Dodaj do ulubionych

Technik Teleinformatyk - Pare pytań

28.05.10, 22:06
Witam! Jestem przed podjęciem decyzji o wyborze szkoły tzn. technikum.
1.Czy teleinformatyk jest bardziej opłacalny od informatyka ?
2.Czy w ogóle jest sens się tam pchać jeżeli mam z matmy i fizy 3... Inf. 6 ofc :P
3.Czy technik ma szanse o prace, jeżeli wokół pełno ludzi z wyższym wykształceniem.
Proszę o odp. bardzo chciałbym to wiedzieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: 1qazxsW@ Re: Technik Teleinformatyk - Pare pytań IP: 89.231.206.* 07.07.10, 19:56
      Jako człowiek który przechodził podobne tematy, ułatwię ci życie odpowiadając na
      twoje pytania. Technikum to dobry wybór. Teleinformatyk jest nastawiony bardziej
      na informatykę i telekomunikację, informatyk bardziej na ogólną informatykę
      stosowaną. Bardzo bliskie kierunki. Jeśli chodzi o oceny to powiem tak.. ja i
      kolega w gimnazjum mieliśmy z matematyki same 5 i 4, praktycznie jechaliśmy na
      jednym poziomie. Poszliśmy do dwóch różnych szkół. Uczyliśmy się matematyki tyle
      samo, on z rozszerzonej matury miał 90%, ja z podstawowej 52%. To jest kwestia
      nauczyciela, on się nic w domu nie uczył. Poziom z matematyki w gimnazjum a w
      szkole średniej to wielki przeskok. Jak bym był na twoim miejscu, wybrałbym
      teleinformatyka, ale to zależy co chcesz robić w przyszłości, bo pamiętaj że
      wiedza zdobyta w technikum jest praktycznie nie wielka, chociaż wielu rzeczy byś
      sam się nie nauczył. Przepatrz dobrze spis przedmiotów, dostępnych
      specjalizacji. Na twoim miejscu nastawiałbym się na programowanie albo na
      systemy i sieci. Jeśli to drugie, wybierz teleinformatykę, jeśli jednak masz
      analityczny umysł, potrafisz myśleć analitycznie, wybierz informatykę. Zresztą
      zrobisz co chcesz, nie będę decydował za ciebie. Pytasz też czy technik ma
      szanse na pracę. Po technikum możesz iść na staż finansowany z Powiatowego
      Urzędu Pracy (około 750 zł netto z możliwością późniejszego zatrudnienia).
      Zazwyczaj po obu technikach jest to praca przy montażu i serwisie sieci
      komputerowych, rzadziej prace biurowe czy administracja małą siecią komputerową
      (do kilku komputerów). Możesz też założyć własną działalność gospodarczą (np.
      tworzenie stron www). Są więc szanse na prace zaraz po technikum, ale nie licz
      na więcej niż 1400 netto. Oczywiście jak założysz firmę, zdobędziesz dużo
      zleceń, zarobki mogą być nieograniczone ;). Polecałbym po technikum znaleźć
      zatrudnienie i zdobywać doświadczenie zawodowe, jednocześnie studiując w trybie
      niestacjonarnym. Na "zaoczne" dostać się jest łatwo, nawet na politechniki. Po
      studiach masz 24 lata i jak wszystko dobrze pójdzie dyplom inżyniera i technika,
      4 lata doświadczenia w branży, pamiętaj również o językach, mówi się teraz że
      angielski biegły to już mało, trzeba uczyć się drugiego języka (włoski,
      francuski, hiszpański, niemiecki). I jeszcze jedna sugestia, przyłóż się do
      matematyki i programowania, jeśli nie będziesz mieć możliwości w szkole
      przyzwoitej nauki programowania - ucz się w domu - zacznij od pascala, później
      c++ i java, w javie przyszłość Polski! :)
      • Gość: ja;) Re: Technik Teleinformatyk - Pare pytań IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 21:26
        Olej tego technika, ja mam, i nawet w CV nie podaje, zrob wyzsze,
        niekoniecznie zreszta techniczne. w tym zawodzie najwazniejsze sa
        wiedza i doswiadczenie, ta pierwsza pomoze zdobyc to drugie. Technik
        informatyk wzbudzi co najwyzej usmiech politowanie u potencjalnego
        pracodawcy, zwlaszcza, jesli myslisz o powaznej pracy za powazne
        pieniadze. Ucz sie konkretow i zrob certy, zamiast obijac sie przez dwa
        lata na badziewnej uczelni. Zdrowka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka