Dodaj do ulubionych

O rasizmie

20.01.18, 21:00
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/jccu8X3G43u2ddjMrX.jpg
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: O rasizmie 20.01.18, 21:01
      Zadam tu przewrotne pytanie; co w tym obrazku jest rasistowskiego?
      • maria421 Re: O rasizmie 21.01.18, 17:08
        zbyfauch napisał:

> Zadam tu przewrotne pytanie; co w tym obrazku jest rasistowskiego?

Odpowiem jeszcze bardziej przewrotnym pytaniem- czy gdyby ta bluza byla. ze wzgldeu na napis, sprzedawana tylko bialym, to nie bylby rasizm?
        • zbyfauch Re: O rasizmie 21.01.18, 17:12
          maria421 napisała:

> Odpowiem jeszcze bardziej przewrotnym pytaniem- czy gdyby ta bluza byla. ze wzg
          > ldeu na napis, sprzedawana tylko bialym, to nie bylby rasizm?

Odpowiedź jest prosta, gdyby nie bydlacy wartościujący ludzi pod względem przynależności stadnej, problem tej fotki nie zaistniałby w ogóle.
          • zbyfauch Re: O rasizmie 21.01.18, 17:21
            Jeszcze raz, po polsku, gdyby nie rasiści, nikomu nie przyszłoby skojarzyć murzynka z małpą.
            Już o tym pisałem, jako dziecko nie postrzegałem ludzi z perspektywy ich możliwego pochodzenia etnicznego. Mieszkając w mieście portowym miałem siłą rzeczy więcej styczności z ludźmi różnymi od różowego, świńskiego blondyna oborowego w kufajce i gumofilcach, i wtedy nikt nie był dla mnie obcy w znaczeniu "nie z mojej wsi".
            • ja.nusz Re: O rasizmie 21.01.18, 21:28
              zbyfauch napisał:

> Jeszcze raz, po polsku, gdyby nie rasiści, nikomu nie przyszłoby skojarzyć murz
              > ynka z małpą.
              > Już o tym pisałem, jako dziecko nie postrzegałem ludzi z perspektywy ich możliw
              > ego pochodzenia etnicznego. Mieszkając w mieście portowym miałem siłą rzeczy wi
              > ęcej styczności z ludźmi różnymi od różowego, świńskiego blondyna oborowego w k
              > ufajce i gumofilcach, i wtedy nikt nie był dla mnie obcy w znaczeniu "nie z moj
              > ej wsi".

👍

Miałem dokładnie tak samo (chyba mieszkałem obok tego samego portu a nawet w nim krótko pracowałem).
              Bywając na obcych statkach miałem styczność z ludźmi z najróżniejszych stron świata.
              W dzisiejszej odnawiającej się Polsce mówi się na takich „pieszczotliwie” - ciapaty...
              • maria421 Re: O rasizmie 22.01.18, 08:29
                Poszukalam artykulu na ten temat :

www.dw.com/de/coolest-monkey-in-the-jungle-wei%C3%9F-ist-reinheit-rassismus-in-der-werbung/a-42167485

Gdyby nie ludzie doszukujacy sie wszedzie rasistowskiego podtekstu, nie byloby sprawy. Oczywiscie zawsze chodzi o rasizm wobec czarnych, nigdy odwrotnie, dlatego "Black is beautiful" jest politycznie poprawne, ale "Weiß ist reinheit" jest rasistowskie. Black Power jest postepowe, White Power jest rasistowskie.

Ja uwazam ze akcja przeciw tej reklamie jest akcja przeciw malpom, ktore naleza przeciez do bardzo inteligentnych zwierzat. Bo gdyby na bluzie byl zamiast maply slon, zyrafa, nosorozec czy lew , nie byloby problemu :-)
                • jureek Re: O rasizmie 24.01.18, 01:20
                  maria421 napisała:

> Ja uwazam ze akcja przeciw tej reklamie jest akcja przeciw malpom, ktore naleza
                  > przeciez do bardzo inteligentnych zwierzat. Bo gdyby na bluzie byl zamiast map
                  > ly slon, zyrafa, nosorozec czy lew , nie byloby problemu :-)

Nie udawaj Mario, że nie wiesz, że to rasiści wyzywają czarnych od małp. Tego skojarzenia nie wymyślili ludzie doszukujący się wszędzie rasizmu, ono jest obecne chociażby na stadionach od wielu lat.
                  • maria421 Re: O rasizmie 24.01.18, 09:22
                    jureek napisał:

> Nie udawaj Mario, że nie wiesz, że to rasiści wyzywają czarnych od małp. Tego s
                    > kojarzenia nie wymyślili ludzie doszukujący się wszędzie rasizmu, ono jest obec
                    > ne chociażby na stadionach od wielu lat.

W jezyku polskim jest slowo "malpowac" , w sklepach z zabawkami jest pelno pluszowych malpek, malpy sa fajnymi postaciami w wielu filmach dla dzieci i nagle robi sie afere o co wlasciwie? O sam napis "najfajniejsza malpa w dzungli" czy o to, ze bluze z takim napisem reklamuje sie na czarnym modelu, ktory te bluze zalozyl dobrowolnie i za zgoda matki, jak wynika z artykulu?

Zwykle bicie piany, takie samo jak w przypadku "Negerküsse".

• jureek Re: O rasizmie 24.01.18, 10:34
                      maria421 napisała:

> Zwykle bicie piany, takie samo jak w przypadku "Negerküsse".

Chciałabyś, żeby o pewnych sprawach media nie pisały? Cenzura?
                      • maria421 Re: O rasizmie 24.01.18, 11:32
                        jureek napisał:

> Chciałabyś, żeby o pewnych sprawach media nie pisały? Cenzura?

To akurat nie media wymyslily te afere.
                        • jureek Re: O rasizmie 24.01.18, 11:45
                          maria421 napisała:

> To akurat nie media wymyslily te afere.

Aferę? Co to za afera, o której dopiero tu na forum po raz pierwszy się dowiaduję?
                          • maria421 Re: O rasizmie 24.01.18, 11:52
                            jureek napisał:

> Aferę? Co to za afera, o której dopiero tu na forum po raz pierwszy się dowiadu
                            > ję?

Jakby nie bylo afery, to bys sie na forum nie dowiedzial :-)

• fan.club Re: O rasizmie 24.01.18, 18:15
                            Deutschlandfunk meldował jakieś 2 tygodnie temu. Oj, coś u Ciebie kiepsko z czujnością ideową.
        • astra18 Re: O rasizmie 25.01.18, 08:25
          wmeritum.pl/jacek-zakowski-twierdzi-ze-pustyni-puszczy-rasistowska-ksiazka-tamtych-czasach-ludzie-jeszcze-wiedzieli-ze-zle-wideo/220476

Takze ten....jak to mowia-tej mendzie dziennikarskiej juz dawno sufit sp...sie na glowe.
          • maria421 Re: O rasizmie 25.01.18, 08:57
            astra18 napisał:

> wmeritum.pl/jacek-zakowski-twierdzi-ze-pustyni-puszczy-rasistowska-ksiazka-tamtych-czasach-ludzie-jeszcze-wiedzieli-ze-zle-wideo/220476

"Murzynek Bambo" tez ...

> Takze ten....jak to mowia-tej mendzie dziennikarskiej juz dawno sufit sp...sie
            > na glowe.

Zakowski czasem jak cos palnie to rece opadaja, ale daleko mu do wszelkich PiSich mend dziennikarskich typu Sakiewicz czy Karnowscy. Do Ziemkiewicza tez mu daleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka