Dodaj do ulubionych

Biotechnologia & IT

IP: *.chello.pl 17.10.09, 23:51
Witam,
w 2005 ukończyłam studia magisterskie na kierunku biotechnologia. Jednakże jedyną pracą jaką mogłam znaleźć za "godziwe wynagorodzenie" była praca przedstawiciela. W 2008 rozpoczęłam studia zaoczne na wydziale informatyki (WIT Warszawa).
W związku z tym mam do Państwa kilka pytań.
1) Czy lepiej wybrać specjalizację Bazy Danych, czy Inżynieria Oprogramowania?
2) Czy w moim przypadku jest możliwość połącznia wiedzy z obu tych kierunków? Czy w Polsce są poszukiwane osoby z wiedzą z zakresu biotechnologii i informatyki?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • allerune Re: Biotechnologia & IT 18.10.09, 12:08
      > 1) Czy lepiej wybrać specjalizację Bazy Danych, czy Inżynieria Oprogramowania?

Kilka minut w google i znalazłem:
      www.123biotech.com/bioinfomatics.shtml
      www.bioinformatics.org/jobs/
      www.linkedin.com/search?pplSearchOrigin=GLHD&keywords=bioinformatics&search=
      http://www.expertrating.com/jobs/Biotechnology-jobs.asp

Proponowałbym przejrzeć te strony, szczególnie linkedin. Są tam profile ludzi,
      którzy zajmują się tymi sprawami, można prześledzić ich edukację i karierę i na
      tej podstawie zaplanować ścieżkę dla siebie.

> 2) Czy w moim przypadku jest możliwość połącznia wiedzy z obu tych kierunków?

jak wskazuje powyższa lista linków, jest to świetne połączenie, wiele ośrodków
      badawczych będzie się biło o osobę z takimi kompetencjami (oczywiście jeśli ta
      osoba będzie dobra w tym co robi)!

> zy w Polsce są poszukiwane osoby z wiedzą z zakresu biotechnologii i informatyk
      > i?

szczerze wątpię. Z drugiej strony, nie wiem na ile czytałaś to forum, ale każdy
      z ludzi tu obecnych albo jest za granicą, albo był przez jakiś czas. To na
      prawdę świetne doświadczenie i jeśli myślisz o swojej karierze poważnie, chcesz
      mieć satysfakcję z pracy, to bardzo polecam wyjazd na 1-2 lata.
    • embercadero Re: Biotechnologia & IT 19.10.09, 10:52
      Niezależnie od tego co wybierzesz będziesz bardzo gorącym towarem na rynku
      pracy. W USA.

Bo w Europie (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, mogę być nie do końca na
      bieżąco) to póki co niespecjalnie. A już na pewno nie w Polsce. Firmy
      biotechnologiczne (czy bioinformatyczne raczej) rozwijają się od paru lat w
      zawrotnym tempie, ale to trochę tak jak z dotnetami piętnaście lat temu, przez
      pierwsze lata wszystkie miały 100% działalności w stanach.

Natomiast gdyby odrzucić twoje pierwotne wykształcenie i traktować cię tylko i
      wyłącznie jako informatyka to zarówno z baz danych jak i z samego programowania
      można dobrze zarobić - zależy to bardziej od twojego talentu i obrotności niż
      specjalizacji. Ja jako że od wielu lat (od zawsze prawie jeśli chodzi o życie
      zawodowe) obracam się w temacie baz danych/aplikacji businessowych to naturalnie
      skłaniałbym się w tą stroną ale to znowu - w Polsce o dobrą pracę ciężko. To
      znaczy fajna praca owszem jest (na przykład moja :D ) ale dla może setki osób na
      cały kraj, no kilku setek max. Z tego znikoma część naprawdę dobrze płatna. I
      żeby się dobić do niezłych pieniędzy musiałabyś duużo wysiłku w to włożyć plus
      jeszcze mieć trochę szczęścia.

A jak to jest w przypadku programisty to niech ci kto inny powie bo tego nie wiem.
      • allerune Re: Biotechnologia & IT 19.10.09, 11:02
        W Europie spokojnie :)

Wielkie zagłębie firm biotechnologicznych jest przecież w Szwajcarii, wiele jest
        ich w innych krajach, strony które przytoczyłem dotyczą UK

Pytanie off topic:
        Dostaję ostatnio sporo ofert z USA i wszystkie mają dopisek "for us citizens
        only". Czy w tamtym kraju ludzie na prawdę nie zadają sobie trudu aby sprawdzić,
        czy osoba którą znaleźli na europejskich portalach o pracę, bądź na linked-in
        jest ze stanów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka