Dodaj do ulubionych

Zarobki - consulting IT - pytanie do experta

14.05.09, 14:03
Witam,

Ostatnio usłyszałem od potencjalnego pracodawcy , że jestem za drogi i dlatego
nie jest w stanie mnie zatrudnić w czasie kryzysu. Rozmów zakończonych
niepowodzeniem miałem już bez liku. Niestety na rozmowach kwalifikacyjnych
raczej ciężko się dowiedzieć ile pracodawca jest w stanie zaoferować, więc
sprowadzają się często one do specyficznej aukcji, w której wygrywa ten kto ma
najlepszy stosunek jakości do ceny, a czasem tylko najniższą cenę. W efekcie
osoby które odpadły z kwalifikacji, mogą nie zdawać sobie nawet sprawy
trafności wypozycjonowania swoich wymagań finansowych. W takiej sytuacji
wła0śnie się znajduję :)
Zastanawiam się czy byłbym w stanie uzyskać informację od experta, na temat
średnich realnych zarobków osób z mojej branży i doświadczeniem w chwili
obecnej w Warszawie. Oczywiście dostarczyłbym wszystkie moje szczegóły na
maila. Po prostu nie chcę ich upubliczniać.

Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • allerune Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 14.05.09, 14:34
      z ciekawości, jakie kwoty proponujesz tym pracodawcom, którzy Cię odrzucają ?
      • marko_uk Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 14.05.09, 14:37
        No i za jaki consulting... Sieci? Bezpieczeństwo? Zakupy w IT? ;)
        • introligator_snu Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 14.05.09, 15:54
          - ERPy - konsulting, wdrożenia, zarządzanie projektami.
          Mówię na rozmowach ok 8-10k/msc.
          • allerune Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 15.05.09, 00:12
            jak na małe przedsiębiorstwa to kosmos, jak na korporacje, to niewielka kwota.

Pytanie jest takie, czy przypadkiem nie "urosłeś" personalnie, ale zapomniałeś
            przeskalować klienteli ???
          • Gość: tyr Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 14:19
            A ile lat masz doswiadczenia?

Wydaje mi sie, ze kwota, ktora proponujesz jest raczej sensowna. Chyba, ze jestes konsultantem od niedawna (<2 lat). Wowczas taka oferta jest troche wygorowana nawet jak na korporacje. Zreszta w korporacjach bywa roznie z zatrudnianiem osob doswiadczonych. Czasem wola osoby z malym stazem. A na awanse czeka sie latami
    • marko_uk Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 14.05.09, 14:35
      Nie liczyłbym na to, ci specjaliści się zawsze wykręcają. Napiszą Ci pół strony bla bla bla - jak to wszystko zależy od miliona czynników, ale bez konkretów.
      Jak jesteś dobry i czujesz się dobry - przyjedź do UK, tu jest wszystko przejrzyste i jasne, a rozmowy kwalifikacyjne to nie zabawa w kotka i myszkę. ;)
      Pozdrawiam,
      Marek
    • Gość: Thor Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.09, 09:34
      Jak znasz niemiecki to za zachodnia granica zaczynasz negocjacje z
      pracodawca od 72000 € rocznie(ERP SAP).
      • palec1 Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 16.05.09, 02:07
        Troche przesadziles. 72K, to nie (tak od razu)
        dla goscia z Polski. Rzadko.
    • ekspert.powermedia Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 15.05.09, 12:07
      Witam,

Oczywiście trudno jednoznacznie się wypowiedzieć bez wglądu w przebieg dotychczasowej kariery zawodowej. Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze zmianę jaka na rynku pojawiła się w związku z panującą od kilku miesięcy dekoniunkturą – branża consultingowa została tą sytuacją dotknięta w znacznym stopniu. Jeśli chodzi o przedstawione przez Pana oczekiwania finansowe to, do tej pory faktycznie wahały się w przedziale 8.000 do 12.000 PLN w zależności od doświadczenia.

Możliwe że zaistniała sytuacja wynika bardziej z faktu że potencjalni pracodawcy odwlekają zatrudnienia z powodu przystopowania procesów wdrożeniowych. Tworzą bazę kandydatów i monitorują rynek pracy, tak by w momencie stabilizacji szybko nawiązać kontakt z wcześniej zweryfikowanymi kandydatami. Nie mając innych przyczyn by uzasadnić brak zatrudnienia wskazują oczekiwania finansowe, co mogło wywołać prawdopodobnie błędne przekonanie o przeszacowaniu umiejętności zawodowych.

Zachęcam do przesłania swojej aplikacji na adres jwitowski@power.com.pl a postaram się bardziej szczegółowo odnieść się do tej kwestii.

Pozdrawiam,
      Jan Witowski
      Młodszy Specjalista ds. Rekrutacji
      Power Media SA
      • marko_uk Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 15.05.09, 13:40
        No i elegancko jest, jak się ekspertów trochę przyciśnie to jakieś tam liczby rzucą na odczepnego... ;)

PS. Ja naprawdę cenię i szanuję pracę ekspertów - żeby ktoś nie pomyślał, że jest inaczej. Ale przycisnąć ich czasami trzeba. :)
        • Gość: ui Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 18:42
          Tak kwoty padly, nieslychane ;)
          Moze uscislijmy jedna kwestie, zarowno autor watku jak i ekspert nie
          napisali, czy maja na mysli kwoty brutto czy netto.

Jesli autor watku liczy na taka pensje brutto to w porzadku.
          • introligator_snu Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta 16.05.09, 11:52
            Mówiłem o brutto oczywiście. Aczkolwiek nie napisałem dużej ilości innych rzeczy
            które "pewnie" mają wpływ na wysokość pensji:)
            No nic, dzieki za pomoc.
            • Gość: Krop Re: Zarobki - consulting IT - pytanie do experta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 22:02
              Do 12-13tu brutto jesteś w stanie w Warszawie na etacie konsultanta w korporacji
              zarobić, oczywiście jeśli jesteś doświadczony oczywiście. Wyżej to już raczej
              musiałbyś zostać co najmniej team leaderem. Tyle że chwilowo raczej nikt nie
              zatrudnia.

W tej branży dobre pieniądze zarabia się na swoim. Tyle że to nie takie proste
              oczywiście...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka