Dodaj do ulubionych

Pytanie do Krutikow

20.03.05, 14:52
Bardzo proszę o pomoc, od parunastu lat uczę j. rosyjskiego i teraz mam
problemy, nie umiem ich rozwiązać. Otóż w maturalnych tekstach wyraz -
рептилия w słowniku patrzę nazwa gady i płazy ( a przecież пресмыкающие и
земноводные), amphibia to płazy po łacinie więc jak te gady i jak dinozaury (
динозавры)?Mam słowniki dość stare mają po ok. 20 lat, Proszę o odpowiedź,
bardzo, bardzo. Gorąco pozdrawiam . Anastazja
Obserwuj wątek
    • krutikow Re: Pytanie do Krutikow 22.03.05, 09:26
      Witam i bardzo prosze: рептилия/Reptilia/ gad, płaz, амфибия /Amphibia/ -
      plaz, amfibia, jest rowniez динозавр - dinozaur, dinosaur. Slowa , ktore Ty
      wymienilas maja rosyjski rodoslow i sa uzywane w jezyku bardziej potocznym,
      natomiast nazwy naukowe to рептилия и амфибия i widocznie uznano, ze na maturze
      nalezy wymagac takiej terminologii. Ułoże jakies kragle zdanko z tymi uczonymi
      terminami zamiast potocznych i wydam je z siebie przy Rosjanach, moich
      konsultantach i sasiadach zarazem , a potem napisze Ci jaka byla ich reakcja. O
      juz wiem, poradze im przy swiatecznym stole, zeby swemu synkowi /uroczy 2-letni
      Oleg, juz tu urodzony/ sprawili akwarium, a w nim.........w celach
      wychowawczych i poznawczych. Ciekawa jestem reakcji, napisze.
      • anastazja73 Re: Pytanie do Krutikow 09.05.05, 08:38
        Witam i serdecznie dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście jest tak jak Pani pisze,
        a swoją drogą ciekawa jestem reakcji znajomych. Czemu nie używać земноводные и
        пресмыкающие, Tak chyba raczej się mówi?Dość dawno nauczyłam się rosyjskiego,
        od 20 z górą lat nie byłam w Rosji, i nawet nie mam w tej chwili kontaktów z
        prawdziwymi Rosjanami i pewne rzeczy umykają, mimo iż dośc dobrze władam j.
        rosyjskim( pracuje w szkole i uczę młodzież j.rosyjskiego. Najserdeczniej
        pozdrawiam.
        • krutikow Re: Pytanie do Krutikow 09.05.05, 21:12
          Tak to juz jest z jezykiem, ktory jest materia zywa, a wiec ciagle sie
          zmieniajaca. Jezyk potoczny w znacznym stopniu odbiega od ksiazkowego. A
          Rosjanie, no coz , usmiali sie i spytali " Чего вы, Ольга Георгиевна,
          начитались-то?".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka