stephen_s 27.09.17, 11:01 krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22430953,kurator-nowak-uroczystosci-szkolne-zaczynaja-sie-w-kosciele.html Załamujące... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: Pani kurator 27.09.17, 11:29 Stefan, pewnie sie zdziwisz, ale w Niemczech dla pierwszoklasistow sa co roku nabozenstwa ekumeniczne. Moja corka tez w ten sposob swaja szkolna edukacje w publicznej szkole podstawowej rozpoczela. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pani kurator 27.09.17, 13:05 Ale zauważ, że to są nabożeństwa ekumeniczne... Odpowiedz Link
maria421 Re: Pani kurator 27.09.17, 13:09 stephen_s napisał: > Ale zauważ, że to są nabożeństwa ekumeniczne... Piszesz jakbys nie wiedzial dlaczego akurat w Niemczech nabozenstwa sa ekumeniczne... Jezeli przekroj pierwszoklasistow jest "ekumeniczny", to i nabozenstwa sa ekumeniczne. Odpowiedz Link
alpepe Re: Pani kurator 27.09.17, 19:22 Mieszkam w Berlinie, o żadnych nabożeństwach ani zaproszeniach, poza ogłoszeniem kościoła protestanckiego na ich własnej tablicy ogłoszeń, nie słyszałam ani nie czytałam. Oficjalnie nic takiego nie istnieje tu u mnie. Odpowiedz Link
jureek Re: Pani kurator 28.09.17, 14:21 alpepe napisała: > Mieszkam w Berlinie Wschodnim czy zachodnim? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Pani kurator 29.09.17, 08:19 Nabożeństwa na rozpoczęcie roku szkolnego odbywają się w całych Niemczech, co nie oznacza, że w każdej szkole. Jest to zwykła chrześcijańska tradycja, która jest regionalnie różnie praktykowana. Miejscami jest to obowiązek, gdzie indziej nie. Na terenie byłej NRD prawie tego nie znają. Odpowiedz Link
jureek Re: Pani kurator 28.09.17, 14:20 stephen_s napisał: > Ale zauważ, że to są nabożeństwa ekumeniczne... Niekoniecznie ekumeniczne. Moje dzieci były przed pierwszym pójściem do szkoły na normalnej katolickiej mszy specjalnie dla nich odprawionej. Nie wiem, czy dzieci ewangelickie były na swoim nabożeństwie, w każdym bądź razie było to zorganizowane w ten sposób, że uroczystość w szkole zaczynała się dopiero później, żeby rano dzieci mogły wziąć udział w nabożeństwach. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pani kurator 28.09.17, 20:01 Wybaczcie, ja będę twierdził, że tak nie powinno być. Przynajmniej nie w Polsce, gdzie wciąż jest problem z załatwieniem, by dziecko mogło po prostu nie chodzić na religię. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pani kurator 28.09.17, 20:08 stephen_s napisał: > Wybaczcie, ja będę twierdził, że tak nie powinno być. Przynajmniej nie w Polsce > , gdzie wciąż jest problem z załatwieniem, by dziecko mogło po prostu nie chodz > ić na religię. Piszesz bzdury. Gdzie, w jakiej szkole, zmusza się dziecko do chodzenia na religię? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pani kurator 29.09.17, 17:52 Nie, nie zmusza się. Ale w ilu szkołach jest etyka zamiast religii? W ilu szkołach lekcje religii są na pierwszych lub ostatnich lekcjach, żeby dzieci niechrześcijańskie nie musiały siedzieć i tracić czasu? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pani kurator 29.09.17, 18:37 stephen_s napisał: > Nie, nie zmusza się. Ale w ilu szkołach jest etyka zamiast religii? W każdej, w której rodzice wyrażą życzenie w formie pisemnego oświadczenia o udziale jego dziecka w takich zajęciach. men.gov.pl/ministerstwo/informacje/informacja-dotyczaca-organizowania-zajec-z-religii-i-etyki-w-publicznych-przedszkolach-i-szkolach-w-roku-szkolnym-20162017.html W ilu szkoł > ach lekcje religii są na pierwszych lub ostatnich lekcjach, żeby dzieci niechrz > eścijańskie nie musiały siedzieć i tracić czasu? Dyrektor szkoły powinien uwzględnić takie okoliczności. Nie znam statystyk opisujących brak takich działań. Odpowiedz Link
stephen_s A weźcie taką sprawę... 29.09.17, 17:56 www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,22444990,uczen-iii-klasy-musi-wiedziec-o-papiezu-niemal-wszystko-to.html Uczeń tej szkoły ma obowiązek "odważnie mówić o wierze w Jezusa" i "widzieć w osobie Jana Pawła II wybitnego człowieka i Polaka". A gdzie tu miejsce dla dzieci niechrześcijan, pytam się? To ma być publiczna szkoła??? Odpowiedz Link
wkkr Re: A weźcie taką sprawę... 03.10.17, 12:45 JPII był wybitnym Polakiem (niezależnie od tego że był księdzem). Jego postać patronuje tej szkole. Nie widzę nic dziwnego że uczniowie uczą się jego życiorysu. Ja np. musiałem uczyć się Andriollim i Gałczyńskim..... Odpowiedz Link
wkkr Re: Pani kurator 03.10.17, 12:41 Ja w Boga wierzę, do kościoła chodzę ale od samego początku jestem przeciwny obecności KK w szkołach publicznych. Religia powinna być przy parafii. Msze dla uczniów i nauczycieli w dniu rozpoczęcia roku szkolnego powinny być organizowane w kościołach ale po południu np. o 16. Kto by chciał to by poszedł. Rekolekcje powinny odbywać się po południu. Odpowiedz Link