Dodaj do ulubionych

programista, administrator baz Oracle

IP: *.sm-rozstaje.pl 02.01.12, 19:30
Witam Was serdecznie, wszystkiego dobrego w Nowym Roku
pokrótce: obecnie przygotowuję się do pisania pracy inżynierskiej pt. dowolna aplikacja w wykorzystaniem bazy Oracle i ASP.NET. Bazę Oracle postanowiłem poznać bardziej dogłębnie, prócz teorii książkowej i czytanej dokumentacji technicznej ze stron Oracle’a, to niestety doświadczenie zdobywam nieco metodami domowymi tj. dwa komputerki serwer – klient, coś popsuję, coś naprawię, archiwizacja, połączenia zdalne pomiędzy dwoma bazami, itd. Wiadomo, że takimi metodami to dużo się nie nauczy, czy pozna.
Tak to wygląda pokrótce.

Chciałbym się przebranżowić na programistę lub administratora bazy Oracle i w związku z tym mam pytania, proszę o sugestie, podpowiedzi:
Jakie są szanse w Polsce i za ile dla osoby bez doświadczenia zawodowego?
Czy z góry obrać już kierunek zagranica?
W jaki sposób skierować na siebie uwagę przyszłego pracodawcy tak, aby na samym początku moje CV nie zostało pominięte? Każda rozmowa kwalifikacyjna (nawet ze skutkiem negatywnym) to też jakieś doświadczenie w sensie tym, że wiedziałbym na przyszłość co, jak i z czego się przygotowywać następnym razem.
Do doświadczonych: no właśnie w związku z powyższym, o co się pytają, na co zwracać uwagę, mam tu na myśli czy głównie skupia się na języku PL/SQL i pisaniu funkcji, procedur; czy raczej na archiwizacji, RMAN, impdp/expdp?
Jakie umiejętności powinien posiadać dobry administrator baz Oracle?
Wiek: 36 lat to już późno na przebranżowienie? Obecnie pracuję w handlu zagranicznym i nie ukrywam, że zero szans na awans czy rozwój czy normalne pieniądze. A to człowieka dołuje.
Obserwuj wątek
    • thelma.333 Re: programista, administrator baz Oracle 05.01.12, 21:41
      czesc
      radze zadac pytanie na tym forum
      forums.oracle.com/forums/forum.jspa?forumID=61pozdr
      • thelma.333 Re: programista, administrator baz Oracle 05.01.12, 21:42
        sorry, zle mi sie wkleilo
        forums.oracle.com/forums/forum.jspa?forumID=61
        • Gość: szymon Re: programista, administrator baz Oracle IP: *.sm-rozstaje.pl 07.01.12, 22:59
          dzięki za odpowiedź, korzystam z tego forum głównie jak mam jakiś problem do rozwiązania z bazą plus jak mnie zaciekawi jakiś post to go też przeczytam

a w jaki sposób miałobym to znaleźć odpowiedź na moje pytania? to raczej jest forum techniczne
          • thelma.333 Re: programista, administrator baz Oracle 08.01.12, 21:15
            normalnie, nie wiem z czym masz problem
            pytasz i Ci podpowiadaja
            jak np temu
            forums.oracle.com/forums/thread.jspa?messageID=792046󁗮
            • thelma.333 Re: programista, administrator baz Oracle 08.01.12, 21:16
              znowu sie zle wkleilo
              forums.oracle.com/forums/thread.jspa?messageID=792046
              • Gość: szymon Re: programista, administrator baz Oracle IP: *.sm-rozstaje.pl 09.01.12, 22:25
                witam i ponownie dzięki za odpowiedź, skorzystam z linka
                pogrzebałem trochę w necie i znalazłem na amazonie książkę OCP Exam i spis treści trochę naprowadza mnie co powinnienem znać, zawsze to coś

thelma a jak było u Ciebie? podejrzewam, że jak odpowiedziałeś /-aś na mój post to pracujesz w branży.
    • barabasz_1q Re: programista, administrator baz Oracle 04.02.12, 16:00
      Zacznij od podyplomoych studiow, kursów itd.
    • informatyk31 Re: programista, administrator baz Oracle 04.04.12, 23:39
      Właśnie tyle słyszałem o tym oracle chciałbym bliżej zapoznać się z tym zagadnieniem. Proszę was o informacje gdzie można odbyć jakieś szkolenie w tym kierunku. Są może jakieś szkolenia on-line które można odbyć w domu ponieważ puki co o wyjazdach mogę zapomnieć a z chęcią bym się podszkolił w tym kierunku. Małe mam doświadczenie w tym kierunku więc prosił bym raczej o kursy dla nowicjuszy takie w których można nauczyć się wszystkiego od początku.
      • Gość: Arras Podepnę się pod wątek IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 20:30
        Czy ktoś z PT forumowiczów miał do czynienia z systemem Essbase firmy Oracle, Oracle Hyperion? Na ile umiejetność pracy z tymi narzędziami (jako zaawansowany user) moze być przydatna i ceniona na rynku pracy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka