Dodaj do ulubionych

praca jako wdrożeniowiec, konsultant IT

29.08.10, 15:22
Witam.
Jestem absolwentem informatyki. Jaką wiedzę trzeba posiadać, aby pracować jako
wdrożeniowiec czy konsultant IT? Na czym ta praca właściwie polega, jakie
trzeba mieć umiejętności?
Jak patrzę na ogłoszenia o taką pracę, to są wymagania zagadnień, o których na
studiach nie słyszałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: mrx Re: praca jako wdrożeniowiec, konsultant IT IP: *.chello.pl 29.08.10, 22:28
      To zależy:

1) wdrożeniowiec czego?
      2) konsultant-programista, czy funkcjonalny (semi-biznesowy)?

Myślę, że najłatwiej zacząć od analityka/młodszego konsultanta.
      Popatrz np. na ogłoszenia Accenture
    • Gość: embercadero Re: praca jako wdrożeniowiec, konsultant IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 01:08
      Wdrożeniowiec (co za debilna nazwa) - generalnie potrzebujesz mieć różnorodną
      wiedzę ze wszystkich dziedzin które wdrożenie obejmuje, na wszystkich
      poziomach, od aplikacji po hardware, a co konkretnie to oczywiście zależy od
      tego co masz wdrażać, inna wiedza jest potrzebna by wdrożyć SAPa czy jakiś tam
      CRM a inna by wdrożyć call center. Poza wiedzą potrzebne jest ukierunkowanie
      mózgu na problem solving (multidyscyplinarny) - a o to najtrudniej i mało kto
      się nadaje. Generalnie nie jest to praca dla ludzi bez doświadczenia.

Konsultant - słowo wytrych które nic konkretnego nie oznacza, poza tym że masz
      jakąś konkretną szczegółową wiedzę na jakiś wąski temat i za użyczenie tej
      wiedzy ci płacą. Wąski temat może być dowolny, pod warunkiem że jest na tyle dla
      kogoś istotny (na tyle jest intratny) by chciał ci za to słono płacić. Może
      wiązać się z programowaniem, może się nie wiązać. Generalnie to nie jest praca
      dla ludzi bez doświadczenia :D

I co, załamałeś się już? :D Przyszło ci już do głowy że na studiach nie
      nauczyli cię niczego co przyda ci się w życiu? Jeśli tak to tylko lepiej dla
      ciebie, im prędzej tym lepiej. Znajdź jakąkolwiek pracę i zacznij uczyć się
      rzeczy przydatnych, to jest najlepsza rada jaką mogę ci dać.
      • mcov albo 30.08.10, 19:01
        Albo dolacz sobie do takiego Accenture, E&Y, HP, Procter. Oni
        szukaja ludzi bez doswiadczenia i czegos sie tam nauczysz
        (szkolenia).
        • Gość: ~konsultantka IT Re: albo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.11, 16:57
          Niestety nie szkolenia w Accenture i temu podobnych firmach rozwijają umiejętności, a wrzucenie delikwenta na głęboką wodę i uczenie się na własnych/innych ludzi błędach. Wiem, bo pracowałam przez dobrych kilka lat.
          A konsultant IT oznacza ni mniej ni więcej = osobę, która szybko potrafi się odnaleźć w nowym projekcie i udaje, że posiada ekspercką wiedzę, za którą klient płaci.
          • kell99 Re: albo 26.01.11, 18:45
            I dlatego pewnie Accenture ma taka marna opinie w srodowisku...
            Ale jest to swietne miejsce by zaczac pierwsza prace po studiach. Nie warto tam jednak zostawac dluzej niz 3-4 lata.
          • Gość: asbierzeraz Re: albo IP: *.dyn.optonline.net 27.01.11, 02:15
            > A konsultant IT oznacza ni mniej ni więcej = osobę, która szybko potrafi się od
            > naleźć w nowym projekcie i udaje, że posiada ekspercką wiedzę, za którą klient
            > płaci.

Taka opinie moze miec tylko ktos kto nigdy consultantem nie byl.

Chyba, ze masz na mysli polskiego konsultanta.
          • Gość: michał Re: albo IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 26.12.15, 22:22
            to jak wszędzie
      • Gość: krol Re: praca jako wdrożeniowiec, konsultant IT IP: 95.143.243.* 08.12.10, 10:41
        Masz racje na studiach uczą rzeczy w wiekszosci nieprzydatnych. Ja jestem testerem oprogramowania i nie pamietam zeby byl o cos o testowaniu na studiach. Slabo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka