Dodaj do ulubionych

Dyplomatol

07.11.20, 12:52
Jego Ekscelencja
Pan Frank-Walter Steinmeier
Prezydent Republiki Federalnej Niemiec
Berlin

Szanowny Panie Prezydencie – Lieber Frank,
serdecznie dziękuję za Twój pełen życzliwości list i życzenia szybkiego powrotu do zdrowia. Miło mi Cię poinformować, że właśnie zakończyłem swoją walkę z wirusem. List do Ciebie to pierwsza rzecz, od której zacząłem swoją aktywność biurową po powrocie z kwarantanny.

Niestety druga fala Covid-19 nie oszczędza naszych społeczeństw i państw, które muszą zmagać się z tym wielkim wyzwaniem. W tym trudnym czasie szczególnej wartości nabierają wszelkie gesty solidarności. Tym bardziej dziękuję za Twój list i propozycję ewentualnej pomocy ze strony Niemiec. Wiem, że nasi rządowi koledzy współpracują bardzo blisko w zakresie przeciwdziałania pandemii.

Dziękując za ten gest, zapewniam, że również Polska, jeśli zajdzie taka potrzeba, jest gotowa ściśle współpracować z Niemcami w walce ze skutkami pandemii Covid-19. Nie ulega bowiem dla mnie wątpliwości, że obok sprawnej służby zdrowia, potencjalnej szczepionki i właściwych działań podejmowanych na poziomie krajowym, to właśnie solidarna współpraca między krajami ułatwi i przyspieszy skuteczne wychodzenie ze społeczno-gospodarczych skutków pandemii.
Liczę, że uda się spotkać osobiście, gdy tylko sytuacja epidemiczna w naszych krajach i w Europie zostanie opanowana.

Przyjmij proszę życzenia zdrowia i pomyślności, dla Ciebie osobiście oraz Elke, a także wszystkich obywateli Niemiec. Dziękuję za życzliwą ofertę pomocy. Pamiętaj proszę, że również Niemcy mogą liczyć na Polskę.

Z wyrazami głębokiego szacunku i sympatii,
Andrzej Duda

Źródło: Prezydent.pl, PolskiObserwator.de
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Dyplomatol 07.11.20, 14:13
      pokaż gdzie ten dyplomatoł jest.
      • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 15:54
        a000000 napisała:

> pokaż gdzie ten dyplomatoł jest.

W calosci.

Choc wlasciwie Duda tym listem nie szkodzi stosunkom polsko- niemieckim. Szkodzi Polsce i Polakom.
        Steinmeier w liscie do Dudy pisze "Daj mi znać, jeśli są rzeczy, które możemy zrobić dla Polski w obecnej sytuacji", na co Duda odpowiada "blablablablabla" bo tyle go obchodzi los Polek i Polakow.

• astra18 Re: Dyplomatol 07.11.20, 17:01
          maria421 napisała:

>
          > W calosci.
          >
          > Choc wlasciwie Duda tym listem nie szkodzi stosunkom polsko- niemieckim. Szkodz
          > i Polsce i Polakom.
          > Steinmeier w liscie do Dudy pisze "Daj mi znać, jeśli są rzeczy, które może
          > my zrobić dla Polski w obecnej sytuacji"
          , na co Duda odpowiada "blablablabl
          > abla" bo tyle go obchodzi los Polek i Polakow.
          >
          >

A gdyby przyjął pomoc to byś założyła wątek w którym byś go wyśmiewała że odpowiedział twierdząco .
          Wcale to nie tak trudne do przewidzenia .
          • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 17:07
            astra18 napisał:

> A gdyby przyjął pomoc to byś założyła wątek w którym byś go wyśmiewała że odpow
            > iedział twierdząco .
            > Wcale to nie tak trudne do przewidzenia .

27 tysiecy zakazonych, a Ty sie przejmujesz tym, jaki ja bym watek zalozyla gdyby Duda przyjal pomoc???

• astra18 Re: Dyplomatol 07.11.20, 17:15
              maria421 napisała:

> 27 tysiecy zakazonych, a Ty sie przejmujesz tym, jaki ja bym watek zalozyla gdy
              > by Duda przyjal pomoc???

Ja się nie przejmuje tym co byś napisała, tylko wiem jak by było.
              >
              • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 19:09
                astra18 napisał:

> Ja się nie przejmuje tym co byś napisała, tylko wiem jak by było.

Jak sie nie przejmujesz tym, co bym napisala, to napisz co myslisz o tym jak Twoj Duda i Morawiecki o Polakow dbaja.

• astra18 Re: Dyplomatol 07.11.20, 19:58
                  maria421 napisała:

>
                  > Jak sie nie przejmujesz tym, co bym napisala, to napisz co myslisz o tym jak Tw
                  > oj Duda i Morawiecki o Polakow dbaja.

Ty się martw jak Merkel dba Niemców .

>
                  • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 20:24
                    astra18 napisał:

> Ty się martw jak Merkel dba Niemców .

Jezeli chodzi o koronawirusa, to narazie tak dobrze dba, ze nawet innym pomaga.

• astra18 Re: Dyplomatol 07.11.20, 20:26
                      maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                      >
                      > > Ty się martw jak Merkel dba Niemców .
                      >
                      > Jezeli chodzi o koronawirusa, to narazie tak dobrze dba, ze nawet innym pomaga.

No to dobrze że jesteś zaopiekowania:)
                      Dlatego napisałam z troską , o Niemcach.
                      >
        • a000000 Re: Dyplomatol 07.11.20, 18:02
          maria421 napisała:

> a000000 napisała:
          >
          > > pokaż gdzie ten dyplomatoł jest.
          >
          > W calosci.

A więc tak.
          Nie wiem, na ile propozycja prezydenta Niemiec jest realna. Przecież tam rządzi kanclerz Merkel.
          Nie wiem na ile przyjęcie propozycji przez Dudę jest realne, u nas rządzi premier Morawiecki.
          Duda podziękował grzecznie i nadmienił, że wie że taka współpraca już jest nawiązana. I w rewanżu, ma nadzieję że i Polska będzie mogła Niemcom pomagać.
          Ot, dyplomatyczne uprzejmości. Miłe.

nie widzę dyplomatołka. Dyplomatołkowatość byłaby wówczas gdyby prezydenci włazili w kompetencje premierów.
          Prezydenci teren uprzejmie zbadali, obydwie strony chętne.

Osobiście, nie wyobrażam sobie aby w ciężkiej sytuacji sąsiadom nie pomóc, gdy ma się możliwości.
          • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 19:21
            a000000 napisała:

> A więc tak.
            > Nie wiem, na ile propozycja prezydenta Niemiec jest realna. Przecież tam rządz
            > i kanclerz Merkel.

Jest realna pomoc Niemiec, obojetnie czy oferuje ja prezydent, kanclerz czy minister zdrowia, czy minister UE Roth

> Nie wiem na ile przyjęcie propozycji przez Dudę jest realne, u nas rządzi premi
            > er Morawiecki.

A oni sie nie znaja? Nie wspopracuja ze soba?

> Duda podziękował grzecznie i nadmienił, że wie że taka współpraca już jest n
            > awiązana
            . I w rewanżu, ma nadzieję że i Polska będzie mogła Niemcom pomaga
            > ć.
            > Ot, dyplomatyczne uprzejmości. Miłe.

Jaka wspolpraca jest nawiazana , skoro Morawiecki nie odpowiedzial na propozycje pomocy wystosowana przez Michaela Rotha???

> nie widzę dyplomatołka. Dyplomatołkowatość byłaby wówczas gdyby prezydenci wła
            > zili w kompetencje premierów.
            > Prezydenci teren uprzejmie zbadali, obydwie strony chętne.

> Osobiście, nie wyobrażam sobie aby w ciężkiej sytuacji sąsiadom nie pomóc, gdy
            > ma się możliwości.

Azerka, dzisiaj 27 tys nowych zakazen, brakuje wszystkiego, sluzba zdrowia sie sypie, ludzie umieraja w karetkach, a Ty bronisz PiSiorow ktorzy odrzucajac niemiecka pomoc graja zyciem Polakow, zamiast ich chronic?
            • a000000 Re: Dyplomatol 07.11.20, 19:54
              maria421 napisała:

> Azerka, dzisiaj 27 tys nowych zakazen, brakuje wszystkiego, sluzba zdrowia sie
              > sypie, ludzie umieraja w karetkach, a Ty bronisz PiSiorow ktorzy odrzucajac ni
              > emiecka pomoc graja zyciem Polakow, zamiast ich chronic?

no popatrz !!! 27 tys zakażeń a Ty wspierasz uliczne lewackie spędy. Jak sądzisz. Na długo wystarczą niemieckie respiratory?
              Przed chwilą w POLSAT mówiło, że zwrócimy się do Niemiec o pomoc gdy nasze zapasy łóżek i sprzętu przekroczą granicę bezpieczeństwa.
              A swoją drogą.... dziś czytałam w necie, że w którymś niemieckim landzie zabrakło respiratorów.

Powiadasz, że ludzie w karetkach umierają? Dziękuj Bogu, że nie rządzą nami liberałowie. Ci już dawno, bardzo zmęczeni, udaliby się na zasłużony odpoczynek, niektórzy do Grecji nawet.
              Nowy szpital na Stadionie Narodowym ma dziś 15 pacjentów. A karetki stoją na szpitalnym dziedzińcu i się dezynfekują, po każdym kursie.

• maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 20:09
                a000000 napisała:

> no popatrz !!! 27 tys zakażeń a Ty wspierasz uliczne lewackie spędy. Jak sądz
                > isz. Na długo wystarczą niemieckie respiratory?

Jak dotat nie ma zadnego dowodu ze manifestacje tydzien temu przyczynily sie do wzrostu zakazen.

> Przed chwilą w POLSAT mówiło, że zwrócimy się do Niemiec o pomoc gdy nasze zap
                > asy łóżek i sprzętu przekroczą granicę bezpieczeństwa.

A jezeli oni wtedy nie beda mogli natychmiast dostarczyc (bo w Niemczech tez krzywa rosnie), to sie zwali wine na Niemcow ze obiecali a nie dali.
                Wazne zeby sie propaganda kleila.

> A swoją drogą.... dziś czytałam w necie, że w którymś niemieckim landzie zabrak
                > ło respiratorów.

Zapytalam google, ale mi nie potwierdzil.

> Powiadasz, że ludzie w karetkach umierają? Dziękuj Bogu, że nie rządzą nami li
                > berałowie. Ci już dawno, bardzo zmęczeni, udaliby się na zasłużony odpoczynek,
                > niektórzy do Grecji nawet.

Mamy zalamanie sluzby zdrowia, a Ty fantazjujesz o tym co by bylo jakby "liberalowie" rzadzili...

> Nowy szpital na Stadionie Narodowym ma dziś 15 pacjentów. A karetki stoją na sz
                > pitalnym dziedzińcu i się dezynfekują, po każdym kursie.

Twoj ukochany rzad, na ktory dwa razy glosowalas, w srodku pandemii kupuje 308 nowych limuzyn, a karetek brak.....

Zacytuje Ci tweet KONFEDERACJI. Nie zadnych tam "liberalow", tylko KONFEDERACJI:

W Polsce dla 38 mln ludzi mamy 1581 karetek pogotowia. Dla administracji rządowej i podległych jej instytucji mamy... 2142 limuzyn. O czym świadczy sytuacja, kiedy rządzący mają więcej limuzyn, niż społeczeństwo karetek? To kolejny symbol patologii jakie od lat kwitną w państwie.

I co Ta na to???
                • a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 11:05
                  maria421 napisała:

> Jak dotat nie ma zadnego dowodu ze manifestacje tydzien temu przyczynily sie do
                  > wzrostu zakazen.

naiwna jesteś.... to byłby cud nad Wisłą gdyby wirus atakował na Marszu Niepodległości, ale nie atakował na aborcyjnych protestach.

Lekarze już alarmują, że trafia do niech coraz więcej młodych.

> A jezeli oni wtedy nie beda mogli natychmiast dostarczyc (bo w Niemczech tez kr
                  > zywa rosnie), to sie zwali wine na Niemcow ze obiecali a nie dali.
                  > Wazne zeby sie propaganda kleila.

Zastanów się co mówisz... sądzisz, że Niemcy widząc skalę tempa wzrostu i liczbę swoich zapasów, wydadzą sprzęt innym??????????????????????????????????????????? Nie sugeruj, że to głupki.
                  Nie sugeruj też, że polski rząd to bezmyślne prymitywy i winę zwali na niewinnego.... to domena totalsów. Ważne żeby dorwać się od żłoba.

> Zapytalam google, ale mi nie potwierdzil.

zauważyłam, że niektóre artykuły nawet znikają.... cenzura? Już nie pierwszy raz szukam treści niedawno czytanych i ich nie znajduję.... może są wywalane na koniec wyszukiwarki????

> Mamy zalamanie sluzby zdrowia, a Ty fantazjujesz o tym co by bylo jakby "libera
                  > lowie" rzadzili...

I Bogu dziękuję, że słowo decyzyjne mają ludzie, którzy nie uciekają na "zasłużony wypoczynek" na Maderę czy do Grecji, ewentualnie na urlop... Nie chcę aby moim krajem rządził ktoś, kto szybę naprawia celuksem. Przed kamerą , oczywiście przypadkowo włączoną, i nie widzi grozy sytuacji....

Wiesz, że ścieki do Wisły płyną pełną parą???? Z uwagi na podnoszący się gwałtownie poziom Wisły (opady) trzeba było most pontonowy rozebrać, a naprawa się ślimarczy...

> > Nowy szpital na Stadionie Narodowym ma dziś 15 pacjentów. A karetki stoją
                  > na sz
                  > > pitalnym dziedzińcu i się dezynfekują, po każdym kursie.

> Twoj ukochany rzad, na ktory dwa razy glosowalas, w srodku pandemii kupuje 308
                  > nowych limuzyn, a karetek brak.....

Czyją własnością są te karetki? nie samorządów przypadkiem? Pan Rabiej wolał wesprzeć kasą ideologów z LGBT, zamiast karetki kupić?

> Zacytuje Ci tweet KONFEDERACJI. Nie zadnych tam "liberalow", tylko KONFEDERACJI
                  > :
                  >
                  > W Polsce dla 38 mln ludzi mamy 1581 karetek pogotowia. Dla administracji rzą
                  > dowej i podległych jej instytucji mamy... 2142 limuzyn. O czym świadczy sytuacj
                  > a, kiedy rządzący mają więcej limuzyn, niż społeczeństwo karetek? To kolejny sy
                  > mbol patologii jakie od lat kwitną w państwie.
                  >

>
                  > I co Ta na to???

Konfederacja to taka sama opozycja jak i lewica.... walczy o swój kawałek tortu. A poza tym, nie mam zamiaru słuchać różnych płaskoziemców czy antyszczepionkowców , dla których epidemiczne obostrzenia to okazja do walki politycznej.
                  • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 11:25
                    a000000 napisała:

> naiwna jesteś.... to byłby cud nad Wisłą gdyby wirus atakował na Marszu Niepod
                    > ległości, ale nie atakował na aborcyjnych protestach.

Poczekajmy na fakty. Wirus ma czas inkubacji 2 tygodnie, od manifestacji jeszcze tyle czasu nie uplynelo.

> Zastanów się co mówisz... sądzisz, że Niemcy widząc skalę tempa wzrostu i licz
                    > bę swoich zapasów, wydadzą sprzęt innym????????????????????????????????????????
                    > ??? Nie sugeruj, że to głupki.

Azerko, wczoraj w Polsce prawie 28 tys na 38 milionow, w Niemczech 23 tys na 82 miliony.
                    Brac niemiecka pomoc poki moga pomoc!

> Nie sugeruj też, że polski rząd to bezmyślne prymitywy i winę zwali na niewinn
                    > ego.... to domena totalsów. Ważne żeby dorwać się od żłoba.
                    >
                    Polski rzad zachowuje sie KRYMINALNIE wobec wlasnych obywateli. KRYMINALNIE!

> zauważyłam, że niektóre artykuły nawet znikają.... cenzura? Już nie pierwszy r
                    > az szukam treści niedawno czytanych i ich nie znajduję.... może są wywalane n
                    > a koniec wyszukiwarki????

Spoko, Azerko, z tego co sie zdazylam dowiedziec, to Niemcy maja ok. 30 tysiecy respiratorow.

> I Bogu dziękuję, że słowo decyzyjne mają ludzie, którzy nie uciekają na "zasłuż
                    > ony wypoczynek" na Maderę czy do Grecji, ewentualnie na urlop... Nie chcę aby
                    > moim krajem rządził ktoś, kto szybę naprawia celuksem. Przed kamerą , oczywiś
                    > cie przypadkowo włączoną, i nie widzi grozy sytuacji....

Ale popierasz rzad, ktory w srodku pandemii zamiast karetek kupuje sobie nowe limuzyny!

> Wiesz, że ścieki do Wisły płyną pełną parą???? Z uwagi na podnoszący się gwałto
                    > wnie poziom Wisły (opady) trzeba było most pontonowy rozebrać, a naprawa się ś
                    > limarczy...

Nie zmieniaj tematu.

> Czyją własnością są te karetki? nie samorządów przypadkiem? Pan Rabiej wolał we
                    > sprzeć kasą ideologów z LGBT, zamiast karetki kupić?

A pieniadze samorzadowe czy rzadowe, to nie sa te same pieniadze tego samego PODATNIKA????

> Konfederacja to taka sama opozycja jak i lewica.... walczy o swój kawałek tor
                    > tu. A poza tym, nie mam zamiaru słuchać różnych płaskoziemców czy antyszczepion
                    > kowców , dla których epidemiczne obostrzenia to okazja do walki politycznej.

Ja pytalam co Ty na to, ze polski rzad ma wiecej limuzyn niz Polska karetek.
                    Ty na to .... nic.
                    Czyli popierasz.
                    • a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 11:56
                      maria421 napisała:

> Poczekajmy na fakty. Wirus ma czas inkubacji 2 tygodnie, od manifestacji jeszcz
                      > e tyle czasu nie uplynelo.

DO 14 dni... Średnio 4 -6 dni. Jeśli do 14 dni od ostatniej manifestacji zachorowalność nie będzie większa niż sprzed ogłoszenia orzeczenia TK, to będziemy świadkami cudu nad Wisłą..... w Polsce wirus ma barwy polityczne i atakuje wyłącznie wedle światopoglądu.!!!

> Azerko, wczoraj w Polsce prawie 28 tys na 38 milionow, w Niemczech 23 tys na 82
                      > miliony.

Wiem, obserwuję tabele.

> Brac niemiecka pomoc poki moga pomoc!

Przecież prezydent wyraźnie mówi, że jest współpraca!!!!

> Polski rzad zachowuje sie KRYMINALNIE wobec wlasnych obywateli. KRYMINALNIE!

czyżby polski rząd wyjechał na zasłużone wakacje? czyżby ostatnie respiratory do Niemiec wywiózł? Czyżby zbudował szpital tylko dla pisiorów????

>
                      > Spoko, Azerko, z tego co sie zdazylam dowiedziec, to Niemcy maja ok. 30 tysiecy
                      > respiratorow.

To pięknie. Śpisz spokojnie. W przeciwieństwie do mnie, która za przekonanie młodych , że aborcja to prawa człowieka, mogę zapłacić życiem.

> Ale popierasz rzad, ktory w srodku pandemii zamiast karetek kupuje sobie nowe l
                      > imuzyny!

auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7994434,rzad-limuzyny-samochod-przetarg-zakupy-karetka-komisja-europejska.html

> > Wiesz, że ścieki do Wisły płyną pełną parą???? Z uwagi na podnoszący się
                      > gwałto
                      > > wnie poziom Wisły (opady) trzeba było most pontonowy rozebrać, a naprawa
                      > się ś
                      > > limarczy...
                      >
                      > Nie zmieniaj tematu.

to jest ten sam temat - zdolności opozycji do zarządzania w kryzysie.

>

> A pieniadze samorzadowe czy rzadowe, to nie sa te same pieniadze tego samego PO
                      > DATNIKA????

ale kto inny nimi zarządza.... i zdarza się, że moja złotówka wbrew mojej woli jest przekazana ideologom LGBT...

> Ja pytalam co Ty na to, ze polski rzad ma wiecej limuzyn niz Polska karetek.
                      > Ty na to .... nic.
                      > Czyli popierasz.

powyżej link..
                      • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 12:52
                        a000000 napisała:

> DO 14 dni... Średnio 4 -6 dni. Jeśli do 14 dni od ostatniej manifestacji zach
                        > orowalność nie będzie większa niż sprzed ogłoszenia orzeczenia TK, to będziemy
                        > świadkami cudu nad Wisłą..... w Polsce wirus ma barwy polityczne i atakuje wył
                        > ącznie wedle światopoglądu.!!!

Poczekamy, zobaczymy.

> Przecież prezydent wyraźnie mówi, że jest współpraca!!!!

A Ty slepo wierzysz prezydentowi, choc Bodnar pyta premiera dlaczego nie opowiada na propozycje pomocy ministra Michaela Rotha....

> czyżby polski rząd wyjechał na zasłużone wakacje? czyżby ostatnie respiratory
                        > do Niemiec wywiózł? Czyżby zbudował szpital tylko dla pisiorów????

Teraz zachowuje sie KRYMINALNIE nie przyjmujac oferowanej pomocy.
                        W czasie pierwszej fali zachowywal sie KRYMINALNIE zamawiajac respiratory- widma od handlarza bronia.

> To pięknie. Śpisz spokojnie. W przeciwieństwie do mnie, która za przekonanie m
                        > łodych , że aborcja to prawa człowieka, mogę zapłacić życiem.

Jakby w Polsce bylo 15 tysiecy respiratorow to tez bys mogla spac (prawie) spokojnie. Ale ze nie ma, to zwalasz wine na manifestacje.

a href="auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7994434,rzad-limuzyny-samochod-przetarg-zakupy-karetka-komisja-europejska.html" target="_blank" rel="nofollow">auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7994434,rzad-limuzyny-samochod-przetarg-zakupy-karetka-komisja-europejska.html</a>

I co z tego wynika?

> to jest ten sam temat - zdolności opozycji do zarządzania w kryzysie.

Czy Trzaskowski tez odmowil przyjecia pomocy od kogos kto mu chcial pomoc w sprawie sciekow?

> ale kto inny nimi zarządza.... i zdarza się, że moja złotówka wbrew mojej woli
                        > jest przekazana ideologom LGBT...

I zdarza sie, ze fundujesz w srodku pandemii auta rzadowe, zamiast brakujacego sprzetu medycznego.

> powyżej link..

Czyli popierasz :-(

• a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 13:36
                          maria421 napisała:

> Poczekamy, zobaczymy.

już widzimy :

21 październik 2020:

10 tys nowych zakażeń, 130 zgonów, w sumie przekroczono 200 tys przypadków.

7 listopad 2020

27 875 nowych zakażeń, 349 zgonów, w sumie przekroczono 521 tys przypadków.

Mamy constans czy pogorszenie?

> Teraz zachowuje sie KRYMINALNIE nie przyjmujac oferowanej pomocy.
                          > W czasie pierwszej fali zachowywal sie KRYMINALNIE zamawiajac respiratory- widm
                          > a od handlarza bronia.

tak tak... a nocą po cichu łazi z nożem i dobija chorych....

> Jakby w Polsce bylo 15 tysiecy respiratorow to tez bys mogla spac (prawie) spok
                          > ojnie. Ale ze nie ma, to zwalasz wine na manifestacje.

żarty się Ciebie trzymają..... co mnie obchodzą narzędzia przedłużające agonię.... ja nie chcę się zarazić!!!! I dlatego sobie nie życzę, aby bezmyślni młodzi roznosili zarazę. Oni są bezobjawowi - ja umrę.

>
                          > a href="auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7994434,rzad-limuzyny-samochod-przetarg-zakupy-karetka-komisja-europejska.html" target="_blank" rel="nofollow">auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/7994434,rzad-limuzyny-samochod-przetarg-zakupy-karetka-komisja-europejska.html</a>
                          >
                          > I co z tego wynika?

ano to z tego wynika, że na Placu Czerwonym rozdają samochody....

> Czy Trzaskowski tez odmowil przyjecia pomocy od kogos kto mu chcial pomoc w spr
                          > awie sciekow?

W zeszłym roku przez długi czas twierdził, że sam sobie poradzi.... a wojsko czekało. Aż decyzję podjął Morawiecki, bo czas nie czeka, a jesienna wysoka fala jest pewna....

> I zdarza sie, ze fundujesz w srodku pandemii auta rzadowe, zamiast brakujacego
                          > sprzetu medycznego.

no... jest postęp.... już nie ma luksusowych limuzyn.... Ale jednak linku dokładnie nie przeczytałaś.

Mario, mimo epidemii, kraj funkcjonować MUSI.
                          Gdy jedno dziecko Ci zachoruje, to skupiasz się tylko na jednym, a pozostałe zagłodzisz na śmierć????
                          I nie odpisuj, że masz tylko jedno dziecko, bo się załamię....

> > powyżej link..
                          >
                          > Czyli popierasz :-(

przeczytaj link. I nie wyciągaj pochopnych wniosków. Gdyby to chodziło o luksusowe limuzyny dla rządu, jak sugerowałaś, to byłaby inna rozmowa. Ale samochody na (poziomie korolki ) dla funkcjonowania kraju są niezbędne. Tak jak i samochody strażackie czy karetki.
                          Zauważ, że rządowe kupno ratuje kulejący w pandemii sektor samochodowy.

A dlaczego nie krzyczysz, że skoro siedzimy w domach to po kiego są budowane nowe drogi? Z jednej strony rząd każe nie wychodzić z domu, a z drugiej wydaje kasę na drogi???? KRYMINAŁ!!!
                          >
                          • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 15:24
                            a000000 napisała:

> już widzimy :
                            >
                            > 21 październik 2020:
                            >
                            > 10 tys nowych zakażeń, 130 zgonów, w sumie przekroczono 200 tys przypadków.

28 pazdziernika, w dniu masowych marszow bylo prawie 19 tys.
                            Jak wytlumaczysz tygodniowy przyrost o 9 tysiecy w czasach przed masowymi protestami?

> 7 listopad 2020
                            >
                            > 27 875 nowych zakażeń, 349 zgonów, w sumie przekroczono 521 tys przypadków.

Czyli taki sam przyrost jak w tygodniu poprzedzajacym masowe manifestacje.

> Mamy constans czy pogorszenie?

W stosunku do tygodnia poprzedzajacego masowe manifestacje mamy nawet lekkie zwolnienie, bo w ciagu 9 dni (od 28 .10 do 7.11) zachorowalo prawie tyle osob co w 7 dni miedzy 21 i 28 pazdziernika.

> tak tak... a nocą po cichu łazi z nożem i dobija chorych....

Dobija ich wlasna nieudolnoscia.

> żarty się Ciebie trzymają..... co mnie obchodzą narzędzia przedłużające agonię.
                            > ... ja nie chcę się zarazić!!!! I dlatego sobie nie życzę, aby bezmyślni młodz
                            > i roznosili zarazę. Oni są bezobjawowi - ja umrę.

Na kogo zwalisz wine za wszystkich zakazonych PRZED 28 pazdziernika? Przezd 28.10 nie balas sie ze sie zarazisz, a teraz nagle sie boisz???
                            Respiratory to przyrzady do ratowania zycia, sa uzywane w czasie kazdej duzej operacji, kiedy konieczna jest wentylacja mechaniczna. Tylko w wyjatkowych sytuacjach przedluzaja agonie.

> ano to z tego wynika, że na Placu Czerwonym rozdają samochody....

Z tego wynika, ze Twoj ukochany rzad, w srodku pandemii, dokonuje zakupow z ktorymi moglby poczekac.

> W zeszłym roku przez długi czas twierdził, że sam sobie poradzi.... a wojsko c
                            > zekało. Aż decyzję podjął Morawiecki, bo czas nie czeka, a jesienna wysoka fala
                            > jest pewna....

Byla jakas konkretna oferta pomocy na ktora Trzaskowski nie odpowiedzial ?

> no... jest postęp.... już nie ma luksusowych limuzyn.... Ale jednak linku dokł
                            > adnie nie przeczytałaś.

Przeczytalam ze to nie tylko o limuzyny chodzi, choc rowniez chodzi o limuzyny. Przeczytalam ze w sprawie karetek pytany nie powiedzial nic konkretnego.

> Mario, mimo epidemii, kraj funkcjonować MUSI.
                            > Gdy jedno dziecko Ci zachoruje, to skupiasz się tylko na jednym, a pozostałe za
                            > głodzisz na śmierć????
                            > I nie odpisuj, że masz tylko jedno dziecko, bo się załamię....

Azerka, w czasie kryzysku skupiam sie na NAJWAZNIEJSZYM! Jak mi wysiadzie ogrzewanie, to wiem, ze najpierw musze ogrzewanie zreperowac, nowy dywan moze poczekac. Jasne?

> przeczytaj link. I nie wyciągaj pochopnych wniosków. Gdyby to chodziło o luksus
                            > owe limuzyny dla rządu, jak sugerowałaś, to byłaby inna rozmowa. Ale samochody
                            > na (poziomie korolki ) dla funkcjonowania kraju są niezbędne. Tak jak i samocho
                            > dy strażackie czy karetki.
                            > Zauważ, że rządowe kupno ratuje kulejący w pandemii sektor samochodowy.

Dobrze chociaz ze napisalas ze karetki sa potrzebne. Tylko gdzie one sa????

> A dlaczego nie krzyczysz, że skoro siedzimy w domach to po kiego są budowane no
                            > we drogi? Z jednej strony rząd każe nie wychodzić z domu, a z drugiej wydaje ka
                            > sę na drogi???? KRYMINAŁ!!!

Jezeli rzad w srodku pandemii wydaje pieniadze na projekty, ktore moga poczekac, to jest to kryminal. Jezeli natomiast kontynuuje rozpoczete projekty, dajac tez ludziom prace, to nie jest to kryminal.

• maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 15:28
                              Gratulacje Dudy dla Trumpa na TT :

My warmest congratulations to @realDonaldTrump
                              . I am confident US-PL bonds will remain as close & strong as ever. Hopefully even stronger.

Byly normalne gratulacje, nie bylo czekania na jakas "nominacje" :-)
                              • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 17:09
                                Azerko, cos dla Ciebie :

wiadomosci.radiozet.pl/Koronawirus/Koronawirus-na-Slasku.-Dzisiaj-4245-nowych-przypadkow.-Zrodla-zakazen-nieznane?fbclid=IwAR0Q8kmHwD45ylZPvWT7GEUOKUnEIjIhtGnQgwPe3TTYrHU-iV485uldLOs
                                • a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 17:41
                                  maria421 napisała:

> Azerko, cos dla Ciebie :
                                  >
                                  > wiadomosci.radiozet.pl/Koronawirus/Koronawirus-na-Slasku.-Dzisiaj-4245-nowych-przypadkow.-Zrodla-zakazen-nieznane?fbclid=IwAR0Q8kmHwD45ylZPvWT7GEUOKUnEIjIhtGnQgwPe3TTYrHU-iV485uldLOs

a kto Ci się przyzna, że zachorował, bo dzieciaka puścił na protest????? Zakażenia rozproszone są wówczas, gdy pochodzą z innych niż zidentyfikowane ogniska. Dobrze by było przetestować wszystkich protestujących. Tyle, że to nierealne.
                                  Dla mnie to oczywiste. Na manifestację idzie tysiąc ludzi, z czego (zgodnie ze statystyką - z całej ilości przebadanych próbek około 40 % jest dodatnich) ) jakieś 40% jest zarażonych, są bezobjawowi i nawet o tym nie wiedzą..... I każdy zakażony zarazi po dwie osoby po drodze na manifestację, po jednej na manifestacji....(skromnie ujmując) - już mamy w pierwszym podejściu 1200 zakażonych - każdy z nich idzie do rodzin i zakaża matki, ciotki.... To się rozrasta jak fraktale... dlatego tak trudno podać miejsce zakażenia.
                                  • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 19:04
                                    a000000 napisała:
                                    > a kto Ci się przyzna, że zachorował, bo dzieciaka puścił na protest????? Zaka
                                    > żenia rozproszone są wówczas, gdy pochodzą z innych niż zidentyfikowane ognisk
                                    > a. Dobrze by było przetestować wszystkich protestujących. Tyle, że to nierealn
                                    > e.
                                    > Dla mnie to oczywiste. Na manifestację idzie tysiąc ludzi, z czego (zgodnie ze
                                    > statystyką - z całej ilości przebadanych próbek około 40 % jest dodatnich) ) ja
                                    > kieś 40% jest zarażonych, są bezobjawowi i nawet o tym nie wiedzą..... I każd
                                    > y zakażony zarazi po dwie osoby po drodze na manifestację, po jednej na manife
                                    > stacji....(skromnie ujmując) - już mamy w pierwszym podejściu 1200 zakażonych -
                                    > każdy z nich idzie do rodzin i zakaża matki, ciotki.... To się rozrasta jak f
                                    > raktale... dlatego tak trudno podać miejsce zakażenia.

Skoro twierdzisz ze wzrost zakazen jest spowodowany manifestacjami, to jak wytlumaczysz ze najwiecej zakazen jest na Slasku?
                                    • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 19:50
                                      Jeszcze jedno. Azerko- skoro uparcie twierdzisz ze za wzrost zakazen w Polsce odpowiadaja mlodzi manifestujacy przeciw orzeczeniu TK, to jak wytlumaczysz wzrost zakazen w Niemczech w tym samym czasie? Tu zadnych masowych, ogolnokrajowych manifestacji nie bylo.
                                      • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 10:16
                                        maria421 napisała:

> Jeszcze jedno. Azerko- skoro uparcie twierdzisz ze za wzrost zakazen w Polsce o
                                        > dpowiadaja mlodzi manifestujacy przeciw orzeczeniu TK, to jak wytlumaczysz wzro
                                        > st zakazen w Niemczech w tym samym czasie? Tu zadnych masowych, ogolnokrajowych
                                        > manifestacji nie bylo.

porównaj sobie skalę. Ilość nowych zakażeń w stosunku do ilości obywateli państwa.

I nie gadaj że nie ma manifestacji.... bo są, na mniejszą skalę (np przeciw migrantom, migranci za przywilejami...)... poza tym są różne święta piwa i innych używek, gremialnie celebrowane przy ulicznych stolikach, tłumy w galeriach, na ulicach.... okazji do zakażeń jest sporo.
                                        • maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 12:33
                                          a000000 napisała:

> porównaj sobie skalę. Ilość nowych zakażeń w stosunku do ilości obywateli państ
                                          > wa.

Porownac nalezy skok procentowy zakazen w Niemczech:
                                          21 pazdziernika bylo prawie 8 tys nowych zakazen
                                          8 listopada 16 tysiecy nowych zakazen
                                          Czyli wzrost o 100% w ciagu 2 tygodni, choc zadnym ogolnokrajowych , masowych manifestacji nie bylo.

> I nie gadaj że nie ma manifestacji.... bo są, na mniejszą skalę (np przeciw m
                                          > igrantom, migranci za przywilejami...)... poza tym są różne święta piwa i innyc
                                          > h używek, gremialnie celebrowane przy ulicznych stolikach, tłumy w galeriach, n
                                          > a ulicach.... okazji do zakażeń jest sporo.

Znow piszesz to, co Ci sie wydaje. Byla jedna duza manifestacja w Lipsku przeciw nowym ograniczeniom, poza tym nic godnego odnotowania.
                                          Oktoberfest w tym roku byl odwolany. Nie odbyl sie. Tak samo jak i inne imprezy masowe. Jarmarki Bozego Narodzenia tez sie nie odbeda.
                                          Tlumy w galeriach i na ulicach sa porownywalne do tych w polskich miastach.
                                    • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 09:34
                                      maria421 napisała:

> Skoro twierdzisz ze wzrost zakazen jest spowodowany manifestacjami, to jak wytl
                                      > umaczysz ze najwiecej zakazen jest na Slasku?

a co? tam nikt nie manifestował???? A ilości zakażeń sprzyja gęstość zaludnienia, duże skupiska ludzkie... a nawet.... smog!!! który na Śląsku jest od dawna.
                                      • maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 12:36
                                        a000000 napisała:

> a co? tam nikt nie manifestował???? A ilości zakażeń sprzyja gęstość zaludnien
                                        > ia, duże skupiska ludzkie... a nawet.... smog!!! który na Śląsku jest od dawna.

Ano wlasnie! Slask w czasie pierwszej fali tez mial najwiekszy procent zakazen, bo tam sa dize skupisla ludzkie i najgorsze powietrze w Polsce.

Wiec moze to te czynniki, nie manifestacje, maja wplyw na skokowy wzrost zakazen?

• a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 13:00
                                          maria421 napisała:

> Ano wlasnie! Slask w czasie pierwszej fali tez mial najwiekszy procent zakazen,
                                          > bo tam sa dize skupisla ludzkie i najgorsze powietrze w Polsce.
                                          >
                                          > Wiec moze to te czynniki, nie manifestacje, maja wplyw na skokowy wzrost zakaze
                                          > n?
                                          >

chcesz mi wmówić, że zachowanie dystansu nie ma wpływu na zakażenia drogą kropelkową??????

Mario, im więcej ludzi na ulicach, tym większe zakażenia. Dziś mamy już zakażonych połowę badanych próbek . Najgorzej od początku.
                                          • maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 13:04
                                            a000000 napisała:

wmówić, że zachowanie dystansu nie ma wpływu na zakażenia drogą krop
                                            > elkową??????
                                            >
                                            > Mario, im więcej ludzi na ulicach, tym większe zakażenia. Dziś mamy już zaka
                                            > żonych połowę badanych próbek . Najgorzej od początku.

Azerka, manifestacje MOGA miec wplyw na rozszerzanie sie wirusa. Ale nie mozna calej winy na rozszerzanie sie wirusa zwalic na manifestujacych, bo jak widac, tam gdzie nie bylo masowych, ogolnokrajowych manifestacji , jak w Niemczech, tez nastapilo podwojenie liczby dziennych zakazen.

• a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 18:26
                              maria421 napisała:

> Jak wytlumaczysz tygodniowy przyrost o 9 tysiecy w czasach przed masowymi prot
                              > estami?

tajemnica tkwi w słowie: masowy. Bo protesty, mniej masowe, wybuchły natychmiast po ogłoszeniu werdyktu. Te masowe były zorganizowane.

> Czyli taki sam przyrost jak w tygodniu poprzedzajacym masowe manifestacje.

bo młódź już roznosiła zarazę. U niektórych to widać od razu, u niektórych wcale....

> > Mamy constans czy pogorszenie?

> W stosunku do tygodnia poprzedzajacego masowe manifestacje mamy nawet lekkie zw
                              > olnienie, bo w ciagu 9 dni (od 28 .10 do 7.11) zachorowalo prawie tyle osob co
                              > w 7 dni miedzy 21 i 28 pazdziernika.

Mario, jesteś wielka!!! co jeszcze zrobisz dla wykazania SWOJEJ racji???? Protesty zaczęły się tego samego dnia gdy TK ogłosiło swoje zdanie. Czyli 22 października. U niektórych objawy się pokazują po 4 dniach, u innych później, a jeszcze u innych wcale.... Ale wszyscy przekazują wirusa dalej....

> Na kogo zwalisz wine za wszystkich zakazonych PRZED 28 pazdziernika? Przezd 28.
                              > 10 nie balas sie ze sie zarazisz, a teraz nagle sie boisz???

od 22 października.... oskarżam o rozwleczenie zarazy. Wszystkich którzy poszli tam, gdzie skupiska ludzi. A przede wszystkim - organizatorów.

trudno powiedzieć że się boję.... może tyle co każdy i zdecydowanie wolę uniknąć... bo ta choroba to nie jest zabawa.

> Respiratory to przyrzady do ratowania zycia, sa uzywane w czasie kazdej duzej o
                              > peracji, kiedy konieczna jest wentylacja mechaniczna. Tylko w wyjatkowych sytua
                              > cjach przedluzaja agonie.

Ostatnio wyczytałam, że pojawiły się przypadki, gdy respirator nic nie daje. Wirus atakuje czerwone krwinki które są konieczne do przenoszenia tlenu.... i to, że tlen pojawia się w płucach nic nie daje, gdy nie ma dostatecznych instrumentów roznoszących go po organizmie. Człowiek pod respiratorem się dusi...

> Z tego wynika, ze Twoj ukochany rzad, w srodku pandemii, dokonuje zakupow z kto
                              > rymi moglby poczekac.

rzad czeka, a w tym czasie tysiące ludzi straci pracę.... pamiętaj, że dziś kupowanie czegokolwiek jest równoznaczne z troską o gospodarkę. I utrzymanie miejsc pracy.

> Przeczytalam ze to nie tylko o limuzyny chodzi, choc rowniez chodzi o limuzyny.
                              > Przeczytalam ze w sprawie karetek pytany nie powiedzial nic konkretnego.

Toyota Corolla hybryd NIE JEST limuzyną. To samochód dolej strefy stanów średnich. Także Skoda super b.... może trochę wygodniejsza, ale do limuzyny jej daleko.

> Azerka, w czasie kryzysku skupiam sie na NAJWAZNIEJSZYM! Jak mi wysiadzie ogrze
                              > wanie, to wiem, ze najpierw musze ogrzewanie zreperowac, nowy dywan moze poczek
                              > ac. Jasne?

A jeśli nawali i ogrzewanie, i kanaliza, i elektryka? dobra, niech Ci będzie... jeszcze wiatr porwie dach....
                              Każde jednako brzemienne w skutki.... Co może poczekać????

> Dobrze chociaz ze napisalas ze karetki sa potrzebne. Tylko gdzie one sa????

są. Stoją na dziedzińcach szpitalnych i się... dezynfekują. Dosłownie. Po każdym przewozie chorego - od nowa.

> Jezeli rzad w srodku pandemii wydaje pieniadze na projekty, ktore moga poczekac
                              > , to jest to kryminal. Jezeli natomiast kontynuuje rozpoczete projekty, dajac t
                              > ez ludziom prace, to nie jest to kryminal.

A jeśli rozpoczyna nowy temat w zakresie robót publicznych, aby ludzie zwolnieni z innych firm mieli gdzie pracować, to też kryminał????

• maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 19:33
                                a000000 napisała:

> tajemnica tkwi w słowie: masowy. Bo protesty, mniej masowe, wybuchły natychmia
                                > st po ogłoszeniu werdyktu. Te masowe były zorganizowane.

Zaczelo sie od grupek tu i tam, ale najwieksze manifestacje mialy miejsce wlasnie 28 pazdziernika :

28 października miały miejsce kolejne wielotysięczne zgromadzenia, ponadto Ogólnopolski Strajk Kobiet zainicjował strajk pod hasłem „nie idziemy do roboty”[112]. Komendant Główny Policji poinformował, że tego dnia w Polsce odbyło się w sumie 410 demonstracji, w których uczestniczyło ponad 430 tys. osób

> bo młódź już roznosiła zarazę. U niektórych to widać od razu, u niektórych wcal
                                > e....

Mlodz? Inni nie roznosili?

> Mario, jesteś wielka!!! co jeszcze zrobisz dla wykazania SWOJEJ racji???? Pro
                                > testy zaczęły się tego samego dnia gdy TK ogłosiło swoje zdanie. Czyli 22 paźdz
                                > iernika. U niektórych objawy się pokazują po 4 dniach, u innych później, a jesz
                                > cze u innych wcale.... Ale wszyscy przekazują wirusa dalej....

Ponownie :

28 października miały miejsce kolejne wielotysięczne zgromadzenia, ponadto Ogólnopolski Strajk Kobiet zainicjował strajk pod hasłem „nie idziemy do roboty”[112]. Komendant Główny Policji poinformował, że tego dnia w Polsce odbyło się w sumie 410 demonstracji, w których uczestniczyło ponad 430 tys. osób

> od 22 października.... oskarżam o rozwleczenie zarazy. Wszystkich którzy poszl
                                > i tam, gdzie skupiska ludzi. A przede wszystkim - organizatorów.

A kogo obwinialas wczesniej???

> Ostatnio wyczytałam, że pojawiły się przypadki, gdy respirator nic nie daje. W
                                > irus atakuje czerwone krwinki które są konieczne do przenoszenia tlenu.... i to
                                > , że tlen pojawia się w płucach nic nie daje, gdy nie ma dostatecznych instrume
                                > ntów roznoszących go po organizmie. Człowiek pod respiratorem się dusi...

Ale nie mozesz przeciez pisac ze respirator tylko agonie przedluza.

> rzad czeka, a w tym czasie tysiące ludzi straci pracę.... pamiętaj, że dziś ku
                                > powanie czegokolwiek jest równoznaczne z troską o gospodarkę. I utrzymanie miej
                                > sc pracy.

Bez nowych limuzyn i aut prace starca???

> Toyota Corolla hybryd NIE JEST limuzyną. To samochód dolej strefy stanów śred
                                > nich. Także Skoda super b.... może trochę wygodniejsza, ale do limuzyny jej dal
                                > eko.

OK, ale czy taki zakup w srodku pandemii jest konieczny?

> A jeśli nawali i ogrzewanie, i kanaliza, i elektryka? dobra, niech Ci będzie..
                                > . jeszcze wiatr porwie dach....
                                > Każde jednako brzemienne w skutki.... Co może poczekać????

Wszystko, co nie sluzy do naprawy tego co najpilniejsze.

> są. Stoją na dziedzińcach szpitalnych i się... dezynfekują. Dosłownie. Po każdy
                                > m przewozie chorego - od nowa.

Acha! I to sprawie ze tak dlugo trzeba na nie czekac? Bo przed pandemia przyjezdzaly w piec minut?

> A jeśli rozpoczyna nowy temat w zakresie robót publicznych, aby ludzie zwolnien
                                > i z innych firm mieli gdzie pracować, to też kryminał????

Gdzie sa te rzadowe roboty publiczne? Wskazesz pare projektow?
                                • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 10:10
                                  maria421 napisała:

> Mlodz? Inni nie roznosili?

widzisz, jest problem..... większość młodych choruje bezobjawowo (pewnie dlatego tak lekceważą)... I chodzą sobie gdzie chcą i jak chcą, nie mając pojęcia że roznoszą zarazę....... Starsi bardzo prędko mają objawy, więc kontakty ograniczają.
                                  Wirusolodzy do wszystkich apelują o ograniczenie mobilności, ale..... młodzi mają to gdzieś. Przecież to "zwykła grypa"!!!

> > i tam, gdzie skupiska ludzi. A przede wszystkim - organizatorów.
                                  >
                                  > A kogo obwinialas wczesniej???

nie umiesz czytać??? obwiniam przede wszystkim organizatorów.... zaraz potem głupie dzieciaki które uwierzyły, że zabicie dziecka to prawa człowieka, ale że wirus zabija ich matki to już mało ważne...

> Ale nie mozesz przeciez pisac ze respirator tylko agonie przedluza.

nie, nie mogę. Bo nie tylko. Ale zawsze jest terapią niezwykle inwazyjną i czyni w płucach szkody.
                                  Jednakże w stanach ciężkich, skuteczność respiratora jest nikła i tylko przedłuża.... można to nazwać uporczywą terapią. Problem w tym, że nikt na świecie nie jest w stanie przewidzieć czym stanie się respirator dla konkretnego przypadku. Pewnie dlatego rząd wprowadza dla medyków walczących z epidemią zwolnienie z odpowiedzialności za ewentualne błędy. Aby kolejni "Ziobrowie" nie oskarżali medyków przed sądem za śmierć pod respiratorem.... Bo lekarze ratują człowieka w dobrej wierze z narażeniem własnego życia.... i nie mogą się bać, że po epidemii czeka ich sąd.

> Bez nowych limuzyn i aut prace starca???

Mario.... co z Tobą? specjalnie udajesz niekumatą????

> OK, ale czy taki zakup w srodku pandemii jest konieczny?

już Ci powiedziałam.... kupując wspierasz produkcję, co za tym idzie - miejsca pracy. Czy to takie trudne do zrozumienia?

> > A jeśli nawali i ogrzewanie, i kanaliza, i elektryka? dobra, niech Ci bę
                                  > dzie..
                                  > > . jeszcze wiatr porwie dach....
                                  > > Każde jednako brzemienne w skutki.... Co może poczekać????
                                  >
                                  > Wszystko, co nie sluzy do naprawy tego co najpilniejsze.

Więc pytam raz jeszcze - CO JEST NAJPILNIEJSZE w sytuacji gdy każda awaria rujnuje życie?

> Acha! I to sprawie ze tak dlugo trzeba na nie czekac? Bo przed pandemia przyjez
                                  > dzaly w piec minut?

tak, dezynfekcja trwa... Wiem o tym, gdyż 11 lat temu karetka mnie woziła z podejrzeniem "świńskiej grypy" po terenie szpitala...... mówię: laboratorium jest w sąsiednim budynku, może pójdę.... NIE WOLNO! procedury każą karetką, a ta jest w dezynfekcji... i tak kilka godzin. Przewieźli mnie kilka metrów - i dezynfekcja... I nie wciskaj mi że to mi się podoba.... ale widać tak musi być.

> Gdzie sa te rzadowe roboty publiczne? Wskazesz pare projektow?

wszelkie budowy dróg, mostów, nowych szpitali... tam gdzie rząd zleca prace. Są i zlecenia pomniejsze, jak np porządkowanie terenu, zieleń miejska.... to tam znajdują zatrudnienie ludzie, których nikt inny aktualnie nie chce....
                                  • maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 12:50
                                    a000000 napisała:

> widzisz, jest problem..... większość młodych choruje bezobjawowo (pewnie dlate
                                    > go tak lekceważą)... I chodzą sobie gdzie chcą i jak chcą, nie mając pojęcia ż
                                    > e roznoszą zarazę....... Starsi bardzo prędko mają objawy, więc kontakty ogran
                                    > iczają.
                                    > Wirusolodzy do wszystkich apelują o ograniczenie mobilności, ale..... młodzi ma
                                    > ją to gdzieś. Przecież to "zwykła grypa"!!!

Czy nie namawiano mlodych zeby robili zakupy starym ludziom? Jezeli starzy sa w grupie podwyzszonego ryzyka i nie moga/nie powinni wychodzic z domu, to ktos za nich musi pojsc do sklepu i zrobic im zakupy, prawda? Mlodzi musza tez chodzic do pracy.

> nie umiesz czytać??? obwiniam przede wszystkim organizatorów.... zaraz potem gł
                                    > upie dzieciaki które uwierzyły, że zabicie dziecka to prawa człowieka, ale że w
                                    > irus zabija ich matki to już mało ważne...

Pytalam o to, kogo obwiniasz za wzrost zachorowan PRZED 23 czy 28 pazdziernika, bo przeciez taki mial miejsce, choc nie bylo masowych manifestacji. Wiec kogo?

> nie, nie mogę. Bo nie tylko. Ale zawsze jest terapią niezwykle inwazyjną i czyn
                                    > i w płucach szkody.
                                    > Jednakże w stanach ciężkich, skuteczność respiratora jest nikła i tylko przedłu
                                    > ża.... można to nazwać uporczywą terapią. Problem w tym, że nikt na świecie ni
                                    > e jest w stanie przewidzieć czym stanie się respirator dla konkretnego przypad
                                    > ku. Pewnie dlatego rząd wprowadza dla medyków walczących z epidemią zwolnienie
                                    > z odpowiedzialności za ewentualne błędy. Aby kolejni "Ziobrowie" nie oskarżali
                                    > medyków przed sądem za śmierć pod respiratorem.... Bo lekarze ratują człowieka
                                    > w dobrej wierze z narażeniem własnego życia.... i nie mogą się bać, że po epide
                                    > mii czeka ich sąd.

Dobry lekarz potrafi przewidziec szanse ciezko chorego podlaczonego do respiratora. Dlatego, w sytuacjach w ktorych jest brak respiratorow lekarze musza dokonas trudnego wyboru kogo podlaczyc.

> Mario.... co z Tobą? specjalnie udajesz niekumatą????

Odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek starci prace z tego powodu ze rzad nie wymieni auta sluzbowego.

> już Ci powiedziałam.... kupując wspierasz produkcję, co za tym idzie - miejsca
                                    > pracy. Czy to takie trudne do zrozumienia?

To Polska jest producentem samochodow???
                                    Bo zawsze mowilas ze jest tylko "montownia"dla zachodnich koncernow :-)

> Więc pytam raz jeszcze - CO JEST NAJPILNIEJSZE w sytuacji gdy każda awaria ruj
                                    > nuje życie?

Zalezy - jezeli ogrzewanie sie popsuje latem, to moze poczekac :-)
                                    Ale co to ma do zakupu nowych aut sluzbowych w srodku pandemii?

> tak, dezynfekcja trwa... Wiem o tym, gdyż 11 lat temu karetka mnie woziła z po
                                    > dejrzeniem "świńskiej grypy" po terenie szpitala...... mówię: laboratorium je
                                    > st w sąsiednim budynku, może pójdę.... NIE WOLNO! procedury każą karetką, a ta
                                    > jest w dezynfekcji... i tak kilka godzin. Przewieźli mnie kilka metrów - i dezy
                                    > nfekcja... I nie wciskaj mi że to mi się podoba.... ale widać tak musi być.

Azerka, czy tak trudno jest przyznac ze w Polsce jest za malo karetek?

> wszelkie budowy dróg, mostów, nowych szpitali... tam gdzie rząd zleca prace. S
                                    > ą i zlecenia pomniejsze, jak np porządkowanie terenu, zieleń miejska.... to tam
                                    > znajdują zatrudnienie ludzie, których nikt inny aktualnie nie chce....

pl.wikipedia.org/wiki/Roboty_publiczne
                                    Azerka, do budowy drog, mostow, nowych szpitali zatrudnia sie SPECJALISTOW, a nie ludzi "ktorych nikt inny aktualnie nie chce".
                                    • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 13:13
                                      maria421 napisała:

> Pytalam o to, kogo obwiniasz za wzrost zachorowan PRZED 23 czy 28 pazdziernika,
                                      > bo przeciez taki mial miejsce, choc nie bylo masowych manifestacji. Wiec kogo?

daj spokój.... jeśli nie rozumiesz, że tłumne gromadzenie się to jest zachowanie ryzykowne, to dalsza rozmowa nie ma sensu.

> Bo zawsze mowilas ze jest tylko "montownia"dla zachodnich koncernow :-)

tak, a w tej montowni krasnoludki pracują, za darmo.

> Zalezy - jezeli ogrzewanie sie popsuje latem, to moze poczekac :-)

nie, mamy sytuację, gdy WSZYSTKO jest tak samo ważne. A Ty musisz wybrać.

> Azerka, czy tak trudno jest przyznac ze w Polsce jest za malo karetek?

czy kiedykolwiek mówiłam, że karetek mamy dość???? Dzięki długoletnim rządom liberałów mamy za mało karetek, szpitali, lekarzy, wozów strażackich, mostów, dróg.... Braki są w każdej dziedzinie.

> Azerka, do budowy drog, mostow, nowych szpitali zatrudnia sie SPECJALISTOW, a
                                      > nie ludzi "ktorych nikt inny aktualnie nie chce".

widać, że nigdy nie byłaś na budowie.... Specjaliści NADZORUJĄ. Ciężką robotę robią ci, których nigdzie nie chcą....
                                      A tak na marginesie - w dobie pandemii i powszechnej paniki - nie każdy specjalista znajduje pracę.... czasem i specjalista podejmuje pracę poniżej możliwości....

• maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 13:33
                                        a000000 napisała:

> daj spokój.... jeśli nie rozumiesz, że tłumne gromadzenie się to jest zachowan
                                        > ie ryzykowne, to dalsza rozmowa nie ma sensu.

Napisalam w innym poscie ze manifestacje MOGA wplynac na rozprzestrzenianie sie wirusa, ale sprzeciwiam sie uznawaniu manifestacji jako jedynej przyczyny wzrostu zakazen.
                                        A Ty ciagle uciekasz od odpowiedzi.

> tak, a w tej montowni krasnoludki pracują, za darmo.

Dla obcych koncernow pracuja.
                                        No wiec KTO starci prace jezeli rzad wstrzyma sie z zakupem nowych aut?

> nie, mamy sytuację, gdy WSZYSTKO jest tak samo ważne. A Ty musisz wybrać.

Najwazniejsza w pandemii jest ochrona zycia i zdrowia ludzi. Do tego sluza rowniez karetki, a Ty karetki uwazasz za tak samo wazne jak samochody slozbowe.

> czy kiedykolwiek mówiłam, że karetek mamy dość???? Dzięki długoletnim rządom
                                        > liberałów mamy za mało karetek, szpitali, lekarzy, wozów strażackich, mostów, d
                                        > róg.... Braki są w każdej dziedzinie.

Przypominam ze PiS rzadzi juz od 5 lat. Wiec przestan wreszcie zwalac wine na "liberalow"!!!!

> widać, że nigdy nie byłaś na budowie.... Specjaliści NADZORUJĄ. Ciężką robotę
                                        > robią ci, których nigdzie nie chcą....

A Ty za to bylas.... Szczegolnie na budowie autostrady czy szpitala :-)))
                                        • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 17:26
                                          maria421 napisała:

> Napisalam w innym poscie ze manifestacje MOGA wplynac na rozprzestrzenianie sie
                                          > wirusa, ale sprzeciwiam sie uznawaniu manifestacji jako jedynej przyczyny wzro
                                          > stu zakazen.

nie MOGĄ, ale wpływają... i oczywiście że nie są jedyną przyczyną, nie wiem, skąd Ci się to wzięło...

> No wiec KTO starci prace jezeli rzad wstrzyma sie z zakupem nowych aut?

Kto? otóż ROBOTNIK, w ilości kilkuset - POLSKI robotnik. Lub robotnik niemiecki.... ogólnie rzecz ujmując - robotnik UNIJNY. Czyli NASZ.
                                          Czyżbyś zapomniała, że gospodarka unijna to naczynia połączone?????

> Najwazniejsza w pandemii jest ochrona zycia i zdrowia ludzi. Do tego sluza rown
                                          > iez karetki, a Ty karetki uwazasz za tak samo wazne jak samochody slozbowe.

karetki przyczyniają się do ratowania życia, samochody służbowe przyczyniają się do pomnażania środków na ratowanie życia.... czyli to samo, tylko w innym miejscu w szeregu.
                                          Gdy brak karetek - chory dojdzie lub zostanie dowieziony samochodem prywatnym.... gdy brak kasy - nikt za darmo nie będzie pracował w szpitalu zakaźnym.

> Przypominam ze PiS rzadzi juz od 5 lat. Wiec przestan wreszcie zwalac wine na "
                                          > liberalow"!!!!

zapaść w różnych dziedzinach życia powstawała przez wiele wiele lat.... tu nawet Salomon potrzebuje przynajmniej tyle samo lat, aby tą dziurę załatać.

> A Ty za to bylas.... Szczegolnie na budowie autostrady czy szpitala :-)))

szpitala - nie. Ale budowę autostrady obserwowałam. Bo na budowie domu to skakałam osobiście.
                                          Ale nie trzeba osobiście zaprawy mieszać, aby wiedzieć, że wykształcony specjalista tylko nadzoruje... Niedaleko mnie budowano trzy nowe 7-piętrowe domy..... kilku wiodących, i mnóstwo robotników, prawie sami Ukraińcy.
                                          Nasi panowie budują niemieckie domy.....
                                          i tak to...
                                          • maria421 Re: Dyplomatol 09.11.20, 18:34
                                            a000000 napisała:

> nie MOGĄ, ale wpływają... i oczywiście że nie są jedyną przyczyną, nie wiem, sk
                                            > ąd Ci się to wzięło...

Z tego co pisalas

> Kto? otóż ROBOTNIK, w ilości kilkuset - POLSKI robotnik. Lub robotnik niemiec
                                            > ki.... ogólnie rzecz ujmując - robotnik UNIJNY. Czyli NASZ.
                                            > Czyżbyś zapomniała, że gospodarka unijna to naczynia połączone?????

Azerko, czy nie pisalas cos ze w tych 308 maja byc tez Toyoty?
                                            Nawet gdyby wszystkie 308 byly od jednego producenta, to czy Ty naprawde myslisz ze jak jakis koncern straci zamowienie na 308 samochodow to popadnie w taki kryzys ze bedzie musial pracownikow zwolnic?

> karetki przyczyniają się do ratowania życia, samochody służbowe przyczyniają si
                                            > ę do pomnażania środków na ratowanie życia.... czyli to samo, tylko w innym mi
                                            > ejscu w szeregu.

Tak, szczegolnie limuzyny rzadowe....

> Gdy brak karetek - chory dojdzie lub zostanie dowieziony samochodem prywatnym..
                                            > .. gdy brak kasy - nikt za darmo nie będzie pracował w szpitalu zakaźnym.

Azerka, czy Ty siebie sama czytasz?

> zapaść w różnych dziedzinach życia powstawała przez wiele wiele lat.... tu nawe
                                            > t Salomon potrzebuje przynajmniej tyle samo lat, aby tą dziurę załatać.

Problem w tym, ze przez 5 lat PiS nawet nie staral sie cokolwiek polepszyc.

> szpitala - nie. Ale budowę autostrady obserwowałam. Bo na budowie domu to skaka
                                            > łam osobiście.

To jestes, faktycznie, ekspertem :-))))

> Ale nie trzeba osobiście zaprawy mieszać, aby wiedzieć, że wykształcony specjal
                                            > ista tylko nadzoruje... Niedaleko mnie budowano trzy nowe 7-piętrowe domy.....
                                            > kilku wiodących, i mnóstwo robotników, prawie sami Ukraińcy.
                                            > Nasi panowie budują niemieckie domy.....
                                            > i tak to...

OK, Pani specjalistko :-))) Nie bede sie spierac
                                            • a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 19:37
                                              maria421 napisała:

> To jestes, faktycznie, ekspertem :-))))

bez przesady!!!! tak daleko to ja , nędzny robak, nie sięgam.

Ale trzy lata na budowie swoje robi, nie uważasz?

• maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 16:17
      Ciekawe co odpowie Morawiecki:

wyborcza.pl/7,155287,26488047,bodnar-pyta-morawieckiego-dlaczego-nie-przyjmuje-niemieckiej.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR0X8o8MYA-x73AA5iJ77MOWrE6Zf3lcYfxwNSrF_U8uAJus_pVHdA0CFAo
      • stephen_s Re: Dyplomatol 07.11.20, 17:05
        No właśnie. Wiadomo, że brakuje w tym momencie wszystkiego, jest oferta sprzętu... a rząd mówi: "Nie, dzięki, poradzimy sobie"? To jest głupota na poziomie wręcz kryminalnym...
        • maria421 Re: Dyplomatol 07.11.20, 19:22
          stephen_s napisał:

> No właśnie. Wiadomo, że brakuje w tym momencie wszystkiego, jest oferta sprzętu
          > ... a rząd mówi: "Nie, dzięki, poradzimy sobie"? To jest głupota na poziomie wr
          > ęcz kryminalnym...

To jest takie Urbanowe "rzad sie wyzywi" z czasow stanu wojennego.

• maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 09:58
      Andrzej Duda na TT :

Congratulations to @JoeBiden
      for a successful presidential campaign. As we await the nomination by the Electoral College, Poland is determined to upkeep high-level and high-quality PL-US strategic partnership for an even stronger alliance.

Czy ktos mi moze wytlumaczyc o jakiej "nominacji" Bidena przez Kolegium Elektorow Duda pisze?
      • astra18 Re: Dyplomatol 08.11.20, 10:33
        maria421 napisała:

> Andrzej Duda na TT :
        >
        > Congratulations to @JoeBiden
        > for a successful presidential campaign. As we await the nomination by the Elec
        > toral College, Poland is determined to upkeep high-level and high-quality PL-US
        > strategic partnership for an even stronger alliance.

>
        > Czy ktos mi moze wytlumaczyc o jakiej "nominacji" Bidena przez Kolegium Elekto
        > row Duda pisze?

"Po wyborach powszechnych przychodzi czas na głosowanie Kolegium Elektorów Stanów Zjednoczonych. Jest to organ konstytucyjny, który zbiera się raz na cztery lata po to, aby wybrać prezydenta i wiceprezydenta. W skład kolegium wchodzą przedstawiciele wszystkich stanów a ich liczba jest proporcjonalna do liczby ludności w danym stanie. Liczba elektorów, jaką wystawia dany stan równa się liczbie kongresmenów, którzy reprezentują go w dwuizbowym parlamencie USA. W sumie Kolegium Elektorów USA tworzy 538 osób.

Elektorzy zazwyczaj głosują na kandydata, który zwyciężył w wyborach powszechnych w swoim stanie. Czasami zdarza się, że nie głosują na osobę, którą popierali podczas kampanii, co sprawia, że może zdarzyć się sytuacja, że prezydentem zostanie człowiek, który w głosowaniu powszechnym zdobył mniej głosów od swojego przeciwnika. Wybory wygrywa ten kandydat, który uzyska minimum połowę głosów (270). Jeżeli dwóch kandydatów ma taką samą liczbę głosów elektorskich, wyboru prezydenta dokonuje Izba Reprezentantów."
        • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 10:59
          Astra, ale nie ma zadnej NOMINACJI na prezydenta kandydata ktory dostal wiekszosc glosow elektoralnych.

Poza tym, skoro Biden wygral wybory, to gratuluje mu sie ZWYCIESTWA a nie udanej kampanii.

• a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 12:57
            maria421 napisała:

> Poza tym, skoro Biden wygral wybory, to gratuluje mu sie ZWYCIESTWA a nie udane
            > j kampanii.
            >

Biden jeszcze nie wygrał. To orzeknie sąd, w którym stanie który kandydat zdobył większość. Ale i wówczas jeszcze nic się nie rozstrzygnie, bo to elektorzy wybierają ostatecznie prezydenta, i niekoniecznie wedle podpowiedzi mieszkańców stanu który reprezentują.
            Prawdopodobnie Biden zostanie 46 prezydentem, ale gratulowanie mu już dziś to zjawisko należące do zbioru murzyńskości.
            • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 12:59
              a000000 napisała:

>Biden jeszcze nie wygrał. To orzeknie sąd, w którym stanie który kandydat zdoby
              > ł większość. Ale i wówczas jeszcze nic się nie rozstrzygnie, bo to elektorzy w
              > ybierają ostatecznie prezydenta, i niekoniecznie wedle podpowiedzi mieszkańców
              > stanu który reprezentują.

Znow piszesz to, co Ci sie wydaje.

> Prawdopodobnie Biden zostanie 46 prezydentem, ale gratulowanie mu już dziś to
              > zjawisko należące do zbioru murzyńskości.

Wszyscy juz mu gratuluja , nie tylko Duda.
              • a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 13:40
                maria421 napisała:

> Wszyscy juz mu gratuluja , nie tylko Duda.

może dlatego, że nie jest liskiem i z gąską się nie wita?

Mario, aczkolwiek prezydentura Bidena jest prawdopodobna, media nie mają uprawnień do ogłaszania kto zostaje prezydentem.
                • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 14:59
                  a000000 napisała:

> Mario, aczkolwiek prezydentura Bidena jest prawdopodobna, media nie mają upraw
                  > nień do ogłaszania kto zostaje prezydentem.

Azerciu, bardzo Cie prosze, nie wymyslaj amarykanskiego prawa wyborczego.
                  • a000000 Re: Dyplomatol 08.11.20, 17:25
                    maria421 napisała:

> a000000 napisała:
                    >
                    > > Mario, aczkolwiek prezydentura Bidena jest prawdopodobna, media nie mają
                    > upraw
                    > > nień do ogłaszania kto zostaje prezydentem.
                    >
                    > Azerciu, bardzo Cie prosze, nie wymyslaj amarykanskiego prawa wyborczego.

czyli co? Media ogłosiły (choć jeszcze nawet nie wszystko policzone), więc róbmy zaprzysiężenie... tak? Tak mówi prawo wyborcze?
                    • maria421 Re: Dyplomatol 08.11.20, 18:58
                      a000000 napisała:

> czyli co? Media ogłosiły (choć jeszcze nawet nie wszystko policzone), więc róbm
                      > y zaprzysiężenie... tak? Tak mówi prawo wyborcze?

Prawo wyborcze dokladnie okresla po jakim czasie od wygranych wyborow prezydent-elekt zostaje zaprzysiezony.

• a000000 Re: Dyplomatol 09.11.20, 09:31
                        maria421 napisała:

> Prawo wyborcze dokladnie okresla po jakim czasie od wygranych wyborow prezydent
                        > -elekt zostaje zaprzysiezony.
                        >

A kto i kiedy ogłasza który kandydat wygrał? czy to są media?????
                        Kto jest prezydentem kraju w czasie zanim sąd zaprzysięgnie nowego?
                        Czy prawo przewiduje istnienie dwóch prezydentów jednocześnie?

Więc nie opowiadaj, że Duda jest wredny bo nie pogratulował prezydentowi. Biden jeszcze prezydentem nie jest. Stanie się nim w momencie zaprzysiężenia. To wtedy przejmie insygnia i guzik atomowy. I wejdzie do Białego Domu jako kolejny lokator.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka