IP: 195.94.220.* 28.05.03, 07:39
Jaka jest Wasza opinia czy też realna wiedza o obecnej sytuacji PAXu ?
Ponieważ jeste spółdzielcą PAXu rozmawiam na ten temat z wieloma osobami.
Zdania są podzielone. Jedne osoby mówią, że z drogi na którą wszedł PAX nie
ma już ucieczki. Ponieważ przeinwestował i nie mając już środków na dalsze
inwestycje porusza się cały czas ku upadłości. Dług rośnie. PAX zastwia
kolejne swoje grunty na spłaty odsetek itd. Druga opinia jest taka, że jeśli
PAXowi uda się przetrzymać ten rok będzie miał szansę na istnienie. Wiem co
dzieje się na Stryjeńskich - coś tam robią. Np. podzielili parter na małe
mieszkania. Są robotnicy. Ale przy Rondzie Wiatraczna to chyba całkowita
bryndza.
Obserwuj wątek
    • Gość: lutek Re: PAX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 02:18
      Gość portalu: PCh napisał(a):

> Jaka jest Wasza opinia czy też realna wiedza o obecnej sytuacji PAXu ?
      > Ponieważ jeste spółdzielcą PAXu rozmawiam na ten temat z wieloma osobami.
      > Zdania są podzielone. Jedne osoby mówią, że z drogi na którą wszedł PAX nie
      > ma już ucieczki. Ponieważ przeinwestował i nie mając już środków na dalsze
      > inwestycje porusza się cały czas ku upadłości. Dług rośnie. PAX zastwia
      > kolejne swoje grunty na spłaty odsetek itd. Druga opinia jest taka, że jeśli
      > PAXowi uda się przetrzymać ten rok będzie miał szansę na istnienie. Wiem co
      > dzieje się na Stryjeńskich - coś tam robią. Np. podzielili parter na małe
      > mieszkania. Są robotnicy. Ale przy Rondzie Wiatraczna to chyba całkowita
      > bryndza.
      cisza przed burzą - władze robią wszystko by dostać absolutorium
    • Gość: Sekret Re: PAX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 08:58

Cytuję list z tematu: "O co pytać...."
      Dwa krótkie zdania mówią wiele za siebie:

"Re: O co pytać przed spotkaniem.
      Autor: Gość: Weronika IP: 195.245.217.*
      Data: 29-05-2003 08:31 + odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      Wielkie dzięki za odpowiedź. Muszę się zabezpieczyć, ponieważ już raz wpadłam w
      pułapkę spółdzielni PAX. Od 3 lat jak nie widziałam tak nie widzę mieszkania."
      • Gość: Katka Re: PAX IP: 217.8.186.* 30.05.03, 08:05
        Na ostatnim zebraniu obiecali, że na Wiatracznej lokatorzy dostaną jednak swoje
        mieszkania - co prawda dopiero pod koniec przeszłego roku, ale to zawsze lepiej
        niż wcale. Tylko, że to są obietnice, a zycie pokaże jak bedzie. Niestety,
        osobiście nie byłam na tym zebraniu, więc nie znam szczegółów.
        • Gość: sceptyk Re: PAX IP: *.finryan.com.pl 30.05.03, 08:46
          Gość portalu: Katka napisał(a):

> Na ostatnim zebraniu obiecali, że na Wiatracznej lokatorzy dostaną jednak
          swoje
          >
          > mieszkania - co prawda dopiero pod koniec przeszłego roku, ale to zawsze
          lepiej
          >
          > niż wcale. Tylko, że to są obietnice, a zycie pokaże jak bedzie. Niestety,
          > osobiście nie byłam na tym zebraniu, więc nie znam szczegółów.

Jak znam życie - najważniejsze to obiecać. Z obietnic jakoś do tej pory nikogo
          nie rozliczono, a naobiecywano w ciągu ostatnich dwóch lat że ho ho:)
    • Gość: Ponury Re: PAX IP: 207.129.53.* 30.05.03, 13:28

Niestety i ja jestem spółdzielcą PAX-u.

> kolejne swoje grunty na spłaty odsetek itd.

Z tego co wiem, to PAX niespłaca długów związanych z inwestycjami
      (Stryjeńskich, Wiatraczna), konta są zajęte przez komornika. A Insbud Mława
      szykuje wniosek do sądu o ogłoszenie upadłości Spółdzielni. Podobno również w
      dokumentach spółdzielni "szpera" prokuratura (ale jeśli nie to napewno powinna).

> Druga opinia jest taka, że jeśli
      > bryndza.

Spółdzielnia miała nadzieję, że przedstawiając rozliczenie I etapu Stryjeńskich
      ściągnie dodatkowe pieniądze od mieszkańców, dlatego obiecała kolejnym, naiwnym
      firmom pieniądze, naszczęscie ludzie się "zbuntowali" i nie chcą płacić (wg
      mnie bardzo słusznie). A nawet gdyby zapłacili, to i tak pieniądze przejmą
      wierzyciele a inwestycja nie będzie kończona.
      Wpłacanie jakichkolwiek pieniędzy do PAX-u mija się z celem, gdyż i tak zostaną
      przeznaczone na regulowanie długów, no i oczywiście na pensje Zarządu.
      Dlatego trzeba robić wszystko by spółdzielnia PAX upadła a lokatorzy mieli
      możliwość zakładania wspólnot mieszkaniowych.

Pozdrawiam
      • Gość: X Re: PAX IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 31.05.03, 22:37
        Gość portalu: Ponury napisał(a):
        > Dlatego trzeba robić wszystko by spółdzielnia PAX
        upadła a lokatorzy mieli możliwość zakładania wspólnot
        ieszkaniowych.

Też tak uważam - przedłużanie agonii spółdzielni pożera
        tylko nasze pieniądze i demoralizuje zarząd.

• Gość: PCh Re: PAX IP: 195.94.220.* 02.06.03, 07:39
          Nie jest to niestety takie proste. Sytuacja prawna wielu lokalizacji jest nie
          jasna. Spółdzielnia jakoś sobie z tym radzi. W momencie upadłości te problemy
          przejdą na spółdzielców. Sam chcę się wydzielić od dłuższego czasu ale nie mogę
          o u mnie - na Stryjeńskich - przydziały mają tak zwaną wadę prawną. PAX nie był
          właścicielem gruntu w 100% a jedynie w procencie odpowiadającym części
          mieszkań. Dla reszty był inwestorem zastępczym a ludzie Ci budowali pod wynajem
          według dużej ulgi budowlanej. Do wydzielenia jest potrzebne najpierw
          zniesienie współwłasności. Mam jedynie nadzieję, że sytuacja jest na tylo
          skomplikowana, że PAXowni nie uda się wziąć pod zastaw mojego mieszkania
          kredytu.
          • Gość: Ponury Re: PAX IP: 207.129.53.* 02.06.03, 14:24

> Nie jest to niestety takie proste. Sytuacja prawna wielu lokalizacji jest nie
            > jasna. Spółdzielnia jakoś sobie z tym radzi. W momencie upadłości te problemy
            > przejdą na spółdzielców. Sam chcę się wydzielić od dłuższego czasu ale nie
            mogę
            >
            > o u mnie - na Stryjeńskich - przydziały mają tak zwaną wadę prawną. PAX nie
            był
            >
            > właścicielem gruntu w 100% a jedynie w procencie odpowiadającym części
            > mieszkań. Dla reszty był inwestorem zastępczym a ludzie Ci budowali pod
            wynajem
            >
            > według dużej ulgi budowlanej. Do wydzielenia jest potrzebne najpierw
            > zniesienie współwłasności. Mam jedynie nadzieję, że sytuacja jest na tylo
            > skomplikowana, że PAXowni nie uda się wziąć pod zastaw mojego mieszkania
            > kredytu.

Pod zastaw nieruchomości na Stryjeńskich, czyli również pod zastaw mieszkań (bo
            nieruchomość to nietylko ziemia, ale również to co na niej stoi), PAX już dawno
            wziął kilkumilionowy kredyt (teraz to już kilkanaście milionów), którego
            niespłaca. Kredyt został wzięty na dokończenie II etapu inwestycji, chociaż w
            umowach między PAX i kupującymi, jest zapis, że "inwestycja będzie realizowana
            ze środków własnych".
            Tak więc przyszłość inwestycji na Stryjeńskich jest beznadziejna. Osoby już
            mieszkające będą musiały splacać zaciągnięty dług, a oczekujący na mieszkania
            będą czekały dalej (a cena ich mieszkanie będzie rosła). Inwestycja jest ciągle
            w tzw. budowie, więc chociaż PAX rozesłał rozliczenia I etapu w każdej chwili
            może przysyłać kolejne, aż do momentu zakończenia II etapu, a na to się
            niezanosi. Nie ma znaczenia, że inwestycja została podzielona na dwa etapy dla
            PAX jest to jedno "zadanie inwestycyjne przy ul. Stryjeńskich" i koszty tej
            inwestycji będą podzielone na wszystkich, którz kupili tam mieszkania.

Pozdrawiam,
    • pax1 Re: PAX 02.06.03, 10:17

> kolejne swoje grunty na spłaty odsetek itd. Druga opinia jest taka, że jeśli
      > bryndza.

Perypetie sp-ni ze składeniem, wycofywaniem wniosków o upadłość,
      zaprzestywaniem i wznawianiem robót na budowach, zmianami zarządów mogłyby
      służyć jako scenariusz do niezłego filmu sensacyjnego, ale to mało śmieszny
      film, z uwagi na to, że ważą się oszczędności i majątki życia setek albo i
      kilku tysięcy rodzin, którzy mieli nieszczęście zapisać się to tego tworu.
      • Gość: j.g Re: PAX IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 17:09
        kto był na zebraniu PAXu 30 czerwca iwie co tam się wydarzyło?
      • Gość: marek Re: PAX IP: *.procan.pl / 192.168.0.* 04.06.03, 18:15
        pax1 napisał:

> Gość portalu: PCh napisał(a):
        >
        > > Jaka jest Wasza opinia czy też realna wiedza o obecnej sytuacji PAXu ?
        > > Ponieważ jeste spółdzielcą PAXu rozmawiam na ten temat z wieloma osobami.
        > > Zdania są podzielone. Jedne osoby mówią, że z drogi na którą wszedł PAX ni
        > e
        > > ma już ucieczki. Ponieważ przeinwestował i nie mając już środków na dalsze
        >
        > > inwestycje porusza się cały czas ku upadłości. Dług rośnie. PAX zastwia
        > > kolejne swoje grunty na spłaty odsetek itd. Druga opinia jest taka, że jeś
        > li
        > > PAXowi uda się przetrzymać ten rok będzie miał szansę na istnienie. Wiem c
        > o
        > > dzieje się na Stryjeńskich - coś tam robią. Np. podzielili parter na małe
        > > mieszkania. Są robotnicy. Ale przy Rondzie Wiatraczna to chyba całkowita
        > > bryndza.
        >
        > Perypetie sp-ni ze składeniem, wycofywaniem wniosków o upadłość,
        > zaprzestywaniem i wznawianiem robót na budowach, zmianami zarządów mogłyby
        > służyć jako scenariusz do niezłego filmu sensacyjnego, ale to mało śmieszny
        > film, z uwagi na to, że ważą się oszczędności i majątki życia setek albo i
        > kilku tysięcy rodzin, którzy mieli nieszczęście zapisać się to tego tworu.

tez slyszałem ze PAX podobno upadł
        • Gość: PCh Re: PAX IP: 195.94.220.* 09.06.03, 09:46
          > tez slyszałem ze PAX podobno upadł

Ja tego nie słyszałem. Słyszałem natamiast jakieś dziwne brzęczenie. A potem
          jakby coś szklanego spadło ze stołu.
    • Gość: reno Re: PAX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 21:56
      zbliża się ZPCz i kaszana z uwagi na wybory przedstawicieli nie wiadomo, którzy
      ważni:)
      • Gość: marta Re: czy dojdzie do ogłoszenia upadłości na ZPCz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 22:00
        jak myślicie bo pełno plotek na ten temat?
        • Gość: s.z.s. Re: czy dojdzie do ogłoszenia upadłości na ZPCz? IP: *.fornet.waw.pl / 192.168.3.* 12.06.03, 05:28
          sytuacja jest duzo lepsza niz przed rokiem napewno upadlosci nie bedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka