianem "PiS".
                                                    A moje pytanie nie było dziwne. Ta partia, mająca większość sejmową, największą od 1989 r, może w zasadzie odwołać ten rząd, jak coś będzie nie tak, zmienić, więc ta decyzja partii ws. Tuska, to jest naturalna konsekwencja tego układu, na co wpływ mieli wyborcy.
                                                  • jureek Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 18:26
                                                    astra18 napisał:

> Nie, zgłoszony do wyborów był pod wspólnym mianem "PiS".

No nie, żeby w ciągu nawet nie kwadransa zapomnieć, o co się pytało! No to przypomnę Twoje własne pytanie:
                                                    "A z jakiej partii tej rząd się wywodzi?"
                                                    Pytałaś o partie, a nie o komitet wyborczy. Komitet polityczny PiS, który wydał polecenie rządowi, jest organem tylko jednej z partii, które powołały rząd. To są nadal formalnie samodzielne partie wspólnie tworzące rząd.
                                                    Inna sprawa, że faktycznie (i tu mamy kolejną analogię do PRL) to ich rolę można porównać do roli Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego i Stronnictwa Demokratycznego.

> A moje pytanie nie było dziwne. Ta partia, mająca większość sejmową, największą
                                                    > od 1989 r, może w zasadzie odwołać ten rząd, jak coś będzie nie tak, zmienić,
                                                    > więc ta decyzja partii ws. Tuska, to jest naturalna konsekwencja tego układu, n
                                                    > a co wpływ mieli wyborcy.

Aha, czyli rząd podlega nie Sejmowi, lecz partii, a właściwie to powinno się pisać wielką literą - "Partii".
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 18:33
                                                    jureek napisał:

> No nie, żeby w ciągu nawet nie kwadransa zapomnieć, o co się pytało! No to przy
                                                    > pomnę Twoje własne pytanie:
                                                    > "A z jakiej partii tej rząd się wywodzi?"
                                                    > Pytałaś o partie, a nie o komitet wyborczy.

No i dobrze napisałam, rząd wywodzi się z partii PiS, bo komitet wyborczy przyjął takie własnie zgłoszenie.

Komitet polityczny PiS, który wydał
                                                    > polecenie rządowi, jest organem tylko jednej z partii, które powołały rząd. To
                                                    > są nadal formalnie samodzielne partie wspólnie tworzące rząd.

Gdyby było tak jak piszesz byłaby to KOALICJA PiS, Solidarnej Polski i Polski Razem.

>
                                                    > Aha, czyli rząd podlega nie Sejmowi, lecz partii, a właściwie to powinno się pi
                                                    > sać wielką literą - "Partii".

No a kto powołuje rząd?I jak było przedtem?PO w koalicji z PSL jako większość nie przegłosował swoich kandydatur????Co Ty się tak dziwisz???
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 19:17
                                                    astra18 napisał:

> No i dobrze napisałam, rząd wywodzi się z partii PiS, bo komitet wyborczy przyj
                                                    > ął takie własnie zgłoszenie.

Paru ministrow w tynm rzadzie nie jest z PiS.

> No a kto powołuje rząd?I jak było przedtem?PO w koalicji z PSL jako większość n
                                                    > ie przegłosował swoich kandydatur????Co Ty się tak dziwisz???

Rzad jest wladza WYKONAWCZA, wykonuje to, co ustali Sejm, nie partia.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 19:33
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Paru ministrow w tynm rzadzie nie jest z PiS.

Acha, czyli jak będziesz narzekać na Ziobrę to już nie napiszesz że PiS znowu to, znowu tamto.
                                                    Rząd nie jest KOALICYJNY.
                                                    >
                                                    > > No a kto powołuje rząd?I jak było przedtem?PO w koalicji z PSL jako więks
                                                    > zość n
                                                    > > ie przegłosował swoich kandydatur????Co Ty się tak dziwisz???
                                                    >
                                                    > Rzad jest wladza WYKONAWCZA, wykonuje to, co ustali Sejm, nie partia.

Ale partia ma większość w sejmie i ta sama partia która ma większość w sejmie:)wystawiła kandydaturę na premiera, który jest członkiem tej partii.
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 19:42
                                                    astra18 napisał:

> Acha, czyli jak będziesz narzekać na Ziobrę to już nie napiszesz że PiS znowu t
                                                    > o, znowu tamto.
                                                    > Rząd nie jest KOALICYJNY.

Jakby sie liedys Ziobro czy Gowin obrazil i odszedl, to rzad, nawet jezeli nie jest koalicyjny , upadnie.

> Ale partia ma większość w sejmie i ta sama partia która ma większość w sejmie:)
                                                    > wystawiła kandydaturę na premiera, który jest członkiem tej partii.

PiS wystawil Szydlo jako kandydatke na premiera kiedy nie mial wiekszosci w Sejmie.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 19:44
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Acha, czyli jak będziesz narzekać na Ziobrę to już nie napiszesz że PiS z
                                                    > nowu t
                                                    > > o, znowu tamto.
                                                    > > Rząd nie jest KOALICYJNY.
                                                    >
                                                    > Jakby sie liedys Ziobro czy Gowin obrazil i odszedl, to rzad, nawet jezeli nie
                                                    > jest koalicyjny , upadnie.

A niby dlaczego miałby upaść rząd po odejściu Gowina i Ziobro?
                                                    >
                                                    > > Ale partia ma większość w sejmie i ta sama partia która ma większość w se
                                                    > jmie:)
                                                    > > wystawiła kandydaturę na premiera, który jest członkiem tej partii.
                                                    >
                                                    > PiS wystawil Szydlo jako kandydatke na premiera kiedy nie mial wiekszosci w Sej
                                                    > mie.

Ale została zaakceptowana przez większość sejmową.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 20:04
                                                    astra18 napisał:

> A niby dlaczego miałby upaść rząd po odejściu Gowina i Ziobro?

Bo oni i poslowie ich partii nadal nie sa formalnymi czlonkami PiSu.

> Ale została zaakceptowana przez większość sejmową.

Inaczej nie zostalaby premierem.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 27.03.17, 20:10
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > A niby dlaczego miałby upaść rząd po odejściu Gowina i Ziobro?
                                                    >
                                                    > Bo oni i poslowie ich partii nadal nie sa formalnymi czlonkami PiSu.

Pod warunkiem gdyby czlonkowie ich partii nie zagłosowaliby na nowych kandydatów na ich miejsce, co wcale nie jest takie pewne gdyby wybrano innych z ich kręgu.
                                                    >
                                                    > > Ale została zaakceptowana przez większość sejmową.
                                                    >
                                                    > Inaczej nie zostalaby premierem.

No ale została, i co???
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 11:38
                                                    astra18 napisał:

> Pod warunkiem gdyby czlonkowie ich partii nie zagłosowaliby na nowych kandydató
                                                    > w na ich miejsce, co wcale nie jest takie pewne gdyby wybrano innych z ich kręg
                                                    > u.

W Sejmie zasiada 460 poslow, z tego 235 z koalicji wyborczej PiS. Oczywiscie mozesz sobie wyobrazac ze poslowie Gowina za nim nie pojda, gdyby ten zdecydowal sie odejsc, ale gdyby jednak odeszli?

> No ale została, i co???

I jest premierem- marionetka sterowana przez szefa partii Kaczynskiego ktory nawet ja w wizytach na Downing Street wyrecza, myslac pewnie ze sam lepiej sprawy zalatwi.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 17:30
                                                    maria421 napisała:

> I jest premierem- marionetka sterowana przez szefa partii Kaczynskiego ktory na
                                                    > wet ja w wizytach na Downing Street wyrecza, myslac pewnie ze sam lepiej sprawy
                                                    > zalatwi.

Gdyby Szydło była szefem partii PiS, wtedy można by twierdzić, że Kaczyński ją w tej roli wyręczył, jadąc do pani May.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:25
                                                    astra18 napisał:

> Gdyby Szydło była szefem partii PiS, wtedy można by twierdzić, że Kaczyński ją
                                                    > w tej roli wyręczył, jadąc do pani May.

Downing Street jest siedziba premiera Wielkiej Brytanii, nie siedziba partii konserwatywnej.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:29
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Gdyby Szydło była szefem partii PiS, wtedy można by twierdzić, że Kaczyńs
                                                    > ki ją
                                                    > > w tej roli wyręczył, jadąc do pani May.
                                                    >
                                                    > Downing Street jest siedziba premiera Wielkiej Brytanii, nie siedziba partii ko
                                                    > nserwatywnej.

A ambasada niemiecka w Polsce jest siedzibą partii z której wywodzi się Merkel:)
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:39
                                                    astra18 napisał:

> A ambasada niemiecka w Polsce jest siedzibą partii z której wywodzi się Merkel:
                                                    > )

Jeszcze nie przyjelas do wiadomosci ze to Merkel wystapila z inicjatywa spotkania sie z przedstawicielami polskiej opozycji parlamentarnej w czasie jej wizyty w Warszawie?

Jeszcze nie zrozumialas ze Schetyna nie byl u Merkel w Kanzleramt w Berlinie, ze sie tam nie wpraszal?

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:55
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > A ambasada niemiecka w Polsce jest siedzibą partii z której wywodzi się M
                                                    > erkel:
                                                    > > )
                                                    >
                                                    > Jeszcze nie przyjelas do wiadomosci ze to Merkel wystapila z inicjatywa spotkan
                                                    > ia sie z przedstawicielami polskiej opozycji parlamentarnej w czasie jej wizyty
                                                    > w Warszawie?

Nie musiałam od Ciebie przyjąć tej wiadomości, wiedziałam o tym wcześniej.
                                                    >
                                                    > Jeszcze nie zrozumialas ze Schetyna nie byl u Merkel w Kanzleramt w Berlinie, z
                                                    > e sie tam nie wpraszal?

Mowa o "rodzaju" spotkania a nie jego miejsca. Przyjmij to do wiadomości.
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:06
                                                    astra18 napisał:

> Nie musiałam od Ciebie przyjąć tej wiadomości, wiedziałam o tym wcześniej.

A swoja droga, znalazlas juz dowod ze to May wystapila z inicjatywa spotkania z Kaczynskim?

> Mowa o "rodzaju" spotkania a nie jego miejsca. Przyjmij to do wiadomości.

Teraz bedziesz mi wmawiac ze May na Downing Street specjalnie dla Kaczynskiego wystapila w roli szefowej partii konserwatystow a nie premiera Wielkiej Brytanii???

Masz jakies dowody na to ze premier Wielkiej Brytanii moze rozdzielic funkcje i w kontaktach z zagranica moze wystepowac raz jako premier a raz jako szef partii?

Masz jakis dowod na to, ze w korespondencji poprzedzajacej spotkanie May -Kaczynski bylo zaznaczone ze May wystapi w roli szefowej partii a nie premiera?

Jezeli nie, to przestan fantazjowac.

• a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:14
                                                    maria421 napisała:

> Masz jakis dowod na to, ze w korespondencji poprzedzajacej spotkanie May -Kaczy
                                                    > nski bylo zaznaczone ze May wystapi w roli szefowej partii a nie premiera?

a co? chcesz panią May do sądu podać za to, że ośmieliła się wbrew woli polskiej opozycji rozmawiać z tym wstrętnym kaczorem? Politycy rozmawiają z kim chcą , kiedy chcą i gdzie chcą.
                                                    Gdyby pani May nie chciała rozmawiać, na pewno Kaczor otrzymałby kurtuazyjne słowa o braku czasu w związku ze związkiem.... powodów może być milion.
                                                    Co Cię to tak denerwuje, że nie każdy lekceważy, kopie, pluje, potępia PiS..??????
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:30
                                                    a000000 napisała:

> a co? chcesz panią May do sądu podać za to, że ośmieliła się wbrew woli polskie
                                                    > j opozycji rozmawiać z tym wstrętnym kaczorem? Politycy rozmawiają z kim chcą ,
                                                    > kiedy chcą i gdzie chcą.
                                                    > Gdyby pani May nie chciała rozmawiać, na pewno Kaczor otrzymałby kurtuazyjne sł
                                                    > owa o braku czasu w związku ze związkiem.... powodów może być milion.
                                                    > Co Cię to tak denerwuje, że nie każdy lekceważy, kopie, pluje, potępia PiS..???
                                                    > ???

Azerko, nie mam za zle pani Teresie May ze przyjela Kaczynskiego.

Po prostu uwazam sytuacje w ktorej polski premier ma nad soba partyjnego szefa ktory na wlasna reke prowadzi polityke zagraniczna za nienormalna.

Ty uwazasz to za normalne, a krytyke tego uwazasz za "lekcewazenie, kopanie, plucie, potepianie PiSu". Bo dla Ciebie, PiS stoi ponad wszelka krytyka.... niestety :-(
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 22:25
                                                    maria421 napisała:

> Po prostu uwazam sytuacje w ktorej polski premier ma nad soba partyjnego szefa
                                                    > ktory na wlasna reke prowadzi polityke zagraniczna za nienormalna.

masz prawo tak uważać. A ja mam prawo uważać, że wisi mi kto politykę prowadzi, byle była ona korzystna dla obywateli.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 09:35
                                                    a000000 napisała:

> masz prawo tak uważać. A ja mam prawo uważać, że wisi mi kto politykę prowadzi,
                                                    > byle była ona korzystna dla obywateli.

Czyli system tez jest Ci obojetny?

Na temat tego w jaki sposob polityka PiSu jest korzystana dla obywateli mozemy nowy watek zalozyc.

• a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 11:21
                                                    maria421 napisała:

> Czyli system tez jest Ci obojetny?

kontynuuj wnioskowanie.... a zaraz się dowiem, że optuję za prawem szarii...
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 11:46
                                                    a000000 napisała:

> kontynuuj wnioskowanie.... a zaraz się dowiem, że optuję za prawem szarii...

Nie wnioskuje tylko zadaje pytanie.

Wiem ze nie optujesz za prawem szariatu bo znam Twoj stosunek do islamu.
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 12:12
                                                    maria421 napisała:

> Nie wnioskuje tylko zadaje pytanie.

a pytanie brzmiało:

Czyli system też jest Ci obojętny?

Jest to pytanie, owszem, ale z serii: czy to prawda, że od wczoraj nie kradniesz w sklepach....

Co do samego systemu. Sprawa jest bardzo złożona. Bo dobrostan obywateli nie zależy od systemu politycznego. Wiem jedno - demokracja liberalna mi nie odpowiada.
                                                    Są społeczeństwa szczęśliwe żyjące w monarchiach.... są nieszczęśliwe w demokracjach liberalnych.... sam kapitalizm szczęścia nie daje.. muszą być jeszcze pewne wartości przestrzegane... to jest duży temat, a ja mam zbyt mało znaków pisarskich w okienku.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 13:19
                                                    a000000 napisała:

> Co do samego systemu. Sprawa jest bardzo złożona. Bo dobrostan obywateli nie za
                                                    > leży od systemu politycznego. Wiem jedno - demokracja liberalna mi nie odpowiad
                                                    > a.
                                                    > Są społeczeństwa szczęśliwe żyjące w monarchiach.... są nieszczęśliwe w demokra
                                                    > cjach liberalnych.... sam kapitalizm szczęścia nie daje.. muszą być jeszcze p
                                                    > ewne wartości przestrzegane... to jest duży temat, a ja mam zbyt mało znaków pi
                                                    > sarskich w okienku.

"Dobrostan" to jest cos co oznacza meterialne jak i nie-materialne zaspokojenie potrzeb czlowieka?
                                                    Faktycznie, materialne potrzeby czlowieka moga byc zaspokojone w kazdym systemie politycznym, na przyklad w monarchii absolutnej jaka jest Arabia Saudyjska.
                                                    Nie-materialne potrzeby czlowieka , z ktorych najwieksza jest potrzeba wolnosci, moga byc zaspokojone tylko w systemie w ktorym czlowiek jest PODMIOTEM, czyli w demokracji.
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 17:52
                                                    maria421 napisała:

> Nie-materialne potrzeby czlowieka , z ktorych najwieksza jest potrzeba wolnosci
                                                    > , moga byc zaspokojone tylko w systemie w ktorym czlowiek jest PODMIOTEM, czyli
                                                    > w demokracji.

niekoniecznie podmiotem. Np w Arabii Saudyjskiej, obywatele są zadowoleni ze swej muzułmańskiej wolności. My to widzimy inaczej, ale oni są zadowoleni.
                                                    Gdyż nie istnieje obiektywna definicja dobrostanu. Są narody głodne i szczęśliwe. Są narody najedzone i nieszczęśliwe.
                                                    Ponownie przywołam mądrość pewnego Żyda... wszystko jest względne.
                                                    Dlatego, Mario, dziwi mnie, że Ty uważasz, iż każdy który nie doświadcza rodzaju TWOJEGO dobrostanu jest nieszczęśliwy i powinien dążyć do jego osiągnięcia. Nie, nie każdy. Są tacy, którzy doskonale się czują w innych systemach politycznych. Są również tacy, którzy uważają, że PiS ma rację i prawa nie łamie.
                                                    Ponoć na ziemi najszczęśliwsi są ci, którzy nie mają nic do stracenia. Obywatele bogatych krajów obrastają w dobra doczesne i mają wiele do stracenia, a więc to nie oni są najszczęśliwsi....

piszesz: człowiek podmiotem w demokracji. No cóż... pozornie... bo tak po prawdzie to w demokracji, tej definicyjnej, podmiotem jest większość, czyli lud. A w demokracji realnej podmiotem jest...... władza. Ani w jednym ani w drugim pojedynczego człowieka nie widać.
                                                    I wcale to nie oznacza, że mamy do wyboru jakiś inny system, lepszy, bardziej sprawiedliwy....
                                                    Demokracja jak dotąd to najlepszy system, tyle, że ma wiele wad. Przede wszystkim jej zalety mogą być jej zgubą.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:15
                                                    maria421 napisała:

> A swoja droga, znalazlas juz dowod ze to May wystapila z inicjatywa spotkania z
                                                    > Kaczynskim?

Nie ma żadnych dostepnych informacji na ten temat.
                                                    >
                                                    > > Mowa o "rodzaju" spotkania a nie jego miejsca. Przyjmij to do wiadomości.
                                                    >
                                                    > Teraz bedziesz mi wmawiac ze May na Downing Street specjalnie dla Kaczynskiego
                                                    > wystapila w roli szefowej partii konserwatystow a nie premiera Wielkiej Brytani
                                                    > i???

Nie wmawiam, jest publiczna wypowiedź Kaczyńskiego jaki to był charakter spotkania.
                                                    Skoro pani Merkel udostepniła dla Schetyny i Kosiniaka-Kamysza teren ambasady do spotkania partyjnego to jaki widzisz w tym problem?
                                                    >
                                                    > Masz jakies dowody na to ze premier Wielkiej Brytanii moze rozdzielic funkcje i
                                                    > w kontaktach z zagranica moze wystepowac raz jako premier a raz jako szef part
                                                    > ii?

A pani Merkel może?
                                                    >
                                                    > Masz jakis dowod na to, ze w korespondencji poprzedzajacej spotkanie May -Kaczy
                                                    > nski bylo zaznaczone ze May wystapi w roli szefowej partii a nie premiera?

Mam wypowiedź Kaczyńskkiego, taki sam rodzaj informacji na jaką się powołalas w przypadku spotkania Merkel z opozycją.
                                                    >
                                                    > Jezeli nie, to przestan fantazjowac.

To Ty fantazjujesz przypisując rodzaj spotkania Kaczyńskiego z May jako "rządowe", na zasadzie "można wysnuć wniosek".
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:26
                                                    astra18 napisał:

> Nie ma żadnych dostepnych informacji na ten temat.

Znaczy ze inicjatywa wyszla ze strony Kaczynskiego.

> Nie wmawiam, jest publiczna wypowiedź Kaczyńskiego jaki to był charakter spotka
                                                    > nia.
                                                    > Skoro pani Merkel udostepniła dla Schetyny i Kosiniaka-Kamysza teren ambasady d
                                                    > o spotkania partyjnego to jaki widzisz w tym problem?

To bylo jakies "partyjne spotkanie"???
                                                    To bylo spotkanie kanclerz RFN z przedstawicielami polskiej opozycji parlamentarnej, Merkel nigdy nie wyszla z roli szefa rzadu.

> A pani Merkel może?

Nie moze i nie wystepuje. W Warszwie byla jako kanclerz RFN, i jako kanclerz RFN spotkala sie z przedstawicielami opozycji sejmowej.

> Mam wypowiedź Kaczyńskkiego, taki sam rodzaj informacji na jaką się powołalas w
                                                    > przypadku spotkania Merkel z opozycją.

Ja gdzies mowilam ze Merkel na spotkaniu ze Schetyna i Kosiniekiem- Kamyszem NIE wystepowala jako kanclerz?

> > Jezeli nie, to przestan fantazjowac.

> To Ty fantazjujesz przypisując rodzaj spotkania Kaczyńskiego z May jako "rządow
                                                    > e", na zasadzie "można wysnuć wniosek".

Jak sie wie ze Downing Street jest siedziba premiera Wlk. Brytanii, to jedynym LOGICZNYM wnioskiem jest ze May przyjela Kaczynskiego jako premier.
                                                    Wyobrazanie sobie ze mogla wystapic tam tylko w roli szefowej partii jest czysta fantazja.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:32
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie ma żadnych dostepnych informacji na ten temat.
                                                    >
                                                    > Znaczy ze inicjatywa wyszla ze strony Kaczynskiego.

Nie, nie znaczy. To Twoja fantazja. Twój wniosek.
                                                    >
                                                    > > Nie wmawiam, jest publiczna wypowiedź Kaczyńskiego jaki to był charakter
                                                    > spotka
                                                    > > nia.
                                                    > > Skoro pani Merkel udostepniła dla Schetyny i Kosiniaka-Kamysza teren amba
                                                    > sady d
                                                    > > o spotkania partyjnego to jaki widzisz w tym problem?
                                                    >
                                                    > To bylo jakies "partyjne spotkanie"???

Skrót myślowy. Przedstawicieli partii ze wspólnego grona w PE.
                                                    Może być?

> To bylo spotkanie kanclerz RFN z przedstawicielami polskiej opozycji parlamenta
                                                    > rnej, Merkel nigdy nie wyszla z roli szefa rzadu.

A ja słyszałam, że Schetyna mówił o rozmowach "partyjnych" z grona wspólnego w PE.
                                                    A co pani Merkel, jako szefowa rządu, przekazać polskiej opozycji? Wsparcie?:)
                                                    >
                                                    > > A pani Merkel może?
                                                    >
                                                    > Nie moze i nie wystepuje. W Warszwie byla jako kanclerz RFN, i jako kanclerz RF
                                                    > N spotkala sie z przedstawicielami opozycji sejmowej.

A oni chyba twierdzą że było inaczej.
                                                    >
                                                    > > Mam wypowiedź Kaczyńskkiego, taki sam rodzaj informacji na jaką się powoł
                                                    > alas w
                                                    > > przypadku spotkania Merkel z opozycją.
                                                    >
                                                    > Ja gdzies mowilam ze Merkel na spotkaniu ze Schetyna i Kosiniekiem- Kamyszem NI
                                                    > E wystepowala jako kanclerz?

Pan Schetyna mówił.
                                                    >
                                                    > > > Jezeli nie, to przestan fantazjowac.
                                                    >
                                                    > > To Ty fantazjujesz przypisując rodzaj spotkania Kaczyńskiego z May jako "
                                                    > rządow
                                                    > > e", na zasadzie "można wysnuć wniosek".
                                                    >
                                                    > Jak sie wie ze Downing Street jest siedziba premiera Wlk. Brytanii, to jedynym
                                                    > LOGICZNYM wnioskiem jest ze May przyjela Kaczynskiego jako premier.
                                                    > Wyobrazanie sobie ze mogla wystapic tam tylko w roli szefowej partii jest czyst
                                                    > a fantazja.

Nie wyobrażanie tylko na podstawie publicznej wypowiedzi osoby uczestniczącej w tym spotkaniu. I nie łącz swoją logikę z fantazjami.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:37
                                                    Astra, jasne, specjalnie dla Kaczynskiego pani May na Downing Strret sobie przyczepila plakietke "Theresa May. Leader of the Conservative Party".

Ktos kto wierzy w mgle smolenska tym bardziej w taki scenariusz uwierzy :-)))
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:44
                                                    maria421 napisała:

> Astra, jasne, specjalnie dla Kaczynskiego pani May na Downing Strret sobie przy
                                                    > czepila plakietke "Theresa May. Leader of the Conservative Party".

Nie, opieram sie na takim samym rodzaju przekazu inforamcji na jakim Ty.

>
                                                    > Ktos kto wierzy w mgle smolenska tym bardziej w taki scenariusz uwierzy :-)))

Ale walnęłaś z braku laku jak łysy grzywką o beton.
                                                    Tylko ktoś kto swoje fantazje przekuwa w niby "realne" wnioski.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 20:48
                                                    Astra, no wiec wyobrazaj sobie dalej pania May witajaca Kaczynskiego na Downing Street z plakietka "Theresa May. Leader of the Conservative Party" :-)

Mgle w Smolensku tez sobie potrafilas wyobrazic :-)
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 21:25
                                                    maria421 napisała:

> Astra, no wiec wyobrazaj sobie dalej pania May witajaca Kaczynskiego na Downing
                                                    > Street z plakietka "Theresa May. Leader of the Conservative Party" :-)

Moje fantazje nie idą tak daleko jak Twoje, w których pani May musi przypiac jakaś plakietkę aby móc pokazać jaką rolę w danym spotkaniu przyjmuje.
                                                    >
                                                    > Mgle w Smolensku tez sobie potrafilas wyobrazic :-)

Nie trzeba sobie wyobrażać żeby wiedzieć że takowe występują na tym terenie.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 16:38
                                                    astra18 napisał:

> Moje fantazje nie idą tak daleko jak Twoje, w których pani May musi przypiac ja
                                                    > kaś plakietkę aby móc pokazać jaką rolę w danym spotkaniu przyjmuje.

Skoro sie upierasz przy tym ze May przyjela Kaczynskiego na Downing Street nie jako premier Wielkiej Brytanii lecz jako szefowa partii konserwatywnej, to kto wie czy jeszcze sie kiedys od Ciebie nie dowiem ze Franciszek przyjal Pieronka nie jako papiez, a jako biskup Rzymu :-)

> > Mgle w Smolensku tez sobie potrafilas wyobrazic :-)
                                                    >
                                                    > Nie trzeba sobie wyobrażać żeby wiedzieć że takowe występują na tym terenie.

Wiesz ze chodzi o sztuczna mgle, w ktora tak samo wierzylas jak w to, ze May przyjela Kaczynskiego NIE jako premier Wlk. Brytanii, lecz jako szefowa partii konserwatywnej.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 18:10
                                                    maria421 napisała:

> Skoro sie upierasz przy tym ze May przyjela Kaczynskiego na Downing Street nie
                                                    > jako premier Wielkiej Brytanii lecz jako szefowa partii konserwatywnej

Słyszałam wypowiedź Kaczyńskiego na TVN24, sprzed Downing Street o charakterze tego spotkania. więc taki sam przekaz medialny na podstawie którego Ty oparłaś swoją wiedzę na temat spotkania Merkel z opozycją w ambasadzie
                                                    >
                                                    > > > Mgle w Smolensku tez sobie potrafilas wyobrazic :-)
                                                    > >
                                                    > > Nie trzeba sobie wyobrażać żeby wiedzieć że takowe występują na tym teren
                                                    > ie.
                                                    >
                                                    > Wiesz ze chodzi o sztuczna mgle, w ktora tak samo wierzylas

Nie "wierzyłam" w sztuczną mgłę tylko rozmawiałyśmy o mozliwościach jej wytworzenia.
                                                    A takowe są i trudno temu zaprzeczyć.

jak w to, ze May pr
                                                    > zyjela Kaczynskiego NIE jako premier Wlk. Brytanii, lecz jako szefowa partii ko
                                                    > nserwatywnej.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 18:17
                                                    Astra, wyraznie Ci napisalam ze Merkel jako szefowa CDU moze wystepowac tylko na zebraniach CDU, w kazdej innej sytucji wystepuje jako kanclerz RFN.

May na Downing Street przyjmuje jako premier Wlk. Brytanii, wiec przestan wierzyc slepo we wszystko co Prezes powie.

Jak jakis biskup powie ze byl w Watykanie na spotkaniu z biskupem Rzymu, to tez zaczniesz glosic ze nie byl u papieza?

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 18:22
                                                    maria421 napisała:

> Astra, wyraznie Ci napisalam ze Merkel jako szefowa CDU moze wystepowac tylko n
                                                    > a zebraniach CDU, w kazdej innej sytucji wystepuje jako kanclerz RFN.

A ja Ci wyraźnie napisałam co mówił na ten temat Schetyna.

>
                                                    > May na Downing Street przyjmuje jako premier Wlk. Brytanii, wiec przestan wierz
                                                    > yc slepo we wszystko co Prezes powie.

A Ty ślepo, bez jakichkolwiek podstaw, zaprzeczasz ze tak było.
                                                    >
                                                    > Jak jakis biskup powie ze byl w Watykanie na spotkaniu z biskupem Rzymu, to tez
                                                    > zaczniesz glosic ze nie byl u papieza?

No dobra dobra, fantazją to się nie raz już popisywałaś. Nie robi na mnie najmniejszego wrażenia.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 18:34
                                                    Astra, guzik mnie obchodzi co mowil Schetyna.

W przeciwienstwie do Ciebie, ktora slepo wierzy we wszystko co Prezes powie, ja nie musze sluchac Schetyny zeby wiedziec w jakiej funkcji Merkel go przyjela i ze byla to funkcja kanclerz RFN.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 18:42
                                                    maria421 napisała:

> Astra, guzik mnie obchodzi co mowil Schetyna.

Ale to nie ma znaczenia co Cię obchodzi.
                                                    Skoro opieramy się na tych samych formach medialnych.
                                                    >
                                                    > W przeciwienstwie do Ciebie, ktora slepo wierzy we wszystko co Prezes powie

...i pan Schetyna:)

, ja
                                                    > nie musze sluchac Schetyny zeby wiedziec w jakiej funkcji Merkel go przyjela i
                                                    > ze byla to funkcja kanclerz RFN.

Wiesz w swojej wizji o przypuszczalnych "faktach":) Wiem wiem.

• maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:31
                                                    astra18 napisał:

> Ale to nie ma znaczenia co Cię obchodzi.
                                                    > Skoro opieramy się na tych samych formach medialnych.

MY???
                                                    Mow za siebie, bo to TY sie opierasz na doniesieniach medialnych w ktore swiecie wierzysz.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:35
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Ale to nie ma znaczenia co Cię obchodzi.
                                                    > > Skoro opieramy się na tych samych formach medialnych.
                                                    >
                                                    > MY???

Tak, MY.
                                                    Ty podałaś link z informacją o wizycie Merkel w Polsce i rozmowach w ambasadzie, ja napisałam, że słyszałam wypowiedź Kaczyńskiego, też podaną w tvn.

> Mow za siebie, bo to TY sie opierasz na doniesieniach medialnych w ktore swieci
                                                    > e wierzysz.

A Ty nie??????:)))
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:40
                                                    Astra, ja nigdy nie opieralam sie na zadnej wypowiedzi Schetyny, a nawet mowialm ze mnie guzik obchodzi co on powiedzial na temat spotkania z Merkel.

Dalej bedziesz krecic?

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:43
                                                    maria421 napisała:

> Astra, ja nigdy nie opieralam sie na zadnej wypowiedzi Schetyny,

Mogłaś ją przeoczyć, a ja ją słyszałam, więc...

a nawet mowial
                                                    > m ze mnie guzik obchodzi co on powiedzial na temat spotkania z Merkel.

Ale nie o to chodzi co Ciebie obchodzi, mówimy o zaistniałych faktach a nie Twoich wyobrażeniach.
                                                    >
                                                    > Dalej bedziesz krecic?

Nie ośmieszaj się tym stałym elementem gry.

>
                                                    >
                                                  • a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 19:51
                                                    Dziś w TV opowiadało o historii GB w Unii. Dwa razy GB aplikowała do Unii i dwa razy była odrzucana przez Francję. Więc dziennikarz zapytał jak Francja widzi brexit. Korespondentka z Paryża opowiadała co i jak, i w pewnym momencie powiedziała tak: prasa francuska szeroko omawia sytuację wokół brexitu i zauważa, że GB ma w unii sojuszników.... nawet ostatnio pani May zaprosiła Kaczyńskiego do siebie na rozmowę.

Stąd by wynikało, że inicjatywa spotkania wyszła od pani May.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 19:59
                                                    No, skoro korespondentka TVPiS z Paryza tak powiedziala, to musi to byc najprawdziwsza prawda:-)

Swoja droga, ciekawa jestem jak sie czuja Szydlo i Waszczykowski kiedy Prezes ich wyrecza? Czy Prezes ustala z nimi o czym bedzie rozmawial z May? Zdaje im potem raport z tego?
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:06
                                                    maria421 napisała:

> No, skoro korespondentka TVPiS z Paryza tak powiedziala, to musi to byc najpraw
                                                    > dziwsza prawda:-)
                                                    >
                                                    > Swoja droga, ciekawa jestem jak sie czuja Szydlo i Waszczykowski kiedy Prezes i
                                                    > ch wyrecza? Czy Prezes ustala z nimi o czym bedzie rozmawial z May? Zdaje im po
                                                    > tem raport z tego?

To partia PiS ma trzech szefów?:)czego to się człowiek nie dowie..:)
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:19
                                                    astra18 napisał:

> To partia PiS ma trzech szefów?:)czego to się człowiek nie dowie..:)

Chcesz przez to powiedziec, ze Kaczynski nie musi niczego ze swymi podwladnymi premier Szydlo i ministrem spram zagranicznych Waszczykowskim ustalac?

Tak?

To tylko potwierdzasz ze oni sa jego MARIONETKAMI, ze mamy w Polsce marionetkowy rzad.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:33
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > To partia PiS ma trzech szefów?:)czego to się człowiek nie dowie..:)
                                                    >
                                                    > Chcesz przez to powiedziec, ze Kaczynski nie musi niczego ze swymi podwladnymi
                                                    > premier Szydlo i ministrem spram zagranicznych Waszczykowskim ustalac?

Nie wiem w czym miałby ich wyręczac będąc szefem partii.
                                                    >
                                                    > Tak?
                                                    >
                                                    Nie "tak", tak to nie leciało.

> To tylko potwierdzasz ze oni sa jego MARIONETKAMI, ze mamy w Polsce marionetkow
                                                    > y rzad.

Co tam znowu w swojej główce "poglówkowałas" po swojemu????
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:45
                                                    astra18 napisał:

> Nie wiem w czym miałby ich wyręczac będąc szefem partii.

W zadaniach ktore naleza do premiera i ministra spraw zagranicznych, bo to oni prowadza polityke zagraniczna, a nie zwykly posel .

> Co tam znowu w swojej główce "poglówkowałas" po swojemu????

Po normalnemu, bez widocznego u Ciebie PiSowskiego zamulenia objawiajacego sie abslolutna akceptacja wszystkiego co Prezes zrobi.

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 21:34
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie wiem w czym miałby ich wyręczac będąc szefem partii.
                                                    >
                                                    > W zadaniach ktore naleza do premiera i ministra spraw zagranicznych, bo to oni
                                                    > prowadza polityke zagraniczna, a nie zwykly posel .

Jak opozycja rozmawia z Merkel to nie prowadzi polityki zagranicznej?:)
                                                    Ten zwykły poseł jest szefem partii sojuszniczej z partią która reprezentuje pani May.
                                                    >
                                                    > > Co tam znowu w swojej główce "poglówkowałas" po swojemu????
                                                    >
                                                    > Po normalnemu, bez widocznego u Ciebie PiSowskiego zamulenia objawiajacego sie
                                                    > abslolutna akceptacja wszystkiego co Prezes zrobi.
                                                    Po normalnemu z typowym lemingowym zamuleniem pojawiającym się akceptacja wszystkiego co robia przedstawiciele opozycji.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 30.03.17, 08:43
                                                    astra18 napisał:

> Jak opozycja rozmawia z Merkel to nie prowadzi polityki zagranicznej?:)

Nie.

> Ten zwykły poseł jest szefem partii sojuszniczej z partią która reprezentuje pa
                                                    > ni May.

Jest ciagle ZWYKLYM poslem nie pelniacym zadnego urzedu panstwowego.

> Po normalnemu z typowym lemingowym zamuleniem pojawiającym się akceptacja wszys
                                                    > tkiego co robia przedstawiciele opozycji.

I dlatego pisze ze guzik mnie obchodzi co Schetyna mowi?

Jeszcze sie nie spotkalam z tym zebys Ty kiedykolwiek napisala ze guzik Cie obchodzi co mowi Kaczynski , Szydlo, Duda czy jakis inny Twoi PiSowski idol.

• a000000 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:10
                                                    maria421 napisała:

> No, skoro korespondentka TVPiS z Paryza tak powiedziala,

to była audycja na TVN24 bis.
                                                  • ja.nusz Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 29.03.17, 20:18
                                                    maria421 napisała:

> No, skoro korespondentka TVPiS z Paryza tak powiedziala, to musi to byc najpraw
                                                    > dziwsza prawda:-)
                                                    >
                                                    > Swoja droga, ciekawa jestem jak sie czuja Szydlo i Waszczykowski kiedy Prezes i
                                                    > ch wyrecza? Czy Prezes ustala z nimi o czym bedzie rozmawial z May? Zdaje im po
                                                    > tem raport z tego?

Wastarczy poczytać o czym gadali, żeby wiedzieć kto był prowodyrem tego spotkania.
                                                    Jasne, że Bonaparstek poprosił o audiencję, ale forowe agitatorki mają partyjną misję do spełnienia, dadzą się więc za pisowską ideę pokroić.

https://pbs.twimg.com/media/C7EQfU9XEAQSD8E.jpg
                                                  • jureek Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 11:17
                                                    astra18 napisał:

> > są nadal formalnie samodzielne partie wspólnie tworzące rząd.
                                                    >
                                                    > Gdyby było tak jak piszesz byłaby to KOALICJA PiS, Solidarnej Polski i Polski R
                                                    > azem.

No to co teraz jest? Solidarna Polska i Polska Razem nie są samodzielnymi partiami?

> No a kto powołuje rząd?

Sejm.

> I jak było przedtem?PO w koalicji z PSL jako większość n
                                                    > ie przegłosował swoich kandydatur????Co Ty się tak dziwisz???

Nie było tak, że komitet polityczny jednej z partii tworzących rząd nakazywał rządowi, co ma robić.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 17:38
                                                    jureek napisał:

> No to co teraz jest? Solidarna Polska i Polska Razem nie są samodzielnymi parti
                                                    > ami?

Startowały w wyborach z PiS jako komitet wyborczy a nie koalicja.
                                                    Wszelkie reformy, ustawy itp są firmowane jako PiS.

>
                                                    > > I jak było przedtem?PO w koalicji z PSL jako większość n
                                                    > > ie przegłosował swoich kandydatur????Co Ty się tak dziwisz???
                                                    >
                                                    > Nie było tak, że komitet polityczny jednej z partii tworzących rząd nakazywał r
                                                    > ządowi, co ma robić.

Bo wtedy była koalicja, powstała po wyborach. Te dwie partie startowały jak dwa odrębne byty partyjne. A i tak PSL stanowił "przystawkę" bo o wszystkim decydowała PO.
                                                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:28
                                                    astra18 napisał:

>Startowały w wyborach z PiS jako komitet wyborczy a nie koalicja.

Jako koalicja wyborcza :

pl.wikipedia.org/wiki/Koalicja_wyborcza

> Bo wtedy była koalicja, powstała po wyborach. Te dwie partie startowały jak dwa
                                                    > odrębne byty partyjne. A i tak PSL stanowił "przystawkę" bo o wszystkim decydo
                                                    > wała PO.

Tak jak kiedys przystawke stanowila Samoobrona i LPR a o wszystkim decydowal PiS.
                                                  • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 28.03.17, 19:33
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > >Startowały w wyborach z PiS jako komitet wyborczy a nie koalicja.
                                                    >
                                                    > Jako koalicja wyborcza :
                                                    >
                                                    > pl.wikipedia.org/wiki/Koalicja_wyborcza

U nas nazwano to "komitetem wyborczym":

parlament2015.pkw.gov.pl/komitety/39_Komitet_Wyborczy_Prawo_i_Sprawiedliwosc
                                                    >
                                                    > Tak jak kiedys przystawke stanowila Samoobrona i LPR a o wszystkim decydowal Pi
                                                    > S.

Ano tak. Wtedy była to KOALICJA.
                • astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 16:49
                  maria421 napisała:

> Astra, ja napisalam :
                  >
                  > zwykly szef partii nie majacy zadnych urzedowych kompetetncji do prow
                  > adzenia polityki zagranicznej.

>
                  > Zastanow sie moze chwile kto prowadzi polityke zagraniczna kraju , czyli kto ma
                  > URZEDOWE kompetencje do prowadzenia polityki zagranicznej, i potem powiedz czy
                  > zwykly posel takowe posiada.

No własnie, Schetyna, jako zwykły poseł, takowe posiada?:)
                  Weź się zastanów:)
                  >
                  • maria421 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 16:54
                    astra18 napisał:

> No własnie, Schetyna, jako zwykły poseł, takowe posiada?:)
                    > Weź się zastanów:)

To pytanie byloby sluszne gdyby Schetyna pojechal do Berlina z wizyta w Kanzleramt.

Ale tego nie zrobil, natomiast Kaczynski pojechal do Londynu na Downing Street 10.

Widzisz roznice?

• astra18 Re: Schetyna u Merkel w niemieckiej ambasadzie 24.03.17, 17:18
                      maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                      >
                      > > No własnie, Schetyna, jako zwykły poseł, takowe posiada?:)
                      > > Weź się zastanów:)
                      >
                      > To pytanie byloby sluszne gdyby Schetyna pojechal do Berlina z wizyta w Kanzler
                      > amt.

Ale pojawił się w strefie eksterytorialnej jaką jest ambasada. Zaoszczędzono na bilecie co najwyżej.
                      >
                      > Ale tego nie zrobil, natomiast Kaczynski pojechal do Londynu na Downing Street
                      > 10.
                      >
                      >Sam sobie pojechał i wlazł nie pukając.:)

>
                      >

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się