Dodaj do ulubionych

JAVA vs. .NET

IP: 194.11.254.* 25.04.15, 15:08
Witam

Ostatnio zauważyłem, że jest coraz więcej ofert pracy (szczególnie za granicą) dla programistow JAVA natomiast z .NET jakoś nie przybywa. Poza tym jeszcze jak wiadomo średnio programista JAVA zarabia więcej niż ten co programuje w .NET. Skąd ta niesłabnąca popularność języka JAVA? Microsoft już od lat wkłada duże pieniądze .NET i jakoś nie może dorównać językowi JAVA.
Dodam, że ja programuje w .NET i nieraz się zastanawiam czy nie lepiej byłoby się przekwalifikować na programistę JAVA.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: JAVA vs. .NET IP: *.neting.pl 28.04.15, 17:34
      Java jest używana przez duże korporacje, .NET raczej przez MSP to raz.
      Dwa mamy teraz erę mobile, a tutaj .NET cienko przędzie (wiekszosc rynku to Android i Java, troche IOS, Windows Phone to jakies marne procenty)
      • Gość: x Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.15, 22:04
        Nie trzymał bym się za bardzo tego podziału .NET jest popularny też w dużych korpo. Ja piszę w javie a wolał bym .net
        • tomeknowak83 Re: JAVA vs. .NET 01.05.15, 03:37
          Dlaczego wolałbyś w .NET? Przecież w .NET mało się zarabia. Ja bym wolał pisać w Javie ze względu właśnie na dużo wyższe zarobki.
          • Gość: x Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.15, 21:55
            Lepszy język, bardziej spójna platforma, mniej frameworków, lepsze narzędzia. Różnice w zarobkach...może u nas ale w krajach anglo już nie koniecznie są znaczące.
            • Gość: ? Re: JAVA vs. .NET IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.15, 13:38
              Do tego jeszcze w JAVA jest około 2-4 razy więcej ofert pracy niż w .NET.
              • Gość: xxx Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.15, 23:12
                ale gdzie w kaczolandzie ?
                • Gość: ? Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic-ww-4.vectranet.pl 01.07.15, 19:02
                  W Niemczech, Szwajcarii, Francji, Anglii, Irlandii itd. jest też dużo więcej ofert pracy dla programistów Java niż dla programistów .NET.
                  • Gość: xxx Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.15, 22:59
                    jobserve zarówno java i .net/c# około 1500-2000 ofert
                    Może na kontynencie jest faktycznie inaczej, nie bardzo bawi mnie praca z ludźmi, których języka nie znam więc nie sprawdzałem.
      • Gość: qaz Re: JAVA vs. .NET IP: *.toya.net.pl 17.07.15, 13:34
        eee .NET nie w korporacjach? guess again :)
    • Gość: mała Re: JAVA vs. .NET IP: *.wtvk.pl 08.06.15, 22:17
      Ja też piszę w .Necie i bardzo go lubię, ale boli mnie, że kiepsko wygląda rynek pracy w tej technologii. Nie mówię tu tylko o zarobkach, ale w ogóle o kulturze programowania - żeby to nie tylko działało i to koniecznie na wczoraj, żeby stawiać na jakość, a nie jakoś. Poza tym zauważam przerażające wchłanianie tegoż rynku przez rozmaite agencyjki szukające pracownika dla prestiżowego klienta. Byłam raz na rozmowie w takiej i uważam, że takie rekrutacje uwłaczają godności programisty. W przypadku Javy ofert jest dużo więcej, więc również o bezpośrednie łatwiej.
      Myślę, że - przynajmniej w polskich warunkach - Java wygrywa darmowością.
      • Gość: x Re: JAVA vs. .NET IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.15, 01:46
        to nie problem z językiem tylko z krajem. W Polsce nie ma porządnych firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka