Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"FAIR PLAY" dla Federera

IP: *.dclient.hispeed.ch 26.03.09, 19:45
    "Roger Federer zostal po raz piaty z rzedu wybrany przez zawodniköw
    swiatowej czolöwki jako najbardziej "fair" grajacy tenisista. W
    historii tego tytulu jego 5-cio krotnym zdobywca byl takze Stefan
    Edberg.
    Röwnoczesnie juz po raz szösty wybrany zostal Federer przez fanöw
    tenisa z calego swiata jako najbardziej lubiany gracz. Federer byl
    tymi wyröznieniami wyraznie wzruszony i powiedzial, ze ma nadzieje,
    ze to zainspiruje röwniez jego nastepcöw" - tyle sucha notatka
    prasowa, przytaczam ten text tutaj glöwnie dlatego, zeby uzmyslowic
    niektörym "autorytatywnym" forumowiczom, ze sa niestety w
    mniejszosci zarzucajac Federerowi najprzerözniesze najczesciej
    wyssane z malego palca zarzuty...
    Obserwuj wątek
      • Gość: MACIEJ Re: "FAIR PLAY" dla Federera IP: *.ny325.east.verizon.net 26.03.09, 19:59
        Jakie znowu zarzuty,po prostu nie lubi grac z Nadalem i Murrayem.
        • Gość: Orni Re: "FAIR PLAY" dla Federera IP: *.dclient.hispeed.ch 26.03.09, 20:14
          Nie mialem Pana na mysli, Panie Macieju, chodzilo mi o takich co mu
          zarzucaja wrednosc, tchörzostwo itp itd
      • Gość: Jędrzej Re: "FAIR PLAY" dla Federera IP: *.chello.pl 26.03.09, 20:24
        Gość portalu: Orni napisał(a):

> "Roger Federer zostal po raz piaty z rzedu wybrany przez zawodniköw
        > swiatowej czolöwki jako najbardziej "fair" grajacy tenisista. W
        > historii tego tytulu jego 5-cio krotnym zdobywca byl takze Stefan
        > Edberg.
        > Röwnoczesnie juz po raz szösty wybrany zostal Federer przez fanöw
        > tenisa z calego swiata jako najbardziej lubiany gracz.

Jakiś link?
        • Gość: Orni Re: "FAIR PLAY" dla Federera IP: *.dclient.hispeed.ch 26.03.09, 21:12
          Panie Jedrzeju
          Nie moge sluzyc zadnym linkiem, te notke przetlumaczylem doslownie z
          tutejszej telegazety z dnia dzisiejszego
      • Gość: tenisista myślę że ludzie zarzucają mu to co obserwują IP: *.chello.pl 26.03.09, 22:15
        a może po prostu złe nieodpowiednie obserwacje poczynają, albo złe wnioski
        wyciągają. na przykład ja zarzucam przesadną ambicję którą uważam za chorobę,
        oraz zarozumiałość, megalomanię, ale te "zarzuty" nie są żadnymi oskarżeniami,
        to widzę, i tego nie lubię, to że czegoś nie lubię jest jedynie zarzutem mojego
        gustu wobec np. tenisisty, a nie jakimś oskarżeniem prokuratorskim :). jeśli nie
        przepadam za pewnymi cechami i np. grą na poważnie skoro Federer dysponuje takim
        talentem, to wyciągam swoje konkluzje i mogę się irytować na jego tenis, ale nie
        są to żadne zarzuty w końcu.

a swoją drogą, to wiesz, PO ma ponad 50% poparcia według sondaży w Polsce a
        Kwaśniewski był przez 10 lat najpopularniejszym politykiem, i to oznacza tylko
        tyle, że ludzie idą za sławami i nazwiskami, i sondażami, i stąd ma takie
        nagrody, bo jak ktoś jest najbardziej znany, to jego wybierają, a nie mniej
        znanych. musiałbyś wiedzieć - kogo pytali, kto głosował, jaka to "publiczność",
        i jeszcze jak przeprowadzano sondaż, akurat "fair play" równie jest Nadal, czy
        wielu mniej znanych tenisistów, ale pewnie w sondażach bierze się pod uwagę
        jakieś kilka nazwisk z czego ludzie zawsze wybiorą tego którego najlepiej znają
        a nie zdążyli go znielubić. mowa o "lubieniu" Federera jest dość kontrowersyjna,
        czy chodzi o sympatię do osoby, czy do tenisisty na korcie, czy jego stylu gry,
        bo widzisz, ja nie przepadam za Federerem, ale jednocześnie trudno żebym nie
        cenił jego gry. jeśli mam "lubić" tenis, to tenis Federera jest dla mnie w
        ścisłej czołówce, nawet jak uważam że źle używa swój talent, bo mógłby grać
        inaczej niż bym sobie życzył. ale już o sympatii do tenisisty, nie widzę szans
        żeby Federer mógł zyskać na świecie taką sympatię jak Agassi, Sampras, czy
        Rafter, Kuerten, czy choćby Edberg i kilku innych. jest po prostu najbardziej
        rozpoznawalnym zawodnikiem obok Nadala, więc mając tych 2 do wyboru ludzie
        wyróżniają z sentymentu najbardziej Federera, a to raczej jest moim zdaniem
        ukłon wobec legendy tego tenisisty i uznanie jego zasług w momencie słabości
        jego formy, a nie jakieś wielkie zakochanie w tych akurat cechach które wymieniasz.

• Gość: MACIEJ Federer jest ceniony za dzialalnosc charytatywna. IP: 70.107.17.* 26.03.09, 22:39
          Duza czesc swoich pieniedzy,podobnie jak Agassi przeznacza na
          dzialalnosc charytatywna.
          Roger Federer Foundation:
          www.rogerfederer.com/en/rogers/foundation/index.cfm
          www.rogerfedererfoundation.org/en.html
          • Gość: MACIEJ Re: Federer jest ceniony za dzialalnosc charytaty IP: *.ny325.east.verizon.net 26.03.09, 22:40
            www.rogerfedererfoundation.org/en/foundation-board.html
            • Gość: tenisista no tak ale to co innego niż "najbardziej lubiany" IP: *.chello.pl 26.03.09, 22:50
              i "fair play". wiesz, nawet umowy sponsorskie czasami takie akcje "charytatywne"
              obejmują. dla jednych będzie to wynikało z potrzeby "serca" :), a dla innych z
              chęci kształtowania swojego wizerunku "ambasadora tenisa" i tam wiesz zbierania
              laurów dla zasłużonych. nie mówię że Federer robi to koniunkturalnie, po prostu
              mając tyle kasy każdy by dawał, założę się że Nadal i wiele tenisistek czołówki
              to robią, tylko jedni bardziej a inni mniej spektakularnie, to kwestia często
              autopromocji samego mecenasa i dbania o swój wizerunek. Federer jest najlepiej
              zarabiającym tenisistą więc ma z czego darować :). szlachetność charakteru,
              czystość białego sportu itd.

• Gość: Nika Re: no tak ale to co innego niż "najbardziej lubi IP: *.iFiber.telenet-ops.be 01.04.09, 12:55
                > mając tyle kasy każdy by dawał
                Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Powszechne jest że ci co mają
                mało łatwiej się dzielą niż ci co mają dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka