29.10.04, 09:23
Wlasnie sie doksztalcam z backupow w zwiazku z tym ma pytanie? Czy
zabezpieczacie swoje dane komputerowe przez ew. utrata? Jesli tak, to jak/jak
czesto/co z nimi robicie etc? ja opowiem o sobie na koncu :-)

PS.
Jesli ktos odpowie, ze nic nie robi, to moze najwyzsza pora zaczac...
Obserwuj wątek
    • werdan Re: Backupy 29.10.04, 11:05
      > Czy zabezpieczacie swoje dane komputerowe przez ew. utrata?

Nie robie backupu calego dysku. Zabezpieczam jedynie pewne dane komputerowe, ktore moga mi sie w przyszlosci przydac albo ktore chcialbym miec.

> Jesli tak, to jak/jak czesto/co z nimi robicie etc?

Wszystko wypalam na plyty CD albo przerzucam na laptopa. Co dwa dyski to nie jeden :D Powoli zaczynam myslac nad wypalarka DVD.
      • ernest_pinch Re: Backupy 29.10.04, 11:59
        Tez zabezpieczam tylko pewne dane, zrzucajac na plyte CD-R. Nie sile sie nawet
        na RW, tylko powiekszam "magazynek". Co prawda nie mialem nigdy powaznej
        awarii, ale odkad "rzezbie" pewne dziełko, musze byc czujny :-)
        Czasami sa pewne "zgrzyty", gdyz komputer główny, mam pod NTFS, a przenosny na
        FAT32 i co dziwne, nieraz wymieniajac pliki okazuje sie, ze gubia sie tabelki.
        I jeszcze zauwazylem, ze zupelnie odpuscilem dyskietki ;-))
    • roman_j Re: Backupy 29.10.04, 15:25
      Ja podobnie jak koledzy wyżej. Zapisuję na CD-kach to, co uważam za cenne.
      Resztę zostawiam na pastwę losu i wirusów. :-))
      • naka Re: Backupy 29.10.04, 18:12
        A mnie padl komputer - rozsypal sie w drobny mak !!!! Ale ja sie tym wcale nie przejelam bo mialam zapasowe kopie danych swoich uzytkowych programow !!
        Programy na ktorych pracuje same archiwizacja wprowadzone dane ( co kilka dni tak jak je ustawie ) !! A ja potem juz spakowane przegrywam - no niestety na dyskietki - ale robie zawsze po trzy kopie !!!
    • mika_p Re: Backupy 30.10.04, 00:46
      Raz na pół roku, może rzadziej, zrzucam na płyty CD zdjęcia. Nic innego nie
      jest ani tak unikalne (kolekcje śmiesznych filmików mailem otrzymanych na
      przykład) ani tak ważne (logi z IRCa czy GG)
    • intruder Re: Backupy 01.11.04, 21:34
      Jak na razie jedna CD-RW mi starcza, ale widze, że to już na niedługo..
    • olga.55 Re: Backupy 03.11.04, 15:43
      Mi wystarcza dobry system operacyjny bez wirusów. Linux Mandrake 10.0
      w dodatku jest bardziej stabilny od Windowsa, więc jeśli już coś to może tylko sprzęt nawalić.
      pozdrawiam
      • intruder Re: Backupy 03.11.04, 16:31
        Backupy robi sie nie tylko na wypadek wirusa, ale i na ewentualność "padnięcia"
        sprzętu, więc chyba jednak powinieneś coś z tym robić... ?
    • hiubi Re: Backupy 07.11.04, 15:25
      Zaskoczyliście mnie na plus bardzo (np w porownaniu do moich znajomych).
      Jednak jeszcze jeśli mogę coś jeszcze napisac, to nie trzymajcie tych CD/dyskietek w pobliżu komputera - znajomemu ukradli kompa ze wszystkimi CD, które były w pokoju... miał backupy ale cóż... A wystarczy wynieść do innego pokoju do szuflady...
      Ja swoje dane 1-2 razy w tygodniu zrzucam na dysk sieciowy na serwerze w firmie a tam już chula cały system backupów na odpowiednio przechowywane kasety
      Przy robieniu backupó nigdy nie robiłem tego ze względu na wirusy lub zawodnośc Windowsa - jak ktoś dba o system to i windows będzie mu śmigał i będzie odpowiednio zabezpieczony. Ale przed awarią/kradzieżą/naturą nie ma mocnych :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka