Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Macieja

IP: *.icpnet.pl 25.05.09, 13:11
    Forumowicz Maciej, zaciekle krytykujący Agnieszkę Radwańską, coś wspominał, że
    ma córkę, która chętnie uczy się gry w tenisa. Jestem ciekaw, czy kiedykolwiek
    zagra choćby w turnieju rangi ITF, nie mówiąc o takich osiągach jak 4 rundy
    Wielkich Szlemów czy Premier Eventów. Tak więc, panie Macieju, proponuję
    najpierw samemu sprawdzić swoje możliwości, a potem krytykować tych, którzy
    osiągnęli w tym kraju, w tej dyscyplinie więcej niż cała reszta razem wzięta.

Swoją drogą, nie chce mi się wierzyć, że kolega Maciej ma dzieci, poziom
    wypowiedzi wskazuje na wiek <16. Ale w Anglii podobno najmłodsi rodzice mają
    po 14.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: tenisista Maciej pisze z NYC IP: *.chello.pl 25.05.09, 13:47
        ma syna Macieja, który chodzi do szkoły, podobno bardzo dobrej, więc może raz
        pisze Maciej, a raz Maciej?

tenisistów krytykujemy za różne podejście.

ja akurat krytykuję za podejście do tenisa. lubię tenisistów grających tenis
        jako sport wyczynowy, a nie jak traktujących jak maszynkę do zarabiania
        pieniędzy. o ile jeśli pierwsze jest, to drugie mi nie przeszkadza, i jeśli
        Federer nie zagra bez startowego jak to twierdzi Radwański, to mi nie
        przeszkadza jeśli potrafi zagrać tenis wyczynowy. jeśli zaś powiedzmy Simon gra
        byleby prześlizgnąć się przez mecz swoją nudną grą i nie gra tenisa wyczynowego
        tylko tzw. ciułany to nie ma czego cenić. Radwańska gra nudny tenis, jej
        podejście do tenisa jest bardzo żenujące, ja to podejście znam od powiedzmy
        półtora roku i za to ją krytykuję. jesteś w stanie wyciągnąć moje opinie sprzed
        pół roku albo i dalej na tym forum, i zobaczysz, że mówiłem wielokrotnie, iż
        tenisistka Radwańska jest typem "agenta ubezpieczeniowego", widzów ma w dupie,
        widowisko ma w dupie, kibiców ma też w dupie, tenis ma w dupie, nie potrafi
        wiele a do tego nie pokazuje nawet tego co potrafi bo jej chodzi tylko i
        wyłącznie o wynik, miejsce w rankingu i gra żeby jak najmniejszym kosztem
        osiągnąć najbardziej prawdopodobny sukces którym nie jest genialny mecz i
        genialna sylwetka tenisowa, ale zwykłe niskie ciułanie rankingów raz pieniądze
        na koncie. i mówiłem zawsze że idiotami są ludzie którzy kibicują do czyjegoś
        sukcesu, bo przecież za "styl" i podejście Radwańskiej do gry to nie ma jak
        kibicować, to musiałby być jakiś zboczeniec. zadałeś pytanie jakie są lepsze
        technicznie tenisistki od Agnieszki, ale zadając to pytanie chyba liczyłeś na
        kiepską wiedzę Macieja. ja zadałem pytanie jakie są gorsze tenisistki na tym
        forum w ogóle od Radwańskiej i tylko Maciej był w stanie wymienić chyba 1.

technika to inaczej spektrum tenisowych możliwości, i 'technicznych'
        umiejętności, czyli umiejętność zagrania maksymalnej liczby tenisowych
        wariantów, pod tym względem przewyższa Radwańską mnóstwo tenisistek, Radwańska
        prezentuje dość podobne uderzenia z linii końcowej i ma wielkie braki w każdym
        elemencie, a jej bezpieczeństwo gry wynika z jej kiepskiej techniki, którą
        próbuje korygować "uśrednianiem" zagrań. ja mogę wymieć uboższe technicznie
        tenisistki idąc od góry rankingu:

Dementieva

Azarenka

Petrova

Kanepi

Cibulkova

Kleybanova

Woźniak

Pavlyuchenkova

to 8 nazwisk z pierwszej 30, już widzisz że spokojnie 20 ją przewyższa, przy
        czym i tu jest kwestia np. w przypadku Petrovej czy Dementievej kwestia
        dyskusyjna, bo one nie mają gry kątowej, i Dementieva ma kiepską drewnianą
        sztywną suchą rękę, ale ma kilka zagrań którymi Radwańska w życiu nie dysponuje.
        Azarenka ma kilka uderzeń których Agnieszka mieć też nigdy nie będzie a to
        uderzenia którymi Azarenka wygrywa, tylko że ma trochę skromniejszy repertuar,
        ale to co ma opanowane, jest na wyższym poziomie, czyli bekhend, forhend z głębi
        kortu od Radwańskiej, co wynika z techniki. żeby mocną piłkę utrzymywać długo w
        korcie trzeba mieć dobrą technikę, ponieważ Radwańska ma kiepską to nie umie
        zaatakować, ale ponieważ ma miękką rękę, co już jest po prostu predyspozycją
        genetyczną no i do tego łączy się z delikatną budową nie trenowanego na siłowych
        ćwiczeniach nadgarstka, nieźle jej wychodzą delikatniejsze zagrania.

• Gość: hellraiser Re: Maciej pisze z NYC IP: *.icpnet.pl 25.05.09, 14:07
          Myślę, że Maciej i tenisista i potencjalny drugi Maciej to ta sama osoba. Co do
          zawodniczek, które wymieniłeś to już na samym wstępie mocno się ośmieszyłeś
          podając nazwisko Dementievej, która akurat jest tą jedną z niewielu zawodniczek,
          które przewyższają Agę w kwestiach technicznych. W pierwszej 20 za wyraźnie
          lepszą technicznie od Agi uważam również Pennette, porównywalna jest Zheng,
          Anabel, Ivanovic i Jankovic bardzo nie lubię, więc moje zdanie może być
          subiektywne, Ana ma z pewnością lepszy FH ale reszta na korzyść Polki.

Idąc dalej - nudna i monotonna gra? Hmmmmmmm. Ja dziennie oglądam od 2-10 meczów
          tenisa na żywo, utrzymuję się z typowania tej dyscypliny. Obracam się również w
          środowisku ludzi, którzy robią to znacznie dłużej ode mnie i mają dużo lepsze
          rezultaty i powiem szczerze, że Agnieszka ma wyrobione bardzo dobre zdanie na
          całym świecie. Jej gra, rozmaita w slicy, loby, dropshoty i inne zagrania
          wymagające techniki na światowym poziomie zdobyła serca bardzo wielu ludzi,
          którzy tenisem zajmują się profesjonalnie.

Kończąc, drogi tenisisto, chciałbym dać Tobie dobrą radę. Jeśli się na czymś
          kompletnie nie znasz, bądź znasz się bardzo powierzchownie, powinieneś dla
          własnego dobra zrezygnować z tak intensywnego wypowiadania się na ten temat.
          Może i są tacy, którzy przeczytają Twoje 2,3 posty, ale w momencie, kiedy trafią
          na wypowiedzi typu "Marta Domachowska to najlepsza polska tenisistka" etc. to
          zapewne podobnie jak ja uśmiechną się pobłażliwie do siebie myśląc w duchu "co
          za kretyn. Sam sobie robisz krzywdę, nie masz pojęcia o tenisie, ale każdy
          (zazwyczaj) na czymś się zna i powinien się w tym odnajdować i sprawdzać. Ja
          przykładowo nie mam pojęcia o krykiecie, więc nie zakładam sobie logina
          "krykiecista" i nie atakuję swoimi bezsensownymi postami forum traktującego na
          temat tego sportu.

Pozdrawiam
          • Gość: MACIEJ Re: Maciej pisze z NYC IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 16:05
            hellraiser:"Myślę, że Maciej i tenisista i potencjalny drugi Maciej
            to ta sama osoba."
            ------
            To zupelnie nie wchodzi w rachube.Ja uwazam,w przeciwienstwie do
            tenisisty,ze Radwanska osiagnela bardzo duzo w tenisie mimo ze gra
            brzydki i niezachecajacy tenis.
            Syn wprawdzie czyta i pisze po polsku,ale polskich forach sie nie
            wypowiada.Poza tym,on chyba nie wie,ktora to jest Radwanska.
      • Gość: MACIEJ Re: Do Macieja IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 15:37
        Moja corka niezbyt chetnie uczy sie grac w tenisa,a praktycznie
        mowiac,ja ja zmuszam do tego,bo gdy ide z synem na korty,to ja tez
        zabieramy i ona z braku laku gra z nami lub mamuska.
        Ona jeszcze 2 miesiace temu byla negatywnie nastawiona do tenisa,ale
        gdy zobaczyla sykcesy syna w druzynie szkolnej i mozliwosc
        stypendium na studia wlasnie poprzez tenis,to juz nie trzeba jej tak
        na gre namawiac,jak to wczesniej bywalo.
        Gdyby corka miala zamilowanie do tenisa,to bylaby bardzo dobra,bo ma
        swietne warunki fizyczne.Jest bardzo szybka,bardzo dobrze biega,co
        ma po mamusi,ktora biegala na Skrze.
        Problem z corka jest taki,ze ona jest bardzo dobra niemal we
        wszystkim co robi.Nie dosc,ze jest w najlepszym gimnazjum na
        Brooklynie,to jest najlepsza uczennica w klasie i przy okazji jest
        duzo ladniejsza od Urszuli Radwanskiej.
        Moja corka nigdy nie bedzie grala w tenisa zawodowo,bo ja to nie
        pociaga,co najwyzej na wakacjach czy w weekendy pogra towarzysko.
        Radwanscy osiagneli bardzo duzo,jak na polskie warunki w tenisa,ale
        tenis to nie jest rocket science i rzadko ktory z tenisistow ma
        mature.No wiec ja sobie nie wyobrazam,zeby moje dzieci dobrych
        studiow nie skonczyly zanim zaczna sie bawic w sport rekreacyjnie.
        • Gość: MACIEJ tenisista vs hellraiser IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 15:48
          Ja mam calkiem odmienne zdanie niz tenisista dlaczego sie gra w
          tenisa i jak sie powinno grac,ale z bardzo wieloma jego opiniami sie
          zgadzam i to jest jedna z nich:
          ----------
          tenisista:"tenisistka Radwańska jest typem "agenta
          ubezpieczeniowego", widzów ma w dupie, widowisko ma w dupie, kibiców
          ma też w dupie, tenis ma w dupie, nie potrafi wiele a do tego nie
          pokazuje nawet tego co potrafi bo jej chodzi tylko i wyłącznie o
          wynik, miejsce w rankingu i gra żeby jak najmniejszym kosztem
          osiągnąć najbardziej prawdopodobny sukces którym nie jest genialny
          mecz i genialna sylwetka tenisowa, ale zwykłe niskie ciułanie
          rankingów raz pieniądze na koncie. i mówiłem zawsze że idiotami są
          ludzie którzy kibicują do czyjegoś sukcesu, bo przecież za "styl" i
          podejście Radwańskiej do gry to nie ma jak kibicować, to musiałby
          być jakiś zboczeniec"
          -----------
          Zreszta trener Radwanski swoimi wypowiedziami,ze "tenis jest
          biznesem" dal dowod temu,ze jego stanowisko w sprawie tenisa jest
          takie samo jak Agnieszki.Gra sie dla szmalu,trzeba wyrwac od glupich
          organizatorow startowe itd.

hellraiser oglada kupe meczy tenisowych,ale nie ma pojecia o graniu
          w tenisa.
          No wiec do rzeczy hellraiser,kiedy ostatnim razem grales w tenisa i
          jak czesto grywasz?????
          • Gość: MACIEJ "Znawca tenisa" Robert Radwanski. IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 15:59
            Robert Radwanski:"- Ludzie, przecież ja nie odkryłem Ameryki! Tu nie
            chodzi o to, że my jesteśmy chciwi. Ja po prostu ujawniłem
            mechanizmy załatwiania występów gwiazd na turniejach. Tak zawsze w
            tenisie było, jest i będzie. Na całym świecie - wyjaśnia Radwański. -
            Wie to każdy człowiek znający się na tenisie. Nie ma sentymentów
            czy patriotyzmu. Jak w Moskwie nie będzie wszystko ustalone jak
            należy, to żadna Rosjanka nie przyjedzie na turniej."
            ----------
            Panie Robercie,w Warszawie nikt nie dostal startowego i tenisistek
            przyjechalo wiecej niz potrzeba na turniej.
            W Moskwie jak nie bedzie startowego,to tez wszystkie przyjada i to
            jest tylko i wylacznie sprawa mentalnosci.
            Jedni ludzie sa przyzwyczajeni do brania i dawania lapowek i to
            dotyczy glownie wschodnich Slowian ,z Polakami wlacznie,a anglosasi
            sa pragmatyczni i wola zapracowac na pieniadze niz wykiwac widzow i
            sponsorow.
            Panie Robercie,co innego byc trenerem,a co innego menadzerem i
            menadzerem jest pan zadnym.
            Jesli Ula nie wejdzie do pierwszej 50-tki w tym roku,to sie okaze,ze
            trenerem jest tez pan zadnym,a trafil pan tylko na zdolne
            zawodniczki,ktore chca grac w tenisa.
            • Gość: hellraiser Re: "Znawca tenisa" Robert Radwanski. IP: *.icpnet.pl 25.05.09, 16:14
              Widzę, że kolega Maciej (tylko nie wiem który?) mocno zazdrości Panu Robertowi
              Radwańskiemu sukcesów, córek, tajemnicy odpowiedniej motywacji, treningu .....
              Sporo by się tego nazbierało.

A co do słynnego startowego - skąd ktoś wie, że Szarapowa czy Hantuchova nie
              dostały wpisowego za ten turniej? Przecież praktyka opłacania na samym początku
              najlepszych zawodniczek jest nielegalna, więc żadna otwarcie się nie przyzna do
              otrzymania pieniędzy.

A z tego, czego można domyślić się z maila ujawnioniego przez p. Makarczyka
              łatwo wywnioskować, że wpisowe przeznaczone dla Agi pan dyrektor chciał
              wykorzystać w inny sposób - do namówienia na występ w Warszawie Sereny. Pan
              Robert pewnie doskonale o tym wiedział, ale nie jest tak bezczelny jak
              Makarczyk, żeby mówić o tym wprost.

A biznes, to jest biznes. Radwańscy zarobią swoje i im się to należy, natomiast
              który ojciec/trener/manager chciałby, aby jego córce, czołowej zawodniczce WTA
              przylepiono łatkę :

" Żądam wpisowego, ale jak odmówicie, to i tak zagram".

Tyle na ten temat, jeśli ktoś tego nie rozumie - jego problem, zauważyłem już,
              że panowie Maciej, Maciej i tenisista to zgrana ekipa, której celem jest
              robienie czarnego PR Agnieszce.
              • Gość: MACIEJ Re: "Znawca tenisa" Robert Radwanski. IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 17:12
                Musze Cie na wstepie zasmucic,ze startowe jest legalne.
                Szeroko z niego korzystali turnieju w Dubaju oraz kilku turniejow
                azjatyckich,gdzie sport ten nie jest tak popularny jak w EU,Ameryce
                czy Australii.
                Poza tym widze,ze masz problemy z logicznym mysleniem,gdyby startowe
                bylo nielegalne,to zawodnicy pierwsi odmawialiby jego brania.
                Kazdy z pierwszej setki ma juz tyle zarobione,ze nie bedzie sie
                laszczyl na jakies nielegalne pieniadze,a nikomu spoza pierwszej 20-
                stki sie takie startowe wyplaca.
                Nikt nikomu pieniedzy pod stolem nie wrecza,bo to sa duze sumy i
                przechodza z banku do banku,czyli SA KSIEGOWANE.

No i w ten ciekawy sposob dochodzimy do najsmieszniejszego dowcipu
                roku:
                ----------
                hellraiser:"A z tego, czego można domyślić się z maila ujawnioniego
                przez p. Makarczyka łatwo wywnioskować, że wpisowe przeznaczone dla
                Agi pan dyrektor chciał wykorzystać w inny sposób - do namówienia na
                występ w Warszawie Sereny"
                -------
                Serena byla ostatnio kontuzjowana i srednio zorientowany kibic Ci
                powie,ze ona nie bedzie ryzykowala odnowienia sie kontuzji,na granie
                pare dni przed French Open.

Poza tym,czarne PR Agnieszce robi jej rodzony ojciec i nic na to nie
                poradzisz,bo wszyscy to widza.
                • Gość: marcee legalne wpisowe IP: *.multi-play.net.pl 25.05.09, 21:12
                  Ja tez mysle (choc sie nie znam na tenisie) ze wpisowe jest legalne, z uwagi na
                  fakt iz pochodzi od sponsorów
                  Umowa sponsorska zas w aspektach podatkowych i biznesowych musi miec swiadczenie
                  wzajeme bo byłaby darowizną.
                  Poniewaz obie strony umowy sa zainteresowane zyskiem wiec to jest pewnosc prawie
                  ze oragnizator nie kłamie i nikt nie dostał wpisowego.

Tutaj MAciej ma racje ze jezeli chodzi o biznes to darowizny sa wykluczone,
                  jezeli po jednej stronie jest sponsor to musi byc biznes a wtedy w gre wchodzi
                  liczenie pieniedzy, czyli to co mowi MAciej ze nikt ciamajdom nie da

Radwanski narobil gnoju sponsorom i organizatorom sugerujac ze chciano pozyskac
                  Serene kosztem corki.
                  Zupelnie jak Pani Prezes Sadło narobiła gnoju Fundacji wygłupiając sie w internecie.

A dlaczego Serena nie przyjechała?
                  • Gość: MACIEJ legalne wpisowe(startowe) IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 21:59
                    Dzieki marcee.
                    Startowe jest legalne,ale wyplacanie jest uregulowane przez ATP.
                    Czasami organizatorzy zamiast startowego,ktorego nie moga
                    wyplacic,wynajmuja tych najbardziej znanych graczy ,jak Sharapova na
                    reklamowanie turnieju i w ten sposob zastepuja im placeniem
                    startowego.
                    Tak robiono wlasnie w Dubaju,ze Agassi, Sampras itd dostawali spore
                    sumy,ale nakrecane byly reklamy z nimi,ktore wyswietlane byly w
                    przerwach gier turniejowych.
                    Organizatorzy w Dubaju zorientowali sie,ze po zaplaceniu wysokiego
                    startowego Samprasowi,ten przegral w pierwszym meczu i to by bylo na
                    tyle,wiec przestali placic startowe.
                    Male turnieje nie moga placic startowego,wiec pozostaje im
                    angazowanie tenisistki do reklamowania swojego turnieju.
                    Gdyby Sharapova ukazala sie w reklamach Warsaw Open,to widzialbys ze
                    dostala za to by przyjechac do Warszawy.
                    Makarczyk powiedzial prawde,ze nikt nie dostal startowego w
                    Warszawie,a pan Robert znowu na buraka wyszedl.
                  • Gość: MACIEJ Re: legalne wpisowe IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.05.09, 22:02
                    Wracajac do pani prezes,to teraz wszyscy beda na nia wskakiwac jak
                    na pochyle drzewo,a ona zamiast pisac na inne tematy zajmuje sie
                    bronieniem swojego zachowania.
                    Zadyma potrwa jeszcze z tydzien i fundacja bedzie kombinowala jak
                    sie pozbyc pani prezes.
                    • Gość: marcee Re: legalne wpisowe IP: *.multi-play.net.pl 26.05.09, 00:28
                      Wiesz że ja nie mogę się otrząsnąć z tego szoku.
                      Naprawde jej nie znosiłam chronicznie ale tez musze uczciwie przyznac ze miałam ją za mądrzejszą jednak.

Zarzad fundacji anonimowo w necie srał równo sobie po Prezydencie Kwaśniewskim wraz Małżonką, srał też po całej elicie Władzy wraz z Min Sprawiedliwości ( ja mysle ze ten Czuma jest bardziej etyczny od tego podejrzanego typka Ćwiąkalskiego) a oficjalnie szczerzył zęby (zarzad fundacji) wykonujac czynnosci ukierunkowane na rozwoj spoleczenstwa obywatelskiego

I mało kto rozumie ze mamy do czynienia ze skandalem

• Gość: MACIEJ Re: legalne wpisowe IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.05.09, 00:37
                        Ona moim zdaniem zle robi wplatujac sie w dyskusje o sobie,zamiast
                        zaczac jakies sensowne komentarze na tematy polityczno-gospodarcze,a
                        moze tym razem tylko gospodarcze,bo politycznie juz podpadla bedac
                        po stronie PiSu,podczas gdy PO jest przy wladzy.
                        • Gość: marcee Re: legalne wpisowe IP: *.multi-play.net.pl 26.05.09, 00:49
                          Tylko ze gdyby to był ktos inny a nie ona powiedziałbys: u nas w ameryce taki
                          prezes podalby sie do dymisji czyli poszedłby do rady fundacji i zasugerował ze
                          trzeba go odwołac

Proponuje pierwszy temat: jaki jest koszt polityczny w dzialalnosci gospodarczej
                          z naciskiem na oragnizacje pozytku publicznego

• Gość: MACIEJ Re: legalne wpisowe IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.05.09, 04:01
                            To co sie z nia stanie,to juz nie jest w jej rekach,a media sie po
                            niej przejada,wiec ja na jej miejscu myslalbym o dorywczym pisaniu w
                            gazecie.
                            Ona mimo ,ze czasami nie miala racji ,byla i jest popularna,a to
                            jest wazniejsze od dyplomow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka