Dodaj do ulubionych

Pierwsza pomoc

21.11.04, 10:52
Pytanie: potraficie udzielić pierwszej pomocy? (wypadek samochodowy, ktos
zaslabl na ulicy, itp) Kodeks Drogowy przewiduje nawet kare za nieudzielenie
pomocy. Przyznam, ze u mnie z ta wiedza kulawo... Musze poszukac jakiegos
praktycznego poradnika. Kiedys widzialem wypadek i wyciagnalem faceta z
samochodu, ale byl przytomny i pokrwawiony, ale gdyby tak przyszlo do masazu
serca...hmm....
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 11:03
      ernest_pinch napisał:

> Pytanie: potraficie udzielić pierwszej pomocy?

Nie. Kiedyś się nawet zastanawiałem, czy nie iść na jakiś kurs, ale pomysł umarł
      śmiercią naturalną. Według mnie podstawowe umiejętności z zakresu pierwszej
      pomocy powinny być obowiązkowo nauczane w szkołach lub ewentualnie na studiach.
      Teraz student musi obowiązkowo zaliczyć przysposobienie biblioteczne i
      szkolenie z zakresu BHP, co mu się po studiach zupełnie nie przyda. Na pewno
      więcej korzyści byłoby z kursu pierwszej pomocy.
      • ernest_pinch Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 11:11
        roman_j napisał:

> Teraz student musi obowiązkowo zaliczyć przysposobienie biblioteczne i
        > szkolenie z zakresu BHP, co mu się po studiach zupełnie nie przyda. Na pewno
        > więcej korzyści byłoby z kursu pierwszej pomocy.

Może więc wybierzmy się na rozmowe do Rektora? Jakaś akcja by się przydała.
        • roman_j Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 20:47
          ernest_pinch napisał:

> roman_j napisał:
          >
          > > Teraz student musi obowiązkowo zaliczyć przysposobienie biblioteczne i
          > > szkolenie z zakresu BHP, co mu się po studiach zupełnie nie przyda. Na pewno
          > > więcej korzyści byłoby z kursu pierwszej pomocy.
          >
          > Może więc wybierzmy się na rozmowe do Rektora?

I co mu powiemy? Jakoś nie widzę się na tej rozmowie...

> Jakaś akcja by się przydała.

Najlepiej akcja Orlenu i to nie jedna. Ostatnio nieźle stoją. ;-))
          • ernest_pinch Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 21:54
            roman_j napisał:

> ernest_pinch napisał:
            >
            > > roman_j napisał:
            > >
            > > > Teraz student musi obowiązkowo zaliczyć przysposobienie biblioteczn
            > e i
            > > > szkolenie z zakresu BHP, co mu się po studiach zupełnie nie przyda.
            > Na pewno
            > > > więcej korzyści byłoby z kursu pierwszej pomocy.
            > >
            > > Może więc wybierzmy się na rozmowe do Rektora?
            >
            > I co mu powiemy? Jakoś nie widzę się na tej rozmowie...

Dokładnie to co napisałeś wyżej.

> > Jakaś akcja by się przydała.
            > Najlepiej akcja Orlenu i to nie jedna. Ostatnio nieźle stoją. ;-))

No niezbyt, pewna znana mi osoba "opchnela" w poniedzialek, i jak mowi miala
            szczescie, bo poszly w dol ;-)
            • roman_j Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 22:09
              ernest_pinch napisał:

> > I co mu powiemy? Jakoś nie widzę się na tej rozmowie...
              >
              > Dokładnie to co napisałeś wyżej.

A może lepiej jakieś pisemko wysłać? Z drugiego piętra na pierwsze nie powinno
              długo iść. ;-))
              A tak trochę poważniej, to jaki masz pomysł na uzasadnienie naszej inicjatywy?
              Przecież nie pójdziemy do rektora i nie powiemy: "Wie pan, panie rektorze, tak
              żesmy sobie ostatnio z Romanem J. siedzieli na forum i przyszedł nam do głowy
              pomysł, żeby..." :-))
              • ernest_pinch Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 22:31
                roman_j napisał:

> A może lepiej jakieś pisemko wysłać? Z drugiego piętra na pierwsze nie powinno
                > długo iść. ;-))
                > A tak trochę poważniej, to jaki masz pomysł na uzasadnienie naszej inicjatywy?
                > Przecież nie pójdziemy do rektora i nie powiemy: "Wie pan, panie rektorze, tak
                > żesmy sobie ostatnio z Romanem J. siedzieli na forum i przyszedł nam do głowy
                > pomysł, żeby..." :-))

hłe hłe... mam pomysł.. bardzo prosty i nie wymagający angażowania Rektora...
                ale o tym powiem przy okazji :-)
                a teraz siem zapytalem zony czy zna zasady pierwszej pomocy, no i powiedziala
                ze zna i umie... to zasugerowalem ze sciemnia... to mi wlasnie pokazala...
                hłe hłe, tylko te usta-usta to za długo mi robiła...
                chyba bede czesciej symulowal "bezdech" ;-))
    • teleskop82 Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 11:47
      Kiedyś co prawda umiałem ale takie rzeczy powinno się co jakiś czas ćwiczyć bo
      inaczej można zrobić więcej szkody niż pożytku...
    • werdan Re: Pierwsza pomoc 21.11.04, 19:28
      Bylem wiele lat w ZHP. Mialem wiele zajec zwiazanych z pierwsza pomoca. Ale ... to bylo dawno i musialbym sobie przypomniec. Hmm... chyba nawet powinienem :D
    • hiubi Re: Pierwsza pomoc 22.11.04, 10:08
      Szkolenie z pierwszej pomocy jest zdaje sie w ramach PO w szkole średniej. Ja potem byłem jeszcze na bardziej zaawansowanym kursie w PCK. Tyle, że to było kilka tal temu i... chyba już nic nie pamiętam :-(

A zamiast do Rektora nie wiem, czy nie wystarczy się zwrócić do PCK, ja jak już pisałem byłem tam na kursie (darmowym) i było OK.
      • zenobius1 Re: Pierwsza pomoc 22.11.04, 20:45
        PCK robi kursy pierwsze pomocy i to za darmo. Taką prowadzą działalność.
        Parę rzeczy znam ale nigdy nie miałem okazji stosować i wolałbym aby tak
        pozostało.
        • mielbi Re: Pierwsza pomoc 22.11.04, 23:39
          sam ukończyłem kursy ratownika medycznego i ratownika chemicznego, ale jak
          teraz czytam Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku że powinienem odnowić wiedzę.
          ta naprawdę poza ratowaniem dwóch topielców od tamtego czasu nie udzielałem
          pomocy. spróbuję zbadać kiedy i gdzie jest najbliższy kurs.
      • intruder Re: Pierwsza pomoc 23.11.04, 12:18
        Zgadza się, na PO w szkole średniej mialem coś a'la pierwszą pomoc. Niestety
        zdaje się, że nie pamiętalbym jak wyglada pozycja boczna ustalona (i nie mam tu
        na myśli pozycji gościnnej poznanej na zajęciach WF-u ;P), ani jak wygląda pod
        względem ilości wdechów i uciśnięć masaż serca...:/
        --
        Stowarzyszenie Jagiellończyków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka