Dodaj do ulubionych

Co wynalezli Arabowie?

06.03.04, 16:49
Pojawil sie juz podobny temat na innym forum, jednak nie potrafiono podac
konkretnych wynalazkow wymyslonych przez Arabow. Pojawily sie liczby systemu
dziesietnego, ale zaraz je zdementowano, twierdzac, iz zostaly one wymyslone
przez Hindusow, a Arabowie jedynie rozprowadzili je na Bliski Wschod i dalej
na Europe.
Interesujecie sie duzo tematyka arabska Drodzy Forumowicze, zatem czy
orientuje sie w tym temacie? Jestem ciekawa i z checia sie dowiem czegos
nowego na ten temat?
Obserwuj wątek
    • beduinka astronomia 07.03.04, 15:24
      Skonstruowali liczne instrumenty astronomiczne, np. astrolabia czy ekwatoriały
      wiele teorii, wielu sławnych astronomów, np.
      Sabit Ibn Kurra (824-901) - autor nowej teorii ruchu precesyjnego gwiazd
      Stworzyli nowe geocentryczne modele epicykli i kół ekscentrycznych, odmienne od
      ptolemejskich
    • beduinka coś do poczytania 07.03.04, 15:25
      dużo na ten temat dowiesz się z książki "Historia nauki arabskiej", red. R.
      Rashed, W-wa 2000
    • beduinka MATEMATYKA 07.03.04, 15:29
      Wymyślili podstawy algebry, geometrii analitycznej oraz trygonometrii
    • beduinka MEDYCYNA 07.03.04, 15:35
      Lekarze arabscy rozwijali chirurgię oraz wiedzę o anotomii (przeprowadzali
      sekcje małp). Dokonywali skomplikowanych operacji (w Europie chorzy na te same
      choroby byli skazani na niechybną śmierć), ktorych opisy zachowały się w
      lekarskich traktatach i podręcznikach. Książki te były tłumaczone na łacinę i
      stanowiły podstawę kształcenia europejskich lekarzy (np. "Continens" Rhazesa
      (Ar-Razi), "Kanon medycyny" Awicenny (Ibn Sina).
      Rozwinęli farmakologię i oftalmologię.
      I to właśnie Arabowie opracowali I zasady etyki lekarskiej

(korzystałam z leksykonu "Arabowie" pod red. M. Dziekana)
      • rehorahte Re: MEDYCYNA 07.03.04, 16:19
        Moja droga koleżanko Beduinko. Zgodzę się ze wszystkimi twoimi stwierdzeniami
        poza jednym możliwe i nie przeczę ze tak się działo arabowie przeprowadzali
        skomplikowane operacje ponieważ w średniowieczu uchodzili za biegłych lekarzy
        jednakże swoją wiedze w tym temacie opierali w większości na wiedzy lekarzy
        starożytnych kultur które odbili. Jak chociażby Egipt gdzie sztuka leczenia
        ludzi stała na bardzo wysokim poziomie. Przeprowadzano tam niezwykle jak na
        tamte czasy skomplikowane operacje jak chociażby leczeni zaćmy polegające na
        odpowiednim nakłuciu oka czy trepanacje czaszki gdzie w miejsce uszkodzonych
        części kości wstawiano blaszki z metali szlachetnych, bądź składanie ciężkich
        złamań metodami chirurgicznymi, ze wspomnę wreszcie na końcu o „odkrytej” w
        Europie o ile mnie pamięć nie zawodzi w XIX w amputacji czyli usuwaniu ciężko
        uszkodzonych kończyn.
        • padshah O Awicennie 08.03.04, 15:03
          hidajah.w.interia.pl/medycyna-a6.html
          Tylko, że....Awicenna był Tadżykiem, więc chyba bardziej Persem niż Arabem,
          chyba, że ja się nie znam ;)

pzdr,
    • kontrkultura Ortografie!!! 07.03.04, 21:28
      Poczatkowo oparta na studiowaniu koranu.
    • kontrkultura Tak ogolnie glowna zasluga Arabow 07.03.04, 21:40
      nie jest wynalezienie czegokolwiek, tylko szybkie przejecie, rozwiniecie i
      rozpowszechnienie osiagnec innych bardzo wysoko stojacych cywilizacji
      Mezopotamii i Egiptu.
      • rehorahte Re: Tak ogolnie glowna zasluga Arabow 07.03.04, 23:37
        i tu sie z panem zgadzam chociaz nie mozna im umniejszac osiagniec bo
        praktycznie w swoich czasach stwozyli oni najbardziej postepowa i swiatla
        religie.
        • jajcio Re: Tak ogolnie glowna zasluga Arabow 08.03.04, 07:50
          Rozumiem, iż stwierdzenie, że Arabowie w swoich czasach stworzyli postępową i
          najbardziej światłą religię, jest pewnego rodzaju komplementem, ale chyba nie
          bardzo udanym, gdyż ci spośród nich, którzy są bardziej religijni, mogliby się
          poczuć nieco urażeni zarówno tym, że owa stworzona przez nich religia była
          najbardziej postępowa kiedyś, a ponadto, że to ludzie ją wymyślili. Ja
          natomiast, jako chrześcijanin, uważam takie stwierdzenie za absurd.

A co do "Kanonu medycyny" Awicenny (Ibn Sina), to nie był on Arabem, nie był
          nawet Persem, choć w Persji żył i tworzył, a był, tego właśnie nie jestem
          pewien, Turkmenem lub Uzbekiem. Nie pamiętam.

W każdym razie my w Europie sporo zawdzięczamy Arabom. Potrafili oni zarówno
          doskonale przetworzyć i przyswoić wiedzę innych ludów, jak też wnieśli sporo
          wkładu własnego do świata nauki, że wspomnę tylko algebrę. Cóż, współczesny
          świat arabski przeżywa poważny kryzys, jeżeli chodzi o rozwój nauki itp.
          sprawy. Gdzieś zatracił swoją umiejętność przystosowania się i chłonność. Pod
          wieloma względami stał się niewydolny. Bez wątpienia Europa i Stany zdominowały
          kulturowo, w tym i naukowo, współczesny świat. Ropa i turystyka to za mało,
          żeby to zmienić. Potrzebny jest czas i poważne zmiany społeczno-kulturowe.

pozdrawiam
          • raja1 Re: Tak ogolnie glowna zasluga Arabow 08.03.04, 10:13
            Zgadzam się z Tobą i powyższymi przedmówcami. Arabowie raczej przyswajają niż
            sami wymyślają. Nie wiem ile i czy wolóle coś przeznaczają na badania, a to
            jest podstawa. Czy ktoś się orientuje? POdobno nie trzeba płacić podatków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka