Gość: aRad IP: *.phlapa.east.verizon.net 27.10.09, 22:54 Jak widac, Agnieszka nie marnuje czasu w Doha, wlasnie zrobili z nia material pokazowy na temat jej backhandu: www.tennis.com/yourgame/instructionarticles/backhand/backhand.aspx?id=190280 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MACIEJ Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.ny325.east.verizon.net 27.10.09, 23:35 Jak moja corka w ostatnia niedziele zagrala taki backhand,to mnie nerwy puscily. Przeciez ona ma rece pod katem prostym przy odbiciu pilki!! Tak nawet sredni amatorzy nie graja w Stanach. www.youtube.com/watch?v=OYiLO93Zk5g Kuzniecova,Hingis,Dementieva-wyprostowana reka przy backhandzie,a reszta z Safina wlacznie uczy sie grac. Zobacz backhand Henin: www.youtube.com/watch?v=-GzW401yri4 Tylko nie mow mi,ze kobiety maja taka sama technike jak mezczyzni. Zobacz backhand Federera: www.youtube.com/watch?v=tOyoPZUhUTM Backhand Roddicka: www.youtube.com/watch?v=ULefIkMyZ7c Andy Murray nie jest moim ulubiencem,ale nawet on prostuje zupelnie jedna reke przy backhandzie. www.youtube.com/watch?v=YsMLBAKn9MU&feature=channel Jak ogladam Radwanska uderzajaca backhand przy rekach zgietych w lokciach na 90st to mnie oczy i rece bola. No ale jej tatus jest trenerem,wiec wie co robi. PS.A jak myslisz ,skad sie kontuzje rak biora? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin521 Tracy Austin kontra Maciuś 28.10.09, 00:46 Tracy Austin twierdzi, że Radwańska ma świetny backhand. Maciuś twierdzi, że Radwańska ma beznadziejny backhand, który powoduje kontuzje. Teraz mam dylemat - komu tu wierzyć? Dwukrotnej zwyciężczyni US Open czy zakompleksionemu Polaczkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manDdia Re: Tracy Austin kontra Maciuś IP: *.chello.pl 28.10.09, 01:17 Najlepiej chyba zawierzyć skuteczności zagrania... To zagrożenie dla rywalki na korcie po uderzeniu owej piłki i procentowa jej skuteczność powinny być wykładnią co do tego, czy trzeba zmienić konkretne zagranie na inny sposób wykonania. Bardziej mnie osobiście "kłuje w oczy" przykuc Agi przy backhand'zie ze środka końcowej linii. U Stosur obieganie backhand'u na forehand a o Fabrice Santoro nawet nie wspominam. Czasami nietuzinkowe zagranie może sprawić więcej kłopotu rywalowi, który nie jest do tego przyzwyczajony, tak samo jak np. gra z tenisist(k)ami leworęcznymi, do której może być się ciężko przyzwyczaić... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Przykuc Radwanskich vs Magician Santoro 28.10.09, 05:28 Gość portalu: manDdia napisał(a): > Bardziej mnie osobiście "kłuje w oczy" przykuc Agi przy ? >backhand'zie ze środka końcowej linii. Jej siostra robi dokladnie to samo. > o Fabrice Santoro nawet nie wspominam. Santoro jest One and Only! The Magician: www.youtube.com/watch?v=UocEGuwzcO8&feature=related You can not out trick the Magician! www.youtube.com/watch?v=s-VolX8dtkE&NR=1 www.youtube.com/watch?v=sScXBKem3rk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Tracy Austin kontra Maciuś 28.10.09, 04:04 marcin521 napisał: > Tracy Austin twierdzi, że Radwańska ma świetny backhand. No wiec rzucmy okiem na to,jak grala Tracy Austin: www.youtube.com/watch?v=uUrL_5A8bIY No i mamy tutaj tenis w najlepszym wykonaniu T.Austin. Golym okiem widac,ze to archaiczny tenis i zwykle pykanie pileczki balonikami na druga strone siatki. Tak ja jak i moj 15 letni syn bysmy z palcem w nosie ograli Tracy Austin o kazdej porze dnia i nocy,bo to co ona gra w porownaniu z naszymi umiejetnosciami,to jest zwykle dno. Rzuc okiem jak ona odbija forehand.Lekki przykurcz ,ale prawie dobrze,przy minimalnej rotacji,ZWYKLE BALONIKI. Przy backhandzie ma lewa reke prawie prosta,przy prawej w przykurczu,ale nigdy 90st. > Maciuś twierdzi, że Radwańska ma beznadziejny backhand, który >powoduje kontuzje. A ty slepy jestes i nie zauwazyles na zalaczonych linkach,ze NIKT tak nie uderza backhandu jak Radwanska. 30 lat temu,to jej by jeszcze uszlo,ale teraz to jest to posmiewisko. > Teraz mam dylemat - komu tu wierzyć? Dwukrotnej zwyciężczyni US >Open czy zakompleksionemu Polaczkowi. Widzisz,z glupimi ludzmi zawsze jest to samo.Pojecia nie maja o danym zagadnieniu,ale koniecznie chca sie wypowiedziec i zaistniec. No wiec co robia,zeby zaistniec,skoro sami w zyciu w tenisa nie grali i o technice pojecia nie maja? Staja po stronie autorytetu. Niewazne,ze ten autorytet,byl autorytetem 30 lat temu i autorytet gral drewniana rakieta. Jakby w tenisie NIC sie nie zmienialo,to do tej pory wszyscy graliby drewnianymi rakietami przy ugietych lokciach. Matoly,ktore wlasnym oczom nie wierza,nie widza tez,ze ani Del Potro,ani Nadal,czy Federer nie uderzaja pilki przy zgietych lokciach,bo to jest technika niedouczonych amatorow podworkowego chowu. Wez sobie czlowieku jeszcze raz przejrzyj wideo w zwolnionym tempie wszystkich najlepszych graczy i zauwazysz,ze NIKT nie uderza pilki tak jak Radwanska. PS.Gdybym byl Polaczkiem,to bym mieszkal w Polsce,a od dawna mieszkam w USA i jestem Amerykaninem.Do lba ci nie przychodzi,ze Brzezinski tez jest Amerykaninem i tez mowi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Tracy Austin kontra Maciuś IP: *.chello.pl 28.10.09, 06:24 maksimum napisał: > [...] z glupimi ludzmi zawsze jest to samo.Pojecia nie maja o danym zagadnieniu,ale koniecznie chca sie wypowiedziec i zaistniec. [...] Staja po stronie autorytetu. Niewazne,ze ten autorytet,byl autorytetem 30 lat temu i autorytet gral drewniana rakieta [...] Nie szukaj głupców po drugiej stronie oceanu, bo najefektowniejszy okaz masz u siebie w domu. Podważasz autorytet dawnych mistrzów tenisa, a równocześnie sam stale próbujesz tu występować jako autorytet, za cały tytuł podając fakt, że dwa czy trzy razy w tygodniu wychodzisz na kort ze swym małoletnim synem. Myślisz, że Tracy Austin nie grywa ze swymi synami? Że nie zauważyła, że sprzęt się zmienił? Tracy 30 lat temu grała drewnianą rakietą bo takie wtedy były. Ty też taką grałeś, o ile w ogóle wtedy grywałeś. Różnica między tobą i nią jest taka, że ona miała w swym życiu okres, kiedy była zawodową tenisistką pierwszej gildii i wciąż do tej pory obraca sie stale wśród zawodowców, poznając wszystkie najnowsze trendy i sekrety tej dziedziny sportu z pierwszej ręki. Ty natomiast zawodowego tenisa nigdy w swym długim życiu nawet przez szybkę nie liznąłeś, amatorze z Bensonhurst. > Tak ja jak i moj 15 letni syn bysmy z palcem w nosie ograli Tracy Austin o kazdej porze dnia i nocy,bo to co ona gra w porownaniu z naszymi umiejetnosciami,to jest zwykle dno. Jedyne, czym możesz mi Macieju zaimponować, to nie znające granic ani lęku przed śmiesznością zarozumialstwo. Naprawdę. Znałem w życiu różnych zabawnych pyszałków, ale dopiero na tym forum przekonałem się, do jakiego stopnia dorosły (ba, niemłody już) mężczyzna może pławić się w szczeniackiej fanfaronadzie. Niby śmieszne, ale w gruncie rzeczy smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodnym okiem Głupota i chamstwo Macieja w pełnym rozkwicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 14:17 Niestety Macieju, ale twoja nieskomplikowana intelektualnie metoda wykładania kwestii tenisowych za pomocą grubo ciosanych wykrzyknień i machania przy tym potężną maczugą swojej - tak namiętnie podkreślanej - amerykańskości, udowadnia niezbicie, że niczego się nie nauczyłeś i mimo upływu lat w głębi swego jestestwa dalej pozostałeś owym zapyziałym, zakompleksionym polaczkiem/Polaczkiem z pianą na pysku, którym zawsze byłeś. I zwyczajne taplanie się w błotku uprawiasz. A jak na abstynenta, masz stanowczo zbyt wysoki poziom agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin521 Tracy Austin kontra Maciuś 28.10.09, 14:50 Jeśli twierdzisz, że twoje zabawy paletką z bachorami robią z ciebie większego znawcę tenisa od dwukrotnej mistrzyni US Open i liderki światowego rankingu, to znaczy, że jesteś zakompleksionym Polaczkiem z manią wielkości. Niezależnie od tego ile lat lat mieszkasz w Ameryce. Polaczek to nie narodowość, to stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Tracy Austin kontra Maciuś-Studia nas roznia. 28.10.09, 15:47 marcin521 napisał: > Jeśli twierdzisz, że twoje zabawy paletką z bachorami robią z ciebie większego znawcę tenisa od dwukrotnej mistrzyni US Open i liderki światowego rankingu, to znaczy, że jesteś zakompleksionym Polaczkiem z manią wielkości. Niezależnie od > tego ile lat lat mieszkasz w Ameryce. Widze,ze jestes na poziomie umyslowym Tracy Austin,wiec mam dla ciebie prosty test na inteligencje. Dlaczego Wayne Gretzky NIGDY nie byl dobrym trenerem,ani menadzerem? Dlaczego Bjorn Borg NIGDY nie byl zadnym trenerem ani menadzerem? Zebys za dlugo nie myslal,bo ci sie zwoje poprzepalaja,dam ci krotka odpowiedz. Do grania trzeba byc bardzo dobrym fizycznie i zaden z mistrzow nie ma studiow skonczonych,ktore by im uzmyslowily,DLACZEGHO graja dobrze czy zle. > Polaczek to nie narodowość, to stan umysłu. Wiem,wiem i stad sa polish jokes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciusgluptasek Re: Tracy Austin kontra Maciuś-Studia nas roznia. IP: *.ed.shawcable.net 28.10.09, 16:30 ...Wiem,wiem i stad sa polish jokes!... Polish jokes sa o Amerykancach polskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin521 Tracy Austin kontra Maciuś 28.10.09, 16:39 A dlaczego nikt nie zatrudnia zakompleksionego Maciusia jako trenera tenisa? Dlaczego zakompleksiony Maciuś zamiast trenować zawodowych tenisistów bawi się paletką z własnymi bachorami? Dlaczego nikt nie chce skorzystać z wiedzy zakompleksionego Maciusia i musi on się produkować kilkanaście razy dziennie na zagranicznym forum? Nie trzeba za to szukać odpowiedzi na to skąd biorą się polish jokes. Z tego samego źródła co polskie dowcipy o rodakach za oceanem. Z takich właśnie Maciusiów, pomiatanych na co dzień, ale niezmiennie przekonanych o swojej wielkości. Amerykański Maciuś, który w Stanach jest nikim, dopiero jak wejdzie na zagraniczne forum poczuje się kimś. Wtedy wyleją się z niego wszystkie kompleksy. Wtedy może poczuć się dobrze i udawać jakim to jest ważniakiem i jak świetnie zna się na tenisie - lepiej niż Tracy Austin. W Ameryce przecież tego nie powie, tam cwaniaczka znają, nikt w te bzdury nie uwierzy, tylko sobie wstydu narobi. Tutaj jest bezpieczny, amerykańscy znajomi tu nie trafią, można leczyć kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Studia nas roznia. IP: *.chello.pl 29.10.09, 09:36 Ty masz polskie studia, Macieju, na polskiej uczelni odbyte. A przecież polskie uczelnie są twoim zdaniem nic nie warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 14:46 Wyprostowana ręka ma swoje plusy i swoje minusy. Wszystko zależy od wyboru stylu gry. Wyprostowaną ręką zwiększasz ramię swojego zagrania przez co zwiększasz i siłę zagrania. Rotacja ciałem plus ruch ręki przy takim ramieniu daje dobry efekt. Ale wyprostowana ręka ma też swoje poważne minusy. Nie kontroluje się aż tak dobrze odbicia piłki co w prosty sposób prowadzi do dominacji tenisa siłowego nad technicznym. Mając ugiętą rękę mamy dość spory zapas by dokonać zmianę lub dodatkowy ruch , o wiele łatwiej zagrać topispina , slajsa i rotację na ugiętej ręce a i kontrola uderzenia a co za tym idzie i precyzja jest o niebo lepsza. Przy wyprostowanej ręce technika nieco schodzi na dalszy plan zastępowana przez siłę. Nie siłę fizyczną danego zawodnika ale siłę uderzenia (zagrania) piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.ny325.east.verizon.net 28.10.09, 15:33 Gość portalu: Odpowiedź napisał(a): > Wyprostowana ręka ma swoje plusy i swoje minusy. Gdyby tak rzeczywiscie bylo,to Agnieszka potrafilaby uderzac backhandy prostymi rekami jak Nadal,a ona o tym pojecia nie ma. Widzisz,nauka tenisa polega na tym,ze bierzesz przyklad z najlepszych,a nie z najgorszych. Najlepsi jak Federer,Nadal,Del Potro graja backhand ZAWSZE z wyprostowanymi rekami w lokciach i nie przeszkadza to w kontroli czy nadaniu wiekszego spina. www.youtube.com/watch?v=lprXfmylnOw Zauwaz ze Nadal ma wyprostowane rece niezaleznie od tego czy pilka leci nisko czy wysoko. Radwanska najnormalniej w swiecie ma podworkowa technike. Rzuc okiem na zdjecie #4 i przeczytaj pod zdjeciem, www.tennis.com/yourgame/instructionarticles/backhand/backhand.aspx?id=190280 w trzecim zdaniu,ze "Her arms remain relaxed". I teraz logicznie i spokojnie odpowiedz mi,w jaki sposob "her arms remain relaxed" kiedy sa zgiete pod katem 90st i prawy nadgarstek wyglada jakby za chwile mialby sie zlamac???? Zaloze sie,ze wiekszosci normalnym ludziom przyjecie takiej pozycji tylko do zdjecia sprawiloby wielki klopot.I jak dlogo mozna tak pozowac z tak wygietym nadgarstkiem?? > Wszystko zależy od wyboru stylu gry. To jest dobre tlumaczenie,dla bardzo zlej techniki. Nie dosc ze Radwanska nie umie wyprostowac rak przy backhandzie,to jeszcze robi dziwny przykuc,czego juz zupelnie nie da sie nasladowac. Ten przykuc powoduje,ze nie ma balansu ani sily uderzenia. > Wyprostowaną ręką zwiększasz ramię swojego zagrania przez co >zwiększasz i siłę zagrania. Oczywiscie,ze tak,ale przede wszystkim oszczedzasz nadgarstki i lokcie przed kontuzjami. To dlugie miesnie maja pracowac przy odbiciu,a nie nadgarstki i lokcie. > Rotacja ciałem plus ruch ręki przy takim ramieniu daje dobry efekt. A gdzie u niej jest rotacja cialem,jak ona jest w przykucu? Do rotacji cialem musisz lewa noge miec calkowicie wyprostowana,przy szeroko rozstawionych nogach. Monfils ma slaba rotacje ciala i od razu widac jak szybko musi zginac prawa reke tuz po uderzeniu pilki: www.youtube.com/watch?v=V5Ouvmb68aI&feature=channel Przy wlasciwej rotacji ciala wcale nie zginasz lokci. Monfils gra troche stara szkola tenisa,gdzie rotacje ciala byly duzo mniejsze,a gralo sie glownie rekami. > Ale wyprostowana ręka ma też swoje poważne minusy. > Nie kontroluje się aż tak dobrze odbicia piłki co w prosty sposób >prowadzi do dominacji tenisa siłowego nad technicznym. Wyprostowane rece,tak przy forehandzie jak i backhandzie czy serwisie maja same plusy i najlepsi tak wlasnie graja,a takie zawodniczki jak Radwanska graja po swojemu. > Mając ugiętą rękę mamy dość spory zapas by dokonać zmianę lub dodatkowy ruch ,o wiele łatwiej zagrać topispina , slajsa i rotację na ugiętej ręce a i kontrola uderzenia a co za tym idzie i precyzja >jest o niebo lepsza. To jest TYLKO teoria na usprawiedliwienie slabej techniki. Gdyby tak bylo jak piszesz,to Nadal,Federer,Del Potro graliby tak jak Radwanska przynajmniej od czasu do czasu,a oni NIGDY tego nie robia. > Przy wyprostowanej ręce technika nieco schodzi na dalszy plan zastępowana przez siłę. Nie siłę fizyczną danego zawodnika ale siłę >uderzenia (zagrania) piłki. Cala filozofia schodzi do tego,ze trudniej sie nauczyc grac na wyprostowanych rekach i ja tez robie bledy przy backhandach,ale w zaden sposob nie probuje ich usprawiedliwiac. Zgiete rece przy backhandzie i ten charakterystyczny przykuc do tego,to jest najgorsza technika jaka mozesz sobie wyobrazic. Nic dziwnego,ze Radwanska po meczu jest wypompowana i nastepnego dnia grac juz nie jest w stanie.I gra jak to mowia "fachowcy" "na pamiec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 18:26 Bzdury waść gadasz. Tak Federer jak i Nadal w zależności od zagrania uderzają albo z prostych albo z ugiętych rąk. Plusem grania z ugiętymi rękami zawsze jest to , że w każdej chwili możemy zagrać co chcemy i jak chcemy kosztem mniejszej prędkości piłki. Niektórzy ci najlepsi rotują te zagrania . Raz uderzy silną piłkę z prostych rąk za chwilę z ugiętych techniczną lecz z mniejszą prędkością. Dawanie takich przykładów jak te linki niczego nie dowodzi jedynie tego , że wybierasz sobie to co ci pasuje do teorii. Przysiad też czymś jest spowodowany . Aga niekiedy tylko z przysiadu uderza . Zobacz w jakich momentach przemyśl to i wreszcie naucz się grać w tenisa. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. 28.10.09, 18:41 Gość portalu: Odpowiedź napisał(a): > Dawanie takich przykładów jak te linki niczego nie dowodzi jedynie >tego , że wybierasz sobie to co ci pasuje do teorii. To nie tylko mnie pasuje,ale wszystkim pasuje,bo to sa linki typowo szkoleniowe.Oni zreszta tak samo jak na tych linkach graja w czasie meczow. Moze ty poszukaj linkow,gdzie Nadal,Federer,Del Potro graja z ugietymi rekami. Albo otworz szkolke tenisa z reklama"Naucze cie grac jak Radwanska". > Przysiad też czymś jest spowodowany . Siusiu jej sie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 18:49 Wystarczy mieć troszkę dobrej woli by pomyśleć nad tą techniką ułożenia i tym przysiadem - zresztą nie częstym. Ale tacy z was eksperci , że nawet pomyśleć nie potraficie. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. 28.10.09, 19:08 Gość portalu: Odpowiedź napisał(a): > Wystarczy mieć troszkę dobrej woli by pomyśleć nad tą techniką ułożenia i tym przysiadem - zresztą nie częstym. Ale tacy z was >eksperci , że nawet pomyśleć nie potraficie. Ja nie mysle o tenisie Radwanskiej,bo ona bardzo slabo gra technicznie.Nie mam zamiaru ani obserwowac ani analizowac jej przysiadow,bo nie mam zamiaru ich nasladowac,ani uczyc dzieci jej tenisa. Nasladuje i analizuje sie najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspert Tenisa Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 10:01 No i odkryłeś karty. Wypowiadasz się o czyjejś grze a ani nie oglądasz ani nie analizujesz tej gry. Jesteś typowym kmiotkiem. Dla twojej zawistnej durnej ... powiem ci : 1. Federer też czasem robi przykuce podczas backhandu. 2. Szkoła tenisa amerykańskiego jest jakaś taka cieniutka ucz ich tak dalej to będą się obijali na poziomie USTA (czyli równie cienkich tenisistów). 3. Zauważ , że większość ma lepszy forhand od backhandu grając backhand z wyprostowanej ręki , Aga natomiast backhand ma lepszy od forhandu grając na ugiętej. 4. Tak uczysz swojego synka grać w tenis , że sam przyznałeś , że słabo porusza się po korcie. A pozycja Agi jest najlepszą timingową pozycją jaką można sobie wymyśleć , przez co z poruszaniem się nie ma problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 18:43 Dodatkowo taki argument o kontuzjogenności jest dosyć śmieszny. Równie dobrze można by mieć pretensje do Johanssona czy Szarapowej , że grając za mocno urwali sobie ramię albo do Nadala , że biegając jak szalony po korcie załatwił se kolana. Widzisz kolego mało znający się na tenisie. Większość zawodników i zawodniczek ogólnie ma słaby bądź średniawy backhand , bazują głównie na forhandzie. Więc jednak coś z tą techniką wyprostowanych rąk jest nie tak. A znowu jeśli chodzi o Agę wszyscy może poza takim znawcami od siedmiu boleści jak ty uważają , że ma jeden z najlepszych backhandów w tourze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abdul Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 10:56 1. Aga nie robi przykucu prawie nigdy. Chyba , że traktujemy dobieganie do piłki jako przykuc ale wtedy jakbyś obserwował prostuje nogi już podczas samego zagrania i następuje rotacja oraz automatyczne przejście z jednej na drugą nogę w pozycji która umożliwia poruszanie się już nawet w momencie kiedy ręka z rakietą dalej po odbiciu wykonują ruch za głowę. Świetna pozycja timingowa. Większość tenisistek i tenisistów ma z tym problem i po backhandzie po prostu na ułamek sekundy stają jak wryci w korcie zanim zaczną się poruszać. 2. Jeśli chodzi o inny przykuc gdzie topspinowa piłka płasko bita po prostu nie ma szans wysoko się odbić to jakbyś poszukał na zdjęciach poglądowych tennis.com instruktażu Federera zobaczyłbyś ten sam przykuc. 3. Jesli natomiast chodzi o sprytne zagranie , które Aga jako jedna z nielciznych tenisistek i tenisistów stosuje , czyli przykuc zmniejszający dobitnie czas to ma to swoje wady i zalety. Ale to jest siłą niekonwencjonalnie nieschematycznie grających ludzi. Wiadomo , że na betonie piłka z reguły odbija się wysoko , nabiegając na zagraną piłkę i odgrywając ją z backhandu w momencie odbicia się jej od podłoża skracamy czas gry i to dobitnie. Dla przykładu podam ci Linz. Safarowa zagrała jak zwykle 2 serwis bezpiecznie na środek pola serwisowego. Co zrobiła Aga , nabiegła na piłkę i backhandem z przykucu zaskoczyła rywalkę która dzięki skróceniu czasu przlotu piłki od jej zagrania nie dała szansy reakcji Safarowej. Szybsze i bardziej zaskakujące są tylko volleye grane z powietrza. To tyle jeśli chodzi o przykuc rotację ciała teraz ręce . 1. Nie od dziś i nie od wczoraj wiadomo , że lepszą precyzję i kontrolę piłki daje właśnie taka pozycja jaką widzimy u Agi. O tym nawet nie ma co dyskutować to jest takim samym aksjomem jak to , że wyprostowana ręka zwięskza siłę uderzenia. 2. Nie od dziś też wiadomo , że bardziej naturalne dla ciała i ręki jest granie forhandem niż backhandem przez co forhand jest łatwiejszy w wyszkoleniu niż backhand , przez co mamy masę zawodników i zawodniczek mających bardzo dobry , dobry lub znakomity forhand a o ich backhandzie można powiedzieć , że jest po prostu przyzwoity i nic więcej. 3. Wymieniłeś Kuzi i Dementievą oraz panów , wszyscy wymienieni przez ciebie poza Federerem mają znakomity forhand i przyzwoity backhand. Federer jest geniuszem samym w sobie , ma takie wyczucie geometrii , że nawet z prostej ręki nie zepsuje zagrania. 4. Nie wymieniłeś natomiast zawodników i zawodniczek z wyśmienitym backhandem np Serenę Williams. I jak ona uderza - a no na przykurczu rąk. Taka różnica między nią a Agą jest tylko , że ma większą masę mieśniową dzięki czemu nawet na przykurczu czyli skróceniu ramienia zagrania potrafi uzyskać przyzwoitą prędkość backhandu. Teraz cos od siebie. 1. Nie odnoś się do szkółek amerykańskich bo produkują one wg schematów średniej jakości towar tenisowy , potem są w rankingu setki tenisistek i tenisistów plączących się dzięki licznym turniejom USTA w stanach w granicach 3,4 lub dalszej setki a w top100 mamy ich jak na ilość grających dość mało jeśli nie mówić marnie. 2. Domeną graczy wybitnych jest to , że nie grają schematycznie. Dlatego jeśli Aga wg ciebie dziwną techniką uzyskuje takie wyniki zasługuje według ciebie na miano wybitnej , a wg mnie tylko na miano dobrej technicznie zawodniczki , która gra trudniejszy ale lepszy technicznie tenis w porównaniu do tych co idą na łatwiznę preferując siłę zagrania nad technikę. 3. Nie prawdą jest , że zawodnik musi się wzorować na lepszych bo tak ci wybitni nie wymyślili by zmian w stylach gry wzorując się na starych wzorcach i byśmy mieli dziś tenis z lat 60 lub wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 14:54 ednym słowem. Ułożenie Agnieszki w tym artykule jest jak najbardziej poprawne. Ba jeśli chodzi o tenis typowo techniczny wręcz idealne i pokazowe. Nie dziwię się Tracy , że Agę dała jako przykład bo to , że tenis kobiecy schodzi na psy dzięki popularności większej tenisa siłowego to fakt. Kobiety by nadgonić męski tenis w braku siły posyłać zaczynają super płaskie piłki (w męskim to rzadkość) przez co mamy wiele niewymuszonych błędów kończonych na siatkach. Używają też oprócz zwiększonego ramienia zbyt wiele siły przez co tracą całkiem prawie kontrolę nad swoją techniką i precyzją. Stąd mamy w kobiecym tenisie 2 razy więcej niewymuszonych błędów niż jakichkolwiek dobrych akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. 28.10.09, 16:04 Gość portalu: Odpowiedź napisał(a): > Ułożenie Agnieszki w tym artykule jest jak najbardziej poprawne. I dziwnym zbiegiem przypadkow,jej najwiekszym osiagnieciem jest osiagniecie 10 miejsca w rankinu i fakt,ze NIKT nie nasladuje jej techniki. > Ba jeśli chodzi o tenis typowo techniczny wręcz idealne i pokazowe. Identycznie ta sama technike prezentuje moja corka,ktora dopiero 3 miesiace gra w tenisa. O przepraszam,zapomnialem.Moja corka nie ma charakterystycznego przykucu Radwanskiej przy backhandzie i bede musial z nia nad tym popracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedź Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 18:21 Bo tenis kobiecy stał się siłowy a mniej techniczny dlatego słabsza fizycznie Aga nadrabia techniką tyle ile zdoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minimumminima Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.chello.pl 07.11.09, 06:14 "{I dziwnym zbiegiem przypadkow,jej najwiekszym osiagnieciem jest osiagniecie 10 miejsca w rankinu "{ a co ty osiagneles ze sie podpisujesz maksimum?, poza nieosiagalna dla innych glupota i niemilosiernym samochwalstwem? nie jestes nawet swiadomy tego ze robisz za blazna na tym forum:), a chesz pouczac 100x lepszych od siebie:) wiesz ze nikt w Polsce w erze Open nie zblizyl sie do pozycji 10, a byla nie jedna utalentowana tenisistka, ktora odnosila sukcesy w tenisie juniorskiem ze niedawno tak bogata federacji jak wloska swietowala wielki sukces, a byl nim pierwszy awans wloskiej tenisistki do pierwszej 10, chodzi oczywiscie o F Pannette, ktora do tego nie zakonczy sezonu w pierwszej 10 gdybys ty byla 10 na swiecie to bys umarl z samozadowolenia i to bylby pierwszy taki zidentyfikowany przypadek, jak takie zero jak ty moze pogardliwie pisac o tak duzym sukcesie jak bycie 10 w sporcie uprawianym na calym swiecie przez dziesiatki tysiecy zawodniczek, to sie nawet w glowie troglodyty nie powinno pomiescic aby grac nieschematycznie, grac wlasny tenis, trzeba miec niebanalna osobowosc, tego zaden trener nie nauczy, z tym sie czlowiek rodzi:) i tego nie da sie nasladowac:) nasladowac i powielac mozna tylko schematy, i to czynia ludzie bez wlasnej wyraznej osobowosci, stad zawsze najwiecej jest schematycznie grajacych tenistow i tenisistek, tylko podawane im na tacy schematy sie zmieniaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minimumminima Re: Agnieszka w Doha i jej backhand. IP: *.chello.pl 07.11.09, 06:48 "{Identycznie ta sama technike prezentuje moja corka,ktora dopiero 3 miesiace gra w tenisa"{. to jest rodzaj argumentow, ktory dowodzi ze mamy tu do czynienia z niedorozwojem umyslowym doroslego czlowieka, ktory pomiatanie soba przez rodzine, zone, wlasne dzieci itd rekompensuje sobie w anonimowym internecie, robiac we wlsanym mniemaniu i sobie podobnych bezmozgow za autorytet (np MACIEJ, mozecie rywalizowac ze soba o palme pierwszenstwa w samozadowolonej z siebie totalnej glupocie:) niedorozwoj wyjechal do Ameryki i uznal ze przez sam fakt przekroczenia granicy pozjadal wszystkie rozumy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Aga zagra IP: *.icpnet.pl 29.10.09, 21:26 podobno Vera po meczu z Caroliną się wycofała, wygląda na to że Agnieszka zagra z Azarenką Odpowiedz Link Zgłoś