Dodaj do ulubionych

Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze

15.03.18, 14:30
Temat wałkowany w co drugim wątku, ale to, o czym piszecie się zwykle odnosi do skóry co najmniej mieszanej. Czy mamy na pokładzie lobbystkę o bardzo suchej skórze? Ja ostatnio jestem znowu w kropce, nie robi mi krzywdy wyłącznie płyn micelarny, ale to mało, reszta testowanych produktów strasznie mi wysusza/ściąga skórę i/albo powoduje zaczerwienienia, głownie wokół ust i brody. Potrzebuję czegoś do zmycia raczej lekkiego makijażu plus normalnego oczyszczenia skóry. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 15.03.18, 15:49
      kis-moho napisała:

> Temat wałkowany w co drugim wątku, ale to, o czym piszecie się zwykle odnosi do
      > skóry co najmniej mieszanej. Czy mamy na pokładzie lobbystkę o bardzo suchej s
      > kórze?

Obecna. No ale co takiego Ci szkodzi omawianego w co drugim wątku? Demakijaż olejkiem i wodą też? Bo to jest moje zbawienie, plus potem jako tonik hydrolat z kocanki i potem już pielęgnacja. Micel Biodermy Sensibio mnie wysusza (acz stosunkowo nie bardzo), więc stosuję tylko okazyjnie na oczy, jak mi się nadzwyczajnie tusz zagnieździ i nie domyje olejkiem.
      • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 15.03.18, 18:48
        Do olejkow podchodze bardzo sceptycznie, wiele razy probowalam, ale efekt byl mocno slaby - mialam wrazenie, ze mnie wysuszaja. Przy czym ja te olejki zawsze zostawialam na skorze, nie probowalam mycia woda i olejem. Mozesz mnie skierowac do jakiegos sensownego opisu jak to robic/krotko opisac, bo jakos trudno mi to sobie zwizualizowac. I czy rodzaj olejku robi duza roznice? Pamietam, ze mialam migdalowy weledy, i wspominam to traumatycznie. Jezeli mialabym sprobowac tego mycia olejkiem to wolalabym na wszelki wypadek nie inwestowac grubszych sum.
        A bioderma mnie nigdy nie podrazniala, teraz przerzucilam sie na garniera, efekt ten sam, a cena duzo bardziej przyjazna.
        • mniickhiateal Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 15.03.18, 21:31
          kis-moho napisała:

> Do olejkow podchodze bardzo sceptycznie, wiele razy probowalam, ale efekt byl m
          > ocno slaby - mialam wrazenie, ze mnie wysuszaja.

Ja nie mogę zostawić olejku na skórze jako pielęgnacji, tak samo jak żelu, bo mi się natychmiast robi przesuszony koszmar. Musi być gęsta, uczciwa emulsja. Ostatnio ostrożnie stosuję olejek marulowy Ordinary i jest dobrze, ale też na wierzch zawsze kładę bogatą emulsję.

>Przy czym ja te olejki zawsze
          > zostawialam na skorze, nie probowalam mycia woda i olejem. Mozesz mnie skierowa
          > c do jakiegos sensownego opisu jak to robic/krotko opisac, bo jakos trudno mi t
          > o sobie zwizualizowac.

W suchy pysk wcierasz ok. łyżeczkę olejku, koncentrując się na porządnym nasączeniu najmocniej umalowanych partii, np. rzęs. Czekasz moment. Zwilżasz dłonie kolejną niewielką ilością wody, i ponownie przecierasz twarz, tak, żeby naniesiony wcześniej olejek zemulgował na paszczy i zaczął zbierać makijaż. Masujesz wszystko, po czym zmywasz dużą ilością letniej wody. Teraz możesz jeszcze zmyć twarz jakimś łagodnym żelem do mycia, albo przejść do tonikowania i pielęgnacji.

> I czy rodzaj olejku robi duza roznice? Pamietam, ze mial
          > am migdalowy weledy, i wspominam to traumatycznie. Jezeli mialabym sprobowac te
          > go mycia olejkiem to wolalabym na wszelki wypadek nie inwestowac grubszych sum.

Ja teraz stosuję różany olejek do mycia z Biochemii Urody, poniżej 20 zł na pewno. Stosowałam w przeszłości l'Occitana i MACa, było wszystko dobre i nie robiło różnicy. Chyba ostatnio się ten produkt zaczął pojawiać w drogeriach w różnych półkach cenowych, ale nie orientuję się, co jest dobre.
          • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 09:48
            mniickhiateal napisała:

> Ja nie mogę zostawić olejku na skórze jako pielęgnacji, tak samo jak żelu, bo m
            > i się natychmiast robi przesuszony koszmar.

No właśnie, dlatego trzymałam się od wszelkich olejów z daleka. Może warto spróbować...

> W suchy pysk wcierasz ok. łyżeczkę olejku, koncentrując się na porządnym nasącz
            > eniu najmocniej umalowanych partii, np. rzęs. Czekasz moment. Zwilżasz dłonie k
            > olejną niewielką ilością wody, i ponownie przecierasz twarz, tak, żeby naniesio
            > ny wcześniej olejek zemulgował na paszczy i zaczął zbierać makijaż. Masujesz ws
            > zystko, po czym zmywasz dużą ilością letniej wody. Teraz możesz jeszcze zmyć tw
            > arz jakimś łagodnym żelem do mycia, albo przejść do tonikowania i pielęgnacji.

Czyli potem mogłabym jeszcze machnąc płynem micelarnym i mieć resztki olejku z głowy. Nie brzmi źle...

• genepi Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 20.03.18, 22:16
              >>Czyli potem mogłabym jeszcze machnąc płynem micelarnym i mieć resztki olejku z głowy. Nie brzmi źle...
              Oj nie, nie zostawiaj płynu micelarnego na twarzy. Raczej olej + żel do twarzy + tonik.
              Albo po prostu kup olejek myjący z Biochemii Urody - je zmywasz wodą i już nie musisz używać żelu.
              Czyli olejek myjący z Biochemii + tonik.

• kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 10:41
                Mi płyn micelarny nigdy nic złego nie robił, ani bioderma, ani garnier.
                • anka-ania Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 13:21
                  Płyny micelarne mają w składzie substancje myjące (z reguły delikatne, ale nie zawsze), które pozostawione na skórze mogą podrażniać i wysuszać. Dlatego najpierw używa się micelu do wstępnego zmycia makijażu, potem np. żelu do dogłębnego oczyszczenia i toniku do przywrócenia prawidłowego ph.
                  • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 13:26
                    Hmmm... Nie zauważyłam większych problemów, ale na pewno mogę spróbować jeszcze machnąć twarz wodą po płynie micelarnym. Na pewno wolę płyn po olejku niż przed, inaczej za dużo mi zostaje na skórze.
                    A co do pH - czy krem nie powinien sam z siebie znacznie skuteczniej zmieniać pH niż kilka kropel sprayu (tonik na waciku odrzucam z góry, bo minimalizuję przecieranie twarzy czymkolwiek)?
                    • anka-ania Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 14:14
                      kis-moho napisała:

> A co do pH - czy krem nie powinien sam z siebie znacznie skuteczniej zmieniać p
                      > H niż kilka kropel sprayu

A nie mam pojęcia, słucham w tym mądrzejszych od siebie (kosmetologa znaczy).

> (tonik na waciku odrzucam z góry, bo minimalizuję przecieranie twarzy czymkolwiek)?

Ja psikam na twarz albo jeśli mam tonik bez atomizera, leję trochę na dłoń i dopiero nanoszę na twarz.
    • sbarazzina Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 09:12
      Mam sucha i wrazliwa skore, ale sklonna do wypryskow i też się przerzuciłam na oczyszczanie dwustopniowe z olejami (u mnie w sumie nawet trzystopniowe 😉).
      1. Zmywam oczy wacikiem z plynem micelarnym
      2. Ppd prysznicem, na wilgotna twarz nakladam olejek do mycia MACa, po chwili spłukuje
      3. Myje twarz jeszcze raz zelem - i tu szukam jeszcze lepszego, mniej wysuszające produktu
      Teoretycznie nie potrzebny jest punkt 1, ale ja nie lubie uczucia oleju w oczach, a zeby zmyc tusz, to jednak trzeba ten olej porzadnie w te powieki wetrzec.
      • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 09:51
        Ja jakoś miałam wrażenie, że głównie osoby o przetłuszczającej się skórze poszły w stronę olejków, jak widzę się myliłam ;)
        A czym różnią się "olejki do mycia" od olejków samych w sobie? Mają jeszcze jakieś emulgujące składniki?
        • izas55 Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 13:22
          Tak, mają emulgatory.
          • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 14:11
            Uhm, to może na początek lepiej będzie pójść w tą stronę... Ja jakoś nie mam ręki do "czystych" składników, wszystkie tego typu eksperymenty u mnie kończyły się moją szybką rezygnacją, jakoś nie mam albo ręki, albo cierpliwości do kręcenia swoich własnych specyfików.
            • izas55 Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 14:22
              Spróbuj www.thebodyshop.com/en-us/skin-care/cleansers-and-exfoliators/camomile-sumptuous-cleansing-butter/p/p000186
              Sprawdza się właściwie przy każdym rodzaju skóry. Opakowanie jest stosunkowo małe, więc dobre na początek.
              • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 16.03.18, 15:04
                O zobacz, pamietam nawet, ze mialam to kiedys na oku. Dzieki, sprobuje.
              • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 10:49
                No i fajnie jest :) Smaruje twarz przed wejsciem pod prysznic, potem zmywam wodą, i poprawiam jeszcze płynem micelarnym (jednak masło 100% podkładu nie zmywa, ale jednak większość schodzi). Oczy koniecznie płynem micelarnym, masło trochę szczypie w oczy. Poza tym nie mam na co narzekać, zmywa dużo lepiej niż sam płyn micelarny, a w bonusie suche miejsca mi się wygładzily.
                Przy okazji wizyty w BS przypomniało mi się, że miałam kiedyś ich olejek do mycia twarzy z tej samej serii (nie wiem czy jeszcze jest dostępny, obecny wygląda trochę inaczej - albo inny produkt, albo zmienili opakowanie). I to była katastrofa, wysuszał, niewiele zmywał, i szybko zaczął śmierdzieć zjełczałym olejem. W ogóle jełczenie to był zawsze mój problem z olejami, i do twarzy, i do włosów, strasznie mnie ten zapach odrzuca. A masło na razie jest super, dziękuję za polecenie.
            • sbarazzina Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 19.03.18, 12:40
              Tez nie lubie krecic swoich kosmetykow (moze sie spelniamy/spelnilysmy wystarczajaco w labie?;) ), i z niewiadomych powodow wkurza mnie, latanie z kuchni do lazienki z olejem kokosowym czy inna oliwa. A ten olejek MACa tak jak pisala Izas ma jeszcze emulgatory, stoi sobie pod prysznicem, nawet pompke ma, o! I jest baaardzo wydajny. Stosuje go srednio co drugi dzien (tylko wtedy gdy mam jakis tam makijaz) i jeszcze nei zuzylam butelki ktora kupilam w sierpniu.
    • sbarazzina Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 20.03.18, 16:44
      Kis, zajrzyj sobie do mojego watku o zelu do mycia twarzy, tam Izas linkowala do fajnych artykulow.
    • genepi Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 20.03.18, 20:51
      To ja może się wypowiem jako suchoskórowiec przewlekły. W dodatku dość leniwy (a może bardziej zabiegany) więc demakijaż musi u mnie się cechować minimalnym wysiłkiem przy maksymalnym efekcie.
      Próbowałam oczywiście wszystkiego.

Najlepiej robi mi jedna z tych rzeczy:
      1. mleczko arnikowe Sylveco - smaruję nim suchą twarz, masuję, masuję, spłukuję wodą a na twarzy zostaje miły efekt gładkości, jeśli makijaż był mocny to czasem powtarzam www.bliskonatury.pl/pl/p/Sylveco-Arnikowe-mleczko-oczyszczajace-150-ml%2C-bezzapachowe%2C-hypoalergiczne/2771

2. olejki z biochemii urody - cudowne, robię tak samo jak wyżej www.biochemiaurody.com/sklep/olejekmyj.html

3. olejek resibo kontigo.com.pl/olejek-do-demakijazu-resibo-6214.html - tu już więcej zabawy bo i szmateczka i potem jednak zmywam jakimś żelem

Tyle że zawsze po umyciu czymkolowiek z tej trójki od razu psikam tonikiem w spraju a ostatnio esecją Miya kontigo.com.pl/aktywna-esencja-w-lekkiej-mgielce-roza-hibiskus-peonia-mybeautyessence-miya-cosmetics-7566.html
      • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 21.03.18, 10:51
        Ja jakoś nigdy nie czułam potrzeby używania toniku, głównie przez konieczność kolejnego tarcia skóry wacikiem, co robi mi bardzo źle na moje zaczerwienienia. Nie wiem, czy dużo tracę, pewnie można jak piszesz czymś psikać.
        • mniickhiateal Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 08:26
          kis-moho napisała:

> Ja jakoś nigdy nie czułam potrzeby używania toniku, głównie przez konieczność k
          > olejnego tarcia skóry wacikiem, co robi mi bardzo źle na moje zaczerwienienia.
          > Nie wiem, czy dużo tracę, pewnie można jak piszesz czymś psikać.

A ktoś ci każe trzeć? Przemywasz delikatnie porządnie nasączonym wacikiem, nadmiar wilgoci w razie potrzeby ściągasz punktowo i lekko dociskając chusteczkę, i done.
          • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 12:21
            I to mi już wystarczy, żeby skóra się mocno zaczerwieniła.
            • mniickhiateal Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 12:24
              kis-moho napisała:

> I to mi już wystarczy, żeby skóra się mocno zaczerwieniła.

A to zwracam honor.
              • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 12:35
                Ja mam dość nietypową chyba skórę, jak ją oleję to mam poważne skłonności do egzemy, wysuszania, i właśnie zaczerwienienia, szczególnie przy dotyku. Zgadzam się, że normalnie przecieranie skóry dobrze nasączonym wacikiem nie powinno robić krzywdy (i mi na czole nie robi, ale już na brodzie i wokół ust owszem).
                • mniickhiateal Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 14:17
                  kis-moho napisała:

> Ja mam dość nietypową chyba skórę, jak ją oleję to mam poważne skłonności do eg
                  > zemy, wysuszania, i właśnie zaczerwienienia, szczególnie przy dotyku. Zgadzam s
                  > ię, że normalnie przecieranie skóry dobrze nasączonym wacikiem nie powinno robi
                  > ć krzywdy (i mi na czole nie robi, ale już na brodzie i wokół ust owszem).

Mnie się od toniku nic nie dzieje, zaczerwieniam się od kwasów czy serum z wit. C. Ale wtedy szybciutko chlastam się obficie ulubionym kremem hydrolipidowym, i b. szybko wszystko się normuje.
                  • kis-moho Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 15:24
                    To nie od toniku, to kontaktowe, od fizycznego podrażnienia. Nawet nie chcesz wiedzieć jak wyglądam po mechanicznym peelingu ;)
                    • izas55 Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 23.03.18, 15:54
                      Pewnie tak jak ja :-)
    • manikan Re: Oczyszczanie twarzy przy bardzo suchej skórze 22.06.18, 20:47
      Przy bardzo suchej skórze radze sobie kupić emulsję cetaphil em do mycia twarzy, działa świetnie, kojąco, ja nawet zmywam nią makijaż, bo wszelkie płyny micelarne mnie uczulają.
      • mniickhiateal sio won, spamerze n/t 22.06.18, 21:57
        manikan napisała:

> Przy bardzo suchej skórze radze sobie kupić emulsję cetaphil em do mycia twarzy
        > , działa świetnie, kojąco, ja nawet zmywam nią makijaż, bo wszelkie płyny mice
        > larne mnie uczulają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka